Αρχική » Βενεζουέλα: πρόβες αποσταθεροποίησης

Βενεζουέλα: πρόβες αποσταθεροποίησης

από admin

Εφτά νεκρούς μέτρησε χθες η Βενεζουέλα, από τις ταραχές που προκάλεσε η αντιπολίτευση αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν και προεκλογικά ο επικεφαλής της ισχυριζόταν ότι θα συνεχίσει την πετυχημένη κοινωνική πολιτική του προκατόχου του, ενισχύοντας τα κοινωνικά του προγράμματα, χθες οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέστρεψαν 18 διαγνωστικά κέντρα του προγράμματος υγείας για τους φτωχούς Μπάριο Αδέντρο  και 3 επιδοτούμενα κοινωνικά Παντοπωλεία.

Η αντιπολίτευση παίζει ανοιχτά το ‘χαρτί της έντασης’  αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, με το οποίο ο διάδοχος του Τσάβες Νίκολα Μαδούρο επικράτησε του Ενρίκε Καπρίλες για μόλις 1,7%, δηλαδή για 300.000 ψήφους. Το βολιβαριανό μπλοκ, εν τέλει δεν κατάφερε να ξεπεράσει το καίριο πλήγμα του θανάτου του Τσάβες, διεξήγαγε άνευρο και αποπροσανατολισμένο μια κακή προεκλογική εκστρατεία, και εν τέλει έχασε πάνω από 700.000 ψήφους προς την αντιπολίτευση. Αν κάτι έλειπε από τον Μαδούρο, λένε ακτιβιστές και μέλη του βολιβαριανού κόμματος, αυτό ήταν το όραμα: Ο διάδοχος του Τσάβες, έδωσε υπερβολικό βάρος στην ‘ρετροσπεκτίβα’ αλλά και σε ζητήματα τεχνικά, γραφειοκρατικά, και υποσκέλισε στον λόγο του το οραματικό στοιχείο, εκείνη τη διάσταση που διατηρούσε την επικοινωνία του λαού με τον Τσάβες παρ όλες τις στρεβλώσεις, και την γραφειοκρατικοποίηση του καθεστώτος του.

Βέβαια, αν και πύρρειος, καθώς η μικρή διαφορά επιτρέπει στην αντιπολίτευση να εκκινήσει τα σχέδια της αποσταθεροποίησης που επεξεργάζεται από κοινού με τις ΗΠΑ, η νίκη του Μαδούρο υπήρξε καθαρή. Ήδη, η επανακαταμέτρηση του 54% των ψήφων δεν έδειξε την παραμικρή απόκλιση –γεγονός που οφείλεται στο ότι το εκλογικό σύστημα και ο αντίστοιχος μηχανισμός στη Βενεζουέλα λειτουργεί άρτια, όπως επανειλημμένα έχει διαπιστώσει το ανεξάρτητο κέντρο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμυ Κάρτερ. Ο Κάρτερ έχει αποκαλέσει το εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας ως «το καλύτερο στον κόσμο», καθώς η διπλή ψήφος, ταυτόχρονα ηλεκτρονική και έντυπη, διευκολύνει τη διασταύρωση των αποτελεσμάτων και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη νοθεία. Το σύστημα αυτό υπήρξε ειδική μέριμνα του Τσάβες, καθώς ήθελε να θωρακίσει τη χώρα του από τις παρεμβάσεις των Αμερικάνων στην εκλογική διαδικασία, και την προσπάθεια της υποστηριζόμενης από αυτούς αντιπολίτευσης να την διαβάλει, φαινόμενο σύνηθες για τις λατινοαμερικάνικες χώρες.

Συνεπώς, οι φωνές της αντιπολίτευσης δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Ωστόσο, οι Τσαβιστές βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η πτώση τους διαμορφώνει μια ‘ισορροπία του τρόμου’ που τους καθιστά ευάλωτους στο σαμποτάζ της αντιπολίτευσης και τους δένει τα χέρια, αναγκάζοντάς τους να επιβραδύνουν τις περαιτέρω αλλαγές που είχε δρομολογήσει ο εκλιπόντας Ούγο Τσάβες. Κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για την βιωσιμότητα του συστήματος. Αν κάτι διέσωζε το βολιβαριανό καθεστώς από το να λιμνάσει στους βάλτους της διαφθοράς και της γραφειοκρατικοποίησης ενός κράτους που εξαρτά υπερβολικά τα έσοδά του από τις εξαγωγές του πετρελαίου, ήταν ακριβώς ότι βρίσκονταν διαρκώς σε κίνηση μεταβιβάζοντας πόρους και προσανατολίζοντας τις ενέργειες του προς τον μετασχηματισμό της χώρας:  Την απεξάρτησή της από την «μονοκαλλιέργεια του πετρελαίου» και την εγκαθίδρυση μιας πιο ισορροπημένης κοινωνικής δομής, γεγονός που συνέβαινε προς μεγάλη δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης των μεγαλομεσαίων και ανώτερων τάξεων, οι οποίες έβλεπαν την δύναμή τους να περιορίζεται μέσα από την κοινωνική αλλαγή.

Αν κάτι λείπει από την «μετά-Τσάβες» Βενεζουέλα, αυτό είναι η σταθερότητα και η αίσθηση της ασφάλειας που εξέπεμπε ο χαρισματικός λατινοαμερικάνος ηγέτης. Πράγμα το οποίο εκμεταλλεύονται οι αντίπαλοί του, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εισάγουν συνθήκες «συριοποίησης» στη χώρα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την ανάδυση μιας ανεξάρτητης Λατινικής Αμερικής, ως ανεξάρτητου παγκόσμιου πόλου της πλανητικής σκακιέρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ