Αρχική » Στην Ελλάδα και την Κύπρο θαυμάζουν τους Τούρκους διαδηλωτές, αλλά δεν τους μιμούνται…

Στην Ελλάδα και την Κύπρο θαυμάζουν τους Τούρκους διαδηλωτές, αλλά δεν τους μιμούνται…

από admin

του Μιχάλη Ιγνατίου

πηγή: ιστολόγιο Μ. Ιγνατίου

Οι πολίτες στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα, παρακολουθούν με θαυμασμό τις διαδηλώσεις εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, του ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο οποίος μεθόδευσε με την ανοχή των ΗΠΑ και της Ευρώπης την επιβολή «ισλαμικών αρχών» στη χώρα του. Η αποκάλυψη της απόφασής του για επίσπευση της αλλαγής του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των κεμαλιστών που για πολλές δεκαετίες έλεγχαν τις Ενοπλες Δυνάμεις, τις δίκες και τις καταδίκες των πολιτικών του αντιπάλων, ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι για τον τουρκικό λαό.

Η επίδειξη δύναμης στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή, δεν πτόησε τους διαδηλωτές, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να κλειστούν στα σπίτια τους και βρίσκουν διάφορους τρόπους για να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

Για τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών που ταλαιπωρούνται με την οικονομική κρίση, την οποία δημιούργησαν οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες, τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα, που απαιτεί απάντηση, διότι η εκδήλωση θαυμασμού για τις κινητοποιήσεις άλλων λαών, δεν είναι διέξοδος από τα μύρια προβλήματά τους.

Υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να μιμηθούν τους Τούρκους διαδηλωτές ή θα συνεχίσουν αυτήν την απαράδεκτη –για πολλούς- παθητική στάση απέναντι στην πολιτική της λιτότητας, που ισοπέδωσε τα πάντα, όχι μόνο την αξιοπρέπειά τους.

Δεν είναι εύκολη η απάντηση στο ερώτημα, διότι το μέγα πρόβλημα, που αντιμετωπίζει βασικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι εκκλήσεις για να κατεβούν μαζικά οι πολίτες στους δρόμους, δεν εισακούονται. Και είμαι βέβαιος ότι η υπόθεση της ΕΡΤ δεν προβληματίζει μόνο τους ανόητους, που συμβούλεψαν τον πρωθυπουργό να κλείσει μέσα σε μερικές ώρες ένα ιστορικό ίδρυμα, αλλά και τους αντιπάλους του κ. Σαμαρά, οι οποίοι όλο και προβλέπουν την κατάρρευση της κυβέρνησής του και όλο αυτή δείχνει να αντέχει.

Βεβαίως είναι απορίας άξιον και πρέπει να ερευνηθεί και να αναλυθεί αυτή η περίεργη και ανεξήγητη, θα πρόσθετα, ανοχή του λαού προς τους πολιτικούς, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι δημιούργησαν το σκηνικό για την κατάρρευση της οικονομίας, επιμένουν οι ίδιοι, ανάξιοι και αποτυχημένοι, να αναζητούν λύσεις για το μέγα πρόβλημα της Ελλάδας και του λαού της.

Γιατί δεν ξεσηκώνεται ο λαός, που ταπεινώθηκε, που είδε να χάνει ότι έκτισε μέσα μία νύχτα, που είδε το βιός του να εξαφανίζεται… Γιατί επιμένουν οι πολίτες να ανέχονται τα καμώματα των πολιτικών, που αλληλοχαϊδεύονται και αλληλοκαλύπτονται; Και για πόσο θα παρακολουθούν τους άλλους λαούς να ξεσηκώνονται και οι ίδιοι να δείχνουν υποδουλωμένοι στη μοίρα που επεφύλαξαν γι’ αυτούς οι πολιτικοί ταγοί του τόπου.

Το βασικό μου συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες είναι φοβισμένοι και πιστεύουν πως αν αντιδράσουν, θα ακολουθήσουν χειρότερες καταστάσεις για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Δυστυχώς αρκετά ΜΜΕ, που «περνούσαν» την κυβερνητική γραμμή του Γιώργου Παπανδρέου, δεν έβαλαν μυαλό και συνεχίζουν το “θεάρεστο” έργο τους. Ο άλλος λόγος είναι η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης στους αντιπάλους του πρωθυπουργού, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν πρόγραμμα διάσωσης της χρεωκοπημένης χώρας.

Οι περισσότεροι ανέμεναν ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ θα ήταν η σπίθα που απαιτείτο για να πάρει φωτιά η χώρα. Η αντίδραση στις μέχρι της στιγμής εξελίξεις είναι απογοητευτική. Ο ελληνικός λαός καλύπτει την επιλογή του να μην διαμαρτυρηθεί και να μην αντισταθεί, εκφράζοντας το θαυμασμό του για τους Τούρκους διαδηλωτές, Η λέξη μίμηση είναι εξαφανισμένη από τα ελληνικά λεξικά…

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΤΑΣΟΣ ΠΑΤΡΑ 26 Ιουνίου 2013 - 23:14

Επιφανειακή ματιά και, προφανώς, ο συντάκτης έλειπε από την πλατεία Συντάγματος (αν μη τι άλλο τον Ιούνιο 2011 και Φλεβάρη 2012).
Αυτό που καταλαβαίνει (καθαρά πλέον) η σημαντική μερίδα (τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα) του ελληνικού λαού η οποία μας αφορά (δεν μιλάμε για τα μαυραγορίτικα & παρασιτικά στρώματα και την ξεφτιλισμένη “ελΕεινική” αστική τάξη) είναι τούτο:
Η Ιστορία δεν ζητάει σήμερα απλή εξέγερση, ούτε φωτογραφίες με τον…Λουκάνικο και ζευγαράκια να φιλιούνται στα οδοφράγματα.
Αυτά (όσοι συμμετείχαν, -με) τα χορτάσαμε.
Απαιτείται Επανάσταση και παλιγενεσία.
Πολύ πιό δύσκολο σπόρ από τις εξεγέρσεις.
Ο Ελληνικός λαός δεν χρειάζεται να μιμηθεί κανέναν.
Πρέπει να εφεύρει. Τον εαυτόν του.
Και θα το κάνει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 29 Ιουνίου 2013 - 18:37

Για την κατάσταση που περιγράφει ο αρθρογράφος υπάρχουν δύο βασικοί υπαίτιοι, η αντιπολίτευση ( που συνήθως αναφέρουμε!) και ο ελληνικός λαός (που πάντα ξεχνάμε!). Η αντιπολίτευση (και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι η μείζων αντιπολίτευση) είναι κατακερματισμένη, συχνά ασυνεπής χωρίς καθαρό προγραμματικό λόγο.
Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, συχνά πέφτει θύμα της πολυφωνίας των στελεχών του (ως προερχόμενος από σωρεία συνιστωσών), των ακραίων τοποθετήσεων κάποιων από αυτά (κληρονομιά της εποχής του 3%, που δεν είναι και τόσο μακρινή!) και των αριστερίστικων ιδεοληψιών του (μεταναστευτικό κλπ). Από την άλλη βέβαια, είναι γεγονός πως έχει διανύσει αρκετό δρόμο προς την ενοποίηση και έχει καταβάλει τεράστια μεν όχι επαρκή δε προσπάθεια να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι λοιδορείται ταυτόχρονα, συχνά από τα ίδια άτομα (!), ότι δεν αλλάζει αρκετά γρήγορα (άρα είναι το ίδιο ανώριμο…..απόκομμα που ήταν πριν 2 χρόνια!) αλλά και ότι αλλάζει πολύ γρήγορα στρεφόμενος προς τα δεξιά (προς τα που άραγε αλλού θα μπορούσε να μετακινηθεί για να κερδίσει σε κυβερνησιμότητα?) συχνά με εντελώς κωμικές αναφορές του τύπου πήγε στην …..Ν. Υόρκη ο Τσίπρας !!! Ή βγήκε φωτογραφία με τον τάδε χαμογελαστός (ενώ αν ήταν πραγματικός αριστερός, θα …..τον μπάτσιζε!!!). Σε κάθε περίπτωση τα ελλείμματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτά και δεδομένα, όπως και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της ευθύνης και αυτή αφορά τον χαμηλού επιπέδου ελληνικό λαό! Ναι σίγουρα, η αντιπολίτευση δεν εμπνέει αλλά αναλογιστείτε αγαπητοί φίλοι, αν σας πετάξουν στην πισίνα με τα…..πιράνχας θα …..περιμένετε τον Τσίπρα να …..σας εμπνεύσει να κολυμπήσετε για να βγείτε έξω και να σωθείτε? Όχι βέβαια ! Και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα αποτελεί το κοινωνικό ανάλογο της πισίνας με τα πιράνχας ! Φταίει η αντιπολίτευση που είναι πειστική αλλά φταίει και ο …..ασόβαρος ελληνικός λαός που αρνείται να δεχτεί ότι είναι στην πισίνα με τα πιράνχας! Εδώ και μήνες έχω κάνει αναφορές για την ευρισκόμενη σε άρνηση πραγματικότητας ελληνική αστική τάξη. Τελευταία σκεφτόμουν ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να πέσει (παρά οριακά!) από τα σημερινά ποσοστά της διότι αυτοί που σήμερα την στηρίζουν θα δεχτούν κάθε εξευτελισμό και παραλογισμό φτάνει να μην …..ρισκάρουν (το μόνο ρίσκο στην εποχή μας είναι να μην αναλάβεις κανένα ρίσκο αλλά αυτό θέλει εγκέφαλο για να το αντιληφθείς!)!
Ο Καραμπελιάς το περιέγραψε πού πιο εκτεταμένα και λογοτεχνικά μιλώντας για τον πυρήνα του δοσιλογισμού στην χώρα, σε ένα εξαιρετικότατο κείμενο.
ΥΓ Εγώ, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με προοπτικές αισθάνθηκα την ανάγκη να πάω μια βραδιά στο μέγαρο της ΕΡΤ3, έστω για μια ώρα να συμπαρασταθώ στους απεργούς. Είχε 200 ανθρώπους στις 23.00, γυρνώντας σπίτι μου με τα πόδια είδα τις καφετέριες φουλ γεμάτες με νεολαία (ναι,αυτήν που έχει 60% ανεργία !!!) και η οποία προφανώς θεωρεί ότι ο…..φραπές είναι πιο σημαντικός από τον κοινωνικό αγώνα !!! Φταίει λοιπόν η αντιπολίτευση, φταίει πιο ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πάνω και πρώτα από όλα φταίει ο χαμηλού επιπέδου ελληνικός λαός !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ