Αρχική » Έκρυθμη η κατάσταση στην Τουρκία

Έκρυθμη η κατάσταση στην Τουρκία

από Άρδην - Ρήξη

Στο σκοτάδι σχεδόν ολόκληρη η Τουρκία

Από την Καθημερινή

ΑΓΚΥΡΑ. Μπλακ άουτ μεγάλων διαστάσεων σημειώθηκε χθες στην Τουρκία, βυθίζοντας στο σκοτάδι σχεδόν όλες τις επαρχίες της χώρας. Χωρίς να αποκλείουν την εκδοχή της δολιοφθοράς, οι Αρχές ανέφεραν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο προβλήματος στο δίκτυο διανομής. Η ιδιωτικοποίηση του τουρκικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2013.

Η διακοπή ξεκίνησε στις 10.36 στις μητροπολιτικές περιοχές της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στις βιομηχανικές πόλεις των μικρασιατικών παραλίων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογκάν, διακοπές σημειώθηκαν σε 80 από τις 81 επαρχίες της χώρας. Η μόνη που δεν αντιμετώπισε προβλήματα ήταν η νοτιοανατολική επαρχία Βαν, η οποία ηλεκτροδοτείται από το γειτονικό Ιράν.

Τρεις ώρες αφότου οι επιβάτες απεγκλωβίστηκαν από τους ακινητοποιημένους συρμούς του υπογείου της Κωνσταντινούπολης, η ηλεκτροδότηση του συγκοινωνιακού δικτύου επανήλθε. Αντιθέτως, προβλήματα συνέχιζαν να παρουσιάζονται στην ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών. Το μπλακ άουτ προξένησε κομφούζιο στην κυκλοφορία των οχημάτων, αφού οι σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ προσωρινά διεκόπησαν και οι πτήσεις.

«Ερευνούμε κάθε πιθανότητα, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατικής επίθεσης», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι προέκυψε πρόβλημα στην Εταιρεία Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος (TEIAs).

Η Εταιρεία παραμένει υπό την αιγίδα του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας και εποπτεύει το πλήρως ιδιωτικοποιημένο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τους όρους της αποκρατικοποίησης, που διενεργήθηκε τμηματικά και ολοκληρώθηκε το 2013, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση διαφορετικών κομματιών του δικτύου υποχρεούνται να φροντίζουν και για τη συντήρησή του.

Επί των ημερών του Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, η Τουρκία έχει εφαρμόσει εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και των μεταφορών, των επικοινωνιών, των ορυχείων και κρατικών εργοστασίων, το οποίο, σύμφωνα με υπολογισμούς της «Χουριέτ», απέδωσε στον κρατικό προϋπολογισμό 54 δισ. δολάρια την περίοδο 2003-2013.

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατηγορεί τον Ερντογάν ότι εκποιεί με στόχο όχι να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά να καλυφθούν κενά στον προϋπολογισμό. Σειρά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει η εκποίηση θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.

Χθες συστάθηκε ειδική ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης στο υπουργείο Ενέργειας, ενώ οι Αρχές υποσχέθηκαν συνεχή ενημέρωση του κοινού. «Δεν μπορώ να πω αν υπήρξε ή όχι κυβερνοεπίθεση. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να ξαναλειτουργήσει το σύστημα. Αυτό δεν μας συμβαίνει συχνά», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ.

Τέτοιας έκτασης διακοπή ρεύματος είχε να βιώσει η Τουρκία από το 1999, όταν επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του Μαρμαρά.

Εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας, που μεταφέρθηκαν από τη «Χουριέτ», ανέφεραν ότι το πρόβλημα ξεκίνησε σε γραμμή διανομής στα μικρασιατικά παράλια.

cbbl26jweaardex-thumb-large

 Σε έκρυθμη κατάσταση η Τουρκία

Της Ξένιας Κουναλάκη από την Καθημερινή

Ο κίνδυνος μετεξέλιξης της Τουρκίας σε αστυνομικό κράτος, με βασικό υπεύθυνο τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν με τον διογκούμενο αυταρχισμό του, προκαλεί αντιδράσεις και επιτείνει την κοινωνική πόλωση.

Οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, η χθεσινή ομηρία που κατέληξε στον θάνατο του εισαγγελέα που ερευνούσε τη δολοφονία του 15χρονου από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και η αύξηση τρομοκρατικών ενεργειών, είναι μερικές από τις ενδείξεις ότι η κατάπνιξη των ατομικών δικαιωμάτων στη χώρα πολλαπλασιάζει και ριζοσπαστικοποιεί τους θυλάκους αντίστασης.

Η συγκλονιστική φωτογραφία του εισαγγελέα με το πιστόλι στον κρόταφο που κυκλοφόρησε χθες συμβολίζει μια χώρα σε έκρυθμη κατάσταση, σε πολιτική και θεσμική κρίση, μόλις δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή παρέλυε η χώρα από εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, που προκάλεσε χάος στις συγκοινωνίες πολλών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως ερευνώνται όλες οι πιθανές αιτίες για το μπλακ άουτ και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, αν και διευκρίνισε πως η πιθανότερη αιτία είναι προβλήματα με τις γραμμές μετάδοσης.

Επί ένα και πλέον μήνα οι βουλευτές έπαιζαν ξύλο μέσα στην Εθνοσυνέλευση με αφορμή το νομοσχέδιο που ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας. Τελικά μια συντετμημένη εκδοχή του αμφιλεγόμενου νόμου υπερψηφίστηκε και αναμένει την τελική υπογραφή του Ερντογάν. Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων, η αστυνομία θα μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες και να συλλαμβάνει επί 48 ώρες υπόπτους χωρίς προηγούμενη δικαστική διαταγή, καθώς και να χρησιμοποιεί όπλα κατά διαδηλωτών εξοπλισμένων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ή άλλα «δυνάμει επικίνδυνα όπλα», μια γενικόλογη περιγραφή που θα μπορούσε να περιλαμβάνει από βεγγαλικά μέχρι μια απλή σφεντόνα.

Η καθημερινή ειδησεογραφία από τη γειτονική χώρα δημιουργεί ανησυχίες για το μέλλον της, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική συγκυρία, καθώς από το αποτέλεσμα της προσεχούς βουλευτικής αναμέτρησης θα κριθεί αν το κόμμα του Ερντογάν θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να διευρύνει τις προεδρικές εξουσίες και να τον καταστήσει έναν οθωμανικού τύπου ανώτατο άρχοντα. Επιπλέον, σοβαρούς τριγμούς μεταξύ του προέδρου και της κυβέρνησής του προκαλούν το κουρδικό ζήτημα και η στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί στον τομέα των διαπραγματεύσεων.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό το δύσκολο κάδρο παίζει ασφαλώς η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, καθώς από 4% στο πρώτο τετράμηνο του 2014 κατέληξε τελικά στο 2,9% για ολόκληρη την περσινή χρονιά, πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2013.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ