Αρχική » Γιατί κέρδισε το μειονοτικό κόμμα της Θράκης

Γιατί κέρδισε το μειονοτικό κόμμα της Θράκης

από Άρδην - Ρήξη

Η απόσυρση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η ανεργία και ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στη νίκη των ευρωεκλογών

ilxan.jpgΟ πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς με τον πολιτευτή της ΔΗΜΑΡ Ιλχάν Αχμέτ, που βοήθησε τα μέγιστα το μειονοτικό κόμμα

 

Της Αριστοτελίας Πελώνη από τα Σαββατιάτικα Νέα

Η είδηση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε σαν βόμβα. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι όταν ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ έμαθε (από ραδιοφώνου) τα νέα κλείδωσε το φαρμακείο του στην Ξάνθη και σε κατάσταση πανικού έσπευσε στο τουρκικό προξενείο.

Ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε τη δυσφορία του στο γεγονός ότι η Κουμουνδούρου δεν διαβουλεύθηκε μαζί του για τον ορισμό της υποψήφιας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Ρομά υποψήφια θα έκοβε πολλές ψήφους στην Ξάνθη και στον Εβρο από το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ, DEB) που κατέβηκε αυτόνομα.
Σε κάθε περίπτωση, το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας – και όχι τα μεγάλα κόμματα – ήταν αυτό που κατάφερε να συσπειρώσει τη μειονότητα. Αυτό μάλιστα παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό προξενείο δεν προχώρησε σε αθρόα «εισαγωγή» ψηφοφόρων από την Τουρκία και ας θριαμβολογούσε ο τουρκικός Τύπος περί 7.000 ατόμων που ταξίδεψαν μέχρι τη Θράκη για να ψηφίσουν. Ο δεύτερος στόχος, να εμφανιστεί το ΚΙΕΦ όχι μόνο ως κόμμα της μειονότητας στη Θράκη αλλά και των απανταχού μουσουλμάνων, με έμφαση στη Ρόδο και στην Κω, όπου η Αγκυρα προσπαθεί να κερδίσει το στοίχημα ύπαρξης έτερης μειονότητας, απέτυχε. Στα Δωδεκάνησα, έλαβε 15 ψήφους
Ούτως ή άλλως, η ανάγνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στη Θράκη είναι ανοικτή σε πολλές ερμηνείες. Αν και το ΚΙΕΦ έλαβε υψηλά ποσοστά στη Ροδόπη (42%) και στην Ξάνθη (25%), η αποχή ήταν εξίσου μεγάλη (επί του συνολικού πληθυσμού 44% στη Ροδόπη και 45% στην Ξάνθη), την ώρα που μόνο το 50% της μειονότητας ψήφισε ΚΙΕΦ.
Μια προσεκτικότερη ματιά στην κάλπη δείχνει ότι στις αστικές περιοχές οι μειονοτικοί γύρισαν την πλάτη στο κόμμα που επιχειρεί να συνεχίσει την κληρονομιά του ανεξάρτητου βουλευτή του ’90 Αχμέτ Σαδίκ και να παίξει ρόλο ρυθμιστή στα πράγματα. Στα χωριά η εικόνα είναι διαφορετική. Σε σημεία όπου έγιναν παρεμβάσεις της Πολιτείας, όπως στη Σμίνθη, όπου πρόσφατα εγκαινιάστηκε τζαμί, το ΚΙΕΦ έλαβε μόλις 20% (240 ψήφους από τους 880 ψηφίσαντες). Αντεστραμμένη είναι η εικόνα στην Κοτύλη, όπου το μειονοτικό κόμμα έλαβε 70% των ψήφων.

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ. Παρά τον προβληματισμό που επικρατεί στην κυβέρνηση, το αποτέλεσμα ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ αναμενόμενο. Το τουρκικό προξενείο έκανε συστηματική δουλειά εδώ και μήνες. Δεν αποτελεί μυστικό ότι έδωσε γραμμή σε όλους τους προβεβλημένους παράγοντες της μειονότητας να στηρίξουν μεν τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, να μην κατέβουν όμως με τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στις ευρωεκλογές ώστε να στηρίξουν το μειονοτικό ψηφοδέλτιο. Αυτό εξηγεί και την απουσία ισχυρών μειονοτικών υποψηφίων από τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων.

Ολοι οι μειονοτικοί βουλευτές πέρασαν από τα γραφεία του κόμματος για να υποβάλουν τα σέβη τους. Προεκλογικά, οι περισσότεροι έκαναν δημόσιες δηλώσεις στήριξης του DEB. Αλλοι απροκάλυπτα και άλλοι πιο διακριτικά. Ο κυρίαρχος του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ καλούσε ανοικτά τους μειονοτικούς να ψηφίσουν ΚΙΕΦ αντί ΣΥΡΙΖΑ. Οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Αχμέτ Σαδίκ και διατελέσας πρόεδρος του DEB, τον έβαλαν στο στόχαστρο ακραίων φωνών. Τουρκόφωνος δημοσιογράφος της μειονότητας, γνωστός για τις εμπρηστικές του δηλώσεις, τον κατηγόρησε ότι δεν έκανε αρκετά για να στηρίξει το κόμμα της μητέρας πατρίδας! Οσο για τον Ιλχάν Αχμέτ της ΔΗΜΑΡ, έκανε ό,τι οι περισσότεροι: μοίραζε ψηφοδέλτια.
Πολλά από τα θέματα της μειονότητας βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Αλλα, όπως η πρόσληψη ιεροδιδασκάλων και η διδασκαλία του Κορανίου στα δημόσια σχολεία, επιχειρούν να απαντήσουν σε αιτήματα, έχουν όμως προκαλέσει αντιδράσεις. Για κάποιους η εφαρμογή του νόμου για τους ιμάμηδες ίσως να ευθύνεται για την αναδίπλωση του DEB και του τουρκικού προξενείου που έχασε μια μάχη. Οι αντιδράσεις δεν ήταν ανεξάρτητες από το γεγονός ότι με την εφαρμογή του νόμου μπαίνει σε τάξη το καθεστώς αδιαφάνειας με τα μαύρα κονδύλια του προξενείου. Συνδέονται όμως και με το γεγονός ότι η Αγκυρα βλέπει πίσω από τον νόμο την εν δυνάμει σύσταση ενός ελεγχόμενου από την ελληνική Πολιτεία σχήματος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως το μελλοντικό εκλεκτορικό σώμα για τους μουφτήδες. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αν και δεν λέγεται δημοσίως, οι ιεροδιδάσκαλοι σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν ως ανάχωμα στην επιρροή του DEB στις κοινότητες.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ. Στους παράγοντες που διευκόλυναν την επέλαση του μειονοτικού κόμματος, έλεγαν αρμόδιες πηγές, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η μεγάλη ανεργία στον ορεινό όγκο της Θράκης. Η κυριότερη ασχολία είναι τα καπνά και η οικοδομή που κατέρρευσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Εχίνος, καθώς 600 άνδρες έχουν μεταναστεύσει για να δουλέψουν στα ναυπηγεία της Γερμανίας. Οι άνδρες προφανώς δεν ψήφισαν. Ομως το ΚΙΕΦ σάρωσε τα χωριά υποσχόμενο και θέσεις εργασίας, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις το σύστημα του προξενείου περνά και μέσα από πρακτορεία εργασίας που υπόσχονται δουλειές στην Τουρκία.

Το σενάριο Σαμπιχά
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ εκτιμούν ότι αν η Σαμπιχά Σουλεϊμάν ήταν υποψήφια, το ΚΙΕΦ δεν θα τερμάτιζε πρώτο στην Ξάνθη καθώς οι περίπου 2.500 Ρομά θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ. Η Ρομά υποψήφια θα έκοβε πολλές ψήφους στην Ξάνθη και στον Εβρο

Ο παράγων Ζεϊμπέκ
Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ καλούσε ανοικτά μειονοτικούς να ψηφίσουν ΚΙΕΦ. Ενημερωμένες πηγές χαρακτηρίζουν τον έτερο μειονοτικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (Ροδόπης) Αϊχάν Καραγιουσούφ πιο συνεπή με το κόμμα του, καθώς, «έλεγε και δυο καλές κουβέντες για τον ΣΥΡΙΖΑ».

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5126612/giati-kerdise-to-meionotiko-komma-ths-thrakhs/

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

γιωργος 5 Ιουνίου 2014 - 12:34

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_1990
Aν παρατηρήσει κάποιος τα αποτελέσματα του κόμματος Σαδίκ,θα δει οτι δεν έχει και κάποια σοβαρή πρόοδο το εθνικιστικό αυτό μόρφωμα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ