Αρχική » ISIS: τζιχαντιστές με «κουμπαρά» 1,5 δισ. ευρώ και έλεγχο πετρελαιοπηγών

ISIS: τζιχαντιστές με «κουμπαρά» 1,5 δισ. ευρώ και έλεγχο πετρελαιοπηγών

από Άρδην - Ρήξη

ISIS: τζιχαντιστές με «κουμπαρά» 1,5 δισ. ευρώ και έλεγχο πετρελαιοπηγών

Νέα στοιχεία για την οργάνωση με βάση τα αρχεία από 160 συσκευές USB
Από το Βήμα
ISIS: τζιχαντιστές με «κουμπαρά» 1,5 δισ. ευρώ και έλεγχο πετρελαιοπηγών
Φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο twitter στις 15 Ιουνίου από την ISIS δείχνει ενόπλους της οργάνωσης να έχουν συλλάβει, όπως ισχυρίζονται, ιρακινούς στρατιώτες με πολιτικά
Δύο ημέρες προτού πέσει η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, στα χέρια του τζιχαντικού ISIS (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε) οι ιρακινές υπηρεσίες ανέκριναν τον κορυφαίο αγγελιοφόρο της οργάνωσης, αποκαλύπτει ο «Guardian». Ο γνωστός ως Αμπού Χατζάρ ύστερα από δεκαπενθήμερη ανάκριση έσπασε και έδωσε το όνομα του στρατιωτικού επικεφαλής του ISIS.
Από εκεί ξετυλίχτηκε ένα κουβάρι που αποκάλυψε την εσωτερική λειτουργία του ISIS, την περιουσία του που ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και την πορεία αυτής της ομάδας μαχητών που εμφανίστηκαν από το πουθενά και σήμερα ελέγχουν πετρελαιοπηγές της Συρίας και πόλεις του Ιράκ.
Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του ονόματός του από τον άντρα που χρησίμευε ως αγγελιοφόρος του, ο Αμπντουλραχμάν αλ Μπιλάουι κείτονταν νεκρός στο κρησφύγετό του κοντά στη Μοσούλη. Από τα σπίτια αυτών των δύο μελών του ISIS οι ιρακινές υπηρεσίες συνέλεξαν 160 συσκευές USB οι οποίες περιείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για την οργάνωση: ονόματα και παρατσούκλια όλων των ξένων μαχητών, τους ανώτατους ηγέτες και τις κωδικές τους ονομασίες, τα αρχικά των ονομάτων των συνδέσμων του ISIS εντός των ιρακινών υπουργείων και πλήρη απολογισμό των οικονομικών της οργάνωσης.
Προτού οι ιρακινές υπηρεσίες, με τη βοήθεια της CIA, προλάβουν να αποκρυπτογραφήσουν και να αναλύσουν το περιεχόμενο των USB, οι μαχητές του ISIS κατέλαβαν τη Μοσούλη και το Τικρίτ ενώ απείλησαν το Κιρκούκ, καθώς τρεις μεραρχίες του ιρακινού στρατού, οι οποίες είχαν σταλεί για να τους αντιμετωπίσουν, λιποτάκτησαν.
Η προέλαση του σουνιτικού ISIS και η «συνθηκολόγηση» του στρατού άλλαξαν αναφανδόν την ισορροπία δυνάμεων στο Ιράκ, έπληξαν τον σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, επέτρεψαν στις δυνάμεις των Κούρδων να καταλάβουν τον έλεγχο της πόλης Κιρκούκ και ενίσχυσαν τη διαμάχη μεταξύ σουνιτών και σιιτών απειλώντας σοβαρά την εύθραυστη γεωπολιτική ισορροπία στη Μέση Ανατολή.
Χρήματα από το λαθρεμπόριο

Πριν από την κατάληψη της Μοσούλης η περιουσία του ISIS ανερχόταν σε 646 εκατ. ευρώ. Αλλά χάρη στα χρήματα που πήραν από τις τράπεζες της δεύτερης μεγαλύτερης ιρακινής πόλης πρόσθεσαν άλλο 1,1 δισ. ευρώ.
Η ανοδική πορεία του ISIS είναι εκπληκτική, δεδομένου ότι ιδρύθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια. Οι ηγέτες του επιλέγονται προσεκτικά. Πολλοί από όσους έρχονται σε επαφή με την ηγεσία – όλοι τους βετεράνοι της σουνιτικής εξέγερσης κατά των αμερικανικών δυνάμεων πριν από σχεδόν μία δεκαετία – δεν γνωρίζουν τα ονόματα των συντρόφων τους. Το κακό για την οργάνωση είναι ότι κατέγραφε τα πάντα στα USB.
Οι μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων χωρών της Δύσης γνώριζαν ότι ο ISIS είχε εξασφαλίσει τεράστια ροή χρημάτων από τις πετρελαιοπηγές της Ανατολικής Συρίας, τις οποίες είχε επιτάξει στα τέλη του 2012 και στη συνέχεια επαναπούλησε μερικές στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ. Γνώριζαν επίσης ότι ο ISIS έβγαζε χρήματα από το λαθρεμπόριο πρώτων υλών που λεηλατούσε από το διαλυμένο κράτος της Συρίας καθώς και ανεκτίμητων αρχαιοτήτων.
Αλλά χάρη στα USB έγινε γνωστή η έκταση των δραστηριοτήτων του ISIS που, πριν από μία τριετία, ξεκίνησε ως μια ανοργάνωτη ομάδα εξτρεμιστών και σήμερα είναι η πλουσιότερη και ικανότερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο.
Οι σύνδεσμοι στα υπουργεία

Ανάμεσα στους μαχητές που κατέλαβαν τη Μοσούλη την περασμένη εβδομάδα ήταν και ξένοι τζιχαντιστές, πολλοί από την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν διασκορπιστεί πλέον στο Κεντρικό Ιράκ. Τα ονόματα των περισσότερων από αυτούς ήταν γνωστά στις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης οι οποίες παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους αφότου αυτοί μπήκαν στην Τουρκία – αν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από την άλλη πλευρά των συνόρων με τη Συρία. Το παρατσούκλι που ελάμβανε κάθε νέα άφιξη στη Συρία άφησε τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες στο σκοτάδι όσον αφορά τα ίχνη τους. Σήμερα, χάρη στα USB, έγινε γνωστή όχι μόνο η ταυτότητα του καθενός αλλά και τα ονόματα των στενών συγγενών τους και, σε πολλές περιπτώσεις, το τηλέφωνο και το e-mail τους.
Οι ιρακινές μυστικές υπηρεσίες έχουν επικεντρωθεί πλέον στον εντοπισμό των συνδέσμων του ISIS στα υπουργεία της χώρας. Προτεραιότητα δίνουν στα αρχικά που φέρουν την ένδειξη «πολύτιμος» δίπλα τους. Αλλα αρχικά αφορούν προφανώς άτομα χαμηλότερης προτεραιότητας, καθώς έχουν δίπλα τους σημειώσεις όπως «τεμπέλης», «αναποφάσιστος» ή «χρειάζεται παρακολούθηση».
Σήμερα λοιπόν, χάρη στα USB, έχει γίνει γνωστό πώς ανελίχθηκε ο ISIS. Χάρη στην κατάληψη της Μοσούλης έγινε γνωστή και η στρατιωτική του ικανότητα. Αυτό που απομένει είναι να τον προφθάσουν οι ιρακινές υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ