Αρχική » Παγώνουν την πώληση της ΕΥΑΘ μέχρι να βρουν άλλο τρόπο…

Παγώνουν την πώληση της ΕΥΑΘ μέχρι να βρουν άλλο τρόπο…

από Άρδην - Ρήξη

Η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ ανέβαλε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Σε εύθραυστο πάγο βάζει το ΤΑΙΠΕΔ την πώληση της ΕΥΑΘ, μετά την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ. Οπως φάνηκε και από τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, τίποτε δεν έχει τελειώσει οριστικά. «Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του», δήλωσε εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ.

Παρ’ όλα αυτά, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν κι άλλοι τρόπο πώλησης του 51% της εταιρείας, όπως μέσω του Χρηματιστηρίου.

Αν και έχει ήδη προσληφθεί ο αποτιμητής της ΕΥΑΘ, ακόμη δεν έχει πάρει εντολή για να ξεκινήσει την αποτίμηση της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να οριστεί η τιμή της ΕΥΑΘ, οπότε δεν μπορούν και οι υποψήφιοι αγοραστές να προχωρήσουν στην κατάθεση των προσφορών τους.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ περί επανεξέτασης του θέματος της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ αναγνώστηκε με κάθε επισημότητα στη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας. Με την επισήμανση ότι στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Νίκος Παπαδάκης, σχολίασε ότι «αυτό το μπρος-πίσω στην αποκρατικοποίηση δεν έχει κάνει καθόλου καλό στην εταιρεία, η οποία δυσκολεύεται να χαράξει την αναπτυξιακή της στρατηγική» καθώς έχει προς υλοποίηση για την περίοδο 2014-2018 ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 132 εκατ. ευρώ.

Απογοήτευση επικρατεί στη γαλλική «Suez», σύμφωνα με πληροφορίες. Στελέχη της εταιρείας δεν κρύβουν την ενόχλησή τους από το ότι, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, «η διαδικασία που ακολούθησε επί 2-3 χρόνια το ΤΑΙΠΕΔ, δεν ήταν νόμιμη». Παρ’ όλα αυτά, τηρείται στάση αναμονής μέχρι να γίνουν γνωστές οι τελικές αποφάσεις και κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι η δεύτερη φορά που η εταιρεία μπαίνει στη διαδικασία εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΕΥΑΘ, και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Η πρώτη ήταν το 2009 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Μεγάλο εμπόδιο το ΣτΕ

Αυτή τη φορά, το μεγάλο εμπόδιο για τους υποψήφιους αγοραστές είναι ότι το ΣτΕ, στην απόφασή του για την ΕΥΔΑΠ, δεν διαχωρίζει και δεν αναλύει την περιουσία των εταιρειών ύδρευσης, όπως, π.χ., την ΕΥΑΘ από την ΕΥΑΘ Παγίων. Αντίθετα αναφέρει ότι το νερό, για λόγους προστασίας της υγείας των πολιτών, πρέπει να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο. Κάτι που δεν αφήνει περιθώρια διαχωρισμού των εταιρειών, ώστε να μπορεί να πουληθεί η μία από τις δύο.

Η απογοήτευση προκύπτει και από το γεγονός ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι υποψήφιες εταιρείες ξόδεψαν μεγάλα ποσά σε έρευνες, μελέτες, απασχόληση υψηλόβαθμου προσωπικού όπως σύμβουλοι και υψηλόβαθμα στελέχη που έκαναν αλλεπάλληλες επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη.

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει οριστικά αν δεν ανακληθεί η απόφαση μεταβίβασης των μετοχών της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ και αν δεν επιστρέψουν οι μετοχές στο Δημόσιο», δηλώνουν οι νομικοί του συντονιστικού «SOSτε το Νερό».

Εν τω μεταξύ, ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θέτει σε δημόσια διαβούλευση την πολιτική της Ε.Ε. για το πόσιμο νερό, ώστε να διαπιστωθεί αν θα μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις. Η διαβούλευση αποδίδεται στην πίεση που ασκήθηκε από τη συγκέντρωση των υπογραφών 2 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών της επιτυχημένης πρωτοβουλίας πολιτών «Right2Water». Σκοπός είναι να αλλάξει η οδηγία για το πόσιμο νερό, για να προστατευτεί το νερό από την ιδιωτικοποίηση και να εξασφαλιστεί ο κοινωνικός του έλεγχος.

Η διαβούλευση είναι ανοικτή έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2014. Σύμφωνα με τον επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ: «Η παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού καλής ποιότητας σε ολόκληρη την Ε.Ε. αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα της ενωσιακής νομοθεσίας.

Πρέπει, ωστόσο, να εξετάσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας και να απαντήσουμε στους προβληματισμούς που εκφράζονται μέσα από αυτή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος στον οποίο πρωταγωνιστούν οι πολίτες και να εισακουστούν οι προσδοκίες των καταναλωτών και άλλων ενδιαφερομένων όσον αφορά στη μελλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. για το πόσιμο νερό». Οπως έγινε γνωστό, εκτός από τη διαβούλευση, η Επιτροπή θα ξεκινήσει επίσης σύντομα δομημένο διάλογο ανάμεσα στους ενδιαφερομένους για τη διαφάνεια στον τομέα της ύδρευσης. Πρόκειται για άλλη μία δράση που ακολουθεί την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ