Αρχική » Χημικός εφιάλτης στη Μεσόγειο

Χημικός εφιάλτης στη Μεσόγειο

από Άρδην - Ρήξη

Χημικός εφιάλτης

Εν τέλει, ξεκίνησε η διαδικασία υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κρήτης, μια διαδικασία που θα διαρκέσει δύο μήνες και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε ούτε τι ακριβώς καταστρέφεται, ούτε σε τι ποσότητες, καθώς οι επικεφαλής της αποστολής τηρούν άκρα μυστικότητα, ενώ φάσκουν και αντιφάσκουν στις λιγοστές δηλώσεις τους στον Τύπο. Το μόνο σίγουρο, είναι πως τα υπολείμματα της υδρόλυσης θα μεταφερθούν σε ειδικά εργοστάσια στις ΗΠΑ και στην Γερμανία για την τελική τους καταστροφή.
Ο λαός στην Κρήτη, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, στην Πελοπόννησο, τα Ιόνια, κ.λπ. βρίσκεται σε κινητοποιήσεις εδώ και μήνες για να αποτρέψει τις εξελίξεις αυτές και τώρα κορυφώνονται οι αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα συμβεί στην Κρήτη, αλλά και σε ολάκερη την Μεσόγειο, που ούτως ή άλλως βρίσκεται στα πρόθυρα της περιβαλλοντικής κατάρρευσης, σε ενδεχόμενο ατυχήματος. Εκείνοι που έπρεπε να το σκεφτούν, όμως, δηλαδή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης, για άλλη μια φορά προτίμησαν τα εύσημα του «μεγάλου αφεντικού», από την προστασία των συμφερόντων και της ασφάλειας του ελληνικού λαού.
Κανονικά, μετά την φονική έκρηξη στο Μαρί (από πυρομαχικά που προορίζονταν και πάλι για τον Άσαντ, που αποθηκεύτηκαν στην κυπριακή ναυτική βάση κατόπιν εντολής των Αμερικάνων και εξερράγησαν διότι ήταν εκτεθειμένα στον ήλιο και σε απίστευτες θερμοκρασίες), οι Έλληνες αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Κύπρου δεν θα έπρεπε να δεχθούν τίποτα που έχει να κάνει με τη διαχείριση πολεμικού υλικού που κατάσχεται από τη Δύση στα πεδία των μεσανατολικών μαχών.
Αλλά, φευ! Και σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται περίτρανα πως, εκτός από Οικόπεδο και Αποικία, η χώρα μας εξελίσσεται ταχύτατα και σε πεδίο αποβολής τοξικών χημικών όπλων.

Το Άρδην και η Ρήξη διοργανώσουν την Τετάρτη 16 Ιουλίου στις 20.00 εκδήλωση με θέμα «Η απειλή των χημικών στη Μεσόγειο και οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ». Ομιλητές θα είναι οι:

Ευάγγελος Γιδαράκος, Καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων

Γιώργος Καραμπελιάς, Άρδην

Βαγγέλης Πισσίας, Συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία

Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων

Στο στέκι του Άρδην, Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα.

3 ΣΧΟΛΙΑ

Common sense 15 Ιουλίου 2014 - 19:30

Η προμήθεια, συνεχιζόμενη κατοχή κι απειλή χρήσης χημικών και πιθανώς και βιολογικών όπλων από το καθεστώς Άσσαντ όπως και από το καθεστώς Σαντάμ μέχρι πρόσφατα αποτελεί έγκλημα στο μέγιστο βαθμό κατά των λαών της Μέσης Ανατολής, της Αν. Μεσογείου και της ανθρωπότητος ολόκληρης. Αυτοί είναι οι κυρίως υπεύθυνοι του εγκλήματος κι ο ένας έλαβε ήδη το τέλος που του άξιζε. Ας ελπίσουμε να το λάβει κι ο Άσσαντ σύντομα.
Βέβαια στα εγκλήματα αυτά υπήρξαν και συνεργοί που κατά βάση είναι κράτη που προμήθευαν τους δικτατορίσκους τα όπλα αυτά. Στην περίπτωση Άσσαντ είναι κυρίως η Ρωσσία (τέως ΕΣΣΔ) ενώ στην περίπτωση Σαντάμ ΗΠΑ και Ρωσσία μοιράζονται τη συνενοχή χωρίς να απουσιάζουν και άλλες μικρότερες δυνάμεις από το πάρτυ (Βρεττανία, Γαλλία, Γερμανία κι ίσως Κίνα, Ιταλία κλπ.). Το ελάχιστο λοιπόν είναι στην περίπτωση Άσσαντ η καταστροφή των κατασχεθέντων να γίνει σε μία απομακρυσμένη περιοχή της Ρωσσίας (κι ευτυχώς δε στερείται τέτοιων!) υπό διεθνή εποπτεία. Έτσι και από τον κίνδυνο της ύπαρξης των χημικών όπλων απαλλασσόμεθα και δε ρισκάρουμε το περιβάλλον στην Αν. Μεσόγειο, Αιγαίο κλπ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
tsus 15 Ιουλίου 2014 - 21:27

Από δω το είχες από εκεί το πήγες πάλι με τους Ρώσους τα βάλες. Την πάτησες όμως γιατί τα χημικά ο Άσαντ τα είχε πάρει από τους Βρετανούς http://www.protothema.gr/world/article/306776/i-vretania-poulise-himika-sti-suria/. Να τα πάρουν λοιπόν και να αποθηκεύσουν στο Λονδίνο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 15 Ιουλίου 2014 - 22:03

Δε νομίζω ότι είχε πάρει μόνον από τους Βρεττανούς. Θα εκπλαγώ πολύ αν δεν έχει πάρει τίποτα από τους Ρώσσους βλ. π.χ.
http://www.globalsecurity.org/wmd/world/syria/cw.htm
Και βέβαια δε μας πολυσυμφέρει κιόλας να τα ρίξουμε όλα στους Βρεττανούς γιατί σε αυτή την περίπτωση αυτοί για να αποφύγουν το ρίσκο στη χώρα τους προβλέπω να τα παρατάνε ή να τα πετάνε στις κυρίαρχες βάσεις (sovereign bases) που έχουν στην Κύπρο…. Δηλ. αν αληθεύει αυτό πάλι η Κύπρος θα την πληρώσει άρα καλόν είναι να το απευχόμεθα…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ