Αρχική » Δημοψήφισμα 5ης Ιουλίου: Το Άκυρο είναι η καλύτερη επιλογή

Δημοψήφισμα 5ης Ιουλίου: Το Άκυρο είναι η καλύτερη επιλογή

από Άρδην - Ρήξη

Στα πλαίσια του διαλόγου που έχουμε ανοίξει δημοσιεύουμε την επιστολή που μας έστειλε ο κος Γεώργιος Μούρτος. 

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 5ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

slobakia-dimopsifisma-gia-ton-periorismo-ton-dikaiomaton-ton-omofulofilon

Του Γεώργιου Μούρτου

  1. Η δημοψηφισματική Δημοκρατία είναι θεσμός Δυτικός με ρίζες από την αρχαιοελληνική άμεση Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, ουδείς μπορεί να είναι καταρχήν αντίθετος στην κυβερνητική πρόταση για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
  1. Το δημοψήφισμα, που προκηρύχθηκε, βασίζεται στην καταγραφή δύο επιλογών. Από τη μια, ο πολίτης έχει την επιλογή της υπερψήφισης μιας συγκεκριμένης πρότασης των εξωελλαδικών «θεσμών» και, από την άλλη, την επιλογή της καταψηφίσεώς της. Η υπερψήφιση δικαιώνει την τιμωρητική στάση και υπεροψία των δανειστών, ενώ η καταψήφιση αναβαθμίζει την κυβερνητική πλειοψηφία. Αφήνει, ωστόσο, εκτός κριτικού ελέγχου τον τρίτο παράγοντα της δημοψηφισματικής εξίσωσης, που είναι η συνοδοιπορούσα Αντιπολίτευση, δηλαδή, η κύρια, εν πολλοίς, υπεύθυνη της αδιέξοδης κατάστασης, η οποία στοιχίζεται πίσω από το απροσδιόριστο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και την «ευρωπαϊκή προοπτική», που δικαιολογούν την υπερψήφιση της πρότασης των δανειστών.
  1. Για μια ακόμη φορά, αμέτοχος στο παιχνίδι των πρωταγωνιστών της εξουσίας, παραμένει ο ΛΑΟΣ, που τον χειρίζονται ως εργαλείο χειραγώγησης, θέτοντας ενώπιόν του απλουστευτικά διλήμματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το δίλημμα είναι: ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
  1. Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος σε αυτή την αρνητική συγκυρία εγκυμονεί και μια μοναδική ευκαιρία. Η ευκαιρία αυτή συνίσταται στο ότι παρέχεται στον κάθε ψηφοφόρο πολίτη η δυνατότητα να εκφραστεί με ηχηρό τρόπο, που δυνάμει δρομολογεί αποφασιστικές εξελίξεις και, με τον τρόπο αυτό, να επηρεάσει καθοριστικά τους τρεις εμπλεκόμενους αποδέκτες: Δανειστές/θεσμούς – Κυβέρνηση – Αντιπολίτευση. Και ο τρόπος αυτός αποδίδεται με μία και μόνο λέξη στο δημοψηφισματικό σκηνικό που στήθηκε μπροστά του: ΑΚΥΡΟ. Και τούτο, διότι:

α. Το ΑΚΥΡΟ σηματοδοτεί μια ηχηρή πολιτική πράξη εναντίον, ταυτοχρόνως, και των τριών υπολόγων. Το ΑΚΥΡΟ και όχι η ΑΠΟΧΗ.

β. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του ΑΚΥΡΟΥ, τόσο απο-νομιμοποιείται το σύνολο του ξεπερασμένου και διεφθαρμένου εγχώριου πολιτικού συστήματος. Είναι φανερό ότι το «παλαιό έχει αποθάνει και το καινούργιο αργεί να γεννηθεί». Καιρός να εμφανιστεί, έστω και με οδυνηρή αλλά λυτρωτική «καισαρική» διαδικασία.

γ. Το ΑΚΥΡΟ, συνιστά μια ήρεμη επανάσταση, που θα περισώσει την συλλογική ελληνική αξιοπρέπεια και θα αποκαλύψει τη γύμνια της εγχώριας και ευρωπαϊκής διαχειριστικής ελίτ, η οποία έχει μπερδέψει τα στατιστικά νούμερα της λογιστικής με τους ανθρώπους.

δ. Το ΑΚΥΡΟ θα αναθαρρέψει τις περιθωριοποιημένες υγιείς δυνάμεις τής δημιουργίας, του οράματος και της αλληλεγγύης, ώστε, επιτέλους, να αναζωπυρώσει η σπίθα τής ελπίδας, για να φωτίσει την πορεία προς την αναδημιουργία τής ταπεινωμένης Ελλάδος.

  1. Επήλθε, πλέον, ο καιρός, ώστε η χώρα μας να απεγκλωβιστεί από τη μέγγενη της «διλημματικής δημοκρατίας», που έχει οδηγήσει στη χειραγώγηση του πολίτη, στη νέκρωση της πολιτικής σκέψης και των εθνικών αντανακλαστικών. Ο απεγκλωβισμός αφορά στα συνεχή και πολυποίκιλα διλήμματα, ανάλογα, κάθε φορά, με τις περιστάσεις: Καραμανλής ή τανκς, Δύση ή Ανατολή, εντός ή εκτός Ευρώπης, αριστερά ή δεξιά, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, εκσυγχρονισμός ή συντηρητισμός, πατριαρχικοί ή χριστοδουλικοί, τουρκόφιλοι ή πολεμοχαρείς, μνημόνιο ή χρεοκοπία και, τώρα, ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
  1. Το ΝΑΙ θα καταγραφεί ως αποδοχή της προτεινόμενης αυτομαστίγωσης ενός λαού, ως ο έσχατος αυτοεξευτελισμός και ως σύγχρονος ραγιαδισμός.
  1. Το ΟΧΙ δίνει άλλοθι σε εκείνους που έχουν να επιδείξουν ακατάσχετη πολυλογία, βαβελική πολυφωνία, έλλειψη εθνικού οράματος, περιορίζοντας τον ομιχλώδη πολιτικό τους ορίζοντα στην πρόταξη του πολιτικού όρκου, στη «συμβίωση» και στην παροχή Ιθαγένειας στους νεοεγκατεστημένους στη χώρα μας στη βάση τυπικών προϋποθέσεων και όχι με κριτήρια την ενσωμάτωση σε ό,τι προσδιορίζει τον Ελληνισμό. Και, μάλιστα, σε μια εποχή πληθυσμιακής αποψίλωσης της Ελλάδος, λόγω της «εξόδου» τού πιο δημιουργικού τμήματος του πληθυσμού, των νεώτερων γενεών.
  1. Το ΑΚΥΡΟ, αναλόγως της έκτασης που θα καταγραφεί στις κάλπες, δυνάμει ενεργοποιεί τη διαδικασία της πολυπόθητης εθνικής Κάθαρσης και της Εξιλέωσης. Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί το απαραίτητο οξυγόνο για την ανάδειξη της δημιουργικής Ελλάδας, των Ελλήνων της συ(ν)γνώμης και όχι της υπεροψίας, της αναβολής και της επιπολαιότητας, των Ελλήνων που ανυψώνουν τη χώρα και όχι αυτών που ντροπιάζουν το όνομά της, των Ελλήνων της προσφοράς, που δεν θα επιβαρύνουν με μισθούς –πέραν αυτών που αντιστοιχούν στα επαγγέλματά τους- και ιδιοτελή προνόμια τα ύπατα πολιτειακά, πολιτικά, δικαστικά, εκκλησιαστικά και ακαδημαϊκά αξιώματα.

 

 

*Το Άρδην την Πέμπτη 2 Ιουλίου στις 20.00 οργανώνει εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: “Το δημοψήφισμα και οι συνέπειές του“. Θα μιλήσουν:

Κώστας Δαμαβολίτης, βουλευτής ΑΝΕΛ

Γιώργος Καραμπελιάς, Άρδην

Γιώργος Παπαδόπουλος – Τετράδης, πρ. διευθυντής σύνταξης Ελευθεροτυπίας

Στην αίθουσα Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4 στο Σύνταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ