Αρχική » Αντίο, αγρότη…

Αντίο, αγρότη…

από Άρδην - Ρήξη

εα-2

Πώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εισηγείται τον «ξαφνικό θάνατο» της ελληνικής γεωργίας

Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Αγρινίου», αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού.

Ασφαλιστικό και φόροι σφραγίζουν την ταφόπλακα του πρωτογενούς τομέα. Πρακτικά ασύμφορο να παραμείνει κάποιος στην παραγωγή. Σε όπλο μαζικής εξόντωσης των αγροτών μετατρέπεται το δίδυμο Αποστόλου-Κατρούγκαλου.

Ξεπερνά τα όρια του αδιανόητου το ασφαλιστικό σχέδιο Κατρούγκαλου, το οποίο και προβλέπει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι με μπλοκάκια, δηλαδή αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα κληθούν να πληρώνουν κάθε μήνα έως 1.586 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία.
Οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους έχουν επικουρικό ταμείο.
Με απλά λόγια, οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλλουν το 27% του εισοδήματός τους για τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ανάλογο ποσοστό είναι η άμεση φορολογία, οπότε, αυτομάτως, περισσότερα από τα μισά χρήματα που μπορεί να βγάζει κάποιος απ’ την εργασία του… εξαφανίζονται! Αν τώρα προσθέσουμε τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, το κόστος τήρησης των λογιστικών βιβλίων, τις δαπάνες για τη γραφειοκρατία που το κράτος επιβάλλει, κυρίως δε αν συνυπολογίσουμε την προκαταβολή φόρου που επιβάλλει η κυβέρνηση, ο αγρότης θα πρέπει… ή να μεταναστεύσει ή να αλλάξει επάγγελμα. Και επειδή στην Ελλάδα της ανεργίας αυτό δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, το πιθανότερο είναι ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες αγροτών θα προστεθούν στις λίστες των πολιτών που επιβιώνουν με τα επιδόματα ακραίας φτώχειας.
Αν υποθέσουμε ότι ένας αγρότης καταφέρνει να έχει δηλωθέν εισόδημα της τάξης των 70.000 ευρώ ετησίως και αφού από αυτά θα πρέπει να δίνει τις 60.000 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, το περίσσευμα των 10.000 ευρώ, που κι αυτό εξανεμίζεται με τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ., είναι κυριολεκτικά αστείο ποσό, αφού το κόστος παραγωγής για οποιαδήποτε εκμετάλλευση είναι πολλαπλάσιο.
Ας δώσουμε ένα ακόμη παράδειγμα: Αν υποθέσουμε ότι το εισόδημά ενός παραγωγού είναι 10.000 ευρώ, από αυτά πρέπει: να πληρώσει το 27%, ήτοι 2.700 ευρώ, σε ασφαλιστικές εισφορές. Να πληρώσει το 26%, ήτοι 2.600 ευρώ, ως φόρο και ακόμη 26%, δηλαδή άλλες 2.600 ευρώ, ως προκαταβολή. Το άθροισμα βγαίνει 7.900 ευρώ. Σ’ αυτόν τον αγρότη, δηλαδή, θα μείνουν 2.100 ευρώ, για να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και άλλες εισφορές, να ζήσει την οικογένειά του, να αγοράσει εφόδια και υλικά για να παράγει.
Και ρωτάμε: Είναι ποτέ δυνατόν;;; Τι έχουν καταλάβει αυτοί που τα σκέφτηκαν όλα αυτά;;;
Κατά συνέπεια, το μόνο που μπορεί κανείς να πει είναι ότι… είναι τρελοί αυτοί οι υπουργοί!
Δεν αντιλαμβάνονται τη ζημιά που θα προκαλέσουν στην εθνική παραγωγή και στην ελληνική κοινωνία, δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για το πώς, επικοινωνιακά, θα «πουλήσουν» τα ψευτοαριστερίστικης εμπνεύσεως μέτρα οριστικής εξόντωσης των έσχατης, για αυτούς, κατηγορίας πολιτών, των αγροτών, δηλαδή.
Στην Ένωση Αγρινίου, θεωρούμε εντελώς αδιανόητο το να περάσουν και να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα. Και πραγματικά απορούμε: Ποιοι βουλευτές, ιδιαίτερα από την ελληνική περιφέρεια, θα υπογράψουν με την ψήφο τους την ολική κατάρρευση της πρωτογενούς παραγωγής; Ποιοι θα δεχθούν να μείνουν στην ιστορία ως οι νεκροθάφτες του πιο υγιούς παραγωγικού ιστού της χώρας; Ποιοι και γιατί θα αγνοήσουν την κραυγή αγωνίας που αυτή την ώρα αντηχεί απ’ τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη;

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ