Αρχική » Εκδήλωση για τον Επτανησιακό Ριζοσπαστισμό (Πάτρα – 4/6/16)

Εκδήλωση για τον Επτανησιακό Ριζοσπαστισμό (Πάτρα – 4/6/16)

από Άρδην - Ρήξη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  –  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

rizospastes_vouleftes-e1334147029122

Το Κοινοτικόν διοργανώνει εκδήλωση ανάδειξης και παρουσίασης του κινήματος των Επτανησίων Ριζοσπαστών, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

7 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (Πλ. Γεωργίου) –  Πάτρα.

     Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι ακόλουθες εισηγήσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση:

Το ριζοσπαστικό κίνημα των Επτανήσων: Η σύνθεση που λείπειΔημ. Γιαννάτος (κοινωνιολόγος)

Επτανήσιοι Ριζοσπάστες: Οι άνθρωποι, η εποχή και οι ιδέες τουςΓ. Καραμπελιάς (συγγραφέας – ιστορικός)

Εκφάνσεις του Ριζοσπαστισμού στην Πάτρα του 19ου αιώναΧρ. Μούλιας(δικηγόρος – ιστορικός)

Εισαγωγή στη συζήτηση και συντονισμό θα κάνει ο Ν. Γαρμπής (εκδότης της εφημερίδας Φραγκάτα Κεφαλλονιάς).

 

     Οι Επτανήσιοι δεν γνώρισαν την τουρκική σκλαβιά. Γνώρισαν, όμως, τη δυτική αποικιοκρατία. Επί αιώνες υπό τους Βενετσιάνους και εν συνεχεία τους Γάλλους και τους Βρετανούς αγωνίστηκαν σθεναρά για να διατηρήσουν την ελληνική ταυτότητά τους, ιδιαίτερα στο θρησκευτικό και το γλωσσικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, μετέχοντας εν μέρει στον δυτικό πολιτισμό ή τουλάχιστον αναπτυσσόμενοι μέσα στο κλίμα του, θα αποτελέσουν το «παρατηρητήριο» του Ελληνισμού προς τη Δύση.

     Έτσι, γεννήθηκε το θαύμα του Επτανησιακού και προπαντός του Κεφαλλονίτικου ριζοσπαστισμού στον 19ο αιώνα. Και μιλάμε για «θαύμα», γιατί η πυκνότητα των εθνικών, κοινωνικών και πολιτικών αγώνων και το υψηλό πνευματικό επίπεδο καθιστούν τα Επτάνησα μια εξαιρετικά ιδιαίτερη περίπτωση. Οι Επτανήσιοι ριζοσπάστες –και γενικότερα η επτανησιακή παράδοση– επιχειρούν να συνδέσουν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα με την κοινωνική απελευθέρωση και την ορθόδοξη οικουμενική παράδοση, την Ανατολή και τη Δύση. Ιδιαίτερα στην περίοδο που ακολουθεί την Συνταγματική Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 μέχρι την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, το επίκεντρο των ιδεολογικο-πολιτικών ζυμώσεων του ελληνισμού θα μετατεθεί στα  Επτάνησα.

     Η Πάτρα, μια πόλη που έγινε δεύτερη πατρίδα χιλιάδων Επτανησίων και με μια πρωτοπόρα παράδοση ριζοσπαστισμού (ήδη από τον 19ο αιώνα), αποτελεί τόπο γόνιμο για εκδηλώσεις όπως η παρούσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ