Αρχική » Παγκόσμια Ημέρα για το Κομπάνι (Πορεία Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016)

Παγκόσμια Ημέρα για το Κομπάνι (Πορεία Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016)

από Άρδην - Ρήξη

rojava

Πρόσκληση σε Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα για το Kobane

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2014, η πιο σκοτεινή και απάνθρωπη δύναμη του κόσμου, η ISIS, επιτέθηκε στην πόλη Kobane της Συρίας. Η ISIS διεξήγαγε αυτή την επίθεση με βαρύ οπλισμό που είχε αποσπάσει από τους στρατούς του Ιράκ και της Συρίας και με την ενεργό στήριξη των κρατών της Τουρκίας, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.

Η ISIS αποτελεί μια παγκόσμια απειλή για την ανθρωπότητα, αφότου ήταν σε θέση να καταλάβει μεγάλα τμήματα σε Ιράκ και Συρία. Η κύρια φιλοδοξία αυτής της οργάνωσης ήταν να εγκαταστήσει ένα σεχταριστικό σύστημα, το οποίο θα καταστρατηγούσε της αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας. Παρόλα αυτά, κάποια κράτη υποστήριξαν την ISIS προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Ενώ η Τουρκία στήριξε την ISIS προκειμένου να αναιρέσει τα κουρδικά επιτεύγματα στην περιοχή, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία το έπραξαν για θρησκευτικούς λόγους. Την ίδια στιγμή, συγκεκριμένες δυτικές δυνάμεις έκαναν τα στραβά μάτια στις πράξεις της ISIS, λόγω οικονομικών και ηγεμονικών συμφερόντων. Με όλη αυτή την υποστήριξη, η ISIS μπόρεσε να συνεχίσει τις φρικιαστικές της επιθέσεις. Και αυτές οι επιθέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην περιοχή, αλλά επεκτάθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Μία σύγκρουση που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους βρισκόταν σε εξέλιξη. Αυτή η σύγκρουση οδήγησε και εκατομμύρια άλλους στον εκτοπισμό, στην πείνα και στη μετανάστευση.

H ISIS διάλεξε τους Κούρδους και τις γυναίκες ως τα πρώτα θύματά της, προκειμένου να χτίσει την αυτοκρατορία της πάνω στο φόβο. Στις 14 Αυγούστου του 2014, η ISIS επιτεθηκε στην πόλη του Sinjar, όπου σκότωσε χιλιάδες πολίτες και απήγαγε περισσότερες από 5000 Κούρδισες Γιέζιντι, προκειμένου να τις πουλήσει ως σκλάβες του σεξ. Η ISIS, με την ενθάρρυνση και της Τουρκίας, έθεσε στη συνέχεια ως στόχο να καταστρέψει την κοσμική, ισότιμη και πλουραλιστική διοίκηση των Κούρδων της Rojava, επιτιθέμενη στην πόλη του Kobane, στις 15 Σεπτεμβρίου 2014. Αυτή η επίθεση έγινε η αιτία για να ξεδιπλωθούν δυο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία, το οπισθοδρομικό σύστημα που αντιπροσωπεύεται από την ISIS, και από την άλλη η απελευθέρωση του ανθρώπου, η απελευθέρωση της γυναίκας, οι δημοκρατικές και οικολογικές αξίες που αντιπροσωπεύουν οι Κούρδοι. Το Kobane ήταν το μέρος όπου οι δύο αυτοί τελείως διαφορετικοί κόσμοι συγκρούστηκαν.

Το Kobane έγινε ένα σύμβολο για τους προοδευτικούς ανθρώπους, τους δημοκράτες και ειδικά για τις γυναίκες όλου του κόσμου. Η ήττα της ISIS στο Kobane σηματοδότησε την αρχή τους τέλους ενός εφιάλτη και κατέστρεψε το μύθο περί αήττητης ISIS.

Αυτής της πραγματικότητας υπήρξε μάρτυρας όλος ο κόσμος. Οι αξίες αυτών που αντιστάθηκαν στο Kobane, ειδικά η αποφασιστικότητα των γυναικών, έγιναν μια αχτίδα ελπίδας απέναντι στην παγερότητα της ISIS. Σε απάντηση, την Παγκόσμια Ημέρα για το Kobane, την 1η του Νοέμβρη, ανθρωποι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να υπερασπιστούν την ελευθερία με το τραγούδι και να καταδικάσουν τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την ISIS. Οι γυναίκες του Kobane, οι μαχητές της ελευθερίας και οι άνθρωποι που τους υποστήριξαν κατέστρεψαν την αυτοκρατορία του τρόμου που είχε εγκαθιδρύσει η ISIS.

Σήμερα το Kobane είναι ελεύθερο, ωστόσο η ISIS συνεχίζει να επιτίθεται, βοηθούμενη και από κάποια από τα κράτη της περιοχής. Καλούμε όλους να συμμετάσχουν για μία ακόμη φορά στην Παγκόσμια Ημέρα για το Kobane, την 1η Νοεμβρίου, για να γιορτάσουμε τη νίκη του Kobane που μπήκε στην τρίτο χρόνο της και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη βαρβαρότητα της ISIS και των υποστηρικτών της.

Ας κατεβούμε στους δρόμους την 1η του Νοέμβρη και ας τραγουδήσουμε, για μία ακόμη φορά, τα τραγούδια της ελευθερίας, για τη στήριξη ενός συστήματος που σέβεται τις δημοκρατικές αξίες, την απελευθέρωση της γυναίκας και το φυσικό μας περιβάλλον.

Ας υψώσουμε τις φωνές μας υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας την Παγκόσμια Ημέρα για το Kobane, ενάντια σε αυτούς που προκαλούν πολέμους για τα οικονομικά και ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα.

Ας κατεβούμε στους δρόμους την 1η του Νοέμβρη για να απαιτήσουμε ένα τέλος σε όλες τις αντιδραστικές δυνάμεις και τις εθνικιστικές, θρησκευτικές και δικτατορικές πολιτικές των κρατών της περιοχής.

Ας κατεβούμε στους δρόμους για να ενδυναμώσουμε τη διεθνή αλληλεγγύη, την Παγκόσμια Ημέρα για το Kobane, 1η Νοεμβρίου

Επιτροπή Αλληλεγγύης για το Kobane – Ευρώπη

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ