Αρχική » Εν όψει μαζικών κατασχέσεων

Εν όψει μαζικών κατασχέσεων

από Άρδην - Ρήξη

Ένας κίνδυνος για χιλιάδες συμπολίτες μας και η ανάγκη δυναμικής απάντησης

Του Νίκου Ντάσιου από την Ρήξη φ. 129 

Μια μεγάλη πρόκληση, μεταξύ άλλων –φορολογία αγροτών, επιβαρύνσεις ελευθέρων επαγγελματιών– με απρόβλεπτες συνέπειες για την κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται στις αρχές του 2017, όταν θα ξεκινήσουν μαζικά οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών.
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών για την είσπραξη 90 δισ. το 2017, θα τεθεί σε ευρεία εφαρμογή νέο λογισμικό, το οποίο αμέσως μετά την πάροδο της ημερομηνίας πληρωμής κάποιου φόρου θα τον καταχωρεί ως ληξιπρόθεσμη οφειλή και σε δεκαπέντε μέρες θα αποστέλλεται σχετικό σήμα προς τις τράπεζες για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, όπως και στα δικαστικά τμήματα των εφοριών για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί αυτοματοποιημένο σύστημα κατασχέσεων και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τις οφειλές σε δημόσιο, ταμεία και τράπεζες, προκειμένου να ξεπεραστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες που έχουν πυκνώσει τον τελευταίο καιρό στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.
Αναφορικά με τις κατοικίες, οι εφαρμογές αυτές έχουν αναστατώσει πάνω από 70 χιλιάδες νοικοκυριά, των οποίων το ύψος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων φτάνει στα 28,1 δισ. €, εκ των οποίων 7χιλιάδες αφορούν σε πρώτη κατοικία για χρέη μέχρι 1.000€! Τα σπίτια αυτά –όπως και πολλές επιχειρήσεις– θα περάσουν απευθείας στα «κοράκια» των ξένων φαντς, τα οποία παζαρεύουν με τις τράπεζες την αγορά των χρεών σε κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας, προκειμένου να τα διαθέσουν στη συνέχεια προς ενοικίαση.
Να σημειωθεί ότι η κατάσχεση δεν διαγράφει το χρέος του δανείου κι έτσι οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων θα εξακολουθούν να είναι υπόλογοι για το χρέος, το οποίο επίσης εξαιρείται από τυχόν αίτηση πτώχευσης! Ήδη στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 οι κατασχέσεις που επιβλήθηκαν σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του δημοσίου ανήλθαν σε 93.000, την ίδια στιγμή που ο κος Μουζάλας και οι ΜΚΟ του Σόρος επιδοτούν την μόνιμη εγκατάσταση των μεταναστών. Οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων τείνουν να λάβουν παλλαϊκό χαρακτήρα, αφού το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αφορούν 400 χιλ. δανειολήπτες –για χρέη που αγγίζουν τα 108 δισ. €- ενώ οι οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αντίστοιχα 4,3 εκατ. οφειλέτες –με αύξηση 300.000 οφειλετών μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο.
Η επίθεση που υπέστη η μικρομεσαία ιδιοκτησία από το 2010 είναι τεράστια, αφού η φορολογία στην ακίνητη περιουσία αυξήθηκε έξι φορές, την ίδια στιγμή που οι εμπορικές τους αξίες υποχωρούσαν μεσο-σταθμικά κατά 40%.Επιβάρυνση που βαίνει αυξανόμενη με τις επικείμενες ρυθμίσεις περί ταυτότητας κτηρίων, πιστοποιητικών ενεργειακής κατάστασης, νομιμοποιήσεις ημιυπαίθριων κοκ
Δείγμα της προχειρότητας και του ερασιτεχνισμού, στο όνομα της επίτευξης των εισπρακτικών όρων του επικαιροποιημένου μνημονίου, αποτελεί η μη κατηγοριοποίηση –ακόμα– από το ΚΕΑΟ των οφειλετών βάσει της πραγματικής οικονομικής τους κατάστασης, ξεκινώντας από τους μεγάλους οφειλέτες που έχουν φοροδοτικές ικανότητες. Επιπρόσθετα, ούτε οι τράπεζες έχουν ορίσει εκτιμητές ακινήτων, προκειμένου να επανακαθοριστεί η αρνητική καθαρή αξία με βάση την τρέχουσα εμπορική και το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη. Στις περιπτώσεις δηλαδή που οι καταβληθείσες εισφορές υπερβαίνουν την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου, το δάνειο θα έπρεπε να διαγραφεί ή να γίνεται απαιτητό μόνο το τμήμα της διαφοράς των εισφορών που καταβληθήκαν από την τρέχουσα εμπορική αξία του.
Δυστυχώς αυτά δεν έγιναν, οπότε το πεδίο της σύγκρουσης το αμέσως επόμενο διάστημα θα μεταφερθεί στο επίπεδο της κατοικίας και της γειτονιάς, όπου θα γίνουμε μάρτυρες συνθηκών αντίστοιχων με την Ισπανία του 2008, όταν τα ΜΑΤ εισέβαλλαν καθημερινά σε διαμερίσματα για να πετάξουν έξω ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά….
Οι τοπικές και περιφερειακές ομάδες ΑΡΔΗΝ θα μπορούσαν, λαμβάνοντας την πληροφορία για επικείμενες κατασχέσεις, να οργανώσουν κατά τόπους προσφυγές στα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ, σε συνεργασία με δικηγόρο και λογιστή, αποδεικνύοντας κατά περίπτωση την αντικειμενική αδυναμία πληρωμής από τον οφειλέτη. Επικαλούμενες το άρθρο 2 του Συντάγματος που ορίζει ότι «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του Ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας», θα έπρεπε να απαιτηθεί η άμεση και καθολική εφαρμογή ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης για κάθε πολίτη που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, βασικός παράγοντας του οποίου αποτελεί η στέγασή του, και άρα να σταματήσει η διαδικασία της έξωσης. Επιπρόσθετη νομική βάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί γνωμάτευση της ΕΚΤ, βάσει της οποίας ο Μάριο Ντράγκι ζητούσε οι κατασχέσεις να αποτελούν την ύστατη λύση, κρίνοντας ανεπαρκή την προστασία που παρείχε η κυβέρνηση της Ισπανίας στους δανειολήπτες.
Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος των ΟΤΑ τόσο στη ματαίωση της εξαγοράς κατοικιών από τα φαντς όσο και στην παραχώρηση των άδειων οικημάτων που έχουν στην κατοχή τους για κοινωνικές κατοικίες. Το αντικείμενο αυτό αποτελεί δε προνομιακό πεδίο ενεργοποίησης νέων «οικοδομικών συνεταιρισμών» με την ενεργοποίηση ανέργων μηχανικών και αρχιτεκτόνων προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις κτηρίων, καθώς και σειρά παρεμβάσεων για την κάλυψη κοινωνικών και οικολογικών αναγκών στην κοινότητα.
Το κίνημά μας θα πρέπει να σταθεί αρωγός στους χιλιάδες συμπολίτες μας που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, αλλά και στους εκατοντάδες αστέγους των πόλεών μας, αφού αυτοί αποτελούν τα πρώτα θύματα της απο-εδαφικοποίησης και του ξεριζώματος που επιχειρεί το χρηματιστικό κεφάλαιο στη χώρα μας, με τη στήριξη της πολυ-πολιτισμικής Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ