Αρχική » Χίος: Το προσφυγικό, η Τουρκία, η κρίση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και η ανάγκη οράματος (βίντεο)

Χίος: Το προσφυγικό, η Τουρκία, η κρίση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και η ανάγκη οράματος (βίντεο)

από Άρδην - Ρήξη

dsc_3505.jpg (720×480)

Το βίντεο με τις ομιλίες της εκδήλωσης:

Χαζοχαρούμενη χαρακτήρισε ο Γιώργος Καραμπελιάς την πολιτική που ακολουθεί η Ελληνική κυβέρνηση στο προσφυγικό πρόβλημα. Σε συνέντευξη Τύπου, που προηγήθηκε τη εκδήλωσης που οργάνωσε η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα ο συγγραφέας, εκδότης και επικεφαλής του κινήματος «Άρδην» Γ. Καραμπελιάς και ο πρώην γενικός γραμματέας Πληθυσμού, Κοινωνικής Συνοχής  και πανεπιστημιακός Άγγελος Συρίγος δήλωσαν ότι μόνη λύση για να αποκατασταθεί η τάξη είναι να μεταφερθούν από τα νησιά τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων,  να υπάρχει ένας χώρος υποδοχής και ελέγχου των ροών με διαμονή λίγων ημερών, ένας κλειστός χώρος ασύλου με διαμονή το πολύ έως δύο μήνες και σχέδιο αντιμετώπισης μεγάλων προσφυγικών ρευμάτων.

«Αν αυξηθούν οι ροές, τα νησιά σας θα μετατραπούν σε Ellisisland της Ελλάδας και της Ευρώπης», προέβλεψε ο Γ. Καραμπελιάς, φοβούμενος ότι οι προσφυγικές ροές από την Αφρική και την Ασία θα συνεχιστούν για δεκαετίες.

Απίθανη

Σημαντική είναι και η εκτίμηση που εξέφρασαν ότι  προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανή μια στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία, επειδή η κυβέρνηση Ερντογκάν έχει  πρώτη προτεραιότητα την επίλυση του θέματος της Κύπρου. Διευκρίνισαν όμως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί  τίποτα. Αντίθετα δήλωσαν  κατηγορηματικά ότι μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση των νησιών και κατ’ επέκταση της Ελλάδας είναι το πιθανό άνοιγμα της κάνουλας των προσφυγικών ροών από την Τουρκία.

Ημιανεξάρτητη

Ο Γ. Καραμπελιάς  υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι πλέον ημιανεξάρτητη, αφού τα σύνορα μας ελέγχουν ο Ο.Η.Ε και οι Μ.Κ.Ο. Πολύ δεικτικά πρόσθεσε ότι η αξιοπιστία της χώρας μας είναι στο ναδίρ και δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τίποτα.

Οι καλεσμένοι απένειμαν τα εύσημα στην Παγχιακή Επιτροπή επειδή με τη δράση της υποχρέωσε τις αρχές να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.

«Κινητοποίησε τις αρχές αλλά και τις έκανε να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό, αλλά αφορά την επιβίωση του τόπου σας», πρόσθεσαν.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Γραμ. Αλλοίμονου ανακοίνωσε ότι η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου στο Ομήρειο με καλεσμένους τους Σταύρο Λυγερό και Γιάννη Μάζη.

 

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ