Αρχική » Ο Χαμενεΐ προειδοποιεί τον Σόρος να μην εμπλακεί στο Ιράν

Ο Χαμενεΐ προειδοποιεί τον Σόρος να μην εμπλακεί στο Ιράν

από Άρδην - Ρήξη

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.

Ο ανώτατος  ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε τους προεδρικούς υποψηφίους να μην προκαλέσουν αναταραχές, και τον Τζωρτζ Σόρος να μην παρέμβει στις εκλογές. 

Του Αράς Καράμι

 Ενώ έχουν ανοίξει οι κάλπες για την εκλογή προέδρου και των μελών του συμβουλίου πόλεως πριν λίγες μέρες ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε να αποφευχθεί η υποκίνηση πολιτικών αναταραχών. «Το ζήτημα της ασφάλειας και της ηρεμίας είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα», δήλωσε την 10η Μαΐου ο Χαμενεΐ σε ομιλία προς τους αποφοίτους της στρατιωτικής ακαδημίας Ιμάμ Χουσεΐν. Ενθάρρυνε το Δικαστικό σώμα, την Αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών που επιβλέπει τις εκλογές, στο καθήκον τους για την ασφάλεια της χώρας καθ’ όλη την εκλογική διαδικασία.

Ο Χαμενεΐ είπε και λίγα λόγια για τον Τζωρτζ Σόρος, τον δισεκατομμυριούχο  επενδυτή που έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια, σε όλο τον κόσμο, για να προωθήσει πολιτικά δράσεις. «Αυτός ο πλούσιος Αμερικανός Σιωνιστής, που δήλωσε ότι με 10 εκατομμύρια δολάρια ανέτρεψε το καθεστώς στη Γεωργία, άρχισε να πιστεύει ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και στο Ιράν κατά το 2009». «Αν κάποιος θέλει να διασαλεύσει στην ασφάλεια του έθνους, θα αντιμετωπίσει σκληρή αντίδραση». Το «Ινστιτούτο Ανοιχτή Κοινωνία» του Σόρος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση οργανώσεων και στην εκπαίδευση ακτιβιστών, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην Ροζ Επανάσταση του 2003 στη Γεωργία, μετά από τις αμφισβητούμενες βουλευτικές εκλογές. Το 2009 στο Ιράν, μεταρρυθμιστές υποψήφιοι μίλησαν για απάτη στις τότε προεδρικές εκλογές. Οι κατηγορίες αυτές και τα κατασταλτικά μέτρα απέναντι σε δημοσιογράφους και ακτιβιστές, κατέληξαν στην εμφάνιση του Πράσινου Κινήματος.

Σε αντίθεση όμως προς τους ηγέτες των κινήσεων διαμαρτυρίας στην Ανατολική Ευρώπη –στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και μέσα εκείνης του 2000– οι  Ιρανοί που ήταν στην πρώτη γραμμή του Πράσινου Κινήματος δεν καλούσαν σε ανατροπή της κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, συντηρητικοί κύκλοι κατηγόρησαν το κίνημα και τους ηγέτες του ότι εργάζονταν για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων με στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ήταν τότε που ο Σόρος εξελίχθηκε σε διαβόητο πρόσωπο και διακρίθηκε για τα άρθρα του μεταξύ των συντηρητικών αρθρογράφων. Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε και τους έξι υποψηφίους που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο των Φρουρών, να μην αναζωπυρώσουν εθνοτικές, τοπικές ή γλωσσικές συγκρούσεις και εχθρότητες στις προεκλογικές τους εκστρατείες. «Οι εχθροί μας, από πολλά χρόνια, εργάζονται πάνω σε τέτοια σφάλματα», επεσήμανε. Σύμφωνα με τον Χαμενεΐ, οι «εχθροί της Ισλαμικής Δημοκρατίας»  δραστηριοποιήθηκαν για να εκμεταλλευτούν τέτοια σφαλερά μηνύματα στις επαρχίες Κουρδιστάν, Μπαλοχιστάν και Σιστάν, Αζερμπαϊτζάν και Χουζεστάν. Μάλιστα προειδοποίησε τους υποψηφίους να είναι προσεκτικοί, και να αποφύγουν λάθη που ενδεχομένως βοηθήσουν τους εχθρούς των Ιρανών για περαιτέρω ενέργειες: «έχουν καταφέρει τα μισά αλλά αδυνατούν να τα ολοκληρώσουν». Ο Χαμενεΐ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι και κυρίως στρατεύσιμοι συνοριοφυλάκες δέχθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις στις ιρανικές παραμεθόριες περιοχές, ιδίως του Μπαλοχιστάν, Σιστάν και Κουρδιστάν. Το τελευταίο περιστατικό συνέβη τον Απρίλιο, όταν σουνίτες μαχητές δολοφόνησαν 10 συνοριοφύλακες. Η Τεχεράνη έχει εκφράσει στο παρελθόν δημοσίως την αγανάκτησή της με το Πακιστάν, που δεν παρακολουθεί στενά τα δικά του σύνορα. Στις 8 Μαΐου, ο Μοχάμεντ Μπαγκέρι, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, προειδοποίησε ότι ο στρατός θα πλήξει τρομοκρατικές εστίες στο εσωτερικό του Πακιστάν, εάν η πακιστανική κυβέρνηση αποτύχει να σταματήσει τη ροή τρομοκρατών προς το Ιράν. Εν τω μεταξύ, πρόσφατα, η Σαουδική Αραβία (ο περιφερειακός αντίπαλος του Ιράν) τράβηξε την προσοχή της Τεχεράνης, σχετικά με τις παραμεθόριες περιοχές της. Σε συνέντευξη στις 2 Μαΐου 2017, ο Σαουδάραβας αναπληρωτής πρίγκιπας Μοχάμαντ μπεν Σαλμάν κατηγόρησε το Ιράν ότι θέλει να επιτεθεί στη Σαουδική Αραβία και δήλωσε: «Θα εργαστούμε έτσι ώστε η μάχη γι’ αυτούς να γίνεται στο Ιράν». Σε απάντηση, το Ιράν προέβη σε επίσημη καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη. Ο υπουργός Άμυνας Χουσεΐν Ντεχγκάν μιλώντας λιγότερο διπλωματικά, δήλωσε (7/5/2017) πως αν οι Σαουδάραβες φέρουν πόλεμο μέσα στο Ιράν, πουθενά στη Σαουδική Αραβία δεν θα είναι κανείς ασφαλής, εκτός από τις δύο ιερές πόλεις, Μέκκα και Μεδίνα. Μετάφραση: Νίκος Κελέρμενος

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ