Αρχική » To φαινόμενο Νίκος Αναστασιάδης

To φαινόμενο Νίκος Αναστασιάδης

από Άρδην - Ρήξη

 

Του Χρήστου Αλεξάνδρου*

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έπεσε από τον ουρανό, όπως τίποτα στην ιστορία δεν πέφτει από τον ουρανό. Ενσαρκώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που στην κυπριακή ιδιοσυγκρασία παραπέμπoυν στον «μάγκα» πολιτικό που το «λέει» η καρδιά του, εκείνου που δεν θα προδώσει τους «φίλους» του. Με νοοτροπία και καταβολές από τη δεκαετία του ’60,  νιώθεις ότι μπορείς να στηριχθείς στις πλάτες του προκειμένου να φέρει σε πέρας την «δουλειά» σου (ρουσφέτι).

Στην πολιτική του πορεία κινήθηκε πάντα με ένα επιδέξιο «τακτικισμό» και μια ιδιαίτερη ικανότητα χειραγώγησης. Το «επιδέξιο» και το «ιδιαίτερο»  σε συνάρτηση ασφαλώς πάντα με  τα κυπριακά δεδομένα, μιας και οι πιθανότητες επιτυχίας τους, και κατ’ επέκταση  προσπορισμού ωφελημάτων, σε οποιαδήποτε  χώρα της δυτικής Ευρώπης θα ήταν ελάχιστες. Τα μόνιμα όσο και διακριτά χαρακτηριστικά στην κυπριακή  πολιτική ζωή που συνέβαλαν στην ανάδειξη του Αναστασιάδη είναι η ανωριμότητα και η πολιτική απαιδευσία  του περιώνυμου κυπριακού λαού που εκβάλλουν συχνά  σε καφρίλα και πρωτογονισμό.

Ο «τακτικισμός» και ο τυχοδιωκτισμός του Αναστασιάδη έφτασε σε τέτοια επίπεδα ώστε το πρωί, παραδείγματος χάριν, να μιλά με πύρινους ελληνοπρεπείς λόγους στο  μνημόσυνο του Αυξεντίου και το απόγευμα   σε νεοκύπριους  διακηρύσσοντας ότι πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τη Μητέρα Πατρίδα. Δυστυχώς όμως το ξεγελασμένο ακροατήριο   είναι το πρώτο όσο και πολυπληθέστερο και όχι το δεύτερο. Το ακροατήριο εκείνο που τον έφερε ως εδώ και τον ανέδειξε Πρόεδρο και ενδέχεται, αλλοίμονο, να τα πράξει ξανά.

Συναφής με τα πάρα πάνω είναι και η ευκολία του ως προς το  «βιασμό» λέξεων και όρων. Μια ευκολία και άνεση ανατριχιαστική. Αναφέρεται στην «απελευθέρωση της πατρίδας μας», εννοώντας όλα όσα εκείνα αποδέχτηκε στο Κραν Μοντάνα και πριν από αυτό. Θα αντιπροτείνε όμως  κάποιος: «εντάξει είναι ο  μόνος ή ο πρώτος που επιδεικνύει τέτοιες συμπεριφορές».  Ασφαλώς και όχι! Πρόκειται για γνωρίσματα που ανιχνεύονται σε μεγάλη έκταση εδώ και δεκαετίες. Με τον Αναστασιάδη όμως, ως αντιπολίτευση από τον καιρό της εμφάνισης του Σχεδίου Ανάν,  και εδώ και πέντε χρόνια Πρόεδρο, τα πράγματα χειροτέρεψαν, πήγα δύο βήματα πάρα πέρα. Με το παράδειγμα του δημιούργησε προηγούμενο, λείανε για τον φέρεπλη πολιτευτή και το πιστό οπαδό του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, όσο κανένας άλλος,  την οδό του ψεύδους και της παραποίησης. Ο δρόμος από τους Συνδέσμους Αγωνιστών μέχρι το «Σπίτι της Συνεργασίας» αποδείχτηκε πολύ μικρός: η εναλλαγή ακροατηρίων και ρητορικής ανατριχιαστικά εύκολη.

Ίσως για πρώτη φορά στην πολιτική μας ιστορία έχουμε τόση αναντιστοιχία λόγων και έργων, την γελοιοποίηση τόσων «δεσμεύσεων». Από το «κούρεμα» καταθέσεων, την υπόσχεση για τιμωρία των ενόχων της οικονομικής καταστροφής, την αξιοποίηση δήθεν των αρίστων, την εκχώρηση της εκ περιτροπής προεδρίας στην τουρκική πλευρά και πλήθος άλλων μικρών και μεγάλων.

Ένα από τα θύματα της «μαγκιάς» του Αναστασιάδη ήταν και η Εθνική Φρουρά: «το είπε και το κάνε»! Με βάση τους  σχεδιασμούς  των στρατιωτικών η αναδιοργάνωση του στρατεύματος θα ολοκληρωνόταν μέσα από πέντε στάδια. Στο τέταρτο στάδιο θα άρχιζε η πρόσληψη των μονίμων οπλιτών και ταυτόχρονα, ως πέμπτο στάδιο, η σταδιακή μείωση της θητείας. Κατά τα προηγούμενα στάδια θα αγοράζονταν, ως αντιστάθμισμα, νέα σύγχρονα οπλικά συστήματα, ανάμεσα τους και πολεμικά σκάφη. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη όμως πήγε κατευθείαν στο τέταρτο και πέμπτο στάδιο απαξιώνοντας πλήρως την υπόθεση της Άμυνας και τους στρατιωτικούς.

Πέραν τούτου η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια  αρνείται να εγκρίνει τα απαραίτητα κονδύλια για  συντήρηση σημαντικών οπλικών συστημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται στην χρήση και την αποτελεσματικότητα τους. Οι «ειδήσεις» των τελευταίων εβδομάδων για αγορά νέου οπλισμού και άλλα συναφή, που θα κορυφωθούν με την στρατιωτική παρέλαση, δεν αποτελούν παρά μια έντεχνη  προπαγανδιστική βιτρίνα. Οι αλλαγές τυφεκίων στις ειδικές δυνάμεις δεν είναι παρά κάτι το ελάχιστον από όσα επιβάλλονταν να γίνουν, πλην όμως εύκολη «αναβάθμιση» για προπαγάνδα.

Η Κύπρος δεν αντέχει άλλα ψέματα, λαϊκισμούς και πιρουέτες. Η απομάκρυνση Αναστασιάδη είναι κάτι περισσότερο από επιβαλλόμενη.

 

*Ιστορικός – Μέλος Κ.Ε. ΕΔΕΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ