Αρχική » Αυτοδιοίκηση 2019: Πόλεις χωρίς πολίτες

Αυτοδιοίκηση 2019: Πόλεις χωρίς πολίτες

από Άρδην - Ρήξη

του Γιάννη Τσούτσια*

Η «ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη» είναι η συλλογικότητα των Βριλησσίων που από το 2006 διαμορφώνει δυνατότητες δραστηριοποίησης των δημοτών στη γειτονιά, παρακάμπτοντας το κομματικό σύστημα και τους διαύλους του. Με την αδιάλειπτη και ενεργό παρουσία της στα θεσμικά όργανα του Δήμου, με τις δεκάδες εκδηλώσεις της, με τις προβολές του Cine-Δράση, με τη συμβολή της στις ανάγκες της πόλης (πυρασφά­λεια, δανειστική βιβλιοθήκη κ.α.), με το στέκι της και την ενημερωτική ιστοσελίδα της, έχει καταστεί συστατικό στοιχείο της τοπικής ζωής.
Ζούμε σ’ ένα σκηνικό απρόσωπο, που δεν είναι της αυτοδιοίκησης. Είναι ένα σκηνικό εισαγόμενο, από την κεντρική σκηνή. Ένα σκηνικό μη αρεστό. Μη επιθυμητό. Που καταπιέζει «τα θέλω» του κόσμου. Που δεν συγκινεί. Που εξωθεί τα πράγματα σε μια ακραία εργολαβική αντίληψη. Με τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες πρακτικές, τις ίδιες νοοτροπίες, τις ίδιες κακέκτυπες πολώσεις, την ίδια διαλυτική νοοτροπία. Σε όλη την Ελλάδα ο διάλογος για τις δημοτικές εκλογές είναι ένα κακέκτυπο όσων βλέπουμε στη Βουλή. Μια μάχη χωρίς όρια. Χωρίς φραγμούς. Μια κατάσταση όπου τα σημαντικά ορίζονται από τις κομματικές συσπειρώσεις και τα συμφέροντά τους και όχι από τις προτεραιότητες των πολιτών.
Σήμερα η Πόλη φτωχαίνει. Υποχωρεί ως οντότητα και δημόσια οργάνωση. Ως ο χώρος κοινών. Τίποτα από όσα λέγονται προεκλογικά δεν μπορούν να την αναστήσουν. Όσα έργα κι αν γίνουν, το πρόβλημα είναι στη λειτουργία της. Στην αναιμική κοινωνικοποίηση του πολίτη. Στους αποτυχημένους τρόπους διοίκησης. Στην απογοήτευση, την επιφυλακτικότητα, την καχυποψία, το χαμηλό ηθικό των ανθρώπων, που πρέπει να αναταχθεί. Στην κομματοκρατία που καταπνίγει κάθε πρωτοβουλία.
Πόλη δεν είναι τα έργα. Είναι «αυτό» που αρθρώνεται με συλλογικότητες, με δραστηριότητες, τοπικούς συλλόγους, δικτυώσεις, οτιδήποτε την διαμορφώνει και της δίνει υπόσταση. Πόλεις δεν είναι οι αδιαφοροποίητες καταστάσεις απομονωμένων κατοίκων και χρηστών υπηρεσιών. Είναι ο τόπος που κατοικούν πολίτες, όχι ψηφοφόροι. Ζητείται μια νέα σχέση ανάμεσα στον Δήμο και τους δημότες.
Χρειαζόμαστε μια αυτοδιοίκηση που θα κατανοεί την μαζική ματαίωση και απογοήτευση. Που θα έχει οριστικά συνειδητοποιήσει πως με αυτό το κομματικό σύστημα άκρη δεν βγαίνει. Που θα απευθυνθεί στον ενεργό δημότη, όχι στους τοπικούς παράγοντες. Που θα «ακούσει» τον Κανένα, το κεντρικό πρόσωπο της περιόδου. Ζητείται συναντίληψη και πρόταση για το πώς η διαδικασία αυτή θα ενισχυθεί και θα εξελιχθεί. Ανάμεσα σε όσους καταλαβαίνουν. Μαζί με όσες συλλογικότητες, σε όλη την Ελλάδα, επιχειρούν προσπάθειες ανάταξης απέναντι στο γενικευμένο χάλι.

*Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη
Υποψήφιος Δήμαρχος: Γιάννης Τσούτσιας
www.drasivrilissia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ