Αρχική » Εκδήλωση Άρδην Θεσσαλονίκης: «Η ώρα της αλήθειας: Ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό»

Εκδήλωση Άρδην Θεσσαλονίκης: «Η ώρα της αλήθειας: Ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό»

από Άρδην - Ρήξη

Με μεγάλη  επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Άρδην Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό. Στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης περισσότεροι από 250 Θεσσαλονικείς παρακολούθησαν την συζήτηση.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Θεσσαλονικέων, Κωνσταντίνος Ζέρβας επανέλαβε πως δεν πρόκειται να ασκήσει εξωτερική πολιτική. Σημείωσε ότι  «η Ελλάδα βγαίνει από μια υπερδεκαετή κρίση, σχετικά αποδυναμωμένη, οικονομικά, δημογραφικά κ.λπ., αλλά εξακολουθεί να παραμένει ένας ισχυρός στρατιωτικά και διπλωματικά πυλώνας. Να δούμε», πρόσθεσε, «με ρεαλισμό τα δεδομένα για να χαράξουμε μια νέα εθνική στρατηγική και χωρίς ηττοπάθεια, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα». Υπενθύμισε, τέλος, τη ρήση του Ελευθερίου Βενιζέλου ότι «σημασία έχει η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και όχι των εθνικών δικαίων» θέλοντας να τονίσει ότι «η εξωτερική πολιτική να βασίζεται σε αντικειμενικές συνθήκες και όχι σε συναισθηματισμούς και συνθήματα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι «είναι διεθνές ζήτημα, καλό θα ήταν να υπάρχει δομημένη πολιτική σε επίπεδο ΕΕ, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε κράτος παρία. Πρέπει να περιθάλψει τους πρόσφυγες αλλά όχι να μετατραπεί σε ανάχωμα της Ευρώπης».

Ο επικεφαλής του κινήματος «Άρδην» Γιώργος Καραμπελιάς είπε πως στην Ελλάδα υπάρχει μια ελίτ η οποία εκτός του ότι  δεν έχει πλέον καμία επαφή με την ελληνική κοινωνία, είναι στενά συνδεδεμένη με τις ξένες δυνάμεις. Αυτές οι ελίτ επειδή αποτελούν μια μειοψηφική δύναμη στην ελληνική κοινωνία  έχουν αποφασίσει ότι για να εδραιωθεί η κυριαρχία τους θα πρέπει να χτυπηθεί η ελληνική ταυτότητα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα Φιλική Εταιρεία καθώς και τα τρία μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Αναφερόμενος στο θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ο κ. Καραμπελιάς είπε πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «ευρωπαϊκό χοτ σποτ», αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία των πανευρωπαϊκών αφίξεων του 2019, που θέλουν την Ελλάδα να αντιπροσωπεύει την αποκλειστική, σχεδόν, πύλη εισόδου της μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Στην κλιμάκωση του φαινομένου, εξήγησε, καθοριστικό ρόλο παίζει η δράση των ΜΚΟ που έχουν υποκαταστήσει πλήρως την κρατική πολιτική, καταλήγοντας να διαχειρίζονται εκείνες το τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορα της χώρας: «Ακούω να μιλάνε τις τελευταίες μέρες για τον έλεγχο των ΜΚΟ», είπε, «σημασία όμως έχει να επιστρέψει η πολιτική διαχείριση του μεταναστευτικού στα χέρια του κράτους και να ευθυγραμμιστεί με την βούληση της κοινωνίας, και όχι απλώς να γίνει ένα ‘ξεσκαρτάρισμα’ των οργανώσεων που δρουν πιο άτυπα, πράγμα που εξ άλλου ευνοεί τις μεγάλες οργανώσεις, εκείνες με τους τζίρους εκατομμυρίων και τους εκατοντάδες υπαλλήλους που είναι το πραγματικό κράτος εν κράτει». Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα ούτε στην ίδια την Τουρκία δεν είναι οι ΜΚΟ που διαχειρίζονται το μεταναστευτικό, μόνο στην Ελλάδα που εκτός από αποικία χρέους έχει γίνει και το μεταναστευτικό χοτ σποτ της Ευρώπης.

Κατά συνέπεια όχι «έλεγχος των ΜΚΟ» αλλά κατάργηση της προνομιακής  σχέσης τους με το μεταναστευτικό και επιστροφή του στα χέρια του ελληνικού κράτους.

Κατά τον Άγγελο Συρίγο, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και βουλευτή Νέας Δημοκρατίας οι τουρκικές διεκδικήσεις έχουν αλλάξει χαρακτήρα. Δεν περιορίζονται πλέον στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, αλλά εκτείνεται πλέον στο σύνολο της ανατολικής Μεσογείου μέσω του τουρκικού δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας» που αποτελεί την τρίτη φάση του νεοθωμανισμού του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, την αλλαγή στρατηγικής της Τουρκίας καθυστέρησε να την αντιληφθεί η Αθήνα «ευτυχώς μας ξύπνησε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «κι εγώ είμαι υπέρ της Χάγης. Όμως η Τουρκία χρησιμοποιεί τη γλώσσα της ισχύος. Στη Χάγη λέμε εμείς ότι πρέπει να πάμε για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία λέει ‘να το συζητήσουμε, αλλά θα πάμε και για την αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου’. Θέτουν επίσης το θέμα των γκρίζων ζωνών κυριαρχίας, αμφισβητούν δηλαδή την ελληνική κυριαρχία σε 18 νησιά, εκ των οποίων τα 14 κατοικούνται. Ποια θα ‘ναι εκείνη η ελληνική κυβέρνηση που θα δεχθεί προσφυγή στη Χάγη για τέτοια θέματα. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο», σημείωσε ο κ. Συρίγος. Προσέθεσε δε, ότι «δεν γίνεται να επιλύσεις τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εάν δεν θέτεις στο τραπέζι τα δικαιώματα της χώρας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Μιλώντας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο βουλευτής της ΝΔ είπε πως «αυτό είναι ένα πυρηνικό όπλο που έχει η Τουρκία στα χέρια της και θα μπορούσε να μας αποσταθεροποιήσει πλήρως. Προς το παρόν δεν το έχει αξιοποιήσει». Τόνισε πως το πρόβλημα είναι κυρίως ελληνικό και όχι ευρωπαϊκό καθώς, όπως είπε, από τους 125.000 πρόσφυγες και μετανάστες που μπήκαν στην Ευρώπη το 2019 οι 75.000 είναι στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο θα πρέπει να υπάρξει ταχεία αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και αλλαγή του συστήματος χορήγησης ασύλου.

Ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το σενάριο ενός πολέμου με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως «οι ελληνικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την Τουρκία». Σημείωσε πως, ωστόσο, απαιτείται να υπάρξει ενίσχυση των εξοπλισμών και να αναζητήσουμε νέες συνεργασίες και συμμαχίες. Ζήτησε επίσης να αναβαθμιστεί ο ρόλος του υφυπουργείου (σήμερα) Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) και να του δοθούν και αρμοδιότητες από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης τόνισε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να ανασυστήσει το Χαλιφάτο. Έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, πολιτικό, στρατιωτικό, θρησκευτικό και οικονομικό, θέλει να κάνει ισλαμική τράπεζα και ισλαμικό δηνάριο για όλες τις μουσουλμανικές χώρες.

Η Τουρκία ήθελε επίσης να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε μουσουλμανική λίμνη, ενισχύοντας φίλα προσκείμενα καθεστώτα σε Λιβύη, Αίγυπτο, Λίβανο, Χαμάς και Συρία. Στόχος, μεταξύ άλλων, ήταν και η διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής. Το σχέδιο ανατράπηκε κυρίως λόγω των εξελίξεων σε Αίγυπτο, με την ανατροπή των Αδελφών Μουσουλμάνων και Συρία λόγω της αντοχής του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη «η γαλάζια πατρίδα» έγινε μόνο για την Ελλάδα, για να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της στο χώρο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. «Η Ελλάδα δίνει την εικόνα της ανυπεράσπιστης χώρας και απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας και στο μεταναστευτικό», τόνισε ο κ. Καλεντερίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η λύση της Χάγης και η συνεκμετάλλευση είναι επαίσχυντες, «η μόνη λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια, κάτι που θα ματαιώσει τα τουρκικά σχέδια».

Ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, και μέλος του Κινήματος Άρδην Γιώργος Ρακκάς, που συντόνιζε την εκδήλωση έθεσε το πλαίσιο της εκδήλωσης μιλώντας για «ασυμφωνία κοινωνικής πλειοψηφίας και πολιτικού συστήματος», με το δεύτερο να αδυνατεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα και τις αγωνίες της πρώτης για εθνική επιβίωση: «Μια πλατιά συναίνεση που αγγίζει το 65%-75% του εκλογικού σώματος έχει διαμορφωθεί γύρω από τα εθνικά θέματα, και συνιστά μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο όχι μόνο για εκείνους που καταφέρουν να την εκφράσουν, αλλά και για τη χώρα. Γιατί αποτελεί μια κοινωνική δυναμική που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την τιτάνια προσπάθεια ολικής ανασυγκρότησης της χώρας, που απαιτεί μεταρρυθμίσεις επαναστατικού χαρακτήρα», είπε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Μάκης Κυριζίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Παπαστεργίου κ.ά.

Με πληροφορίες από voria.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ