Αρχική » Κοινωνία, πολιτική και οικονομία στη μεταπολίτευση: Το βίντεο της 2ης συνάντησης

Κοινωνία, πολιτική και οικονομία στη μεταπολίτευση: Το βίντεο της 2ης συνάντησης

από admin

1o ΜΕΡΟΣ

2o ΜΕΡΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Αντώνης Σπυρόπουλος 17 Μαρτίου 2012 - 22:15

Πολύ καλή η ιδέα να “ανεβάζετε” τις συζητήσεις στην ιστοσελίδα.
Είναι ανάγκη να διευρυνθεί ο κύκλος συζήτησης.
Σκεφτείτε -αν είναι εφικτό τεχνικά- να εκμεταλλευτειτε το skype ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι… και όσοι δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία σε αυτές,..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
χωρις σχολια 21 Μαρτίου 2012 - 01:50

Δεν μου αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Δεν μου αρέσει να ζω με τον φόβο ή μέσα σε σκιές. Παρόλα αυτά είναι μερικά πράγματα που με κάνουν να πιστεύω ότι κάποιοι όντως θέλουν να μας δημιουργήσουν…
μια εικόνα διαφορετική έτσι ώστε να διευκολύνουν την επίτευξη των στόχων τους, όποιοι και αν είναι αυτοί.
Αυτές τις μέρες της άδειας μου θέλησα να κάνω μερικά πράγματα με τα παιδιά μου, λίγο διαφορετικά από αυτά που κάνουμε συνήθως. Στην τηλεόραση είδα την διαφήμιση του ΣΚΑΙ για την παιδική ιστορία «Γεννήθηκα το 1821» που είναι κομμάτι του «προϊόντος» του ΣΚΑΙ για την Ελληνική Επανάσταση (ντοκυμαντέρ, βιβλία κλπ).
Το πήρα από το τοπικό πρακτορείο. Κείμενα ΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ / ΓΙΟΥΡΙ ΑΒΕΡΩΦ
Tο βράδυ ξεκίνησα να διαβάζω και να προβληματίζομαι. «ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΤΟ 1821 ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ (ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ).
… ΗΜΟΥΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΟΤΑΝ ΕΚΑΨΑΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ. ΠΡΩΤΑ ΗΡΘΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ. ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΨΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ. (ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΣΑΜΕ;)
Και το απίθανο:
“ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ, ΛΕΕΙ Η ΜΑΜΑ. ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΚΑ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙ. (ΝΑΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΖΟΥΣΑΜΕ – ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ).
Και μετά συνεζίζει την ιστοριούλα άνευρη, μιλώντας για μια από τις ιστορικότερες στιγμές της ιστορίας μας, την έξοδο του Μεσολογγίου . ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΕΡΔΗΘΗΚΕ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ. Ο ΞΕΝΟΣ ΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ. (ΠΟΤΕ ΤΑ ΠΡΟΛΑΒΕ.)
Υπάρχουν τόσες θεωρίες για την Ελληνική Επανάσταση. Λαμπρές στιγμές, θολές και μαύρες. Δεν δέχομαι όμως να μου πουλάνε παιδική ιστορία γράφοντας τις φράσεις που ανέφερα παραπάνω. Δεν δέχομαι το ξήλωμα και το στρογγύλεμα των αξιών μου, των αρχών μου και της ιστορίας μας. Ναι στην κριτική, ναι στην έρευνα, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι στο αυτομαστίγωμα, και στην καθαίρεση των εννοιών στα πλαίσια μια δήθεν υπεράνω και cool αντίληψης (ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΚΑ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ) ης ιστορίας μας. Για τους γράφοντες προφανώς η Ελληνική Επανάσταση έγινε σε φάση συνωστισμού σε κάποια προκυμαία. Ελπίζω, αυτά που γράφτηκαν να γράφτηκαν λόγω άγνοιας, έλλειψης ταλέντου ή βιασύνης να βγεί το προϊόν στην αγορά τις γιορτές. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να πει κανείς ότι άλλα είναι τα ελατήρια για την συγγραφή τέτοιων κειμένων. Ελατήρια του χειρίστου είδους αφού το βιβλίο προορίζεται για παιδιά. Ελπίζω η ελληνική διπλωματία να μην συμμερίζονται τις απόψεις του κυρίου και της κυρίας.
Φυσικα υπάρχουν και άλλα ερωτήματα όπως γιατί ο ΣΚΑΙ το άφησε αφρενάριστο αυτό το κείμενο και γιατί η ΕΤΕ έκανε την χορηγία σε ένα τέτοιο κείμενο αλλά αυτά άς τα απαντήσεις κανένας άλλος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ