Αρχική » Και η Κύπρος στο κάδρο;

Και η Κύπρος στο κάδρο;

από admin

Από την ιστοσελίδα sofokleous10.gr

Δεν είναι μία αλλά δύο οι χώρες που υπάρχει φόβος να προστεθούν στις τρεις χώρες μέλη της ευρωζώνης οι οποίες βρίσκονται ήδη διασωληνωμένες στους μηχανισμούς διάσωσης (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία). Η πρώτη είναι η Ισπανία. Η εκτόξευση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων της στο 6% την προηγούμενη Τρίτη, για πρώτη φορά μετά την παροχή ρευστότητας ύψους 1 τρισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και η πτώση των τιμών των μετοχών που ακολούθησε, ήταν το τελευταίο και πιο ηχηρό καμπανάκι για την ζώνη κινδύνου στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται η ισπανική οικονομία. Οι διαβεβαιώσεις ισπανών αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει σχέδιο να ζητήσουν κονδύλια από το ταμείο διάσωσης ύψους 500 δις. ευρώ, προφανώς δεν παρείχε καμιά σιγουριά. Πόσω μάλλον που η αναμενόμενη για φέτος συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,7% θα επιδεινώσει περαιτέρω τις προοπτικές της οικονομίας μετατρέποντας τα σχέδια μείωσης του ελλείμματος σε κενό γράμμα.

Οι κακές ειδήσεις όμως δεν περιορίζονται στις ήδη κλυδωνιζόμενες οικονομίες της ευρωζώνης (την Ιταλία και την Ισπανία δηλαδή που αποτελούν την τρίτη και τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης μετά την Γερμανία και την Γαλλία) αλλά επεκτείνονται τοποθετώντας κι άλλες χώρες της περιφέρειας στο κάδρο της κρίσης. Κι αυτή τη φορά είναι η σειρά της Κύπρου να δημιουργήσει ερωτήματα για την ικανότητα της να αντεπεξέλθει της κρίσης. Ο κίνδυνος προέρχεται πολύ συγκεκριμένα από τις τράπεζές της κι εστιάζεται στα κενά που έχει δημιουργήσει στα χαρτοφυλάκιά τους το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Χαρακτηριστικά, η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου είχε στα χαρτοφυλάκιά της ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 3,4 δις. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Κύπρου, η δεύτερη μεγαλύτερη του νησιού, είχε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 2,4 δις. Ως αποτέλεσμα της μεγάλης τους έκθεσης οι απώλειες τους έφθασαν τα 2,5 και 1 δις. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή οι κύπριοι τραπεζίτες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται ώστε μέχρι τον Ιούνιο να μπορούν να δηλώσουν στην Τραπεζική Αρχή κατά πόσο διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Διαφορετικά η επιλογή τους είναι να συγχωνευθούν ή να κλείσουν. Προνομιακή πηγή άντλησης κεφαλαίων είναι η Ρωσία που έχει ήδη δανείσει την κυβέρνηση της Κύπρου 2,5 δις. ευρώ με επιτόκιο ύψους 4,5%, αρκετά πιο χαμηλού απ’ αυτό της αγοράς. Η Μόσχα βοηθώντας την Λευκωσία δεν διασφαλίζει μόνο την υφιστάμενη ισχυρή παρουσία των ρωσικών οικονομικών συμφερόντων στην Κύπρο. Ταυτόχρονα «χτίζει θέσεις» κι εν όψει του ανταγωνισμού που θα κορυφωθεί όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες για τα ενεργειακά κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή της.

Το πρόβλημα ωστόσο της κυπριακής οικονομίας είναι ευρύτερο (και απλώς κορυφώθηκε με αναπάντεχο τρόπο μετά την έκρηξη στο Μαρί το καλοκαίρι του 2011) και φαίνεται με ανάγλυφο τρόπο από έναν αριθμό: 152 δις. ευρώ! Είναι το ύψος των δανείων που έχουν χορηγήσει οι κυπριακές τράπεζες και τα χρήματα που εν γένει βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα με την International Herald Tribune της Πέμπτης 12 Απριλίου 2012. Πρόκειται δε για ένα ποσό που είναι επτά φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας. Μιλάμε επομένως για μια φούσκα ασυνήθιστων διαστάσεων, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή την Ισλανδίας ή της Ιρλανδίας, καθιστώντας αδύνατο για την κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια να επιλύσει την κρίση με ίδια μέσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ