Αρχική » Η απεργία πείνας των Κούρδων πολιτικών κρατούμενων

Η απεργία πείνας των Κούρδων πολιτικών κρατούμενων

από admin

Η απεργία συνεχίζεται για 63η ημέρα

Οι απεργοί έχουν φτάσει τα 800 άτομα σε περισσότερες από πενήντα φυλακές

Μια ολοένα επεκτεινόμενη απεργία πείνας Κούρδων πολιτικών κρατουμένων συγκλονίζει την Τουρκία τις τελευταίες πενήντα μέρες. . Από τον Απρίλιο του 2009 το τουρκικό κράτος έχει εξαπολύσει ένα τεράστιο κύμα διωγμών εις βάρος των Κούρδων, οι οποίοι λένε ότι πρόκειται για προσπάθεια πολιτικής και πολιτιστικής γενοκτονία τους. Υπολογίζεται ότι βρίσκονται φυλακισμένοι περίπου 10.000 Κούρδοι μεταξύ αυτών έξι βουλευτές, τριάντα τέσσερις δήμαρχοι, εκατοντάδες δημοτικοί σύμβουλοι, περίπου πενήντα δικηγόροι, γύρω στους εκατό δημοσιογράφους, εκατοντάδες ακτιβιστές, περίπου δυο χιλιάδες φοιτητές, πολλοί Τούρκοι διανοούμενοι κ.ά. Η απεργία πείνας έχει τρία βασικά αιτήματα:
1. Ελευθερία έκφρασης στη μητρική γλώσσα των Κούρδων
2. Εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας στα σχολεία
3. Έναρξη ειρηνικών διαπραγματεύσεων και απελευθέρωση του Οτζαλάν
Οι απεργοί καταναλώνουν μόνον ζαχαρωμένο και αλατισμένο νερό, όπως και βιταμίνες, προσθέτοντας πως σύντομα η υγεία τους θα αρχίσει να επιδεινώνεται, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φτάσει τις πενήντα μέρες απεργίας πείνας. Οι γιατροί εκτιμούν ότι οι απεργοί σιγά σιγά μπαίνουν σε ένα στάδιο που μπορούν να προκληθούν μόνιμες βλάβες στην υγεία, ενώ αν συνεχίσουν, πιθανόν στο επόμενο εικοσαήμερο να υπάρχουν και οι πρώτοι νεκροί.
Στην Τουρκία πρόσφατα αναπτύσσεται ένα ευρύ κίνημα συμπαράστασης. Τις προηγούμενες μέρες 100 ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και συγγραφείς υπέγραψαν και δημοσίευσαν μια έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να αποδεχθεί τα αιτήματα των Κούρδων, γιατί διαφορετικά εκατοντάδες άνθρωποι θα οδηγηθούν στο θάνατο. Από την πλευρά του το φιλοκουρδικό κόμμα BDP διαμηνύει στην τουρκική κυβέρνηση ότι, αν τους επιτρέψει να συναντήσουν τον Οτζαλάν, που εδώ και μήνες βρίσκεται σε καθεστώς απομόνωσης, θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της απεργίας πείνας. Την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου ομάδα φοιτητών επιχείρησε να πραγματοποιήσει εκδήλωση αλληλεγγύης στους κρατούμενους απεργούς, αλλά η τουρκική αστυνομία τους εμπόδισε. Ακολούθησαν βίαιες συμπλοκές με χρήση χημικών και πυροσβεστικές αντλίες και ο χώρος γύρω από το πολυτεχνείο της Άγκυρας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Αυτή την εβδομάδα απεργία πείνας ξεκίνησαν και Κούρδοι πολιτικοί, ο δήμαρχος του Ντιγιάμπακιρ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ και πέντε Κούρδοι βουλευτές, οι Σιρί Σουρέγια Οντέρ, αντιπρόεδρος του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Γκουλτάν Κισανάκ, Αϊσέλ Τουγκλούκ, Αντίλ Κουρτ και Σαμπαχάτ Τουντσέλ.
Η τουρκική κυβέρνηση κρατά σκληρή στάση απέναντι στην απεργία πείνας. Ο Ερντογάν καταφεύγει σε χοντράδες, λέγοντας ότι οι Κούρδοι ηγέτες τρώνε κεμπάπ και προτρέπουν τους φυλακισμένους Κούρδους να πεθάνουν από απεργία πείνας και ότι ο ίδιος δεν θα υποχωρήσει στις αξιώσεις τους για περισσότερα δικαιώματα. Εκτόξευσε επίσης κατηγορίες και κατά του φιλοκουρδικού κόμματος, ότι έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τις επιθυμίες του PKK.
Ο Ερντογάν προσπαθεί να διχάσει τους Κούρδους και να τους απομακρύνει από την ηγεσία τους, ελπίζοντας ότι θα μειωθεί λίγο η πίεση από το Κουρδικό, αλλά οι Κούρδοι ηγέτες έγκαιρα τον είχαν προειδοποιήσει ότι, αν συνέχιζε να είναι αλαζονικός και να μην ξεκινά έναν καλοπροαίρετο διάλογο μαζί τους, θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν σε ολοκληρωτικό πόλεμο απέναντι στο τουρκικό κράτος. Ήδη ελέγχουν ολόκληρες επαρχίες στα σύνορα με το Ιράν, σε άλλες επαρχίες, που υπερισχύουν οι Κούρδοι, εξεγείρονται, ενώ προστέθηκε και η αυτόνομη περιοχή τους στη Συρία. Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν να ξεκινήσει μια τέτοια μεγάλη απεργία πείνας στις φυλακές. Αποτελεί κοινή πεποίθηση στην κουρδική ηγεσία, αλλά και στον κουρδικό λαό, ότι με σταθερά και σίγουρα βήματα, αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα υποχωρήσει και αυτή η πίστη τους κάνει να μην υπολογίζουν καμία θυσία.
Στην Ελλάδα, η κουρδική κοινότητα διοργάνωσε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, όπου δεν κατόρθωσαν να φτάσουν, επειδή η αστυνομία, με πρόσχημα μια πορεία τραπεζοϋπαλλήλων, που είχε προηγηθεί, τους έκοψε στο ύψος της Βουλής. Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτα να κακοκαρδίσει τον Τούρκο πρέσβη και γι’ αυτό δεν επιτρέπει στους Κούρδους ούτε καν να προσεγγίσουν την πρεσβεία και να φωνάξουν λίγα συνθήματα. Επιπλέον στα επανειλημμένα αιτήματα των Κούρδων προς το Δήμο Αθηναίων, να τους παραχωρήσει κάποιο δημόσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας για να ενημερώνουν για την απεργία πείνας, συναντούν μια απίστευτη κωλυσιεργία που δεν εξηγείται. Ο ελληνικός λαός παραδοσιακά βρίσκεται στο πλευρό των Κούρδων, γιατί έχει γνωρίσει τη βαναυσότητα του τουρκικού κράτους, αλλά και γιατί αναγνωρίζει ότι το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα κρατά «απασχολημένη» την Τουρκία. Καιρός λοιπόν είναι φορείς, όπως ο Δήμος Αθηναίων, να εναρμονιστούν με το κοινό αίσθημα και να μη βάζουν και αυτοί εμπόδια στον αγώνα των Κούρδων.

Νεότερη Εξέλιξη: το Βράδυ της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση έκανε μια πρώτη κίνηση υποχώρησης. Κατέθεσε νομοσχέδιο που επιτρέπει στους Κούρδους κρατουμένους να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα κατά την απολογία τους ενώπιον των δικαστηρίων, ένα από τα τρία αιτήματα των απεργών πείνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ