Αρχική » Χάνουν πληθυσμό οι περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

Χάνουν πληθυσμό οι περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

από admin
Εκτός τόπου και χρόνου τα προ δεκαετίας σενάρια περί διπλασιασμού της Θεσσαλονίκης και 4 εκατομμύρια κατοίκους στην Κεντρική Μακεδονία. Οι πληθυσμιακές μεταβολές, η παραγωγή και το περιβάλλον
Picture 0 for Χάνουν πληθυσμό οι περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

Του Δημήτρη Κούρου από την ιστοσελίδα voria.gr

Μόνο σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική αυξάνεται ο πληθυσμός στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ μείωση παρατηρείται στους υπόλοιπους πέντε νομούς (Πιερία, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες, Ημαθία). Οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις του παρελθόντος (αρχές 2000), που έδειχναν ακόμη και αύξηση 30% του πληθυσμού ή μια Θεσσαλονίκη διπλάσια της σημερινής διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία προχώρησε σε αξιολόγηση και επικαιροποίηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, εννέα χρόνια μετά την έγκρισή του. Το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για να μπει μια τάξη στην άναρχη –και αρνητική- πορεία ανάπτυξης, που ακολουθεί η περιοχή επί δεκαετίες, καθώς έγινε βασισμένο σε στοιχεία του 1999!

Στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για την αξιολόγηση του παλιού σχεδίου, με βάση και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η οικονομική κρίση, διαπιστώθηκε μια σειρά από αστοχίες στις προβλέψεις του ισχύοντος σχεδίου.

Όπως είπε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, «χρειαζόμαστε νέες κατευθύνσεις για να δοθεί ώθηση στην οικονομία της περιοχής, να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη διεθνώς αναγνωρισμένη Περιφέρεια και να αξιοποιήσουμε την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα της γνώσης και της καινοτομίας και να ενσωματώσουμε στην αναπτυξιακή μας πορεία τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας».

Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο περιφερειάρχης, από τις 17 Ιανουαρίου 2013 η Περιφέρεια έχει ζητήσει την άποψη 164 φορέων και πολιτών, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο χωροταξικό, όμως ανταποκρίθηκαν μόλις 18!

KENTRIKH-MAKEDONIA

Η Περιφέρεια αποφάσισε να συστήσει επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη υποδομών και χωροταξικού σχεδιασμού, Γιάννη Μωυσιάδη, που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας και θα τις επεξεργαστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική φάση του σχεδίου.

Οι εκπρόσωποι πάντως του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η μελετητική ομάδα του νέου χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας δήλωσαν απαισιόδοξοι για το μέλλον του τόπου. Τόνισαν δε ότι οι βασικές αρχές του νέου χωροταξικού είναι η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η προστασία του περιβάλλοντος.

Πληθυσμός

Στην αξιολόγηση του ισχύοντος χωροταξικού οι μελετητές παρατηρούν σημαντικότατες αστοχίες και γενικότερα αποτυχία των προβλέψεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις για τεράστια πληθυσμιακή αύξηση, ειδικά στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επικαιροποίησης, ο πληθυσμός της Περιφέρειας είναι στάσιμος (αύξηση μόλις 0,3%, όταν προβλεπόταν αύξηση 30%…). Οι μόνες περιοχές με αύξηση πληθυσμού είναι η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική. Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης περιοχές όπως των Αμπελοκήπων, της Τριανδρίας και της Θεσσαλονίκης χάνουν πληθυσμό, ενώ κερδίζει πληθυσμό ο Εύοσμος. Επίσης αύξηση πληθυσμού εμφανίζουν τα προάστια και οι περιοχές των επεκτάσεων, αλλά και η περιοχή Λαγκαδά και Αγίου Γεωργίου.

Στην Ημαθία παρατηρείται μείωση πληθυσμού κατά 1,3%, με αύξηση κυρίως περιμετρικά της Βέροιας.

Στο Κιλκίς η μείωση του πληθυσμού έφτασε στο 6,9%, αλλά συγκρατείται κόσμος σε Νέα Σάντα, Κιλκίς και Πολύκαστρο.

Στην Πέλλα ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 3% (κρατούν… αντίσταση τα Γιαννιτσά και η Αριδαία).

Στην Πιερία η μείωση είναι μόλις 0,2%, με Κατερίνη και Λιτόχωρο όμως να αναπτύσσονται.

Στις Σέρρες, αν εξαιρεθεί η πόλη των Σερρών και τα προάστιά της η πληθυσμιακή μείωση έφτασε στο 9,3%.

Στη Χαλκιδική αντιθέτως η αύξηση του πληθυσμού είναι 9,4%, εξαιρουμένων των ορεινών οικισμών που εμφανίζουν μείωση (στον Πολύγυρο καταγράφηκε αύξηση).

Παραγωγή

Οι εξελίξεις αναφορικά με τη χωρική οργάνωση των παραγωγικών τομέων είναι:

Αγροτικός τομέας: αξιοσημείωτες εξειδικεύσεις (βαμβακοκαλλιέργεια, σιτηρά, δενδρώδεις, κτηνοτροφία, αλιεία).  «Μονοκαλλιέργειες».
Μεταποίηση: υποβάθμιση Θεσσαλονίκης – ισχυροποίηση Κιλκίς.
«Μεγάλη» βιομηχανία: υποχώρηση Θεσσαλονίκης, επέκταση σε Κιλκίς (συνοδευτικός πόλος) – Πιερία, Σέρρες, Πέλλα (αγροτικές εισροές)
Τουρισμός: 57% στη Χαλκιδική, 24% στη Θεσσαλονίκη, 13,5% στην Πιερία (κλασικός τουρισμός).
Υπηρεσίες: παραγωγική αποδυνάμωση και χρηματιστικοποίηση.

Γενικά παρατηρείται συνεχής απομείωση των οικονομικών δεικτών, μεγάλη υποχώρηση της μεταποίησης και μικρότερη υποχώρηση του αγροτικού τομέα. Η υποχώρηση σε αυτούς τους τομείς ευνόησε τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, οπότε οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η αποπαραγωγικοποίηση της περιοχής ενδυνάμωσε τις υπηρεσίες.

Οι μελετητές σημειώνουν ως τρανταχτές αδυναμίες στην αναπτυξιακή πορεία της Κεντρικής Μακεδονίας την τεράστια αύξηση στη διάθεση γης για οικιστική χρήση, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται έντονα ζητήματα κορεσμού, ειδικά στις παράκτιες ζώνες, αλλά και συγκρούσεις της γης που διατίθεται για κατοικία με παραγωγικές και επαγγελματικές χρήσεις (ειδικά στη Θεσσαλονίκη). Οι εκτάσεις για παραγωγική δραστηριότητα τετραπλασιάστηκαν (2004 – σήμερα).

Περιβάλλον

Μεγάλες είναι και οι περιβαλλοντικές πληγές στην Κεντρική Μακεδονία, παρά τον πολύ σημαντικό φυσικό πλούτο.

Οι επιστήμονες ανέφεραν το μεγάλο πρόβλημα στην ποιότητα και την ποσότητα των νερών και τα υποβαθμισμένα συστήματα της Κορώνειας και των ποταμών (κυρίως Αξιού και Στρυμόνα, που εμφανίζουν κακή χημική κατάσταση). Υπάρχουν προβλήματα υφαλμύρωσης και καθιζήσεων(Κιλκίς, Καλοχώρι), οξύνιση και ερημοποίηση εδαφών, αυξημένη επικινδυνότητα πλημμυρών από την απώλεια δασικών εκτάσεων λόγω πυρκαγιάς, ενώ η σημαντική αύξηση του επιπέδου της στάθμης της θάλασσας οδηγεί μαθηματικά σε δραματικές απώλειες παραγωγικών εδαφών (500 – 15.000 εκτάρια αναμένεται να χαθούν στον κάμπο της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2071). Θερμαϊκός και παράκτιες ζώνες είναι αποδέκτες ρύπανσης και διαρκών πιέσεων, ενώ για την αέρια ρύπανση δεν υπάρχουν στοιχεία παρά μόνο για την κακή ποιότητα του αέρα στη Θεσσαλονίκη, παρότι επιβαρημένα είναι και άλλα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν πλέον ανεπίκαιρο το σχεδιασμό για τα στερεά απορρίμματα του 2005 και βρήκαν σημαντικές καθυστερήσεις στα έργα για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.

Ωστόσο, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την αξιοποίηση σημαντικών τοπίων, όπως της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου, της παράκτιας ζώνης της Χαλκιδικής, της παραμεθόριας ζώνης, του αμπελώνα της Μακεδονίας, του κάμπου της Θεσσαλονίκης (ορυζώνες και ροδακινιές). Ζητούν δε τη λήψη μέτρων για τα υποβαθμισμένα τοπία (Δυτική είσοδος Θεσσαλονίκης και περιαστική ζώνη – Παράκτια ζώνη δηλαδή Θερμαϊκός και Χαλκιδική – Τοπία από εξορύξεις ή αποθέσεις και συναφείς δραστηριότητες).

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ