Αρχική » Ο Γ. Καραμπελιάς συνομιλεί με τον Νίκο Κοτζιά (βίντεο)

Ο Γ. Καραμπελιάς συνομιλεί με τον Νίκο Κοτζιά (βίντεο)

από Άρδην - Ρήξη

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με τον καθηγητή και συγγραφέα Νίκο Κοτζιά για τις γεωπολιτκές διαστάσεις της ελληνικής κρίσης.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας.

Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του.

Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό.

Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής,θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ

7 ΣΧΟΛΙΑ

Common sense 27 Ιανουαρίου 2015 - 15:37

Ας ελπίσουμε ότι ο νέος ΥΠΕΞ θα κρατήσει ψηλά κάποια από τα σημεία που ηγέρθησαν κατά την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το ΓΚ. Καλή συνέχεια και καλό κουράγιο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χριστος Μαργαριτης 27 Ιανουαρίου 2015 - 17:22

Θα ηθελα να ζητησω απ τον Γ.Κ. στην επομενη ομιλια του να εχει καλεσμενο εναν ποιητη,για να μας αναλυσει τα κρυφα και φανερα νοηματα στα καταπληκτικα ποιηματα του νεου αναπληρωτη υπουργου παιδειας Κουρακη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ιωάννης Ράπος 27 Ιανουαρίου 2015 - 19:38

Γεωπολιτικοί είναι οι λόγοι που η Δύση ενέταξε την Ελλάδα στις δυτικές δομές και για τους ίδιους λόγους δεν θα επιτρέψει την απομάκρυνσή της από αυτές, τουλάχιστον για όσο θα περνά από το χέρι της. Το ζητούμενο είναι η Ελλάς να επωφεληθεί από την μοναδική θέση της στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα -όπως έκαναν ελάχιστοι εμπνευσμένοι ηγέτες της-, και να μην δώσει “γην και ύδωρ” στους δυτικούς χωρίς λογικά ανταλλάγματα (όπως οι προηγούμενοι).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μπάμπης 29 Ιανουαρίου 2015 - 10:11

Η ίδια γεωγραφική περιοχή που σήμερα καταλαμβάνεται από την Ελλάδα θα παραμείνει στις δυτικές δομές ακόμα και αν μεταβληθεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Μάλιστα θα είναι πολύ καλύτερα για τη Δυση, επειδή στη γεωγραφική αυτή περιοχή δεν θα υπάρχει η πολύ ενοχλητική για τη Δύση ρωσοφιλία των Ελλήνων, αλλά ούτε και το ιστορικό βάθος του ελληνικσμού που ενδέχεται σε βλαθος χρόνου να αναδείξει και πάλι εμπόδια στη δυστική κυριαρχία στην ανατολική μεσόγειο και τα βαλκάνια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ιωάννης Ράπος 29 Ιανουαρίου 2015 - 18:23

Θεμελιώδης αρχή του Δυτικού ιμπεριαλισμού είναι το “διαίρει και βασίλευε”. Γι’ αυτό, νομίζω, η Δύση δεν θα αφήσει την Τουρκία να γίνει κυρίαρχη και των δύο ακτών του Αιγαίου. Άλλωστε η Τουρκία είναι αρκετά αφερέγγυα για να μην την εμπιστευθούν ένα τόσο σημαντικό γεωστρατηγικό σταυροδρόμι. Ο Δυτικός και ιδιαιτέρως ο αγγλοσαξωνικός παράγοντας ελέγχει την Ελλάδα τόσο ώστε ο όποιος αντιδυτικισμός και η όποια ρωσσοφιλία να μην μπορεί να τους απειλήσει ουσιαστικά, ώστε να χρειαστεί να καταφύγουν σε σκληροπυρηνικές λύσεις.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ 29 Ιανουαρίου 2015 - 10:09

Γιώργο Καραμπελιά εξαιρετικές οι αναλύσεις σας. Καθαρές και σταράτες οι θέσεις του νέου Υπουργού εξωτερικών. Εύχομαι από τη νέα του θέση να αγωνιστεί γι’ αυτές τις ιδέες για το καλό της Ελλάδας και της Κύπρου. Άκουσα σχετική συνέντευξη του και σε άλλο μέσο επικοινωνίας και με εντυπωσίασε με τις ξεκάθαρες θέσεις του για το Κυπριακό, για το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψε ο Αναστασιάδης με τον Έρογλου, για το σχέδιο Ανάν και εντυπωσιάστηκα ακόμη περισσότερο πυ έθεσε το κυπριακό στη σωστή του βάση που είναι η διεκδίκηση της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Εύχομαι με όλη μου τη ψυχή να πετύχει στο έργο του. Και μια και είμαι στη Θράκη, στη Ξάνθη μας, Γιώργο εύχομαι να σκύψει και πάνω από τα προβλήματα που δημιουργούνται εδώ από τους εγκάθετους και το ίδιο το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κώστας 9 Φεβρουαρίου 2015 - 00:28

Είναι αλήθεια πως ο Έλληνας ΥπΕξ απέρριψε μερικώς το σχέδιο Ανάν για να εισηγηθεί μια χειρότερη λύση..?

Επίσης μιλάει για ένα κοινό ομοσπονδιακό κράτος, το οποίο θα μοιράζονται Έλληνες και Τούρκοι Κύπριοι – και οποιοσδήποτε άλλος θέλει να συμμετάσχει»…?

Αν ναι, τότε ξέρουμε τι να περιμένουμε από τον κ.Κοτζιά για την Κύπρο.

Όσο αφορά την Ουκρανία ο κ. Νίκος Κοτζιάς (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) είδαμε πως εναρμονίστηκε πλήρως με τις οδηγίες-εντολές της εε/νατο συνεχίζοντας τις κυρώσεις στην Ρωσία ….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ