Κωνσταντινίδης Στέφανος
Σημειώσεις:
1. Έχει γραφτεί πως ο Ερμπακάν έκανε την πιο έξυπνη και μακροπρόθεσμη κίνηση, μετά τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, με το να θέσει «τα θεμέλια ενός ισλαμίζοντος κόμματος, με προοπτική να είναι αυτό το μελλοντικό καθεστωτικό κόμμα στην Τουρκία». Τω όντι, το πολιτικό ισλάμ, εάν καταφέρει να εκφράσει πέραν του «ισλαμικού» κεφαλαίου και το «κοσμοπολίτικο» κεφάλαιο, αν πετύχει να γίνει ο κύριος εκφραστής της τουρκικής αστικής τάξης, θα καταστεί και ο κύριος καθεστωτικός πόλος εξουσίας στην Τουρκία. Βλ. Άρη Αμπατζή, Ποια Τουρκία; Αθήνα, εκδόσεις Πολύτροπον, 2008, σελ. 53-54.
2. Βλ.Turgut Ozal, La Turquie en Europe, Paris, Plon, 1998.
3. H Τουρκία έχει απαγορεύσει τη λειτουργία τουλάχιστον τεσσάρων φιλο–ισλαμικών κομμάτων από το 1970.
4. Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002 συγκέντρωσε ένα ποσοστό 34,2% και 363 έδρες, ενώ, σε αυτές της 22ας Ιουλίου 2007, συγκέντρωσε ποσοστό 46,3% και 341 έδρες.
5. Την πρωθυπουργία είχε αναλάβει προσωρινά ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, μέχρι να αρθεί η απαγόρευση που στερούσε από τον Ερντογάν το δικαίωμα να εκλεγεί βουλευτής και να πάρει τη θέση του στο τουρκικό κοινοβούλιο σε μια επαναληπτική εκλογή.
6. Eric Rouleau, «Τurkey : Beyond Ataturk», Foreign Policy, Summer, 1996, σελ. 79.
7. Eric Rouleau, οπ.παρ.
8. Όπ. παρ.
9. Βλ. ανάμεσα σε άλλα το άρθρο του Burak Bekdil, στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Turkish Daily News, 11 May 2004, με τίτλο «Wrong Prioritizing».
10. Για το θέμα της δίωξης του AKP από το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την όλη εξέλιξη στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Turkish Daily News των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου 2008. Εκτενείς αναφορές και αναλύσεις για το ίδιο θέμα υπάρχουν επίσης στις ημερήσιες ελληνικές εφημερίδες Η Καθημερινή και Το Βήμα.
11. Όπ. παρ.
12. Mehmet Ali Birand, «The gradual Islamization of our daily lives», Turkish Daily News, March 13, 2008.