του Δ. Χαριτόπουλου
Τη νύχτα της 9ης προς την 10η Αυγούστου του ’43 μια βρετανική Ντακότα θα εγκαινιάσει το μυστικό αεροδρόμιο του βουνού, παίρνοντας από την Ελλάδα, τους Μάιερς, Ουάλας, Χάμσον και την αντιστασιακή αντιπροσωπεία. Για τον ΕΔΕΣ ταξιδεύει ο Κ. Πυρομάγλου, για την ΕΚΚΑ ο Γ. Καρτάλης και –μετά από βέτο του Σιάντου– ο Η. Τσιριμώκος για το ΕΑΜ, ο Α. Τζήμας για τον ΕΛΑΣ, ο Π. Ρούσος για το ΚΚΕ και ο εαμίτης δικηγόρος Κ. Δεσποτόπουλος, παλαιός παπανδρεϊκός, ως νομικός σύμβουλος των αντιπροσώπων.
Πριν επιστρέψει στην Αθήνα ο Σιάντος έχει ένα ακόμη θέμα προς τακτοποίηση· να εξαγνίσει το κόμμα από μια παλιά «αμαρτία» δίνοντας απάντηση στις τερατώδεις φήμες που οι αντίπαλοι του ΕΑΜ διαδίδουν στην πρωτεύουσα.
Ο Τέμπο που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα ειδοποιείται να γυρίσει στη Θεσσαλία για να συναντηθεί με τον γραμματέα το κόμματος. Το κάζο για τον Γιουγκοσλάβο είναι μεγάλο· ο Σιάντος, παρόντος και του Π. Καραγκίτση, του ακυρώνει οριστικά το προσύμφωνο του Βαλκανικού Στρατηγείου και με καθόλου ευγενικό τρόπο βάζει φρένο στις επεκτατικές φιλοδοξίες των γιουγκοσλάβων παρτιζάνων.
Τα «άκρως απόρρητα» έγγραφα των Μυστικών Υπηρεσιών της Σοβιετικής Ένωσης, έχουν το ίδιο περιεχόμενο:
«Οι αντιπρόσωποι του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Γιουγκοσλαβίας (ΛΑΣΓ) συνάντησαν αποφασιστική αντίσταση από τους αντάρτες του ΕΑΜ, στις προσπάθειες τους να οργανώσουν ανταρτικό κίνημα στη Μακεδονία. Το ΕΑΜ επιμένει στα προηγούμενα σύνορα της Ελλάδας και δεν αποδέχεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης για τους Μακεδόνες.
Οι κομμουνιστές ακολουθούν επίσης αυτή τη θέση.
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ελλάδας δήλωσε στις συνομιλίες του με τον αντιπρόσωπο του Τίτο ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για οποιαδήποτε αυτοδιάθεση των Μακεδόνων, αφού δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος ως τέτοιο.
Οι Έλληνες κομμουνιστές στη Μακεδονία σταθερά αντιτίθενται στο κίνημα των Μακεδόνων για αυτοδιάθεση1».
Ο Τέμπο φεύγει έξαλλος μετά τη συνάντηση με τον Σιάντο και στα «Ντοκουμέντα της Ιστορίας του Γιουγκοσλαβικού Στρατού» θα υπάρχει η έκθεσή του από αυτή τη συνάντηση:
«Αυτοί ακύρωσαν όλη τη συμφωνία σε σχέση με τη συνεργασία των Κομμάτων μας και ιδιαίτερα διαφώνησαν στο Μακεδονικό ζήτημα (…) Αρνήθηκαν ν’ αναγνωρίσουν το δικαίωμα στα δικά μας τμήματα, που θα μπαίνανε στο έδαφος της ελληνικής Μακεδονίας, να μιλούν για την ανεξάρτητη Μακεδονία, που μετά τη νίκη θα αποκτήσει πλήρη ελευθερία και δικαιώματα αυτοδιάθεσης»2.
Τα ανωτέρω επιβεβαιώνει και ο Τίτο:
«Έγινε φανερό ότι υπάρχουν πολύ ανώμαλες σχέσεις ανάμεσα στους Μακεδόνες και τους Έλληνες (…) Οι Μακεδόνες κατηγορούν τους Έλληνες ότι απαγόρευσαν οποιαδήποτε συγκρότηση μακεδονικών παρτιζάνικων συγκροτημάτων στην Ελληνική Μακεδονία. Ισχυρίζονται ότι απαγόρευσαν ακόμη και τη μακεδονική γλώσσα3. Δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ζήτημα εθνικής μειονότητας για τους Μακεδόνες της Ελλάδας4».
Η πραγματικότητα είναι πως το ΚΚΕ στη διάρκεια της κατοχής, έχει αισθητά επηρεασθεί στα εθνικά θέματα από τους εταίρους του στο ΕΑΜ και από τις εκρηκτικές διαθέσεις ανταρτών και λαού· είναι αδύνατον να αγνοήσει αυτούς τους παράγοντες. Και εσωκομματικά έχει δυναμώσει η φωνή των «ελληνοκεντρικών» Σιάντου, Τζήμα, Ζεύγου, Γληνού, Καραγκίτση, κ.α. που απαγορεύουν οποιαδήποτε έστω σκέψη συζήτησης του «Μακεδονικού», ενώ για τον Άρη είναι περιττό να ειπωθεί ότι «ήταν Έλλην ως το κόκαλο (…) και εξανίστατο όταν μιλούσε κανείς κομμουνιστής ή άλλος, για την αυτονόμηση της Ελληνικής Μακεδονίας5».
Ως και ο Ιωαννίδης που «όλη του η ζωή ήταν μέσα στα πλαίσια τα διεθνιστικά» δηλώνει για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Είχαμε καεί με η Βαλκανική Ομοσπονδία… Δεν μπορούσαμε πια να κάνουμε τα ίδια πράγματα6».
Το Ελληνικό Κομουνιστικό Κόμμα από την Άνοιξη του ’43 με δημόσιες δεσμεύσεις, έχει προσχωρήσει στις θέσεις των άλλων εαμικών κομμάτων, κυρίως της ΕΛΔ, και την ογκούμενη λαϊκή απαίτηση για τις δίκαιες εθνικές διεκδικήσεις (Δωδεκάνησα, Κύπρος, Β. Ήπειρος) και το πιο εκπληκτικό, με άμεσο κίνδυνο σύγκρουσης με το ΚΚ της Βουλγαρίας, ζητάει επισήμως στρατηγική διαρρύθμιση των βορείων συνόρων προς όφελος της Ελλάδας7.
Παρά τις μεταπολεμικές εθνικές κορώνες τους, ελλειμματικές στα εθνικά θέματα παρουσιάζονται οι θέσεις που υποστηρίζουν «οι περισσότερες από τις αστικές ομάδες, οι οποίες τρέφουν μια σχεδόν δουλική αγγλοφιλία8».
Παράδειγμα, η προσκείμενη στον ΕΔΕΣ, εφημερίδα «Νεοδημοκρατική Πρωτοπορία» το ’43 προβάλλει εδαφικές διεκδικήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμη και στη Λιβύη, Σικελία, Κ. Ιταλία, αγγίζοντας τα όρια του γελοίου, αλλά προτείνει παραίτηση από τη «μακρινή» Κύπρο, για να μην δημιουργηθούν προστριβές με τους Άγγλους.
Αν ληφθεί υπόψη ότι, εκτός από τα Δωδεκάνησα, η Κύπρος έχει τη συντριπτική πλειοψηφία Ελλήνων, πολύ λογικά ο ιστορικός Χ Φλάισερ γράφει: «Η ‘σώφρων’ λοιπόν παραίτηση –που αποσιωπάται σήμερα– από αυτή την εθνική διεκδίκηση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη επιείκεια απ’ ότι η παλαιότερη υποχώρηση του ΚΚΕ στις πιέσεις της Κομιντέρν ως προς το Μακεδονικό9».
Όμως για ορισμένους η Κύπρος εξακολουθεί και σήμερα να «είναι μακριά» για παρόμοιους λόγους.
Σημειώσεις
1. «Τα αρχεία των Μυστικών Σοβιετικών Υπηρεσιών. 1931-1944 Φάκελος Ελλάς» – Νέα Σύνορα.
2. Θ. Χατζή, «Η Νικηφόρα Επανάσταση που χάθηκε» – Παπαζήσης.
3. σ.σ. Η σλαβομακεδονική γλώσσα που προβάλλεται ως «μακεδονική» δεν είναι παρά μια βουλγαρική διάλεκτος, η οποία μετά ο 1944 απέκτησε και κάποια σερβικά δάνεια για να εξελιχθεί στη σημερινή τεχνητή γλώσσα για καθαρά πολιτικούς λόγους.
4. «Τίτο. Αυτοβιογραφικές αναμνήσεις», επιμ. Βίντα Πέριτς – Νέα Σύνορα.
5. Κομν. Πυρομάγλου, «Ο Δούρειος Ίππος» – Δωδώνη.
6. Γ. Ιωαννίδη, «Αναμνήσεις» – Θεμέλιο.
7. Γ. Ιωαννίδη, «Αναμνήσεις» – Θεμέλιο / Θ. Μακρίδη, Έκθεση προς το ΠΓ του ΚΚΕ της 16.8.46.
8. Χ. Φλάισερ, «Στέμμα και Σβάστικα» -Παπαζήσης.
9. ό.π.
Προδημοσίευση από τον β΄ τόμο της βιογραφίας του Άρη Βελουχιώτη: «ΑΡΗΣ. Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ» του Διονύση Χαριτόπουλου που θα εκδοθεί στο τέλος του χρόνου.