Αρχική » Ποιόν συμφέρει η δίωξη της Χρυσής Αυγής;

Ποιόν συμφέρει η δίωξη της Χρυσής Αυγής;

από admin

boligan

Του Γιώργου Καραμπελιά

Μία αντίληψη η οποία διαδίδεται επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, και μάλιστα με φορείς πολιτικούς αναλυτές και σχήματα της Αριστεράς και της άκρας Αριστεράς, είναι πως η δίωξη της Χ.Α. συμφέρει την κυβέρνηση και τις καθεστωτικές δυνάμεις! Γι’ αυτό, μάλιστα, αρκετοί από αυτούς, όπως και ο Γ. Δελαστίκ, αναρωτιούνται μήπως η δολοφονία του Φύσσα αποτέλεσε προβοκάτσια εναντίον της Χ.Α.! Καθόλου παράδοξα, τα σχετικά άρθρα και κείμενα (του Δελαστίκ, του Τάκη Φωτόπουλου κ.ά.) αναπαράγονται με θριαμβευτικούς τόνους από τις ιστοσελίδες της Χ.Α., η οποία δεν φανταζόταν ότι θα έβρισκε τέτοιους «συνηγόρους». Έτσι, λοιπόν, γράφει ο Τ. Φωτόπουλος στην Ελευθεροτυπία:

 

«Το γεγονός όμως ότι η Χ.Α. είχε κάποιους προστάτες στο ‘σύστημα’ κάθε άλλο παρά την κάνει, από μόνο του, ‘συστημική’ οργάνωση, […]. Είναι άλλωστε γνωστό ότι εδώ και καιρό έχει ξεσηκωθεί κατά της Χ.Α. όχι μόνο το ντόπιο κατεστημένο, συμπεριλαμβανομένης της εκφυλισμένης ‘Αριστεράς’ που υποστηρίζει τους μετανάστες. […] Το ίδιο συμβαίνει με τα όργανα της Υπερεθνικής και της Σιωνιστικής Ελίτ […] που ομόφωνα απαιτούν την απαγόρευση της Οργάνωσης –ανεξάρτητα βέβαια από το τι λέει το 15%-20% του ελληνικού λαού, και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το Σύνταγμά μας (που προφανώς το γράφουν στα παλιότερα των παπουτσιών τους) δεν επιτρέπει παρόμοιο μέτρο.[…]

 

Και δεν είναι συστημική οργάνωση όχι μόνο εξαιτίας της άγριας δίωξης που υφίσταται από τις ντόπιες και διεθνείς ελίτ, αλλά και με βάση τους προγραμματικούς στόχους της […]: αντίθεση  τόσο στο κεφάλαιο όσο και στην αυτόνομα οργανωμένη εργασία, οικονομική αυτάρκεια, εθνικοποίηση ενεργειακών πηγών, ‘Ευρώπη των εθνών’ αντί για την σημερινή ‘Ευρώπη του κεφαλαίου’ κ.λπ.. […] Με άλλα λόγια, η φυσική βία δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό ενός ‘φασιστικού’ κόμματος, όπως συνήθως υποστηρίζεται. Άλλωστε, παρόμοια βία χρησιμοποιεί και η Κοινοβουλευτική Χούντα για να επιβάλλει με τα ΜΑΤ τις επιστρατεύσεις κ.λπ. μέτρα που ποτέ δεν ενέκρινε ο Λαός…» (Τ. Φωτόπουλος, «Ο Περισπασμός της Χρυσής Αυγής»Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 22 Σεπτεμβρίου 2013)

 

Ο Τάκης Φωτόπουλος ανακαλύπτει ότι η σκανδαλωδώς ατιμώρητη μέχρι χθες Χ.Α., με την τεράστια διείσδυση στην Αστυνομία, υφίσταται «άγρια δίωξη»! Επί πλέον, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, δεν στηρίζεται κατ’ εξοχήν στη βία! Και όμως, όλοι ξέρουμε πως η ιδιαιτερότητα ακριβώς της Χ.Α. είναι το ότι αναδείχτηκε, ακόμα και στο εσωτερικό της ακροδεξιάς, με τη συστηματική και αποκλειστική χρήση βίας. Μωραίνει κύριος…

 

Ο Γιώργος Δελαστίκ πάει ένα βήμα πιο πέρα. Σε άρθρο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ απειλούν τη δημοκρατία», την ίδια ημέρα, στις 22 Σεπτεμβρίου, ανακαλύπτει πως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν εντάσσεται στη στρατηγική της Χ.Α. να «καταλάβει» τις λαϊκές γειτονιές και να διχάσει, τρομοκρατώντας, τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, αλλά ήταν «προβοκάτσια»!  Γράφει λοιπόν:

 

«Πάντως από πολιτική σκοπιά […] πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να υποθέσει ότι την εντολή δολοφονίας την έδωσαν ηγετικά στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος στο οποίο ανήκει ο δράστης, εκτός πια αν με κάτι τα εκβίαζαν άλλοι κύκλοι. Η Χρυσή Αυγή πάντως υφίσταται σοβαρή πολιτική ζημιά με τη δολοφονία που διέπραξε ο δράστης. Από κόμμα που εκφράζει την κοινωνική οργή και την απόγνωση πολιτικά καθυστερημένων δεξιών κυρίως ψηφοφόρων εναντίον της μνημονιακής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά τη δολοφονία και την επίθεση εναντίον μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πέραμα, εμφανίζεται ως κόμμα του …‘να σφάξουμε τους αριστερούς’! […] Αυτή η συμπεριφορά υποδηλώνει άνθρωπο που δολοφονεί για να συλληφθεί, να καταδικαστεί με ισόβια και να μπει φυλακή για πολλά χρόνια. Έχει πλήρη επίγνωση ότι η δολοφονία θα αποδοθεί και στον πολιτικό του χώρο, τη Χρυσή Αυγή. […]  Το σοβαρότερο είναι ότι πυκνώνουν τις αναπόδεικτες –μέχρι στιγμής, τουλάχιστον– αμφιβολίες για το κατά πόσο ο δολοφόνος έδρασε όντως πρωτοβουλιακά ή αν σκότωσε εκτελώντας εντολές κάποιων άγνωστων σε εμάς κέντρων, διαφορετικών πάντως από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Ίδωμεν…»

 

Δυστυχώς, αυτή η τυφλή λογική διαδίδεται ευρέως στον αριστερό, ακροαριστερό, αντιμνημονιακό και αντιεξουσιαστικό χώρο, μια και ο καθεστωτικός τύπος και κανάλια, την τελευταία εβδομάδα προβάλλουν καθημερινά τα κατορθώματα της Χ.Α. και την εγκληματική της φύση. Είναι πολύ φυσιολογικό αρκετοί ανυποψίαστοι πολίτες να απορούν μπροστά σε αυτή την αιφνίδια αντιναζιστική έξαρση, αλλά δεν είναι καθόλου φυσικό να δείχνουν ανάλογη απορία πολιτικοί αναλυτές και πολιτικοί χώροι με μακρά προϊστορία και πείρα. Πολιτικοί χώροι και αναλυτές που γνωρίζουν πως ανάλογα επιχειρήματα του Κ.Κ. Γερμανίας, στον Μεσοπόλεμο –που, μπροστά στην άνοδο των ναζί, θεωρούσε μεγαλύτερο εχθρό τους «σοσιαλφασίστες»–, συνέβαλαν αποφασιστικά στην άνοδο του Χίτλερ!

 

Πως εξάλλου μπορούν να εξηγήσουν το γεγονός ότι, δέκα μέρες πριν, ένα σημαντικό κομμάτι του δεξιού κυβερνητικού τύπου και καναλιών προωθούσε σενάρια συγκυβέρνησης της Ν.Δ. με τη Χ.Α., όπως ο ακραίος μνημονιακός, Μπάμπης Παπαδημητρίου, που, στις 12 Σεπτεμβρίου, μιλούσε στο ΣΚΑΙ για πιθανή «συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, αν σοβαρευτεί», αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για συνεργασία με το ΚΚΕ. Αυτή την άποψη εξέφρασαν ετεροχρονισμένα και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδη, που επέμεναν ιδιαίτερα στη θεωρία των δύο άκρων, την οποία και εξακολουθούν να υπερασπίζονται (δες τη λυσσαλέα υπεράσπισή της από τον γνωστό Απόστολο Ανδρεουλάκο στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤΡΑ, στις 24/9).

 

Η θεωρία των δύο άκρων δεν ήταν, κυρίως ή απλώς, μια προσπάθεια «ποινικοποίησης» της Αριστεράς, όπως το εξέλαβαν οι φωστήρες της, αλλά κατ’ εξοχήν ο φερετζές της συμμαχίας της Ν.Δ. με τη Χ.Α. Διότι εάν τα «δύο άκρα» είναι όντως από τη μία η Χ.Α. και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, ή το ΚΚΕ, γιατί να μην μπορεί η Ν.Δ. να συνεργαστεί με μια Χ.Α. που θα έχει σκεπάσει εν μέρει τα ναζιστικά χαρακτηριστικά της (αυτό ακριβώς υποστήριζε άλλωστε ο κάποτε ακροαριστερός «Μπάμπης»). Γι’ αυτό εξάλλου, την προηγούμενη περίοδο, οι μόνες κυβερνητικές δυνάμεις που στοχοποιούσαν επίμονα τη Χ.Α. ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ και η ΔΗ.ΜΑΡ., ακριβώς επειδή φοβούνταν ότι, μετά από πιθανές εκλογές, ένα τέτοιο σενάριο θα πέταγε τους ίδιους στα αζήτητα. Γι’ αυτό και η καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. εναντιώνεται στη θεωρία των δύο άκρων, διότι, όπως το έχει εκφράσει σχεδόν ανοικτά ο Προκόπης Παυλόπουλος, αυτήεπενδύει ακόμα και σε κυβέρνηση «εθνικής» συνεννόησης ανάμεσα σε ένα τμήμα της Ν.Δ., τους νουνεχείς του ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα δε, και πριν από όλα, όπως έχουμε γράψει αναλυτικά τις προηγούμενες ημέρες, η Χ.Α. είναι απολύτως χρήσιμη ως παράγοντας διαίρεσης και αποπροσανατολισμού των αντιμνημονιακών δυνάμεων.

 

Όλα αυτά όμως ίσχυαν μέχρι το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Έκτοτε, το τοπίο μεταβλήθηκε δραματικά: Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συμπράξει με τους χρυσαυγίτες δολοφόνους, όταν μάλιστα υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες από την Ευρώπη, την Αμερική, το σιωνιστικό λόμπι και το Ισραήλ, για την ανοχή που έδειχνε η Ν.Δ., και ιδιαίτερα τα Σώματα Ασφαλείας, στη Χ.Α. Ο Σβόμποντα, ηγέτης των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, έφτασε μάλιστα να ζητήσει τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της Χ.Α., ενώ το Ισραήλ, για τους ίδιους λόγους, καθυστερούσε την επίσκεψη του Σαμαρά εκεί. Προφανώς, λοιπόν, το χαρτί Χ.Α. κάηκε. Γι’ αυτό και ο Σαμαράς μάζεψε τον Χρύσανθο (ο μόνος που, εις ανάμνησιν του παρελθόντος του, συνεχίζει είναι ο Βορίδης, με ιδιαίτερη επιμονή στο ΚΚΕ) και προσχώρησε, τουλάχιστον προσωρινά, στη γραμμή του Βενιζέλου και των καραμανλικών της Ν.Δ. Γι’ αυτό και, πλέον, επιλέγει μια νέα γραμμή, την απόσπαση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εκλογικού ποσοστού, ιδιαίτερα του πλέον ευκατάστατου χουντοδεξιού (δικαστικούς, επιχειρηματίες, εφοπλιστές), και την επιστροφή τους στη Ν.Δ., μια και, τώρα πια, σαλπίζει και ο ίδιος το «τέλος του μνημονίου». Όσο για τους υπολοίπους ψηφοφόρους της, από τα λαϊκά στρώματα, μπορούν να παραμείνουν σε μια συρρικνωμένη Χ.Α. (γι’ αυτό δεν επιθυμεί την απαγόρευσή της, εκτός αν του την επιβάλλει η λαϊκή πίεση ή οι ξένοι), διότι φοβάται ότι διαφορετικά θα διογκωθούν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ ή νέες πατριωτικές δημοκρατικές δυνάμεις που θα αναδυθούν.

 

Τα αίτια μιας τύφλωσης

 

Πώς όμως και γιατί, τόσοι και τόσοι αναλυτές, ομάδες και ομαδούλες της Αριστεράς βρίσκονται ξαφνικά να υπερασπίζονται άθελά τους τη Χ.Α.; Αυτό αποτελεί συνέπεια, για κάποιους, αμάθειας και ιστορικής τύφλωσης και για άλλους, τους περισσότερους, φτηνού πολικαντισμού. Η λογική τους είναι «απλή»: Αν καταλαγιάσει ένα γενικό καταγγελτικό πνεύμα (του τύπου κρεμάλες εδώ και τώρα), κινδυνεύουν οι ψήφοι να επιστρέψουν στα κυβερνητικά κόμματα και κατ’ εξοχήν στη Ν.Δ. Παράλληλα, κινδυνεύουν να ενισχυθούν οι τάσεις συνδιαλλαγής στο λεγόμενο συνταγματικό τόξο και, επομένως, να πιεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κατεύθυνση της νομιμοφροσύνης, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η περιβόητη «ανατροπή» την οποία προσδοκούσαν. Αυτή η θεωρία είναι ανιστόρητη και βλακώδης.

 

Πρώτον, διότι δεν εκτιμά σωστά την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μπροστά σε μια επαναστατική ανατροπή, δεν υπάρχουν οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις γι’ αυτό. Αντίθετα, η κρίση, στην παρούσα φάση της, ενισχύει όλο και περισσότερο αυταρχικές και ακροδεξιές λύσεις. Εξ ου και η γιγάντωση της Χ.Α., η συρρίκνωση, ή η αδυναμία ενίσχυσης των ακροαριστερών σχημάτων, η ανάπτυξη των φασιστικών αντιλήψεων στη νεολαία και ιδιαίτερα στους μαθητές. Επομένως, η θεωρία πως το χτύπημα στη Χ.Α. στρέφεται εν τέλει ενάντια στις «επαναστατικές» δυνάμεις είναι αφελής και έωλη. 

 

Δεύτερον, οι ίδιοι υποτιμούν ανεπίτρεπτα το φασιστικό φαινόμενο –όπως είχαν κάνει οι προπάτορές τους στον Μεσοπόλεμο– και την πιθανότητα, αν αφεθεί, να εδραιωθεί για πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία και πρωτίστως στη νεολαία (όπου, ήδη, στις ηλικίες κάτω των είκοσι χρόνων, είναι πιθανόν πρώτη επιλογή των νέων). Τα επόμενα χρόνια, σε μια χώρα εκπτωχευμένη, με ανεργία και κρίση, παράλληλα με τη μετανάστευση και τα εθνικά προβλήματα, με τον ελληνικό λαό αποπροσανατολισμένο, η φασιστική απειλή (ακόμα και σε συγκυβέρνηση με τη Δεξιά, όπως αυτή τη στιγμή πάει να γίνει στη Νορβηγία) αποτελεί πραγματικό και ίσως τον σοβαρότερο πολιτικό κίνδυνο.

 

Βέβαια, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των πολιτικών δυνάμεων και αυτών των αναλυτών υποτιμά το εθνικό ζήτημα και τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχει η ανάδειξη μιας ναζιστικής ομάδας σε εκπρόσωπο του πατριωτισμού. Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ένα μεγάλο μέρος της άκρας Αριστεράς και των λεγόμενων αντιμνημονιακών υποτιμά, αν δεν αρνείται εντελώς, το εθνικό ζήτημα και δεν κατανοεί την τεράστια σημασία του γεγονότος της καπηλείας του εθνικού ύμνου και της ελληνικής σημαίας από τους ναζί.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, και πολλούς ακόμα, θα πρέπει να αποφύγουμε την υποτίμηση της ναζιστικής απειλής (του τύπου «οι πραγματικοί φασίστες είναι η τρόικα») και να κατανοήσουμε, αντίθετα, πως η συντριβή σήμερα των ναζί δεν συμφέρει το σύστημα και τους τροϊκανούς, που τους είχαν έτοιμους ως εναλλακτικό κυβερνητικό εταίρο, αλλά αντίθετα τους αφαιρεί ένα χαρτί και δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν εκείνες οι δημοκρατικές, πατριωτικές δυνάμεις που διαθέτουν και πρόταγμα και πρόγραμμα. Όλα τα άλλα αποτελούν απλώς την ακραία μορφή του αδιεξόδου μιας ιδεολογίας που επένδυσε τα πάντα στη λογική μνημόνιο-αντιμνημόνιο (και αρκεί να κραυγάζει κανείς αντιμνημόνιο και δεν ενδιαφέρει αν είναι ακόμα και ναζί ή συμμορίτης) και όχι στο πραγματικό δίλλημα, που έχει αναδειχθεί και είναι η ανατροπή ενός σάπιου καθεστώτος, που ταυτίστηκε μεν με το μνημόνιο αλλά δεν αρκείται σε αυτό. Εξάλλου, το γνωρίζουμε όλοι πως το μνημόνιο τελειώνει, διότι εξετέλεσε τον ρόλο του, αλλά θα αφήσει μια Ελλάδα γονατισμένη, χρεωμένη, εξαθλιωμένη. Οι καθεστωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται για νέες οβιδιακές μεταμορφώσεις, μεταμνημονιακές ή ακόμα και «αντιμνημονιακές». Και η Χ.Α. ήταν ένα σημαντικό βέλος στη φαρέτρα τους. Ας τους το αφαιρέσουμε. Αυτοί θα βγουν χαμένοι και όχι ο λαός.

 

25 Σεπτεμβρίου 2013

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

29 ΣΧΟΛΙΑ

Kamvysis 25 Σεπτεμβρίου 2013 - 19:38

(Syggnomi gia ta greeklish)
Kyrie Karabelia, sti skepsi sou to politika ofelimo kat’ese echei antikatastisei to ANTIKEIMENIKO. Den eipa to antikeimenika alithino – eipa to antikeimeniko.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μανώλης 25 Σεπτεμβρίου 2013 - 20:49

Νεότερα από την χρυσαυγίτικη χώρα, του Μαν. Βαρδή, 26/09/2013// http://democracycrisis.com/2010-03-30-10-54-15/2263-2013-09-25-17-41-09

“Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Ο πολύς Γ. Καραμπελιάς σωστά διαγνώσκει ότι η ΝΔ, και εγώ θα έλεγα, το μνημονιακό σύστημα “Γι’ αυτό, και πλέον επιλέγει μία νέα γραμμή, την απόσπαση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εκλογικού ποσοστού, ιδιαίτερα του πλέον ευκατάστατου χουντοδεξιού (δικαστικούς, επιχειρηματίες, εφοπλιστές) και την επιστροφή τους στη Ν.Δ., μια και εξάλλου, σαλπίζει και ο ίδιος το «τέλος του μνημονίου». Ὀσο για τους υπολοίπους ψηφοφόρους της, από τα λαϊκά στρώματα, μπορούν να παραμείνουν σε μια συρρικνωμένη Χ.Α. (γι’ αυτό δεν επιθυμεί την απαγόρευσή της, εκτός αν του την επιβάλει η λαϊκή πίεση ή οι ξένοι) διότι φοβάται ότι διαφορετικά θα διογκωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ οι ΑΝΕΛ ή νέες πατριωτικές δημοκρατικές δυνάμεις που θα αναδυθούν”.

Όμως, επειδή είναι στην ουσία του αριστερός, θα συνεχίσει κατακεραυνώνοντας τις επισημάνσεις κάποιων ότι η όψιμη λύσσα κατά της Χρυσής Αυγής, τελικά οφελεί τη ΝΔ. Για να στηρίξει αυτή του την θέση, θα επικαλεσθεί, ως γνήσιος αριστερός, τη στάση του ΚΚΓ στην περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (βαρύ το τραύμα) και το γεγονός ότι καθαρίζει το τοπίο για την ανάδειξη των αληθινά πατριωτικών δυνάμεων (των ποιών;;). Είχα επισημάνει, εδώ και μέρες, ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν συνδυασμός αυτο- αναπαραγόμενης βίας του συγκεκριμένου χώρου και προβοκάτσιας. Είχα επίσης επισημάνει ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ούτε ναζιστική, ούτε φασιστική, για να φοβούνται αταβιστικά οι πατριώτες αριστεροί, ανακαλώντας τη Βαϊμάρη. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα ακόμη μεταμοντέρνο, ακραίο φαινόμενο, στην ουσία του εφάμιλλο της οποιαδήποτε συγκριτιστικής, παγανιστικής αίρεσης, με μπόλικο γκομενιλίκι και λάιφ σταϊλ γυμναστηρίου. Οι μικρομεσαίοι μη- αριστεροί Έλληνες συμπολίτες μας δεν είχαν και δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν απ’ αυτήν. Μέχρι το φονικό, που σαν φονικό φοβίζει τις μικρομεσαίες ψυχές. Εκεί έπεσε η σπέκουλα των μνημονιακών, γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα…Ξέρουν και ήξεραν πάντοτε ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι αντι-συστημική, ξέρουν ότι συμπιέζοντάς την, ουσιαστικά παίρνουν μία ακόμη τετραετία. Ξέρουν επίσης ότι κανένα “πατριωτικό” ή “αριστερό” μέτωπο δεν “παίζει”, παρά μόνο στα μυαλά κάποιων. 1-2% επιθυμούν και τίποτα παραπάνω. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η ενδεχόμενη “προβοκάτσια”. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορεί να βγει και να “στηρίξει” κάποια “αντιπολιτευτική” Χρυσή Αυγή, όντας φύσει και θέσει αντίθετός της. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα είναι ένα “παιχνίδι”, στο οποίο παίζουν όλοι, και νικητές βγαίνουν πάντα οι μικροαστοί. Till’ the bitter End!”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βάγγος 25 Σεπτεμβρίου 2013 - 22:58

Γιατί σε αυτήν την χώρα οι αναλυταράδες δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε αυτά που αντιλαμβάνεται ο μέσος ημι-πολιτικοποιημένος άνθρωπος; Για τους Δελαστίκ και Φωτόπουλο τα γραψε ωραία ο Καραμπελιάς για τον αναλυτή Βαρδή θα του επισημάνω μόνο το εξής που γράφει για να δει τις μπαρούφες γράφει :”Οι μικρομεσαίοι μη- αριστεροί Έλληνες συμπολίτες μας δεν είχαν και δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν απ’ αυτήν”. Αυτοί στο μελιγαλά που τραμπούκισαν οι χρυσαυγίτες ήταν αριστεροί Έλληνες; Ο άλλος του ΛΑΟΣ που τον σπάσαν στο ξυλο πάλι στο Μελιγαλά ηταν αριστερός; Ο Ζαφειρόπουλος που παλιά τον είχε δείρει ο Κασιδιάρης με καμια 15αρια χρυσαυγιτες ήταν αριστερός; και επειδή είναι λίγο πιο υποψιασμένος από τους άλλους λέει ότι ήταν και προβοκάτσια και αυτο-αναπαραγόμενη βία (τίποτα πιο δύσνόητο δεν μπορύσατε να γράψετε ή το κάνετε για να μην γράψετε ότι η ΧΑ δολοφονεί;). Αν όμως γινόταν κάποια στιγμή στο όχι τοσο μακρινό μέλλον συγκυβέρνηση ΝΔ “σοβαρής” ΧΑ (που λέει και ο Μπάμπης), γιατί το σενάριο ψηνόταν, να δω τι θα λέγατε; Ευτυχώς όμως δεν θα γίνει και αυτό ειναι που έχει σημασία.
Και κάτι ακόμα κε Καραμπελιά και αν 1-2% είναι η πατριωτική αριστερά, προχωρήστε είναι αρκετοί, τουλάχιστον θα πέσετε μαχόμενοι και δεν θα κάθεστε πίσω από τα πληκτρολόγια σας να γράφετε σουπερ ντούπερ αναλύσεις που μπορεί πανεύκολα να καταρρίψει και ο φούρναρης της γειτονίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Mανώλης 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 08:02

Καλημέρα, Βάγγο και Καληνύχτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιάννης Ταχόπουλος 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 15:08

Μανώλη, γράφεις:
“Η Χρυσή Αυγή είναι ένα ακόμη μεταμοντέρνο, ακραίο φαινόμενο, στην ουσία του εφάμιλλο της οποιαδήποτε συγκριτιστικής, παγανιστικής αίρεσης, με μπόλικο γκομενιλίκι και λάιφ σταϊλ γυμναστηρίου. Οι μικρομεσαίοι μη- αριστεροί Έλληνες συμπολίτες μας δεν είχαν και δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν απ’ αυτήν. Μέχρι το φονικό”

Αυτό θυμίζει τις απόψεις ότι οι μη χουντικοί δεν υφίσταντο διώξεις επί χούντας και ότι συνεπώς δεν πέρναγαν και άσχημα. Δεν κατάλαβα γιατί -με δεδομένο το σκεπτικό σου- θέτεις για την πρόκληση φόβου χρονικό όριο το φονικό. Εάν οι μη αριστεροί δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με τους ακροδεξιούς, τότε δεν θα φοβηθούν τίποτε και μετά το φονικό, αφού μόνο οι αριστεροί Έλληνες θα φονεύονται – με λίγες εξαιρέσεις ίσως.

Για τα μεταμοντέρνα, ο “Βάγγος” σού ανέφερε μερικούς ανταγωνιστές ακροδεξιούς που υπέστησαν επιθέσεις από τη ΧΑ. Κι αυτό έγινε ακριβώς με τη λογική της ναζιστικής βίας. Δεν μπορεί να τίθεται ως αιτιολόγηση το (γενικό κι αόριστο) μεταμοντέρνο για την εξήγηση πράξεων που παραπέμπουν στο ναζισμό αλλά και εξηγούνται από τους ίδιους τους δράστες με βάση το ναζισμό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Παναγιώτης 30 Σεπτεμβρίου 2013 - 00:04

Μανώλη να με συγχωρείς αλλά υποτιμάς πολύ τη δυναμική του φαινομένου ΧΑ. Συμφωνώ μαζί σου ότι το εν λόγω μόρφωμα δεν υπήρξε ποτέ αντισυστημικό (και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα τώρα από το πόσο εύκολα μπόρεσαν να το διαλύσουν μπαγλαρώνοντας τα “λουλούδια” που αποτελούσαν τον ηγετικό του πυρήνα). Ωστόσο, η εξάπλωση (και αποθράσυνση) μιας οργάνωσης με φασιστική μεθοδολογία δράσης (κάτι που δεν πρέπει να αμφισβητούμε) είναι πολύ επικίνδυνο φαινόμενο για να το περνάμε έτσι ξώφαλτσα, λέγοντας πως δεν μας αφορά αν δεν είμαστε αριστεροί. Θεωρώ ότι δεν θες να πεις αυτό – αλλά αυτό βγαίνει. Πιστεύω ότι αν διαθέτουμε τα ελάχιστα ανακλαστικά για την προάσπιση μιας στοιχειωδώς ανοικτής κοινωνίας και κάποιων – έστω λειψών – δημοκρατικών θεσμών, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στη βία που κάποιοι υιοθετούν απροκάλυπτα ως μεθοδολογία πολιτικής δράσης ενάντια σε όποιον έχει διαφορετική άποψη από τους ίδιους. Διότι, πολύ απλά, όταν τέτοια φαινόμενα αφήνονται ανεξέλεγκτα, τείνουν να γιγαντώνονται και να λαμβάνουν απρόβλεπτες διαστάσεις…Γι’ αυτό λοιπόν, η εξάρθρωση της εν λόγω οργάνωσης (με ή χωρίς προβοκάτσια και ανεξάρτητα από το ποιός και πώς θα προσπαθήσει να οφεληθεί από αυτή) θεωρώ ότι αποτελεί, per se, θετικό γεγονός, έτσι ακριβώς όπως το παρουσιάζει ο Γ. Καραμπελιάς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μανώλης 30 Σεπτεμβρίου 2013 - 18:34

Παναγιώτη, χρειάζεται ξεκαθάρισμα με τους όρους “φασιστικό”, “ναζιστικό”, “νεο- ναζιστικό”, και αυτό δεν αποπειράται σχεδόν από κανένα. Δεν περνάω τίποτα ξώφαλτσα. Απλά εντάσσω την ΧΑ στο μεταμοντέρνο, και σαν τέτοια “στοιχεί” με το θυμικό και τη νοοτροπία των εκπτωχευμένων μη- αριστερών. Όποιος κυκλοφορεί, το καταλαβαίνει. Μέχρι τον φόνο. Εκεί, περάστηκε η λεπτή κόκκινη γραμμή. Και αυτό ήθελαν και αυτοί που τον οργάνωσαν, για να διαλύσουν τη συμμορία. Η εξάρθρωσή της δεν μου λέει τίποτα 1. γιατί δεν υπάρχει κανένα μέτωπο πατριωτικών ή άλλων αριστερών δυνάμεων (εάν υπήρχε θα την είχε καταπολεμήσει το ίδιο, δεν θα ζητούσε βοήθεια…από το κράτος), και 2. διότι η νοοτροπία- που έλεγα παραπάνω- ισχύει και κατά πολύ. Τώρα, εάν θέλουμε να καθαρίσει το ιδεολογικό μας “οικόπεδο”, μπορούμε να λέμε πολλά…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Παναγιώτης 30 Σεπτεμβρίου 2013 - 21:52

Μανώλη, επί της ουσίας δεν διαφωνούμε. Άλλωστε ο φασισμός (σε όλες τις ιστορικές του εκφάνσεις) εξ’ ορισμού “στοιχεί” με τη νοοτροπία και και το θυμικό των εκάστωτε εκπτωχευμένων μη-αριστερών (αυτών – θα συμπλήρωνα – που ο Μαρξ περιέγραψε ως λούμπεν προλεταριάτο). Συνεπώς δεν βρίσκεται εδώ η διαφωνία μας. Απλώς παρατηρώ ότι οι όποιες εννοιολογικές διευκρινήσεις δεν πρέπει να μας κάνουν να λησμονούμε ότι, μετα-μοντέρνα ή μη, η ΧΑ είχε αναπτύξει μια δυναμική επικίνδυνη για την υγεία του κοινωνικού σώματος και, συνεπώς, η διάλυσή της (ανεξαρτήτως κινήτρων) δεν μπορεί παρά να καταγραφεί ως θετικό γεγονός. Από κει και πέρα, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τη διαπίστωση σου ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αφού – δυστυχώς- δεν υφίστανται οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που θα ευννοούσαν την ανάπτυξη ενός γνήσια πατριωτικού και ισχυρού μετώπου. Αυτή όμως είναι μια άλλη συζήτηση…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
omadeon 13 Οκτωβρίου 2014 - 13:43

Μανώλη, πέρασε ένας χρόνος κι έχω σκεφτεί προσεκτικά όσα έγραψες. Γνώμη μου είναι ότι το “μεταμοντέρνο” αφορά τον τρόπο που _κατασκευάζεται_ η ιδεολογία των χρυσαυγιτών, αλλά όχι το _περιεχόμενο_ αυτής της ιδεολογίας τους, το οποίο (τουλάχιστον όσον αφορά τα ιδρυτικά και σκληρο-πυρηνικά στελέχη) είναι 100% αμιγώς ναζιστικό !

Μπορεί κάποιος να γίνει ναζιστής με μεταμοντέρνο τρόπο, αλλά… αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι (ή ότι δεν θέλει να γίνει) ναζιστής.

Μεταμοντέρνα είναι ίσως και η λειτουργία, ή σχέση, της Χ.Α. με τον περίγυρό της και με την πολιτική κατάσταση που ισχύει σήμερα (που είναι διαφορετική π.χ. από τις συνθήκες στην προπολεμική Βαϊμάρη). ΟΧΙ όμως η ΙΔΙΑ η ιδεολογία (ή, αν προτιμάς, οι ιδεοληψίες) που τρέφουν (σε μεγάλο βαθμό κρυφά) τα στελέχη της οργάνωσης. Οι σβάστικες και τα εγκώμια στον Χίτλερ, το αποδεικνύουν. Μπορεί νάναι μεταμοντέρνο το ΙΔΙΟ το γεγονός ότι κάποιος ασπάζεται χιτλερικές ιδέες, στην Ελλάδα και στον 21ο αιώνα, αλλά αυτές οι ιδέες δεν παύουν νάναι χιτλερικές.

Υπάρχει δηλαδή ένα “μετα-επίπεδο”, ένα “context” που είναι μεταμοντέρνο κι αυτό δεν πρέπει να το συγχέουμε με το ίδιο του το _περιεχόμενο_.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βασίλης Β. 25 Σεπτεμβρίου 2013 - 21:01

Αγαπητέ κ. Καραμπελιά, μπορείτε να μας πείτε που το βλέπετε ότι τελειώνουν τα Μνημόνια??? Η Τρόικα βρίσκεται, αν δεν κάνω λάθος, εδώ και αποφασίζει από κοινού με την εθελόδουλη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για νέα μνημονιακά μέτρα για το 2014, το 2015, το 2016 κι έπεται συνέχεια… Μήπως κι εσείς πιστεύετε τα ψέμματα του Σαμαρά και του Στουρνάρα??? Ήμαρτον, μην αρχίζετε να μας απογοητεύετε κι εσείς!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
herrk 25 Σεπτεμβρίου 2013 - 22:45

Το άρθρο του Φωτόπουλου είναι σοβαρότατο ολισθημα

Από την άλλη, ο Δελαστικ διατυπώνει μιαν ευλογη εικασία (δεν αντικρουει καπου τη στρατηγική διείσδυσης της χα αλλά, σιωπηρα, το επιχείρημα ότι ο φόνος εντάσσεται σε αυτήν τη στρατηγική) και πάντως το Εθνος αισθανθηκε την έντονη αναγκη να τον αποδοκιμασει:

‘ Το «ΕΘΝΟΣ» ουδέποτε λογοκρίνει απόψεις αρθρογράφων του. Υπεράνω όλων, ωστόσο, είναι η υπεράσπιση της αλήθειας και της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να φιλοξενήσει απόψεις που παραβιάζουν αυτή την «κόκκινη γραμμή»…’
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63893232

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Sok 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 08:22

Το άρθρο διαλέγει να απαντήσει σε ερωτήματα που δεν έχει θέσει κανένας και είναι από μόνα τους άκυρα και δεν απαντά στα πολύ απλά:
α) Πώς είναι δυνατόν ένας αριστερός ή προοδευτικός ή υπέρ της ελευθερίας άνθρωπος να υποστηρίζει την ποινικοποίηση της άλλης πολιτικής άποψης;
β) Πώς ξέρουμε ότι αν θεσπιστεί η κατάργηση κόμματος δεν θα καταργηθούν μετά και τα αριστερά κόμματα που είναι πιο ενοχλικτικά για την εξουσία;
γ) Γιατί να μη μπουν φυλακή τα μέλη της χ.α.για τα εκλήματα που έχουν κάνει, αντί να γίνει προσπάθεια να ποινικοποιηθεί ως κόμμα, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από το σύνταγμα και αν τυχόν γίνει αυξάνει την ασυδοσία-αντισυνταγματικότητα των κυβερνόντων.
δ) Η κατάργηση ενός κόμματος από την εξουσία δεν είναι από μόνη της μια κίνηση ενάντια στοιν εκδημοκρατισμό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΓιώργοςΡ. 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 09:17

Σε αυτά τα ζητήματα έχουμε απαντήσει και τοποθετηθεί επανειλημμένα. Αλλά οι ίδιες ερωτήσεις τίθονται ξανά, και ξανά, και ξανά, διότι δεν υπάρχει διάθεση ούτε για συζήτηση, ούτε για να δοθεί πραγματικά μια λύση στο ζήτημα.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν.

Υπάρχει αποδεδειγμένη εγκληματική δραστηριότητα. Συστηματική, με πολιτικά κίνητρα εκτροπής του πολιτεύματος. Τα μέχρι τώρα πορίσματα που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας μαρτυρούν την ύπαρξη ενός σχεδίου κατάληψης των γειτονιών, από μια οργάνωση με δομή μαφίας, που χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο, από το να πουλάει προστασία και να συμμετέχει στο παρα εμπόριο, μέχρι να στήνει παρακρατικούς θύλακες μέσα στον στρατό και την αστυνομία.

Αυτή η δράση πηγάζει από μια ιδεολογία που αποσκοπεί στην κατάργηση των θεμέλιων αρχών του Συντάγματος. Για το ναζισμό δεν υφίσταται ελευθερία της έκφρασης, δημοκρατία (όχι μόνον ως κοινοβουλευτισμό αλλά ως το δικαίωμα του κάθε ένα να έχει την δική του άποψη και να συναποφασίζει για το μέλλον του. Αυτό για την Χρυσή Αυγή είναι απαράδεκτο, δικαίωμα για να το αποφασίζει πού πρέπει να πάει η χώρα έχει μόνον ο ‘αρχηγός’), ελευθεροτυπία, αυτοδιάθεση του ατόμου και πάει λέγοντας.

Πάμε πάλι από την αρχή, στα πολύ βασικά. Η δημοκρατία, κάθε πολίτευμα, λειτουργεί μέσα σ’ ένα πλαίσιο του τι είναι επιτρεπτό και τι όχι σε κάθε κοινωνία. Αυτό το αποφασίζει κάθε κοινωνία συλλογικά. Ας πούμε, οι αξίες μιας κοινωνίας έχουν αποφασίσει ότι στους κόλπους της δεν χωράει ‘κόμμα παιδόφιλων’ ή ας πούμε ‘κόμμα καννιβάλων’ -δηλαδή που να προπαγανδίζει ότι είναι υγιεινό να τρώμα τους συνανθρώπους μας. Με την ίδια έννοια, μια κοινωνία μπορεί να πει ότι δεν ανέχεται στους κόλπους της μια οργάνωση που δρά και σκέφτεται παραβιάζοντας τον μισό ποινικό κώδικα, και διακηρύσσει αρχές που έρχονται τόσο έντονα ενάντια στις δικές της αξίες (π.χ. το αδιανόητο για εμάς σήμερα, ότι δεν θα υπάρχουν ατομικά πολιτικά δικαιώματα, και θα εκχωρούνται όλα στην βούληση του Φύρερ).

Εκτός αν θέλουμε να επιστρέψουμε σε καθεστώτα τύπου Φαραώ ή Βαβυλωνίας.

Για την δίωξη της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης αρκεί το υφιστάμενο πλαίσιο. Δεν είναι δυνατόν να δικάζονται οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι οποίοι κάνουν ένα δίκαιο αγώνα για την υπεράσπιση του τόπου τους και παραπέρα ολόκληρης της Ελλάδας από τη λεηλασία των ξένων πολυεθνικών και των ντόπιων συνεργατών τους, με το αιτιολογικό της σύστασης εγκληματικής συμμορίας –και να αφήνονται οι Αντεροβγάλτες ναζί ελεύθεροι στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. Αν συνεχίσει να συμβαίνει αυτό, θα αποτελέσει μιαν άλλην απόδειξη για το τι καθεστώς έχουμε σήμερα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 08:24

Κύριε Καραμπελιά είναι δυνατόν οι τροικανοί να πιστεύουν ότι θα συνεννοηθούν με τους χρυσαυγίτες και να προσβλέπουν σε συνεργασία μαζί τους? Δεν το βλέπετε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πραγματικά μουρλοί? (και ασφαλώς επικίνδυνοι).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΓιώργοςΡ. 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 09:49

Ρε σύ Τζώρτζη Καραμπίνα! Θα μας τρελλάνεις εντελώς!

Όταν λέει ο άνθρωπος ‘τελειώνουν τα μνημόνια’, εννοεί ότι ολοκληρώνεται μια διαδικασία μετατροπής της χώρας σε ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ και παύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δεν εννοεί ότι πέτυχε το σαξές στόρυ του Σαμαρά.

Από τις εκλογές του 2012 λέμε ότι τελειώνει το μνημόνιο-αντιμνημόνιο ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΤΕΡΑΣ. Ότι το μνημόνιο, ως μάχη για να μην εισβάλλει στη χώρα μας η αποικία χρέους, ‘έληξε’ ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ ΕΙΣΕΒΑΛΕ.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν, οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι είχαν απώλειες της τάξης του 41 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι τα μεσαία στρώματα πολτοποιήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός είναι πλέον λιγότερος από το σύνολο των οικονομικά ανενεργών (και εδώ που φτάσαμε πρέπει να διευκρινίσουμε ότι με τον όρο οικονομικά ανενεργών, νοούνται όλοι, και οι συνταξιούχοι, και τα παιδιά, όχι μόνον οι άνεργοι).

Αυτό σημαίνει ότι η φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας έχει μεταβληθεί ριζικά. Και ότι πλέον από μεσογειακή μεσοστρωματική κοινωνία με ήπιες αντιθέσεις, η κοινωνία μας θυμίζει τις κοινωνίες των έντονων ανισοτήτων και της πλατειάς φτώχειας (“τύπου Βουλγαρίας”, θα λέγαμε).

Από εδώ και πέρα, μπαίνουν ζητήματα εξαθλίωσης της κοινωνίας, αδυναμίας ανάκαμψης κ.ο.κ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 10:47

Χαλάρωσε συνονόματε! Σε σχέση με τη χα και πως τη βλέπουν οι έξω θα σου θυμίσω τι δήλωσε πρόσφατα η Αρβελέρ η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι γελάνε και σχεδόν κοροϊδεύουν με την προοπτική της ανόδου του συριζα στην εξουσία, ενώ αντίθετα όταν πάει η κουβέντα στη χα τους κόβεται το χαμόγελο. Ο Γ. Καραμπελιάς προφανώς θεωρεί ότι η χ.α. είναι δοσιλογικό κόμμα όπως οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι επί κατοχής αλλά δεν ξέρω εάν είναι τόσο απλό. Με τις επισημάνσεις σου δεν μπορώ να διαφωνήσω, ελπίζω μόνο μήπως συμμαζευτούμε λίγο μέσα από όλο αυτό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
kamvysis 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 12:51

Θυμηθείε τον Οιδίποδα Τύραννο. Η πόλη είναι μολυσμένη όσο δεν έχει βρεθεί το μίασμα. Δεν είναι ο Ρουπακι ο φονιάς. Όλοι ξέρουμε γιατί σκότωσε ο Ρουπακιάς Άλλος είναι. Το πολιοτικό σύστημα προσπαθεί να κάνει όλες τις τάξεις που δεν είναι τελείως εξαθλιμένες ακόμα να είναι αυτές ο φονιάς. Προσοχή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Frances Farmer 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 13:14

Σε γενικές γραμμές πολύ ωραίο και εύστοχο (παραδόξως) άρθρο. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι δεν βρίσκω καθόλου πειστικά τα όσα λέγονται στην προτελευταία παράγραφο. Τα κείμενα που εύστοχα κατακρίνει ο Καραμπελιάς δεν τα έγραψε ούτε ο Λιάκος ούτε ο Γαβριηλίδης. Τα έγραψαν οι δύο κατεξοχήν εθνικιστές και πολέμιοι του επάρατου μεταμοντερνισμού “διανοούμενοι” της “αριστεράς”. Αυτό, όμως, όχι μόνο δεν το αναφέρει το άρθρο, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι για τα όσα ανεκδιήγητα γράφουν οι Φωτόπουλος και Δελαστικ ευθύνεται η υιοθέτηση από την Αριστερά του “εθνοαποδομισμού”!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιάννης Ταχόπουλος 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 15:44

Το σκεπτικό του Δελαστίκ φαντάζει λογικό (πώς γίνεται να δίνει εντολή φόνου η ΧΑ αφού κάτι τέτοιο θα την αποδυναμώσει προς όφελος της ΝΔ; ) αλλά ξέχασε την πιθανότητα η ΧΑ να έχει άλλη “λογική”, τύπου μπλίτζ κρίγκ, κυριαρχία ή εξαφάνιση (= λογική του Χίτλερ στα 1945), ανεξάρτητα από ζημιές.

Ο Φωτόπουλος, βλέπει παντού Σιωνιστές, όπως σημαντικό τμήμα της Αριστεράς. Και γνωστές είναι οι αμεσοδημοκρατικές του απόψεις για την Παλαιά Διαθήκη ως πηγή ετερονομίας.

Για την αντισυστημικότητα της ΧΑ ο Τ.Φ. θα μπορούσε να ρίξει μια ματιά εδώ
http://venceremos33.blogspot.gr/2013/09/blog-post_9534.html

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΓιώργοςΡ. 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 18:00

Υπάρχει ένα στοιχείο σε κάποιους που σπεύδουν να ταυτιστούν με την τοποθέτηση του Δελαστίκ, που καταδεικνύει κατά την άποψή μου όλη την έκταση της χρεοκοπίας μιας αντίληψης που υποστήριζε ότι αρκεί η αγανάκτηση και μόνο για να ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση.

Αυτή η αντίληψη, μπροστά στο αδιέξοδο της απεργίας των καθηγητών, και των λοιπών αντιμνημονιακών συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων, αντί να κάτσει να αναλύσει την αντιφατικότητα μιας κοινωνικής πραγματικότητας που την ίδια στιγμή είναι υπό αποικιακή επίθεση, και βλέπει στους κόλπους να αναπτύσσεται ένα ναζιστικό φαινόμενο που οδηγεί σε δολοφονίες, τα φορτώνει όλα σε μια αστυνομικού τύπου αντίληψη της πραγματικότητας και… ξεμπερδεύει.

Αντί δηλαδή να κάτσουμε και να αναλύσουμε το γιατί αυτή η κοινωνία έχει ναζί την ίδια στιγμή που είναι κατεχόμενη, το γιατί -επίσης- οι απεργιακές της κινητοποιήσεις φτάνουν τόσο γρήγορα σε αδιέξοδο (πράγμα που φαινόταν, στην συγκεκριμένη περίπτωση των καθηγητών, καθώς ως μέτωπο δεν διατηρούσε πολύ ισχυρή συνοχή, υπήρχαν εσωτερικές διαιρέσεις ανάλογα τις ειδικότητες, τα εξασφαλισμένα εισοδήματα κ.ο.κ., κατάσταση που είχε ήδη διαφανεί από την προηγούμενη άνοιξη, και την πρώτη απόπειρα συγκρότησης κινήματος) τα φορτώνουμε όλα σε μια προβοκάτσια, εφευρίσκουμε σκοτεινούς κύκλους και μηχανισμούς και τελειώνει η ιστορία.

Τι να πω; Ίσως είμαστε εθισμένοι τόσα χρόνια, στην πολιτική ως εξαπάτηση, και την αναπαράγουμε ως αντίληψη. Πάντως ένα είναι βέβαιο. Με τόσο στενά μυαλά, θα ‘χει και η αντίστασή μας κοντά ποδάρια…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 19:49

Προφανως καποιοι φανταζονται ότι ο εθνικος διχασμος θα προκαλεσει και συσπειρωση των αριστερων ψηφοφορων γυρω από το Συριζα…
Όπως τα βλεπω εγω, η αριστερα και η δεξια (για διαφορετικους λογους η καθεμια) εχουν καταστρεψει την Ελλαδα. Αρα σκεφτομαι πιο σφαιρικα… Και όταν μιλαμε για διχονοια το μυαλο μου δεν παει μονο στη περιοδο του 1941 αλλα παει και πιο περα… Παει στη μητρα του Ελληνικου διχασμου στην περιοδο του 1821. Τοτε που οι Αγγλοι χρησιμοποιησαν σαν δουρειο ιππο και οργανο τους τους ελληνες εφοπλιστες και τους παντα εθελοδουλους φαναριωτες με προεξεχοντα τον Μαυροκορδατο. Χρησιμοποιοντας αυτους καταφεραν να προκαλεσουν εμφυλιο πολεμο αναμεσα στους Ελληνες μεσουντος του απελευθερωτικου αγωνα! Ετσι καταφεραν να τσακισουν και να συντριψουν την ανετοιμη Φιλικη Εταιρεια και να παρουν τον ελεγχο του μετεπειτα ελληνικου κρατους. Το οποιο βεβαια το εκαναν προτεκτορατο και όχι πραγματικο κρατος… Και σκεφτομαι…Ε ρε πλακες που θα σπανε τωρα οι βαρβαροι…που καταφερνουν με το ιδιο παλιο κολπο για τριτη (ισως και παραπανω) φορα να διαλυσουν και να υποταξουν τους παντα απαιδευτους ΝεοΕλληνες…Οσο για αυτά που ειπε η Αρβελερ…θεωρω ότι είναι αναξια σχολιασμου.
.
Παρατηροντας τις πολιτικες συζητησεις που γινονται στα ΜΜΕ αυτή τη περιοδο δεν εχει παρα να συμφωνησει κανεις στο ότι οι ευθυνες της εκμαυλισμενης και παρασιτικης ελληνικης διανοησης είναι τεραστιες.
Οσο για το πολιτικο μελον της Ελλαδας… στους τυφλους θα συνεχισει να βασιλευει ο μονοφθαλμος.
ΥΓ.
1) Διαβαζω αυτές τις μερες ένα αρκετα ενδιαφερον βιβλιο ιστοριας που είναι ενθετο στο περιοδικο επικαιρα και σας το προτινω: Η πολιτικη ηγεσια και οι ξενοι στη νεοτερη ιστορια της Ελλαδας του Στεφανου Τσαπαρα, εκδοτικος οικος Α.Α. Λιβανη.
2) Σχετικα με το πώς πρεπει να αμυνεται η πραγματικη Δημοκρατια θα σας δοσω λιγη τροφη για σκεψη… Γιατι καταδικασαν τον Σωκρατη να πιει το κωνειο??….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
e-h 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 22:50

Oι τσόγλανοι οι έφεδροι καταδρομείς, που είναι παράρτημα της χρυσαυγής, σχεδιάζουν πραξικόπημα και σήμερα, λέγοντας τις συνήθεις παραπλανητικές ιστορίες των ναζί, παριστάνοντας τους πατριώτες, ενώ έχουν πλέον αποκαλυφθεί τα πάρε δώσε τους με τους ναζί που είναι στο ίδιο κόμμα τη χρυσαυγή!
Δεν φαντάζεται κανένας πραξικόπημα. Είναι κάτι υπαρκτό. Όχι κάτι φανταστικό όπως του Γιωργάκη που γραφει η ξεφτιλοφυλλαδα της τροικα το Βημα. Εδώ και ένα χρόνο είναι γνωστό από τις εφημερίδες, ότι οι έφεδροι γυρνάνε στα βουνά της Αττικης και κάνουν ασκήσεις ελέγχου πόλεων σε περίπτωση που υπάρξει λαϊκή εξέγερση. Και είχαν τεθεί στην διάθεση της κυβέρνησης Σαμαρά και της τρόϊκα. Τώρα μαθαίνουμε πως όλοι αυτοί είναι χρυσαυγίτες.
Με αυτά τα λόγια ο Γ. Ρουπακιάς κατηγορούμενος για τη δολοφονία του, Παύλου Φύσσα δίνει απολογούμενος στην ανακρίτρια Πειραιά την δική του εκδοχή για τις συνθήκες κάτω από τις δολοφόνησε, όπως ομολόγησε, τον 34χρονο μουσικό. Στην απολογία του στην ανακρίτρια, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε διαφορετική καφετέρια από αυτή που βρίσκονταν το θύμα και ότι την ώρα που βρίσκονταν εκεί δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Δ.Γ απόστρατο των Ενόπλων Δυνάμεων, που τον γνώρισε όπως λέει, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. «Η Τ. Ο. Νίκαιας παρέχει ενδυμασία (στρατιωτική ενδυμασία, άρβυλα, μαύρη μπλούζα και στρατιωτικό παντελόνι) σε κάποια άτομα της οργάνωσης που φρουρούν τα γραφεία.
Παραίτηση της κυβέρνησης και σύμπραξη λαού – στρατού ζητούν οι έφεδροι ειδικών δυνάμεων «Συναγερμό» έχει σημάνει στη Δικαιοσύνη η ανάρτηση στο Διαδίκτυο ενός κειμένου που φέρεται να το υπογράφει η «Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (Κ.Ε.Ε.Δ.)» και με το οποίο ζητούν «την άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης και την σύμπραξη λαού – στρατού». Το περιεχόμενο του άρθρου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και με αφορμή αυτό πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στον Άρειο Πάγο το βράδυ της Τετάρτης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George P 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 23:32

Εξαιρετικά κοντόφθαλμη προσέγγιση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος από άνθρωπο σκεπτόμενο και αξιοσέβαστο όπως ο κ. Καραμπελιάς. Οι απόψεις των κ.κ Φωτόπουλου και Δελαστίκ νομίζω αποτελούν από τις ελάχιστες ψύχραιμες που έχουν διατυπωθεί μέσα στην λαίλαπα που ακολούθησε την δολοφονία Φύσσα και στο κυνήγι μαγισσών που εξαπολύθηκε από τα μνημονιακά ΜΜΕ (που ουσιαστικά κυβερνούν τη χώρα) και τα ανδρείκελα τους στους υπουργικούς θώκους. Χωρίς καμία διάθεση υποστήριξης της ΧΑ η οποία ως πολιτικός σχηματισμός αποκαλύπτει σε καθημερινή βάση όχι τόσο την εγκληματική της φύση αλλά τη γραφικότητα και τον cult χαρακτήρα της πέρα από την παντελή έλλειψη πολιτικού και προγραμματικού λόγου, ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ στόχος είναι το ευρύτερο πατριωτικό/εθνιστικό κίνημα το οποίο -κακώς, πολύ κακός- αφέθηκε να εκπροσωπείται εν Ελλάδι από την cult ΧΑ και συμπαρασύρεται πλέον μαζί της στον καταιγισμό διώξεων. Άντε εσύ τώρα κακόμοιρε πατριωτάκο να πείσεις ότι δεν είσαι Χρυσαυγίτης και εγκληματίας. Άντε μίλα για ζητήματα όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το Μακεδονικό. Άντε μίλα για λαθρομετανάστες και για εγκληματικότητα.
Αυτομάτως θα κατδεικνύεσαι ως “χρυσαυγίτης” και συνακόλουθα ως αντιδημοκράτης, αντιαριστερός, ρατσιστής και στην καλύτερη περίπτωση θα περιθωριοποιεισαι. Μην έχεις καμία αμφιβολία. Η εκκαθαρίσεις στην ΕΛΑΣ με την “θυσία” των ικανότερων κατά γενική ομολογία αξιωματικών της και η προσπάθεια σπίλωσης των ΕΔ και των ενώσεων εφέδρων (του μοναδικού πυλώνα ένοπλης αντίστασης εκτός ΕΔ) για σχέσεις με την ΧΑ και προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος σε μια περίοδο που όλα τα κέντρα του εξωτερικού προφητεύουν αναταραχές στη χώρα με αιχμή του δόρατος τους εξαθλιωμένους λαθρομετανάστες δείχνουν ποιους βολεύει το ξεδόντιασμα μιας οργάνωσης που μέσα στη γραφικότητά της θα μπορούσε να καταστεί τόσο απρόβλεπτη όσο προβλεπόμενη μπορεί να είναι και τόσο ανεξέλεγκτη όσο ελεγχόμενη φαίνεται. Πριν λοιπόν κατηγορήσουμε τους άλλους για αμάθεια, τύφλωση και πολιτικαντισμό καλό θα είναι να έλθουμε σε επαφή με την πραγματικότητα και να δούμε τον κόσμο όπως πραγματικά είναι και όχι όπως τον φανταζόμαστε.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
δελφινάκι 27 Σεπτεμβρίου 2013 - 00:54

Επιστρέφοντας από την εκδήλωση, όπου Μαριάς είχε συγκροτημένη τοποθέτηση, και υπερασπίστηκε τη δημιουργία ενός αντιφασιστικού, αντιμνημονιακού/αντι-ιμπεριαλιστικού πατριωτικού πόλου, αλλά αρκέστηκε στην αποκλειστικά ποινιική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, κι ο Λαφαζάνης έκανε τις γνωστές αριστερές γενικολογίες, με ολίγον σοσιαλισμό και λίγο πατριωτισμό, θετικός όμως κι αυτός σε ένα αντιφασιστικό δημοκρατικό πατριωτικό μέτωπο, θα παρουσιάσω τους τρεις άξονες που θεωρώ, προσωπικά, ότι μπορούν να οδηγήσουν σε ένα κίνημα που θα εκφράσει την κοινωνία και μία πολιτική σύνθεση στην κατεύθυνση της κοινωνικής και εθνικής απελευθέρωσης.

1)Με το δεδομένο ότι συμφωνούμε ότι διαβιώνουμε πλέον σε αποικιοκρατικό καθεστώς (αποικία χρέους) η μόνη απάντηση, από τις αντιστασιακές δυνάμεις, απ΄όπου προέρχονται δεν μπορεί να αρκεστεί σε έναν γενικό πατριωτισμό και μία γενικόλογη αναφορά στην κοινωνία. Χρειάζεται πλέον ένα ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, σαν το ΕΑΜ που γέννησε τόσο την αριστερά, όσο και τις συντηρητικές αντιστασιακές τάσεις που εκφράζονται ακόμα και στου ΑΝΕΞΕΛΛ, κίνημα το οποίο θα πάρει πίσω τη σημαία της Ελευθερίας (Ελευθερία ή Θάνατος γράφει η ελληνική σημαία) από τους Χρυσαυγίτες Φασίστες. Αν θέλουμε να μην ταυτιζόμαστε με τους φασίστες που το έχουν υιοθετήσει, και να καταλάβουν όσοι έχουν υποστεί πλύσιμο εγκεφάλου δεκαπέντε έτών εθνομηδενισμού, είναι απλό. Κάτω από την ελληνική σημαία, τοποθετούμε σημαιάκι με το Βελουχιώτη και τον Κολοκοτρώνη. Το έχουμε κάνει ήδη στην Πάτρα την 25 η Μαρτίου του 2012, κι σημαία αυτή μπήκε μπροστάρα σε ένα ενιαίο μπλοκ όλων των πολιτικών και κοινωνικών τάσεων που διαδήλωνε “Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι κλπ.

2)Για να λήξει ο μανιχαϊσμός γύρω από το μεταναστευτικό, που έχει οδηγήσει, το μισό κόσμο να ταυτίζεται με τις θέσεις των “πολυπολιτισμικών” τύπου Ρεπούση, και το μισό να ταυτίζεται με τις ακροδεξιές υστερίες, που δεν έχουν και κανένα πραγματικό αποτέλεσμα απαιτούμε. ΔΙΚΑΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ, όσων μεταναστών είναι ακόμα παράνομοι και μη ενταγμένοι, με απέλαση ΟΛΩΝ ΠΛΗΝ εκείνων που δικαιούνται προστασίας βάσει του προσφυγικού και ανθρωπιστικού δικαίου, με κριτήρια επίτευξης μίας υποτυπώδους ένταξης στην ελληνική κοινωνία (δεν αφορά περισσότερο από 5-10% των παρανόμων, όπως μπορώ να σας επιβεβαιώσω προσωπικά, μιας και ασχολούμαι χρόνια επιστημονικά στο αντικείμενο, στον τομέα ακριβώς της μεταναστευτικής διαχείρησης)

3)Να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, με αναμφισβήτητα αποδεικτικά μέσα που θα παράσχει αναμφισβήτητα η ποινική διαδικασία (πράγμα που ζητάει η απόλυτη πλειοψηφία της κοινωνίας όπως έχουν καταδείξει τελευταίες, αξιόπιστες κατά τη γνώμη μου δημοσκοπήσεις)
Αυτά για τώρα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
δελφινάκι 27 Σεπτεμβρίου 2013 - 01:00

Παρέλειψα να αναφέρω την τοποθέτηση Ξυδάκη, που είχε κάποια εύστοχα και κάποια άστοχα σημεία, κι εκείνη του Καραμπελιά, που εξέφρασε εύστοχα το περιεχόμενο όλων των κειμένων που έχει γράψει τις τελευταίες μέρες. Θα τα δείτε βέβαια στο βίντεο και ο καθένας θα κρίνει μόνος του

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αλέξανδρος 27 Σεπτεμβρίου 2013 - 01:52

Επαναστατικό κόμμα ή αντισυστημικό, δεν είναι αυτό που αναλίσκεται σε αντίστοιχες ανούσιες ρητορίες, αλλά αυτό που έχει μελετήσει, το σύστημα και τις δυνατότητες παραγωγής της χώρας, την γραφειοκρατία, το φορολογικό σύστημα και τη σχέση της χώρας με το διεθνές περιβάλλον, νομοθετικά, οικονομικά, γεωστρατηγικά. Ακόμα και αν η Χ.Α. είχε τις καλύτερες προθέσεις, να συγκρουστεί με το συστημικό περιεχόμενο της χώρας μας, δεν έχει τέτοιες δυνατότητες, ούτε τις απαιτούμενες συμμαχίες. Οργανώσεις τύπου Χ.Α. αν και δεν μπορούν να έχουν ουσιαστική συνεισφορά, εντούτοις εύκολα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, όποτε, εν δυνάμει, βολεύει, είτε από προβοκατόρικο, είτε από τυχαίο συμβάν.
-Θα ήταν φρόνιμο λοιπόν να αναλυθεί, αν οι πρόωρες εκλογές βολεύουν ή όχι και ποιόν.
-Υπάρχει δυνατότητα συνέχισης της υφιστάμενης πολιτικής τους επόμενους μήνες; Αν όχι, υπάρχει αξιοπρεπής τρόπος εξόδου, ή μεταβολής του πολιτικού σκηνικού, χωρίς να πληγούν οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
herrk 27 Σεπτεμβρίου 2013 - 16:39

Γιάννη, πράγματι, “Το σκεπτικό του Δελαστίκ φαντάζει λογικό […] αλλά ξέχασε την πιθανότητα η ΧΑ να έχει άλλη ’λογική’ ” Η μπορεί να πρόκειται για συνδυασμό και των δύο, όπως αναφέρει ο Μανώλης παραπάνω. Πάντως αν σου απευθύνει πολιτική κατηγορία ο Μπόμπολας, μάλλον κάτι έχεις κάνει καλά.

ΓιώργοΡ at 6:00 μμ σωστά, αλλά αυτά αφορούν τον ευρύτερο χώρο του Δελαστίκ και όχι το συγκεκριμενο επιχείρημα του Δελαστίκ, ο οποίος τονίζει αυτό που πρέπει πάση θυσία να ξεχαστεί: τα συγκοινωνούντα δοχεία κρατους και παρακράτους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
giwrgos 1 Οκτωβρίου 2013 - 05:09

το συστημα καταδιωκη τη συστημικη ΧΑ… αντισυστημικος ποιοσ ειναι τελικα οεο??

η Μαλλον ποιοσς ειναι το συστημα, η ΝΔ?το ΠΑΣΟΚ? το ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ? η ΔΗΜΑΡ? το ΚΚΕ οι ΑνΕΛ? και αντισυστημικος ποιος ειναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ? το ΚΚΕΜΛ και το ΜΛΚΚΕ? η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ?
Τα ΜΜΕ ειναι συστημα? οΑντ1 ΜEGA STAR SKAI ALPHA συνδεοντε με τα παραπανω κομματα οεο? κανουν προπαγανδα? το ΚΚΕ δεν ειχε πανελλινιο καναλι? ο ΛΑΟΣ δεν εχει καναλι? ο ΛΕΒΕΝΤΗ΅δεν βγαινει στο ΕΧΤΡΑ η ΧΑ του 15%εχει μια εκπομπη στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ οπως εσεις που βγαζετετε εκπομπες αλλα εινια συστημικη …τελικα ποιος ειναι ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ????????????

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σμυρνιός 8 Οκτωβρίου 2013 - 14:45

Μια εκπομπή στο ίντερνετ; Μωρέ, τι μας λες; Για ρίξε μια ματιά σε πόσα κανάλια έχουν εμφανιστεί οι αστέρες της χρυσαυγίτικης διανόησης… Όταν το σύστημα τη χρειάστηκε, εν καιρώ κρίσης, με σκοπό να τσακίσει το αντιμνημονιακό κίνημα και να εξισώσει τα αγνά αισθήματα του πατριωτισμού με τη φρίκη του εθνικισμού/ναζισμού, μια χαρά είχε τηλεοπτικό χρόνο ανάλογο με της κυβερνώσας ΝΔ. Όσο για το ποιος είναι αντισυστημικός, κανείς δε θα σου δώσει έτοιμη απάντηση. Θα τη βρεις μόνος σου. Αλλά για το τι είναι πραγματικά η Χρυσή Αυγή, κάτσε και σκέψου γιατί ενώ ήταν ένα κόμμα του 0,3% όσο π.χ. και τα Μ-Λ γιατί είχε χρόνο κόμματος κυβέρνησης (όπως η ΝΔ) ενώ οι άλλοι δεν είχαν. Από πού χρηματοδοτήθηκε, ποιοι τη στηρίζουν, υπέρ ποιων μιλάει; Μήπως των εφοπλιστών; Μήπως; Για σκέψου…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ