Αρχική » Καθοριστικές για το «Χαλιφάτο» οι συγκρούσεις στα κουρδικά εδάφη

Καθοριστικές για το «Χαλιφάτο» οι συγκρούσεις στα κουρδικά εδάφη

από Άρδην - Ρήξη
F42A211A7A93FE89FE49E2DE198C11C4
Οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα μέρος της κύριας γραμμής ανεφοδιασμού του Ισλαμικού Κράτους μεταξύ της Μοσούλης και της Ράκα. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν επικίνδυνους παρακαμπτήριους δρόμους μέσα από την έρημο που τους αφήνει εκτεθειμένους στις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις. Μια εναλλακτική γραμμή ανεφοδιασμού μεταξύ της Χαντίθα και της Μπαϊτζί κινδυνεύει από την προώθηση στην περιοχή των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας
Από το Βήμα
Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι συμμαχικές δυνάμεις με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από σημεία-κλειδιά στο Βόρειο Ιράκ με μια σειρά μάχες μικρής κλίμακας που μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου.

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η έκβαση των συγκρούσεων για μια οδική αρτηρία που λειτουργεί ως γραμμή ανεφοδιασμού για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Εκτείνεται από το προπύργιο της οργάνωσης στη Μοσούλη του Ιράκ και φθάνει ως τις απομονωμένες περιοχές της Βορειοανατολικής Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της  αποκαλούμενης πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους, της Ράκα.

Οι μάχες μαίνονται καθώς το Ισλαμικό Κράτος προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για τις κτηνωδίες του, μεταξύ άλλων τη δολοφονία ενός αιχμάλωτου ιορδανού πιλότου και τον αποκεφαλισμό 21 αιγυπτίων χριστιανών στη Λιβύη. Στα τέλη Ιανουαρίου ιρακινοί Κούρδοι κατάφεραν να απωθήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από ένα μέρος της οδικής αρτηρίας δυτικά της Μοσούλης. Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος, όπως αναφέρει η «Washington Post», συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτή την οδική αρτηρία από παρακαμπτήριους δρόμους στο σημείο που κατέλαβαν οι κουρδικές δυνάμεις.

Ο Χισάμ αλ Χασέμι, ιρακινός ερευνητής και ειδικός στο Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι οι εξτρεμιστές «θα βρίσκονται κάτω από ένα είδος πολιορκίας στην περιοχή και θα είναι πολύ δύσκολο για αυτούς». Το μπλοκάρισμα της κρίσιμης οδικής αρτηρίας σημαίνει ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα πρέπει στο εξής να βασίζονται σε πιο μακρινές και επικίνδυνες διαδρομές προκειμένου να μεταφέρουν ανθρώπους, μετρητά και όπλα, εκτιμούν αναλυτές. Ο αυτοκινητόδρομος ελέγχεται από τους τζιχαντιστές από το περασμένο καλοκαίρι. Οι μαχητές πεσμεργκά από την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή στο Βόρειο Ιράκ επιδίδονται σε μάχες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος από τον περασμένο Δεκέμβριο. Η επιχείρηση αρχικά είχε ως στόχο την ιρακινή πόλη Σιντζάρ, από την οποία περνάει ο αυτοκινητόδρομος. Αλλά μετά την παύση των συγκρούσεων εκεί οι κουρδικές δυνάμεις επέκτειναν τις επιχειρήσεις τους και αλλού. Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Μοσούλη τον περασμένο Ιούνιο και τον ίδιο μήνα ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνάντι  ανακήρυξε την ίδρυση του χαλιφάτου του, που εκτείνεται σε όλες τις περιοχές που έχουν καταλάβει οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η απώλεια του αυτοκινητοδρόμου μεταξύ της Μοσούλης και της Ράκα, εκτός από τις δυσκολίες στη μετακίνηση και στον ανεφοδιασμό που προκαλεί, είναι και μια ψυχολογική ήττα για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζουν αναλυτές.

«Η ακεραιότητα του Ισλαμικού Κράτους βασίζεται στις αλλεπάλληλες στρατιωτικές νίκες» σχολίασε στην «Washington Post» η Τζέσικα Λούις Μακ Φέιτ, ερευνήτρια στη δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, με έδρα την Ουάσιγκτον. Αυτή η ήττα  μπορεί να πλήξει τη νομιμοποίηση του Ισλαμικού Κράτους στα μάτια των υποστηρικτών του, αφού δείχνει ότι η οργάνωση δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εδάφη που έχει κατακτήσει. Χωρίς τη σημαντική αυτή γραμμή ανεφοδιασμού το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να καταστεί πιο ευάλωτο στη Μοσούλη, την οποία περικυκλώνουν οι κουρδικές δυνάμεις. Η εξτρεμιστική οργάνωση πρέπει να χρησιμοποιεί παρακαμπτήριους δρόμους μέσα από την έρημο, κάτι που την αφήνει εκτεθειμένη στα αεροπορικά χτυπήματα των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων. Η οδική αρτηρία από τη Μοσούλη προς τη Συρία δεν είναι η μοναδική γραμμή ανεφοδιασμού του Ισλαμικού Κράτους που δέχεται πιέσεις από τις αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις, συνεχίζει το δημοσίευμα της «Washington Post». Στο Ιράκ ο αυτοκινητόδρομος που οδηγεί από τη δυτική πόλη Χαντίθα στο διυλιστήριο της πόλης Μπαϊτζί και συνεχίζει βόρεια στη Μοσούλη μπορεί επίσης να αποδειχθεί επικίνδυνος για την οργάνωση αν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας καταφέρουν να προωθηθούν στην περιοχή. Στην περίπτωση που οι μαχητές στη Μοσούλη δεν μείνουν συνδεδεμένοι μέσω αυτών των οδικών αρτηριών με τα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, οι ισχυρισμοί τους για κρατική υπόσταση θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα. «Ηθελαν να καταστρέψουν τα σύνορα  μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ. Αλλά αν δεν μπορούν να μετακινηθούν μεταξύ των δύο πιο σημαντικών περιοχών του κράτους τους, στην πραγματικότητα θα έχουν αποτύχει» εξήγησε ο Χασέμι.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ