Αρχική » Δημόσιο, ο μεγαλύτερος μπαταχτσής

Δημόσιο, ο μεγαλύτερος μπαταχτσής

από Άρδην - Ρήξη

Του Μάριου Χριστοδούλου από την Εφημερίδα των Συντακτών

Δημόσιο, ο μεγαλύτερος μπαταχτσής

Από τις αρχές του χρόνου έχει πληρώσει μόνο 275 εκατ. ευρώ και χρωστά άλλα 2,4 δισ. ευρώ στους προμηθευτές του.
Κλειστές παραμένουν για περισσότερο από ένα πεντάμηνο οι κάνουλες χρηματοδότησης από την κυβέρνηση, με την κατάσταση στο εσωτερικό της οικονομίας να παραμένει ασφυκτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που έχει πληρώσει από την αρχή του χρόνου το Δημόσιο στις επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσεται περιορίζονται στα 275 εκατ. ευρώ, όταν τα ανεξόφλητα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες φτάνουν τα 2,4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ήδη βγει εκτός χρονοδιαγράμματος στο πρόγραμμα αποπληρωμής αυτών των χρεών, που είχαν φτάσει τα 8,1 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνονται και οι επιστροφές από τον ΦΠΑ, ύψους 680 εκατ. ευρώ. Από αυτά το Δημόσιο έχει εξοφλήσει τα 5,7 δισ. ευρώ με δάνειο «ειδικού σκοπού» που πήρε τον Δεκέμβριο του 2012 από την τρόικα.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη συνολική εξόφληση αυτών των οφειλών έως το τέλος του 2013, κάτι που δεν κατέστη εφικτό, με αποτέλεσμα ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου να μην έχει τακτοποιηθεί μέχρι και σήμερα.

Ατιμωρησία

Από τη στιγμή που το κράτος δεν υφίσταται την παραμικρή τιμωρία γι’ αυτό το γεγονός, εν αντιθέσει με τους φορολογουμένους που επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις όταν δεν πληρώνουν τους φόρους και τα χαράτσια του Μνημονίου, η τακτική τού «δεν πληρώνω» από το Δημόσιο ακολουθείται σε μόνιμη πλέον βάση. Οπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, αρκετοί προμηθευτές που στο παρελθόν είχαν αυξημένες συναλλαγές με το Δημόσιο τώρα πνέουν μένεα, αφού, όπως καταγγέλλουν, δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους από τον Δεκέμβριο του 2013 και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο του 2014 οι δαπάνες αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου παρέμειναν «παγωμένες» στα επίπεδα των 5,5 δισ. ευρώ.
Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο το Γενικό Λογιστήριο διατήρησε το άτυπο «εμπάργκο» των πληρωμών παίζοντας έτσι με τα νεύρα των επιχειρηματιών που ήλπιζαν σε μια μικρή επιστροφή, έστω και από τον ΦΠΑ, για να μπορέσουν να καλύψουν βασικές λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησής τους. Μάλιστα η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι μέρος του πλεονάσματος, ήτοι 1 δισ. ευρώ, θα κατευθυνόταν για την εξόφληση αυτών των οφειλών. Αυτό δεν συνέβη και το μόνο που «σέρβιρε» στις επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών ήταν τα «φουσκωμένα» μπιλιετάκια της Εφορίας…
Η τακτική του Δημοσίου να μην πληρώνει τα «φέσια» του βελτιώνει τη δημοσιονομική εικόνα του προϋπολογισμού, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να προσαρμόζει ανάλογα το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο προϋπολογισμός στο πεντάμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, από 1,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου το πρωτογενές πλεόνασμα «συρρικνώθηκε» στο 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, για να «κάτσει» στα 707 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει το Μαξίμου και τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, που σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα πρέπει να υποδεχτεί την τρόικα.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία του προϋπολογισμού το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε 1,99 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 57 εκατ. ευρώ ή 0,3% υψηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 16,06 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες ανήλθαν σε 19,81 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 641 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Μνημονίου.
Στα 33,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά που έχουν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος και προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, ορίζει ότι τα ποσά που κατατίθενται στον ειδικό αυτόν λογαριασμό αποτελούν έσοδα του προϋπολογισμού και μπορούν να διατίθενται για τη χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων ή δράσεων, ιδίως εκπαίδευσης, έρευνας, υγείας ή κοινωνικής αλληλεγγύης.
……………………………………………………………………………………………………………………………………
Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν δήλωση με επιφύλαξη
Σε περιπέτειες με την Eφορία μπαίνουν χιλιάδες φορολογούμενοι, λόγω της αδιαφορίας ή και της άρνησης των εργοδοτών τους να στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στοιχεία για τους μισθούς και τους φόρους που κατέβαλαν μέσα στο 2013. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να εξαναγκάζονται να υποβάλουν με επιφύλαξη τη φορολογική τους δήλωση, καθώς δεν διαθέτουν τα ακριβή στοιχεία, ενώ μελλοντικά -όταν και αν λάβουν τις βεβαιώσεις- θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Το ΣΔΟΕ και η ΓΓΠΣ, έπειτα από καταγγελίες έχουν βάλει στο «στόχαστρο» τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Ελέγχονται για το αν έχουν καταβάλει φόρο μισθωτών υπηρεσιών, καθώς η άρνησή τους να δώσουν βεβαιώσεις αποδοχών στους εργαζόμενους ενδέχεται να υποκρύπτει φοροδιαφυγή. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συμβουλεύουν όσους φορολογούμενους δεν δουν συμπληρωμένους τους κωδικούς του εντύπου Ε1 με τις αποδοχές που εισέπραξαν το 2013 και δεν μπορούν να παραλάβουν έγγραφη βεβαίωση από τον εργοδότη τους, να υποβάλουν φορολογική δήλωση με επιφύλαξη (ακόμα και μηδενική) για τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία και να υποβάλουν όσο περισσότερες αποδείξεις μπορούν. Αν πάρουν τη βεβαίωση αποδοχών μελλοντικά θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση με τα ποσά αυτά χωρίς μπορούν να συνυποβάλουν αποδείξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Common sense 29 Ιουνίου 2014 - 20:29

Ας ελπίσουμε να γίνει αυτό μάθημα σε όσους μέχρι τώρα κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες έχουν ικανότητες αλλά και σε όσους πολίτες δεν ανήκουν στο “εσωτερικό κόμμα” των δημοσίων υπαλλήλων ώστε το Δημόσιο να αρχίσει να αντιμετωπίζεται από το νόμο όπως κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει δικαιώματα αλλά κι υποχρεώσεις στις δοσοληψίες του….
Και βέβαια για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ανεξάρτητη δικαιοσύνη αδέκαστη και με ταχεία απονομή. Μετά δε το φιάσκο με τις αμοιβές των δικαστικών, τη συγκάλυψη των ευθυνών του Μπένυ και τόσα άλλα ο μόνος τρόπος είναι εκλογή τουλάχιστον των πρωτοβάθμιων δικαστών κι εισαγγελέων κατευθείαν από το λαό με θητεία 5-7 ετών ώστε περιοδικά να κρίνονται με βάση το έργο τους κι αν αποδεικνύονται ανεπαρκείς να αντικαθίστανται.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ