ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Με γραμμή «Αττίλα» ο Ερντογάν
Του Νίκου Μελέτη από το Έθνος
Απολύτως συνεπής στην ακραία διχοτομική λογική της «λύσης» των δύο κρατών, με επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας και με επιμονή στην πρακτική παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε χθες την πρώτη στο εξωτερικό επίσκεψή του με τη νέα του ιδιότητα, του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Στέλνοντας ιδιαίτερα αρνητικό δείγμα γραφής, ο Τούρκος ηγέτης διέψευσε πανηγυρικά όσους περίμεναν ότι το πέρασμά του στην προεδρία της Δημοκρατίας θα σηματοδοτούσε τη μεταστροφή της εξωτερικής πολιτικής του, όπου το Κυπριακό αποτελεί το ευνοϊκότερο πεδίο μιας τέτοιας αλλαγής που θα διευκόλυνε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και θα εξωράιζε τη διεθνή εικόνα της χώρας του η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.
Ο κ. Ερντογάν έφτασε χθες στο παράνομο αεροδρόμιο Ερκάν στα Κατεχόμενα και έτυχε μιας ιδιαίτερα χλιαρής υποδοχής από τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι δεν ξεχνούν τις προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε στο παρελθόν εναντίον τους, και είχε διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του ψευδοκράτους ενώ επισκέφθηκε τον τάφο του Ντενκτάς (στην ανατροπή του οποίου είχε συμβάλει αποφασιστικά).
Πριν αναχωρήσει από την Τουρκία με το νέο πολυτελές και εντυπωσιακό προεδρικό αεροσκάφος, ο κ. Ερντογάν είχε δώσει το στίγμα του επιχειρώντας να εξισώσει τις ευθύνες που έχει η Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού ως δύναμη εισβολής και κατοχής με τις υποχρεώσεις των εγγυητριών δυνάμεων, δηλώνοντας ότι «το Κυπριακό θα λυθεί εάν και η Ελλάδα κάνει το καθήκον της, όπως το κάνει η Τουρκία».
Τη στιγμή που η ειρηνευτική διαδικασία για το Κυπριακό μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση του, ο Τ. Ερντογάν έκλεισε το μάτι στην αδιαλλαξία του Ντερβίς Ερογλου δηλώνοντας ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί σχέδια που δεν είναι δίκαια, ούτε θα δεχθεί λύση ομοσπονδίας που δεν θα στηρίζεται στην αρχή των δύο κρατών».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε ότι η σημερινή κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον και προσέφερε στήριξη στη διαπραγματευτική γραμμή των Τουρκοκυπρίων για λύση που θα στηρίζεται «στη διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα των δύο ιδρυτικών κρατών και των… παραμέτρων του ΟΗΕ».
Προαναγγέλλοντας τη λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα Κατεχόμενα, ένα έργο που ήδη είναι προβληματικό, και του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα Κατεχόμενα, ο κ. Ερντογάν υπονόησε ότι αυτά τα έργα θα μπορούσαν να μπουν στο πακέτο της διαπραγμάτευσης καθώς αφορούν όλο το νησί.
Καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros έφτασε (σχεδόν ταυτόχρονα με το προεδρικό αεροσκάφος) στην κυπριακή ΑΟΖ για παράνομες σεισμογραφικές έρευνες, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν και στις δύο κοινότητες.
Σταθερά προσηλωμένος στα θέματα της θρησκείας, ο Τ. Ερντογάν με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου προέβη σε μια νέα απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα απλό να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, θέτοντας όμως ως προϋποθέσεις την ανοικοδόμηση και λειτουργία των οθωμανικών τζαμιών στην Αθήνα, την αναγνώριση των παράνομα εκλεγόμενων μουφτήδων στη Θράκη και την κατάργηση του νόμου για τον διορισμό των 240 ιεροδιδασκάλων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ερντογάν επικαλέσθηκε την αθέτηση «υπόσχεσης» που του είχαν δώσει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη για τη χορήγηση άδειας ανοικοδόμησης από την Τουρκία των οθωμανικών τζαμιών στην Αθήνα, για να δικαιολογήσει την άρνησή του να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
ΥΠΕΞ
Εντονη αντίδραση της Αθήνας
Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν οι δηλώσεις Ερντογάν, καθώς ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κ. Κούτρας τόνισε ότι στην «παράνομη επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου προέβη σε απογοητευτικές δηλώσεις που επιβεβαιώνουν την εμμονή της Αγκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, στην οποία επιχειρεί να ενταχθεί η Τουρκία». Ο κ. Κούτρας χαρακτήρισε ιστορικά και νομικά αβάσιμο και πολιτικά απαράδεκτο τον παραλληλισμό της ευθύνης της Τουρκίας για την παράνομη στρατιωτική κατοχή του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο, με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία να προβεί σε έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης, να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι δεν έχει παραλάβει την επιστολή Αναστασιάδη, την οποία μετέφερε στην Αγκυρα ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά, όπως είχε γίνει γνωστό, η επιστολή είχε επιδοθεί στη διάρκεια της επίσημης τελετής της ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν από τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Αν. Μητσιάλη που συνόδευε τον Ελληνα υπουργό στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φ. Σινιρλίογλου.
1 ΣΧΟΛΙΟ
Πράγματι είναι αυτό που συνήθως περιγράφετε ως μια σύνθεση μεταξύ εθνικιστικού κεμαλισμού και “διαπολιτισμικού” οθωμανισμού. Το εγχείρημα βεβαίως είναι τεράστιο και επισφαλές αν και φαίνεται προς το παρόν νικηφόρο. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η αδυναμία της Τουρκίας είναι ο ρόλος της ως τοπικός ηγεμόνας κι όχι μια σύμφωνα με τα γνωστά ιμπεριαλιστική δύναμη. Έχει προβλήματα τόσο με την Γερμανία που είναι οικεία με το κεμαλικό μοντέλο όσο και προβλήματα με τις ΗΠΑ, μιας και υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Όσον αφορά τους “δικούς” μας καρπαζοεισπράκτορες αυτό είναι δομικό ζήτημα που έτσι κι αλλιώς έχετε αναλύσει εδώ και χρόνια. Τόσο δομικό όσο είναι οι ελληνοτουρκικές αντιθέσεις καθώς και η από το 1947 “ελληνοτουρκική φιλία” υπό το δόγμα Τρούμαν. Το κυπριακό άλλοστε είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους.