Της Μαργαρίτας Βεργολιά από την Εφημερίδα των Συντακτών
Καθώς η εύθραυστη εκεχειρία στα ουκρανικά εδάφη σχοινοβατεί, συμπληρώνοντας αισίως σήμερα μία εβδομάδα, το Κίεβο τηρεί ελισσόμενο στάση αναμονής στις εξελίξεις, η Δύση διχάζεται ως προς την εφεξής στρατηγική της και η Ρωσία χαλυβδώνει τη θέση της, προετοιμαζόμενη για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου «στραγγαλιστικών» κυρώσεων σε βάρος της οικονομίας της, συμπεριλαμβανομένων του ενεργειακού και αμυντικού τομέα.
«Κάποιοι πολύ θα ήθελαν να ξαναρχίσουν μια κούρσα εξοπλισμών, όμως εμείς φυσικά δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε κάτι τέτοιο», διαμήνυσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας ανοιχτά ότι «η κρίση στην Ουκρανία κατ’ ουσίαν προκλήθηκε και δημιουργήθηκε από ορισμένους δυτικούς εταίρους μας και τώρα χρησιμοποιείται για να νεκραναστηθεί το ΝΑΤΟ». «Θα προτιμούσα να μην υπάρξει ένας παροξυσμός υστερίας, όταν αυτές οι αποφάσεις [της τελευταίας ΝΑΤΟϊκής συνόδου κορυφής για μόνιμη παρουσία στην ανατολική Ευρώπη και τη δημιουργία μιας νέας δύναμης ταχείας αντίδρασης] θα υιοθετηθούν οριστικά και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται» πρόσθεσε ο Πούτιν, προχωρώντας στις επόμενες στρατηγικές κινήσεις του.
Επικεφαλής της βιομηχανίας
Ετσι, ανέλαβε από χθες επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας. Διακήρυξε την ανάγκη η χώρα του να διατηρήσει στο ακέραιο τη δύναμη πυρηνικής αποτροπής. Κι αμέσως μετά η Μόσχα ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή του νέου υπερόπλου της: του διηπειρωτικού πυραύλου Bulava, με δυνατότητα μεταφοράς 6-10 πυρηνικών κεφαλών και βεληνεκές 8.000 χλμ.!
Κύριος παραλήπτης αυτού του μηνύματος φαίνεται ότι ήταν η Ουάσινγκτον και οι «δορυφόροι» της στην ανατολική Ευρώπη. Ομως η Ρωσία φαίνεται ότι είχε χθες ακόμη ένα μήνυμα να στείλει ειδικά στους Ευρωπαίους εταίρους, πολλοί εκ των οποίων εμφανίζονται ανυπόμονοι στην επιβολή ενός δεύτερου γύρου κυρώσεων (συμπεριλαμβανομένων κατά πληροφορίες των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών Gazprom Neft, Rosneft και Transneft), παρά την εκεχειρία στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.
Χθες λοιπόν η Πολωνία διαμαρτυρήθηκε για μείωση έως και 24% στις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Μειώσεις, αν και πιο περιορισμένες, ανέφερε και η γερμανική E.ON. Σε ανακοίνωσή της, εν τω μεταξύ, η ρωσική Gazprom αρκέστηκε να αναφέρει ότι συνεχίζει τις παραδόσεις σε όλους τους προορισμούς «βάσει των διαθέσιμων αποθεμάτων για εξαγωγές και της συνέχισης της τροφοδοσίας των δεξαμενών αποθήκευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Ομως, παρά τις έντονες πιέσεις του Βερολίνου και τη χθεσινή παρότρυνση-παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ για άμεση εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων -με τη συνοδευτική επισήμανση ότι αυτές θα μπορούσαν να ανασταλούν ή να αρθούν εφόσον στην Ουκρανία υπάρξει σημαντική πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία-, οι «28» δεν κατέληξαν χθες, για δεύτερη συνεχή ημέρα, σε κάποια συμφωνία. Κι έτσι ανανέωσαν για σήμερα το ραντεβού.
«Ορισμένες χώρες ζητούν να δοθεί χρόνος» προκειμένου να εκτιμηθεί η σταθερότητα της εκεχειρίας, ανέφερε η Ιταλίδα ΥΠΕΞ, και οσονούπω νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Η ενότητα πάνω σε αυτό το θέμα είναι απολύτως κρίσιμη και στρατηγική», ανέφερε, αποφεύγοντας να κατονομάσει κράτη. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ως βασικούς διαφωνούντες την Ιταλία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κεντρική ιδέα είναι η δημοσιοποίηση των νέων κυρώσεων αύριο, Παρασκευή, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., που θα σηματοδοτήσει τυπικά την εφαρμογή τους…
Καθώς ο χρόνος πιέζει πια για την έναρξη του πολιτικού διαλόγου στην Ουκρανία, τη σύγχυση επιτείνει εν τω μεταξύ η στάση των άμεσα εμπλεκόμενων μερών στην κρίση. Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο ανέφερε σταδιακή αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα του, κόντρα στις κατηγορηματικές διαψεύσεις του Κρεμλίνου ότι έχει στείλει στη γείτονα δυνάμεις. Και ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει στη Βουλή του Κιέβου νομοσχέδιο που θα προβλέπει, πάντα εντός των ουκρανικών συνόρων, «προσωρινή αυτοδιακυβέρνηση σε συγκεκριμένες συνοικίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ». Θέση που διαφέρει παρασάγγας από το «ειδικό καθεστώς» που ζητούν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας.
Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Μαριούπολη επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 τα ξημερώματα στα περίχωρα της πόλης, με την αιτιολογία ότι έτσι θα μπορούν να ελέγχουν τις κινήσεις των αυτονομιστών στην περιφέρεια του σημαντικού αυτού λιμανιού στην Αζοφική Θάλασσα. Μιλώντας στο Reuters, κάτοικοι της περιοχής παρομοίασαν το μέτρο με «στρατιωτικό νόμο».
Φασιστικό «κράτος εν κράτει»
Σε επιτόπιο ρεπορτάζ της η «Guardian» περιγράφει το «κράτος εν κράτει» που έχουν δημιουργήσει στην περιοχή νεοφασίστες εθελοντές σε ένοπλες ομάδες, που σήμερα μάχονται στο πλευρό του ουκρανικού στρατού αλλά -όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα- μπορεί στο άμεσο μέλλον να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πραγματική απειλή για την ηγεσία του Κιέβου.
Μία από αυτές είναι η «Ταξιαρχία του Αζόφ», στις τάξεις της οποίας έχουν προστρέξει εθελοντές και άλλων εθνικοτήτων. Ολοι τους, Ουκρανοί και μη, αρνούνται τις ακροδεξιές και νεοφασιστικές «καταβολές» τους. Ομως ο «Ντμίτρι», γέννημα-θρέμμα της ανατολικής Ουκρανίας, δεν μασά τα λόγια του όταν περιγράφει στον απεσταλμένο της «Guardian» το όραμά του για την επόμενη ημέρα. «Ο Ποροσένκο θα δολοφονηθεί μέσα σε λίγους μήνες και στην εξουσία θα έλθει ένας ισχυρός δικτάτορας (…) που θα αιματοκυλήσει τη χώρα, αλλά θα την κρατήσει ενωμένη». Και τι θα κάνουν σε μια τέτοια περίπτωση οι δυνάμεις ασφαλείας, ερωτάται. «Δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε με τους ειρηνικούς διαδηλωτές στην πλατεία Μαϊντάν», απαντά ο νεαρός Ουκρανός, «και δύσκολα θα σταθούν απέναντι σε εμπόλεμες ομάδες»!
……………………………………………
Πορεία στην ουκρανική πρεσβεία
Την υποστήριξή τους στον λαό της ανατολικής Ουκρανίας διαδήλωσαν χθες πάνω από χίλια άτομα, που συγκεντρώθηκαν στο Μετρό Πανόρμου πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας με αντιφασιστικό και αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα προς την ουκρανική πρεσβεία. Φώναξαν συνθήματα εναντίον της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αποδοκίμασαν μια ενδεχόμενη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στην περιοχή και καταδίκασαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Διαδηλωτές με καταγωγή από τη Μαριούπολη και το Λουγκάνσκ, κρατώντας μια σημαία της αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», μιλούσαν για προσπάθειες απαγόρευσης της γλώσσας και του πολιτισμού τους από το Κίεβο και για ξεπούλημα της περιοχής στα ξένα συμφέροντα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε πως η συγκέντρωση «στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης στον εξεγερμένο λαό της ανατολικής Ουκρανίας. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η «Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία», με οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, του αναρχικού χώρου και πρωτοβουλίες φοιτητών να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα.
Πέτρος Γκόγκος