Αρχική » Κατέχουν τα 3/4 της Κομπάνι οι τζιχαντιστές

Κατέχουν τα 3/4 της Κομπάνι οι τζιχαντιστές

από Άρδην - Ρήξη

kobani1Κατά το kourdistannews24 στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζεται η ακριβής κατάσταση στην Κομπάνι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Από την ιστοσελίδα mignatiou.gr

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους κατείχαν τη Δευτέρα το βράδυ τα τρία τέταρτα της κουρδικής πόλης Κομπάνι στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία όπου εκατοντάδες άνθρωποι την εγκατέλειψαν υπό το φόβο των φρικαλεοτήτων από τα μέλη της υπέρ-ριζοσπαστικής οργάνωσης.

 “Πήραν την βιομηχανική περιοχή αλ-Τζαντίντα και την Κανί Αραμπανέ στα ανατολικά του Κομπάνι μετά από σκληρές μάχες με τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού (YPG)” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (OSDH), Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μάχες που διεξάγονται θυμίζουν “αντάρτικο πόλεων “. Οι κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας εκκένωσαν την πόλη από τους αμάχους συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών αξιωματούχων, μεταφέροντας τους στα τουρκικά σύνορα, όπως δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί, επικεφαλής του ημι-επίσημο δικτύου Free Media Union.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές η αντίσταση των κούρδων μαχητών είναι μέχρις εσχάτων με χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν μαχητή με 20χρονη πολεμική εμπειρία που έκανε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης, σκοτώνοντας “δεκάδες” τζιχαντιστές. Ήταν ο πρώτος κούρδος βομβιστής αυτοκτονίας που ενήργησε στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τον Μάρτιο του 2011.

Νωρίτερα οι τζιχαντιστές ύψωσαν τις μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους σε κτίρια στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά του Κομπάνι που είναι η τρίτη κουρδική πόλη στη Συρία.

Οι κούρδοι υπερασπιστές της πόλης είχαν ζητήσει υπό την αμερικανική ηγεσία συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει την πτώση της στρατηγικής σημασίας πόλη αναφέροντας ότι οι αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Αν οι τζιχαντιστές κατακτήσουν το Κομπάνι θα εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους τον απρόσκοπτο έλεγχο μιας μεγάλης λωρίδας εδάφους στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή έχει ήδη προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και στις δύο πλευρές από τις 16 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε και οδήγησε σε μαζική έξοδο από την πόλη περίπου 300.000 κατοίκους, εκ των οποίων 180.000 έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Πέντε Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίθεσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη στρατηγική σημασία πόλη Τζαλάλα στο ανατολικό Ιράκ, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές.

“Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε αρκετές αμυντικές θέσεις των πεσμεργκά (οι κούρδοι μαχητές) περίπου πέντε χιλιόμετρα έξω από τη Τζαλάλα” είπε ένας ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των πεσμεργκά.

“Πέντε πεσμεργκά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων”, πρόσθεσε. λνας ακόμη στρατιωτικός διοικητής των κούρδων ανταρτών επιβεβαίωσε την επίθεση των τζιχαντιστών και το θάνατο των πέντε κούρδων μαχητών, ενώ ανέφερε ότι οι ισλαμιστές επιχειρούν να προχωρήσουν περαιτέρω στην κουρδική επικράτεια, αλλά παραμένουν μακριά από την πόλη Χαναγκίν, που είναι περίπου είκοσι χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο των συγκρούσεων.

“Το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να κινηθεί προς την Χαναγκίν συγκεντρώνοντας πολλούς μαχητές στην πόλη Τζαλάλα” δήλωσε μια στρατιωτική πηγή στην ιρακινή επαρχία Ντιγιάλα. Η πόλη Χαναγκίν που είναι υπό κουρδικό έλεγχο, βρίσκεται σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ιράν και σε ένα δρόμο ανάμεσα στη Βαγδάτη και την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν. Η πόλη Τζαλάλα που είναι σε απόσταση 130 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Βαγδάτης, ανακτήθηκε από τους πεσμεργκά μετά από σφοδρές μάχες με τους τζιχαντιστές στις 11 Αυγούστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ