Αρχική » Ταγίπ Ερντογάν ο… αχόρταγος

Ταγίπ Ερντογάν ο… αχόρταγος

από Άρδην - Ρήξη

Η απληστία του Ερντογάν «μπούχτισε» τους Τούρκους

pn2805erdogan

Από το Ποντίκι

Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία εδώ και 13 χρόνια. Και θέλει να παραμείνει! Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου η όρεξη του σουλτάνου Ερντογάν έχει ανοίξει κι άλλο.
Στόχος του μια τόσο σαρωτική νίκη που θα του επιτρέψει να εκπληρώσει το απολυταρχικό του όνειρο και να αλλάξει το Σύνταγμα κατά το δοκούν, ώστε να διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου. Υπάρχει, όμως, ένα… προβληματάκι. Ότι οι Τούρκοι αρχίζουν να «μπουχτίζουν» πια από την πολιτική απληστία του… αφέντη.
Τέσσερα χρόνια πριν, το κόμμα του Ερντογάν AKP συγκέντρωνε πάνω από το 50% των ψήφων, κάνοντας ιστορικό ρεκόρ. Παρά την όποια φθορά, διατηρεί μέχρι σήμερα τις 312 από τις 550 έδρες του τουρκικού κοινοβουλίου.
Μάλιστα, εν όψει εκλογών ο Ερντογάν έθεσε δημόσια τον πήχη ακόμα ψηλότερα, στον στόχο των 400 εδρών! Με μια τέτοια πλειοψηφία θα μπορεί ανενόχλητος να φέρει το Σύνταγμα στα μέτρα του, δίνοντας απλόχερα στον… εαυτό του υπερεξουσίες. Του αρκεί, πάντως, κι ένα μίνιμουμ 367 εδρών ή τα 2/3 του κοινοβουλίου για την αλλαγή του Συντάγματος. 
Οι τελευταίες εκτιμήσεις, όμως, είναι ότι πολύ δύσκολα το AKP θα πιάσει ακόμη και τις 330 έδρες, που απαιτούνται για να τεθούν οι προτεινόμενες συνταγματικές παρεμβάσεις έστω σε δημοψήφισμα. Ίσως, μάλιστα, πέσει κι από τις 300, με τις 276 να είναι ο βασικός στόχος για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Πάνω από 9 μονάδες 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Konda για λογαριασμό Τούρκων επιχειρηματιών και τραπεζιτών, το AKP χάνει πάνω από 9 μονάδες και συγκεντρώνει το 40,5% από το 49,8% στις προηγούμενες εκλογές. Παράλληλα, το φιλοκουρδικό HDP ανεβαίνει στο 11,5% ξεπερνώντας το όριο του 10% που το βάζει στη Βουλή. Για τον βασικό πόλο αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP, η δημοσκόπηση δίνει κάτω από 29%, όπως και γύρω στο 15% στο Εθνικιστικό MHP. Τα αποτελέσματα, πάντως, προκάλεσαν την αντίδραση του AKP.
Ωστόσο, παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και της δημοσκόπησης της SONAR τη Δευτέρα: Με ποσοστό 41% στο AKP, 26% στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, 18% στο εθνικιστικό MHP και 10,4% στο φιλοκουρδικό HDP.
Στην περίπτωση που o Ερντογάν δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, το πιθανότερο είναι να κάνει συνεργασία με το MHP, το Εθνικιστικό κόμμα της Τουρκίας, με το οποίο μοιράζεται κάποιες ακροδεξιές θέσεις. Ακόμα και η σκέψη, όμως, για κάτι τέτοιο κάνει τον Ερντογάν να νιώθει άβολα και γι’ αυτό στις προεκλογικές του ομιλίες δεν ξεχνά να υπερτονίζει τα δεινά των κυβερνήσεων συνεργασίας.
Η τραγική ειρωνεία για το κόμμα του σουλτάνου είναι ότι η απόλυτη πλειοψηφία του AKP εξαρτάται ουσιαστικά από το αν το φιλοκουρδικό HDP, με αρχηγό τον 41χρονο Ντεμιρτάς, ξεπεράσει ή όχι το όριο του 10%. Με 10%+ του HDP μπαίνει φραγμός στην προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις αρμοδιότητές του μέσω συνταγματικής αναθεώρησης. Και ο Ντεμιρτάς έχει προειδοποιήσει ήδη ότι το φιλοκουρδικό κόμμα θα γίνει ο εφιάλτης του Ερντογάν.
Ο Ερντογάν δέχεται ακόμα κι εσωκομματικά πυρά πλέον, όμως απαντά με περισσότερη πόλωση και ισλαμοποίηση, γυρίζοντας τις επαρχίες της Τουρκίας με το Κοράνι στο χέρι. Ταυτόχρονα ενισχύει τον μεγαλοϊδεατισμό υποσχόμενος ότι με το νέο Σύνταγμα η Τουρκία θα γίνει παγκόσμια δύναμη!
Για την κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πρόσφατα ευρήματα μεγάλης έρευνας από το τουρκικό Πανεπιστήμιο Koc σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Κι εκεί φαίνεται η αναντιστοιχία ανάμεσα στις αυτοκρατορικές βλέψεις Ερντογάν και την τουρκική κοινωνία.
◆ Το ποσοστό των Τούρκων που πιστεύει ότι η οικονομία βρίσκεται σε παρακμή ανέβηκε στο 48% από το 30% το 2014. 
◆ Πάνω από το 50% των ψηφοφόρων εκτιμά ότι οι επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος χειροτέρεψαν σε όλους τους τομείς συγκριτικά με την προηγούμενη τετραετία.
◆ Μόνο ένα 26% θεωρεί ότι το κόμμα Ερντογάν είναι ικανό να αντιμετωπίσει την διαφθορά, ενώ το 42% πιστεύει πως το αντιπολιτευόμενο CHP μπορεί να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα. 
Οι ψηφοφόροι
Σαν συνολική εικόνα προκύπτει ότι μειώνεται σταθερά η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στο AKP, ενώ μεγαλώνει προς τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, πράγμα που στις εκλογές μάλλον θα μεταφραστεί με αύξηση των συνολικών ποσοστών για την αντιπολίτευση, καθιστώντας δύσκολο για τον Ερντογάν ακόμα και τον στόχο των 330 εδρών.
Όσο για το Σύνταγμα; Με τη θέση Ερντογάν, ότι δηλαδή το προεδρικό σύστημα είναι ανώτερο του κοινοβουλευτικού, συμφωνεί μόνο το 27% των πολιτών. Σε ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος, εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία (66%) πιστεύει ότι αυτό πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των κομμάτων και όχι να επιβληθεί από το ΑΚΡ.
Οι διώξεις αξιωματούχων, η στοχοποίηση του Τύπου, η απολυταρχική, ισλαμιστική και αυταρχική ατζέντα του Ερντογάν φαίνεται ότι κούρασε τους Τούρκους. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η Τουρκία ως Ελ Ντοράντο για ξένες επενδύσεις αρχίζει να ξεθωριάζει.
Οι επενδύσεις, στις οποίες οφειλόταν εν πολλοίς η ευημερία της τουρκικής οικονομίας, υπολογίζεται ότι θα μειωθούν μέσα στο 2015 κατά το 1/3. Σύμφωνα με έκθεση του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών στις 22.5.15, οι άμεσες ξένες επενδύσεις καταποντίστηκαν κατά 37% τον Μάρτιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Το α’ τρίμηνο του 2015 μειώθηκαν κατά 19% και ανέρχονται στα 3,45 δισ. δολ. από 4.,26 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Το 40% των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 30% από την Ασία. Αξίζει να αναφερθεί, όμως, ότι από τις 1.127 ξένες εταιρείες που ήταν πέρυσι εγκατεστημένες στην Τουρκία, μόνο οι 540 παραμένουν και φέτος! 
Τελικά, το AKP, το «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Ερντογάν, εκτός από αμφιλεγόμενη δικαιοσύνη φαίνεται πια πως έχει και πολύ λιγότερη ανάπτυξη για να «πουλήσει» στους ψηφοφόρους του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Common sense 4 Ιουνίου 2015 - 18:48

Έ έτσι είναι τα πράματα όταν πας κόντρα στον αμερικάνο! Ο Ερντογάν κι οι συν αυτώ νόμιζαν ότι χρωστούσαν την επιτυχία τους στην απαράμιλλη γοητεία τους κι όχι στη βοήθεα και τη στήριξη της Αμερικής. Και τώρα εισπράττουν τα επίχειρα! Το πρόβλημα είναι ότι στο φθαρμένο άρμα του Ερντογάν έσπευσαν να μας προσδέσουν κάτι καλόπαιδα της “πρώτης φοράς αριστερά” (σε αγαστή συνεργασία πάντα με τον Ανθέλα βαρέλα!). Κι έτσι τώρα μαζί με την κατάρρευση της πολυδιάστατης πολιτικής του σουλτάνου του λευκού σαραγιού θα χάσει κι η ψωροκώσταινα – για δεύτερη φορά μετά το ναυάγιο του Σάουθ Στρημ – κάθε πιθανότητα να ασκήσει οικονομική κι ενεργειακή πολιτική μέσω Ρωσσίας και Πούτιν. Το μόνο που θα μας μείνει είναι το μέτωπο που άνοιξε με την Αλβανία η οποία σημειωτέον θα υποστηρίζεται πλέον κι από τον αμερικάνο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ