Αρχική » O Γιούνκερ στην Κύπρο

O Γιούνκερ στην Κύπρο

από Άρδην - Ρήξη
Γιουνκέρ
Του Κώστα Βενιζέλου από τον Φιλελεύθερο
Λευκωσία: Η ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό αλλά και θέματα Ενέργειας, Οικονομίας και  ζητήματα που απασχολούν την Ένωση θα συζητήσει κατά τη διήμερη επίσκεψη του στην Κύπρο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.Έχοντας στις αποσκευές του διάφορες ιδέες που θα συζητήσει αναφορικά με τους τρόπους εμπλοκής στη διαδικασία του Κυπριακού, ο κ. Γιούνκερ επέλεξε να μιλήσει στον Τύπο σήμερα, μεσούσης της επίσκεψης, θέλοντας προφανώς να προβεί σε ανακοινώσεις αναφορικά με το Κυπριακό.Θα εγκαινιάσει σήμερα τις επαφές του με πρόγευμα εργασίας με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, με τον οποίο σαφώς και θα συζητήσει τη συμβολή της Ένωσης στη διαδικασία του διεθνούς Οργανισμού για το Κυπριακό. Σημειώνεται συναφώς ότι ο κ. Άιντα τάσσεται υπέρ αυτής της εμπλοκής, ενώ αναφέρει στους συνομιλητές του πως θα πρέπει η συμφωνία να είναι εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο.
Η συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει στην ατζέντα το Κυπριακό και θέματα που αφορούν την ΕΕ, όπως το πρόγραμμα Γιούνκερ, θέματα ενεργειακής πολιτικής και θέματα που αφορούν την Οικονομία, καθώς επίσης και τις πολιτικές της ΕΕ στην περιοχή.Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρόντες στη συνάντηση θα είναι, ανάμεσα σε άλλους, σύμφωνα και με τα θέματα που θα συζητηθούν, οι αρμόδιοι υπουργοί, δηλαδή Εξωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας. Η σύνθεση της κυπριακής αντιπροσωπείας στη συνάντηση δείχνει και το εύρος των θεμάτων που θα συζητηθούν.Σε σχέση με το θέμα της Ενέργειας, ζήτημα που ενδιαφέρει την Ένωση, στη συνάντηση θα συζητηθούν και θέματα χρηματοδότησης μελετών για τον τομέα αυτό. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν είχε συζητηθεί η χρηματοδότηση μιας μελέτης που θα αφορά τη μεταφορά αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω αγωγών στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μεταβεί στα κατεχόμενα, όπου θα συναντήσει τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ θα γνωρίσει και τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων.Όπως πληροφορούμαστε έχουν δοθεί από τ/κ πλευράς διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρχουν σύμβολα του ψευδοκράτους  κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Γιούνκερ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, θα συζητήσουν πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να βοηθήσει περισσότερο την τουρκοκυπριακή κοινότητα να προετοιμαστεί για την περίοδο μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού.
Μετά τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει στον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να «κλειδώσουν» και οι τρόποι εμπλοκής της Ένωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.Ο κ. Γιούνκερ ενδέχεται να συναντηθεί και με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, που αναμένεται απόψε στην Κύπρο για επίσκεψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ