Αρχική » Ξανά στο στόχαστρο οι Κούρδοι του PKK

Ξανά στο στόχαστρο οι Κούρδοι του PKK

από Άρδην - Ρήξη

00044444

Του Νικόλα Ζηργάνου από την Εφημερίδα των Συντακτών

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), καθώς, χθες, δύο τάγματα των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού εισέβαλαν στο ιρακινό Κουρδιστάν με στόχο τους Κούρδους αυτονομιστές.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας διέσχισαν τα σύνορα καταδιώκοντας τρομοκράτες του ΡΚΚ που οργάνωσαν τις πρόσφατες επιθέσεις» και πως «η επιχείρηση θα είναι μικρής διάρκειας». Ηταν μια αναφορά (αλλά και αντίποινα) στην προχθεσινή βομβιστική επίθεση ανταρτών κατά φάλαγγας του τουρκικού στρατού στην περιοχή Νταγκλίτσα, της μεθοριακής επαρχίας Χακάρι, με απολογισμό 16 νεκρούς στρατιώτες και έξι σοβαρά τραυματίες.

Παράλληλα, η τουρκική πολεμική αεροπορία με 53 αεροσκάφη βομβάρδισε τη νύχτα 20 στόχους και προκάλεσε άγνωστο αριθμό θυμάτων μεταξύ των ανταρτών, τόσο στο ιρακινό Κουρδιστάν, στο όρος Καντίλ, το Χάρκουρκ, το Ζαπ, τη Μετίνα και το Μπασιάν, όπου βρίσκονται οι βάσεις και τα στρατόπεδα των Κούρδων ανταρτών. Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι σκότωσε 35-40 «τρομοκράτες».

Χθες, όμως, οι Κούρδοι επιτέθηκαν και σε αστυνομικό λεωφορείο εντός τουρκικού εδάφους, στην πόλη Ιγκντιρ, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία και το Ιράν, και σκότωσαν 14 ένστολους. Αλλοι 16 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρες ανά τη χώρα, ενώ ένοπλοι επιτέθηκαν με αντιαρματική ρουκέτα θωρακισμένο αστυνομικό όχημα στην πόλη Τσίζρε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα. Αλλος ένας αστυνομικός υπέκυψε χθες στα τραύματά του στο Τούντσελι, όπου είχε δεχτεί επίθεση την περασμένη εβδομάδα.

Βαρύγδουπες δηλώσεις

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως «δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα σε τρεις ή πέντε τρομοκράτες. Στη χώρα αυτήν το κοιμητήριο των μαρτύρων δεν έμεινε ποτέ αδειανό και φαίνεται πως δεν θα μείνει ούτε στο μέλλον». Σε πολλές πόλεις της Τουρκίας οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά του ΡΚΚ και το πλήθος σε πολλές περιπτώσεις επιτέθηκε και έκαψε τοπικά γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος των Λαών (HDP), με την αστυνομία να παραμένει απλώς θεατής των βανδαλισμών.

Σε αρκετές περιπτώσεις, το πλήθος που κατέλαβε τα τοπικά γραφεία του HDP έκαψε τη σημαία του κόμματος και στη θέση της ύψωσε την τουρκική. Σε δύο περιπτώσεις οι «αγανακτισμένοι πολίτες» επιχείρησαν να λιντσάρουν όσους Κούρδους εγκλώβισαν στα γραφεία. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, καταστράφηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα 126 γραφεία του HDP.

Η Τουρκία διολισθαίνει σε μια πολεμική αντιπαράθεση με τους Κούρδους που μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς κλιμακώνονται οι επιθέσεις και των δύο πλευρών και αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο τα θύματα. Ηδη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 200 από την αρχή της κρίσης πριν από δύο μήνες, με τους ένστολους, στρατιώτες και αστυνομικούς, που σκοτώθηκαν σε μάχες ή ενέδρες του ΡΚΚ, να έχουν φτάσει τους 100.

Η χώρα πηγαίνει προς τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου μέσα σε πλήρη αστάθεια και πόλωση, με τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να επιδιώκει με κάθε τρόπο να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εις βάρος των Κούρδων.

Ο βουλευτής του ΑΚΡ Αμπντουραχίμ Μποϊνουκαλίν δήλωσε χθες ότι το κόμμα του θα αλλάξει το Σύνταγμα και θα δώσει στον πρόεδρο υπερεξουσίες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών! Ομως, ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις πως η κυβέρνηση Νταβούτογλου θα μπορούσε να επικαλεστεί εθνικούς λόγους και να μη γίνουν οι εκλογές στην καθορισμένη ημερομηνία, εφόσον οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν τη νίκη στο AKP.

Επίθεση στην έδρα του HDP

Εθνικιστική οργή σαρώνει την Τουρκία, οι Κούρδοι στο στόχαστρο

Από το in.gr 

Εθνικιστική οργή σαρώνει την Τουρκία, οι Κούρδοι στο στόχαστρο
Εθνικιστές με συνθήματα κατά του PKK στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης   
Αγκυρα, Τουρκία

Διογκώνεται επικίνδυνα η εθνικιστική οργή κατά των Κούρδων μετά το θάνατο 16 Τούρκων στρατιωτών σε ενέδρα του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία. Πλήθος εξαπέλυσε επίθεση στην έδρα του αντιπολιτευόμενου κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Άγκυρα το βράδυ της Τρίτης, ενώ στόχος έγιναν και καταστήματα ιδιοκτησίας Κούρδων στα κεντρικά της χώρας.

Αξιωματούχος του HDP δήλωσε πως το πλήθος έσπασε τα τζάμια του κτιρίου.

Δεκάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον του κτιρίου πριν διαλυθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις, αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet.

Στόχος έγιναν τα τοπικά γραφεία του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών και στη γειτονική επαρχία Κιρσεχίρ. Διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία του κόμματος και την αντικατέστησαν με την τουρκική, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία «Κατάρας στην Τρομοκρατία» όπως την «βάφτισαν» υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ομάδα περίπου 150 ατόμων πυρπόλησε επίσης τέσσερα καταστήματα που ανήκουν σε Κούρδους.

Σε ηρεμία καλεί Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, καταδικάζοντας τις επιθέσεις σε μέσα ενημέρωσης πολιτικά κόμματα και της περιουσίας των πολιτών, μετά τις επιθέσεις σε Hurriyet και την έδρα του HPD.

«Καλώ τους συμπολίτες μου που έχουν καρδιές γεμάτες αγάπη για τη χώρα να ηρεμήσουν, να αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλον, και να έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος» ανέφερε μέσω Twitter.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, η Τουρκία είχε ζήσει «Νύχτα των Κρυστάλλων»ανήμερα της 60ής επετείου των Σεπτεμβριανών. Εξαγριωμένα πλήθη τούρκων εθνικιστών επιτέθηκαν την περασμένη νύχτα κατά κουρδικών στόχων.

Σε δεκάδες πόλεις της δυτικής, κεντρικής και νότιας Τουρκίας οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κατοικίες και καταστήματα πολιτών κουρδικής καταγωγής, καθώς και στα γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αφήνοντας πίσω τους καταστροφές και τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

Στο στόχαστρό τους βρέθηκαν και υπεραστικά λεωφορεία, που εκτελούσαν δρομολόγια από το δυτικό τμήμα της χώρας προς τις ανατολικές κουρδικές επαρχίες. Τα σταματούσαν, έκαναν έλεγχο ταυτοτήτων και σε κάποιες περιπτώσεις προπηλάκισαν κουρδικής καταγωγής πολίτες.

Στην περιοχή Μπέϊπαζαρι της Άγκυρας, εξαγριωμένα πλήθη επιτέθηκαν σε Κούρδους εποχικούς εργάτες, τραυματίζοντας δεκάδες, και έβαλαν φωτιές στους πρόχειρους καταυλισμούς τους. Επίσης μαρτυρίες από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα της Τρίτης εθνικιστές άνοιξαν πυρ κατά Κούρδων πολιτών. Από τα πυρά τραυματίστηκε σοβαρά ένας πολίτης.

Στις φλόγες παραδόθηκαν μεταξύ άλλων και οι τοπικές οργανώσεις του HDP στην Σπάρτη και στην Μερσίνα.

Στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη, εξαγριωμένα πλήθη άνοιξαν πυρ στον αέρα και σχημάτισαν αυτοκινητοπομπές, οι οποίες κατευθύνθηκαν προς τις κουρδικές συνοικίες, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι όχι μόνο με Κούρδους αλλά και με αριστερούς και αλεβίτες, εντείνοντας τους φόβους για επικίνδυνη εμβάθυνση του κοινωνικού διχασμού στην Τουρκία.

Επεισόδια, συγκρούσεις με υλικές καταστροφές σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις Τουρκίας όπως στη Ραιδεστό στα δυτικά και την Καισαρεία της κεντρικής Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Μπάμπης 9 Σεπτεμβρίου 2015 - 17:33

Όπως φαίνεται, 30 χρόνια ελληνικών επικύψεων έχουν συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτριος Προβάδος 10 Σεπτεμβρίου 2015 - 20:23

Σε πολλές πόλεις της Τουρκίας οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά του ΡΚΚ και το πλήθος σε πολλές περιπτώσεις επιτέθηκε και έκαψε τοπικά γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος των Λαών (HDP), με την αστυνομία να παραμένει απλώς θεατής των βανδαλισμών.

Σε αρκετές περιπτώσεις, το πλήθος που κατέλαβε τα τοπικά γραφεία του HDP έκαψε τη σημαία του κόμματος και στη θέση της ύψωσε την τουρκική. Σε δύο περιπτώσεις οι «αγανακτισμένοι πολίτες» επιχείρησαν να λιντσάρουν όσους Κούρδους εγκλώβισαν στα γραφεία. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, καταστράφηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα 126 γραφεία του HDP.

Τα ίδια έκαναν και το 1955. Κάποια στιγμή η διεθνής κοινότητα πρέπει να αφήσει την αδιαφορία και να βάλει την Τουρκία στη θέση της.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ