Του Νίκου Ντάσιου από το Άρδην τ. 13

Το ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Ανέργων πραγματοποιήθηκε φέτος στην Γλασκόβη μεταξύ 2 και 6 Απριλίου.

Το κίνημα των ανέργων μετά τις μεγάλες πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις στο Άμστερνταμ και το Λουξεμβούργο, παρουσίασε ιδιαίτερη έξαρση στην Γαλλία και στην Γερμανία στην αρχή του χρόνου. Οι εξελίξεις αυτές που σηματοδοτούν την ποιο σημαντική αντίδραση στην ευρωπαϊκή Σύγκλιση του 3ου σταδίου της ΟΝΕ, αποτέλεσαν την κύρια προβληματική της Συνάντησης. Στο Συνέδριο εκτός από τις εθνικές οργανώσεις των ανέργων (συνολικά 100 σύνεδροι απ’ όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες) παραβρέθηκαν ακτιβιστές των κινημάτων από την Γαλλία και την Γερμανία οι οποίοι παρουσίασαν την πορεία των εξελίξεων στις χώρες τους και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Οι κύριες θεματικές ενότητες του Συνεδρίου ήταν

  • Η προώθηση στρατηγικών για την πλήρη εργασία στην Ευρώπη, με βάση και τις κοινωνικές αναφορές των προσφάτων συμφωνιών στο Άμστερνταμ και το Λουξεμβούργο.
  • Τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και αντιμετώπισης της ανεργίας στην Ευρώπη. Ειδική ήταν η αναφορά στο πρόγραμμα «New Deal» που εφαρμόζεται στην Μ. Βρετανία και σε παρόμοια προγράμματα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για τα οποία εκφράστηκε «κριτική» υποστήριξη από πολλές ΜΚΟ.
  • Ανεργία των Νέων και ανεργία μακράς διαρκείας. Στην ενότητα αυτή παρουσιάστηκαν εναλλακτικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος στον λεγόμενο Τρίτο Τομέα της οικονομίας με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό επίπεδο.
  • Προσδιορισμός των ομάδων υψηλού κινδύνου και παρεμβατικές πολιτικές. Στην ενότητα αυτή έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα των διαρθρωτικών ταμείων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων ενώ τέθηκαν αρκετές επιφυλάξεις για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα χρήματα αυτά από τις Εθνικές Κυβερνήσεις, την διαφάνεια και τα πενιχρά αποτελέσματα στο κοινωνικό πεδίο. Αντιπροτάθηκε η άμεση χρηματοδότηση των ΜΚΟ με έμφαση στις οργανώσεις των ίδιων των ανέργων σε επίπεδο κοινωνικής βάσης.

Στο τελικό ψήφισμα κατατέθηκε η αμέριστη συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Δικτύου στα αιτήματα των κινημάτων των ανέργων για

  • πρόσβαση σε βασικό εισόδημα όλων των πολιτών μετά τα 18 χρόνια
  • πρόσβαση και εξασφάλιση σε όλους των αναγκαίων κοινωνικών παροχών (εκπαίδευση, υγεία, στέγη, σύνταξη) που μπορούν να εγγυηθούν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης
  • μείωση των ωρών εργασίας στις 32 ώρες και αναδιανομή των θέσεων εργασίας κατά κλάδο και τομέα της οικονομίας
  • υποστήριξη σχεδίων για την δημιουργία θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο, θέσεων που θα εξασφαλίζουν την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ ανθρώπου και Φύσης ενώ θα προωθούν τον συνεταιρισμό, τον συνεργατισμό και την αυτοοργάνωση των ανέργων.

Κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Σύγκλισης με βάση το Κοινό Νόμισμα, τον άγριο νεοφιλελευθερισμό, την παγκοσμιοποίηση οδηγεί σε περαιτέρω κοινωνική απορύθμιση, ελαστικοποίηση, κοινωνικό αποκλεισμό, οικολογική αποδιάρθρωση, όξυνση του χάσματος πλουσίων και φτωχών, όξυνση της αντίθεσης Βορρά-Νότου…

Γι’ αυτό λοιπόν στην στρατηγική του το Δίκτυο απεφάσισε σε συνεργασία με Ανεξάρτητα Συνδικάτα εργαζομένων, με άλλες οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα, να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Cardiff στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής μεταξύ 9 και 16 Ιουνίου. Επίσης το Δίκτυο θα συμμετάσχει στις Γαλλο-Γερμανικές κινητοποιήσεις στις 8 Μαΐου καθώς και στην μεγάλη διαδήλωση των ανέργων στο Βερολίνο στις 11 Σεπτέμβρη. Τέλος οι εθνικές αντιπροσωπείες τάσσονται υπέρ του ΟΧΙ στα δημοψηφίσματα που θα γίνουν στην Δανία στις 28  Μαΐου και στην Ιρλανδία στις 22 Μαΐου για την επικύρωση της Συνθήκης του Άμστερνταμ.

Στο Συνέδριο από Ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν οι

Ντάσιος Νικόλαος (Οργάνωση Κοινωνικής και Οικολογικής Παρέμβασης – Δίκτυο Ανέργων), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου

Ντρίνιας Θεόδωρος (Κοινωνικό Κέντρο Πάτρας)

Γκονζή Μαρία (Κοινωνικό Κέντρο Πάτρας)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ – ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΕΡΓΩΝ

ΛΕΥΚΩΝ ΟΡΕΩΝ 3

173 42 ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ. FAX: 9930081

E-MAIL: greenmv@techlink.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

elGreek