το ζήτημα του Μαραθώνος
Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία προς τον Υπουργό Πολιτισμού, 8 Ιανουαρίου 2001, Α. Π. 25:
Όπως πληροφορούμεθα από τον ελληνικό και τον ξένο Τύπο, έχει ήδη αποφασισθεί η κατασκευή του κωπηλατοδρομίου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην πεδιάδα του Μαραθώνος, στην περιοχή μεταξύ του Τύμβου, του βουνού Σταυροκοράκι και της Μακαρίας πηγής. Η περιοχή αυτή είναι ο ιστορικότερος χώρος της Ελλάδος και κάθε σκέψη περαιτέρω αλλοίωσής της μας φαίνεται αδιανόητη, διότι η σημασία της αποτελεί βασική γνώση κάθε μαθητή ελληνικού σχολείου. Κανείς από εκείνους, τους Έλληνες, πού συντέλεσαν στη λήψη της απόφασης δεν είναι δυνατόν να ισχυρισθεί, ότι αγνοεί τη σπουδαιότητα πού έχει ο χώρος για τους υπόλοιπους Έλληνες και για την Ελλάδα, ούτε ότι αγνοεί το μέγεθος της προετοιμαζόμενης βλάβης του ιστορικού χώρου.
Από την εποχή της τουρκοκρατίας ο Τύμβος και η προς Βορράν πεδιάδα υπήρξε τόπος προσκυνήματος για τους Έλληνες και τους φιλέλληνες. Σήμερα αποτελεί, επί πλέον, βασικό θέμα μαθήματος για τη μάχη του 490 π.Χ. για τους φοιτητές των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και Πανεπιστημίων.
Πιθανώς οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου του οποίου προΐστασθε δεν σας ενημέρωσαν, ότι η πεδιάδα του Μαραθώνος βρίθει αρχαίων μνημείων γνωστών από τα αρχαία κείμενα. Ο εκ των υπογραφομένων, ως μελετητής της τοπογραφίας του Μαραθώνα και ως Έφορος των Αρχαιοτήτων Αττικής, από του 1976 μέχρι του 1994, εμπόδισε κάθε οικοδομική δραστηριότητα στον χώρο της πεδιάδας και αντιτάχθηκε στις προσπάθειες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου να περιορισθεί η αρχαιολογική ζώνη του Μαραθώνα (Έργον 1988, 183-184). Από τις παλαιότερες ανασκαφές του 19ου αιώνος και από τις νεώτερες έως πρόσφατες, γίνεται φανερό, σχετικά με την έκταση της πεδιάδας που υπήρξε το πεδίον της μεγάλης μάχης, ότι το γιγαντιαίο έργο του κωπηλατοδρομίου και των συναφών παραρτημάτων του θα καταστρέψει πλήρως τον ιστορικότερο χώρο της Ελλάδος και συνάμα θα καταστρέψει, ό,τι απομένει στο χώμα από τα λείψανα των μνημείων της μάχης. (….)
Δεν γνωρίζουμε αν έχει αρθεί η αρχαιολογική δέσμευση του πεδίου της μάχης. Αν όχι, υπάρχει ακόμη το απόλυτο εμπόδιο σε οιαδήποτε απόπειρα κατασκευής του κωπηλατοδρομίου και καταστροφής του ιστορικού χώρου του Μαραθώνα, του οποίου το όνομα, κατά τη Γαλλική Επανάσταση, μητέρα των συνταγματικών ελευθεριών, θεωρήθηκε, και χρησιμοποιήθηκε, ως σύμβολο του αγώνος των Γάλλων πολιτών κατά της τυραννίας.
Η Αρχαιολογική Εταιρεία, η οποία έχει συντελέσει, και συντελεί, στην αποκάλυψη και μελέτη πλήθους μνημείων του Μαραθώνος, σας παρακαλεί να ασκήσετε το δικαίωμα που σας δίνει η αρμοδιότητά σας στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, για να αποφευχθεί, εν ονόματι μάλιστα του αρχαίου αθλητικού ιδεώδους, το οποίο ισχυριζόμεθα ότι εμείς κατ’ εξοχήν συντηρούμε, η καταστροφή του πεδίου της μάχης. Η καταστροφή αυτή θα είναι απόλυτη και ανεπανόρθωτη για τον τόπο και το ήθος των Ελλήνων.
η ιστορική πραγματικότητα
Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία προς τον Υπουργό Πολιτισμού, 19 Φεβρουαρίου 2001, Α. Π. 214:
Το Συμβούλιο, και ιδιαιτέρως οι υπογραφόμενοι, σας ευχαριστούν για την επιστολή σας αρ. 984 από 9 Φεβρουαρίου ε.έ. Περιμέναμε μία, έστω και σύντομη, αλλά σαφή απάντηση στην παράκλησή μας για τη χορήγηση επιστημονικών στοιχείων τα οποία όμως δεν δώσατε. (…) Τα γενικώς αποδεκτά στοιχεία περί της ιστορικής σημασίας όλης της πεδιάδας του Μαραθώνος σας είχαν ήδη εκτεθεί. Εφόσον όμως δεν τα κρίνατε επαρκή, επιτρέψατε την εκ νέου, διεξοδικότερη, ανάπτυξη του ζητήματος. (…) Το ζήτημα που μας απασχολεί είναι πρώτα επιστημονικό και συνεπώς εθνικό. Οιαδήποτε άλλη πλευρά του, πολιτική, οικονομική ή τοπική, έχει εντελώς δευτερεύουσα σημασία. (…)
Ο Μαραθών, η πεδιάδα του. Ο αρχαίος Μαραθών αποτελούσε μαζί με τους γειτονικούς δήμους, της Οινόης, της Τρικορύνθου και της Προβαλίνθου, τη γνωστή Τετράπολη (Στεφ. Βυζ. Εθν. Τετράπολις). (…) Η πεδιάδα έχει διατηρήσει ως τις ημέρες μας πλήρως την αρχαία της μορφή, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν το μεγάλο έλος, το οποίο αποξηράνθηκε πριν από μερικές δεκαετίες. Το έλος αυτό μνημονεύεται από όλους τους περιηγητές που επισκέφθηκαν τον Μαραθώνα και, φυσικά, από τους αρχαίους, και εικονιζόταν στην τοιχογραφία που εικόνιζε τη μάχη του Μαραθώνος, στην Ποικίλη στοά των Αθηνών (Παυσανίου Ι. XV, 3). (…)
Την πεδιάδα περιγράφει με ακρίβεια ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους [1925] Α, 2 σ. 38-39), ο οποίος περπάτησε στον τόπο όταν αυτός ήταν ακόμη έρημος.
Ο Μαραθών ανήκε στην Αιαντίδα φυλή μέχρι τέλους της αρχαιότητος, και η θέση του ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Η αρχαία ονομασία του επιβίωσε και δεν αποδόθηκε στο χωριό και τον χώρο μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, όπως συνέβη με πλήθος τόπων της Ελλάδος. Ο W. M. Leake, πολύτιμος για τις τοπογραφικές του παρατηρήσεις, επισκέφθηκε τον Μαραθώνα στις 29 Ιανουαρίου 1806 (Travels in Northern Greece [1835] II, 431). Από την κορυφή του Τύμβου, οπού στάθηκε, κατοπτεύει την πεδιάδα και παρατηρεί για τους Πέρσες to have been interred with the Athenians, after having been gathered from every part of the plain, after the battle (ό.π. 432). (…) Και σήμερα η Μακαρία βρίσκεται υπό τον σύγχρονο αμαξιτό ο οποίος είναι ο αρχαίος. Τούτο επιβεβαιώνεται και από ταφές που ερευνήθηκαν παλαιότερα κατά μήκος του δρόμου και από το επιτύμβιο μαρμάρινο λιοντάρι του Μουσείου Μαραθώνος πού είχε βρεθεί εκεί το 1960 ως επίστημα παροδίου τάφου του 4ου π.Χ. αι..(…)
Τα στρατόπεδα των αντιπάλων. Στον όρμο του Μαραθώνος, ο οποίος ορίζει από ΝΑ την πεδιάδα, προσορμίσθηκαν τα περσικά πλοία και εκεί αποβιβάσθηκαν οι Πέρσες. (…) Η μαρτυρία του Ηροδότου για τον τόπο απόβασης των Περσών είναι σαφής, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και ούτε έχει ποτέ αμφισβητηθεί. Τα πλοία των Περσών προσορμίσθηκαν στην ακτή μεταξύ Κυνοσούρας και Σορού και το περσικό στρατόπεδο απλώθηκε, αναγκαίως, σε όλη την ακτή και την πεδιάδα, έως το Σταυροκοράκι, τη Μακαρία και το Κάτω Σούλι. Οι Αθηναίοι είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή περίπου του Βρανά έως τον Τύμβο. Έτσι είχαν προστατευμένα τα νώτα τους και συγχρόνως είχαν τον έλεγχο του προς την Παλλήνη δρόμου που οδηγούσε στο άστυ.
Η σύγκρουση. Οι παραταγμένοι Αθηναίοι απείχαν από την προς μάχη παράταξη των Περσών τουλάχιστον οκτώ στάδια (1600 μέτρα περίπου). Η παράταξή τους δεν έγινε βέβαια στον τόπο στρατοπέδευσής τους αλλά πολύ πλησιέστερα προς τους Πέρσες. (…) Πρέπει λοιπόν να συνυπολογίσουμε την έκταση της αθηναϊκής και πλαταϊκής παράταξης, δηλαδή 10.000 άνδρες, τα 1600 μέτρα του μεταιχμίου, την έκταση της περσικής παράταξης, 25.000-30.000 άνδρες τουλάχιστον, δηλαδή τριπλάσια περίπου της αθηναϊκής.
Στον όγκο της αθηναϊκής παράταξης πρέπει να υπολογισθεί και απροσδιόριστος αριθμός δούλων οι οποίοι πολέμησαν, σκοτώθηκαν και τάφηκαν εκεί. (…)
Ο Ηρόδοτος (VI. 95) χαρακτηρίζει τον περσικό πεζόν στρατόν πολλόν τε και ευ εσκευασμένον. Ο Πλάτων (Μενέξενος 240α) λέγει ότι ήσαν 500.000 άνδρες. Ο Παυσανίας τους μειώνει σε 300.000 άνδρες. (…)
Ουδείς σύγχρονος ιστορικός δέχεται τους υπερβολικούς αριθμούς των αρχαίων πηγών. Εάν όμως δεχθούμε ότι οι νεκροί Πέρσες ήσαν 6.400, αριθμός μέτριος και σαφής, ο οποίος προκύπτει από καταμέτρηση που έγινε μετά τη μάχη, κατά τον ενταφιασμό τους (Ηρόδοτος VI. 116), φυσικό είναι να υπολογισθεί η περσική δύναμη που παρατάχθηκε στον Μαραθώνα, μεταξύ 25.000 και 30.000 ανδρών, στους οποίους δεν υπολογίζονται οι δούλοι, οι βοηθητικοί, οι υπάλληλοι, οι υπηρέτες, οι επιτελικοί, τα πληρώματα των καραβιών και γενικά το προσωπικό υποστηρίξεως, επιμελητείας κλπ. (Logistics).
Που έγινε η μάχη; Ο αριθμός των νεκρών Περσών, 6400 άνδρες, προϋποθέτει μάχη η οποία έγινε σε μεγάλη έκταση και όχι μόνο στον τόπο της αρχικής σύγκρουσης, ο οποίος, ας δεχθούμε, ήταν περίπου ο χώρος οπού βρίσκεται ο Τύμβος. Ολόκληρη όμως η πεδιάδα του Μαραθώνος υπήρξε το πεδίον της μάχης, το οποίο κατά τη διήγηση του Παυσανίου (Ι. 15, 3) εκτείνεται και στο μεγάλο έλος: (…) Έχουμε λοιπόν φυγή των Περσών στο έλος, στο ανατολικότερο μέρος της πεδιάδας, και ανελέητο φόνο τους, και φόνο των Περσών, δηλαδή συγκρούσεις, στην παραλία. (…) Στον χώρο αυτό έγιναν μικρές ή μεγαλύτερες συμπλοκές και καταδιώξεις. Στον δασωμένο τόπο της πεδιάδας που ονομαζόταν, ίσως, άλσος, ο Αισχύλος συγκρούστηκε με έναν ή περισσότερους Πέρσες τους οποίους σκότωσε.
Πρέπει, επίσης, κύριε Υπουργέ, να έχετε υπ’ όψη ότι η όλη μάχη, με τις δυνάμεις που μνημονεύθηκαν προηγουμένως, έγινε σε χώρο μικρότερης έκτασης από ό,τι η σημερινή πεδιάδα του Μαραθώνος, διότι το προς τη θάλασσα μέρος της είναι δημιούργημα των μετά τη μάχη χρόνων. Ως παραδοξολογία δε είναι δυνατόν να υποστηριχθεί, ότι η μάχη έγινε μόνο γύρω από τον Τύμβο ή εκεί κοντά. Και είναι παραδοξολόγημα, διότι 40.000 μανιασμένοι πολεμιστές δεν μένουν ακίνητοι. Όταν μάλιστα δημιουργηθεί πανικός, οι μαχητές μπορούν να διανύσουν, διώκοντες και διωκόμενοι, τεράστιες αποστάσεις. (…) Για συγκριτικούς και μόνο λόγους μνημονεύουμε, ότι ο στίβος του Κολοσσαίου της Ρώμης, όπου γίνονταν αγώνες μεταξύ ευάριθμων ζευγών μονομάχων ή θηριομαχίες, έχει έκταση 6612 μ2. Ας υπολογισθεί η έκταση του πεδίου της μάχης στην οποία έλαβαν μέρος 40.000 πολεμιστές και όχι ηθοποιοί.
Πιστεύουμε ότι έγινε φανερή η σχέση όλης της πεδιάδας του Μαραθώνα με τη μάχη του 490 π.Χ. και η ιστορικότητα του τόπου η οποία τον κατατάσσει, παγκοσμίως, από απόψεως ηθικής και πολιτικής σημασίας στην πρώτη θέση. Για τους Έλληνες είναι το Μεσολόγγι όλης της ιστορίας μας. (…)
Η στάση της Εταιρείας. Γράφετε, κύριε Υπουργέ, ότι αντιρρήσεις βασισμένες σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς λόγους προβάλλονται μόλις τώρα. Ως τώρα οι αντιρρήσεις ήταν οικολογικού και όχι ιστορικού χαρακτήρα. Εννοείτε βεβαίως αντιρρήσεις εκ μέρους της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Πραγματικά, η Εταιρεία (…) δεν εγνώριζε ότι είχε ήδη αποφασισθεί έργο, μάλιστα αυτής της έκτασης, σε βάρος του ιστορικότερου τόπου της Ελλάδος, ούτε υπήρξε ποτέ ανακοίνωση σχετική του ΥΠΠΟ. Όπως προκύπτει άλλωστε από τα επίσημα έγγραφα, όσα γνωρίζουμε, της Κεντρικής Υπηρεσίας και της αρμόδιας Β΄ Εφορείας, η όλη διαδικασία έγινε κατά ασυνήθη τρόπο. (…) Η ίδια η αρμόδια Διεύθυνση δια του διευθυντού ή της διευθύντριάς της δεν εζήτησαν ποτέ, για γνωστούς σε σας λόγους, τη γνώμη της Εταιρείας ή των υπογραφόμενων.(…) Η Εταιρεία εξ άλλου από το 1988 είχε δημοσία εκφράσει τις ανησυχίες της για όσα γίνονταν στον Μαραθώνα (Έργον 1988, 183- 1989, 173) και είχε τονίσει ότι, όπως οι Βέλγοι προστάτευσαν το πεδίον της μάχης του Βατερλό, έτσι και εμείς πρέπει να προστατεύσουμε όλα τα πεδία των μαχών μας, τα Δερβενάκια, την Αλαμάνα και τελευταίο το κοντινό μας πεδίον της μάχης του Μαραθώνος, το οποίο η Κυβερνητική αντίληψη περιόρισε σε μια ποσότητα χώματος. Το πρόβλημα με τον Μαραθώνα δεν είναι ο Τύμβος μόνο, ένας λόφος πού πρώτος έσκαψε ο Σλήμαν και πολύ αργότερα μεγάλωσε με το χώμα πού σώριασε επάνω του η Σχολή των Ευελπίδων. Το πρόβλημα όλων μας, και όχι μόνο των αρχαιολόγων, είναι το ίδιο το πεδίον της μάχης. (…)
Οι κηρύξεις. Αλλά και οι κατά καιρούς κηρύξεις περιοχών του Μαραθώνος προστατεύουν την πεδιάδα από κάθε είδους επιβουλή. Με την ΥΑ 25666/984/30.5.1957 χαρακτηρίζεται ως αρχαιολογικός χώρος η από του Τύμβου μέχρι του 39ου χιλιομέτρου έκταση προς Βορράν και μέχρι της θαλάσσης προς Ανατολάς μέχρι της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας. (…) Ώστε μόνο για αδιαφορία για τον Μαραθώνα, όπως ευθέως σε τηλεοπτική συνέντευξή του ισχυρίστηκε ο κ. Υφυπουργός Αθλητισμού, δεν μπορεί να ελεγχθεί (η Εταιρεία). Σας υπενθυμίζουμε, κύριε Υπουργέ, ότι το 1979, το Αρχαιολογικό Συμβούλιο δέχθηκε πλήρως την υπ’ αρ. 7233/7.2.79 εισήγηση του Γ.Γ. της Εταιρείας, τότε Εφόρου των Αρχαιοτήτων Αττικής, γνωμάτευσε και ο Υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε ότι δεν εγκρίνουμε να χορηγηθεί στην Εταιρεία Μοbag International η ζητούμενη άδεια τουριστικής αξιοποιήσεως της περιοχής του “Σχοινιά” Μαραθώνoς, διότι πρόκειται για πρωτοφανείς σε μέγεθος εγκαταστάσεις, τελείως ασυμβίβαστες με τον χαρακτήρα και την ιστορική σημασία της περιοχής, οι οποίες θα βλάψουν άμεσα και ανεπανόρθωτα τον ιερό Ελλαδικό χώρο, τον συνδεδεμένο με το σπουδαιότατο ιστορικό γεγονός της μάχης του Μαραθώνος, ο οποίος παρουσιάζει τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και έχει ανάγκη μελλοντικής έρευνας για τη λύση προβλημάτων σχετικά με την τοπογραφία του αρχαίου Μαραθώνος. (…)
Αλλά και περισσότερο πρόσφατα ο Γ.Γ., με το υπ’ αρ. 2856/390/31.7.92 έγγραφό του προς το Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων του ΥΠΠΟ, είχε ζητήσει την απαλλοτρίωση του κτήματος του Μουσείου Μπενάκη στον Σχοινιά και είχε εν συνεχεία (αρ. 4572/8.10.92) υποβάλει στο ΥΠΠΟ και την εκτίμηση της Οικονομικής Εφορίας Παλλήνης. (…)
Ο Τύμβος των Αθηναίων, με κήρυξη του 1973, απέκτησε ζώνη προστασίας ακτίνας 250 μ. Το 1977, επί Εφόρου Αρχαιοτήτων Αττικής του ετέρου των υπογραφομένων, η ακτίς προστασίας διπλασιάστηκε, έγινε 500 μέτρα ενώ, το 1995, μετά την αποχώρηση του από την Υπηρεσία, τροποποιήθηκε, βεβαίως όχι προς το καλύτερο. Με αποφάσεις εξ άλλου της Κεντρικής Υπηρεσίας του 1999 ηλεκτροδοτήθηκαν αυθαίρετα κτίσματα γύρω από τον Τύμβο και έτσι επιβραβεύθηκε η αυθαιρεσία. (…)
Η νομολογία. (…) Η πάγια γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι σαφής: Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οποία περιλαμβάνονται οι ιστορικοί τόποι, πηγάζει ευθέως από το άρθρο 24 του Συντάγματος και δεν είναι δυνατόν να ματαιωθεί από την αδράνεια του νομοθέτου και της διοικήσεως. Είναι βεβαίως ευκταίον, αλλά όχι απαραίτητο, να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για έναν ιστορικό τόπο, αλλά και χωρίς αυτήν η προστασία που έχει ανάγκη ο τόπος θα παρασχεθεί από τον δικαστή. Αν ίσχυαν άλλα κριτήρια, όλοι οι ιστορικοί τόποι θα καταστρέφονταν ακωλύτως. Άρα, υποθέτουμε, το έργο του κωπηλατοδρομίου κλπ. δεν είναι δυνατόν να κατασκευασθεί στο πεδίον της μάχης του Μαραθώνας διότι το πεδίον προστατεύεται από το Σύνταγμα, κατά το Σ.τ.Ε.
Αυτές τις ημέρες όμως ένα νέο επιχείρημα προστέθηκε εναντίον του πεδίου της μάχης, ανωνύμως βεβαίως. Ότι η μάχη έγινε σε απόσταση 5 χιλιομέτρων μακράν της θέσης του κωπηλατοδρομίου. Την εξέφρασε, επικαίρως, ένας επισκέπτης μας, ο κ. Ζ. Ρόγκ, ο οποίος είπε επισήμως ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι [η θέση του κωπηλατοδρομίου] είναι ο χώρος όπου διεξήχθη η μάχη του Μαραθώνα. Δεν είναι αληθές αυτό. Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο όπου διεξήχθη η μάχη του Μαραθώνα. Διαβάσαμε ότι πρόκειται για ένα παρθένο υγροβιότοπο. Δεν είναι αληθές, υπάρχει αεροδρόμιο εκεί, υπάρχουν αυθαίρετες εγκαταστάσεις. Εμείς όλα αυτά θα τα βελτιώσουμε (Ριζοσπάστης, 17 Φεβρουαρίου 2001, σ. 11).
Στον κ. Ζ. Ρόγκ αρμόζει ο χρησμός που έδωσε η Πυθία στον Βάττο από τη Θήρα :
αν εσύ ξέρεις καλύτερα από μένα τη Λιβύη με τα πολλά τα πρόβατα,
εσύ που δεν πήγες από μένα πού πήγα, πολύ θαυμάζω τη σοφία σου.
Οι ξένοι για τα πεδία των μαχών. Δεν αγνοείτε, κύριε Υπουργέ, ότι στην Ευρώπη και στην Αμερική, υπάρχουν ειδικές Υπηρεσίες που μεριμνούν για τη διατήρηση αναλλοίωτων των πεδίων των μεγάλων μαχών, όπως το Βατερλό, το Βερντέν, το Σομ, το Σολφερίνο, το Αούστερλιτς, το Λέξιγκτον, το Γιορκτάουν, το Γκέτυσμπεργκ, για να μνημονεύσουμε λίγα μόνο. Διατηρούνται ακόμη και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως στη Γερμανία, Νταχάου, Μπούχενβαλντ, Μαουτχάουζεν, παρά το ότι δεν προσθέτουν στη δόξα της χώρας
Το αεροδρόμιο. Δεν ισχυρίστηκε ποτέ ή Αρχαιολογική Εταιρεία ότι οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου δεν βλάπτουν το πεδίον της μάχης, και δεν ευθυνόμεθα εμείς για την κατασκευή του κατά το 1953. Επιθυμία όλων μας είναι να διαλυθεί το αεροδρόμιο και να αποκατασταθεί το τοπίο στην αρχαία του μορφή. Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε το ότι η ύπαρξή του εμπόδισε επί δεκάδες χρόνια την οιαδήποτε δραστηριότητα σε μεγάλη έκταση γύρω από αυτό. (…)
Το κωπηλατοδρόμιο. Το κωπηλατοδρόμιο δεν είναι μια απλή επίστρωση του εδάφους, με ένα ανεμούριο ως μόνη εγκατάσταση, για να προσγειώνονται και να απογειώνονται μονοκινητήρια και μονοθέσια αεροπλάνα βάρους μικρότερου ενός αυτοκινήτου, αλλά δύο λίμνες μήκους 2.200 μέτρων (η απόσταση δύο φορές Συντάγματος-Ομονοίας) και πλάτους μεγάλου για τις οποίες θα απαιτηθούν εκσκαφές 1.500.000 μ.3, ως λέγεται. Πέραν των εκσκαφών θα υπάρξουν εγκαταστάσεις υπέργειες για δεκάδες χιλιάδες θεατές, εστιατόρια, μαγειρεία, αίθουσες αναμονής, αποδυτήρια, νοσοκομείο, δημοσιογραφικές αίθουσες, τηλεοπτικές αίθουσες, αποθήκες για τα πλοιάρια, ασφαλείς και ισχυρές περιφράξεις, νέοι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, τόποι στάθμευσης των αυτοκινήτων των θεατών, ελικοδρόμια, χώροι εκφορτώσεως τροφίμων, αναψυκτικών, οικομουσείο, μουσείο αναπαράστασης της μάχης του Μαραθώνος και των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου, κατοικίες φυλάκων και νυχτοφυλάκων, αντλιοστάσια, αποθήκες καυσίμων, θερμαντικές και ψυκτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.
Προσθέσατε σ’ αυτά πυκνό οδικό δίκτυο με ηλεκτροφωτισμό τύπου Ολυμπιακού σταδίου και των πέριξ αυτού, για να συμπληρωθεί η εφιαλτική εικόνα της μεταβολής. (…)
Αυτονόητο είναι ότι δεν υπάρχουν βόθροι λυμάτων, για λόγους προστασίας του υπεδάφους, αλλά όλα θα καταλήγουν στη θάλασσα με τον πλέον ανέξοδο τρόπο. (…)
Πέραν όμως του κωπηλατοδρομίου θα δημιουργηθεί τεράστια οικοδομική δραστηριότητα γύρω απ’ αυτό, από τους ιδιώτες. Το Μουσείο Μπενάκη έχει μεγάλες εκτάσεις στην πεδιάδα του Μαραθώνος, τις οποίες στο παρελθόν, το 1979 και το 1992, θέλησε να οικοδομήσει, είχαν μάλιστα δημοσιευθεί και σχετικές αγγελίες σε οικονομικές εφημερίδες του Λονδίνου. Οι εντόπιοι, επίσης, ετοιμάζονται να επεκτείνουν, μετά τον Τύμβο, και στην πεδιάδα το ελληνικό όνειρο. Αν λοιπόν εξετάσουμε τα πράγματα συγκριτικώς, βλέπουμε ότι η βλάβη από το κωπηλατοδρόμιο θα είναι πλήρης καταστροφή και ολοκληρωτική εξαφάνιση του τοπίου. Ο Μαραθών θα υπάρχει μόνο στα βιβλία.
Επειδή επίσης ο Οργανισμός Αθήνα 2004 ισχυρίζεται ότι με τα έργα που θα γίνουν στο πεδίο της μάχης θα φύγουν τα σκουπίδια και οι λοιπές ασχήμιες, σας δηλώνουμε ότι η Αρχαιολογική εταιρεία θα διαθέσει από τους πόρους της μερικές δεκάδες εκατομμυρίων για την αποκομιδή των σκουπιδιών και την αποκατάσταση της τάξεως. Πιστεύουμε ότι θα βρεθούν και άλλοι να μας μιμηθούν.
Ως προς το τελευταίο σας ερώτημα κύριε Υπουργέ, (…) επαναλαμβάνουμε ότι πιθανώς η μάχη έγινε στην έκταση από τον Τύμβο (συμβατικό σημείο της αρχής της σύγκρουσης) μέχρι του μεγάλου έλους και της θαλάσσης. Τούτο είναι φανερό από τη διήγηση του Ηροδότου ο οποίος συνέλεξε τις πληροφορίες του από τους ίδιους τους Αθηναίους που έλαβαν μέρος στη μάχη, και από την περιγραφή των τοιχογραφιών της Ποικίλης Στοάς των Αθηνών πού παρέχει ο περιηγητής Παυσανίας. Στη στοά, δημόσιο κτίριο, είχε απεικονιστεί η μάχη του Μαραθώνος, έργο των ζωγράφων Παναίνου και Μίκωνος. Το έργο φιλοτεχνήθηκε σε χρόνους κατά τους οποίους (μετά το 460 π.Χ.) ζούσαν οι Μαραθωνομάχοι και μπορούσαν να ελέγξουν την αλήθεια των εικονιζομένων. (…)
Υπενθυμίζουμε, κύριε Υπουργέ, την είδηση πού δημοσιεύτηκε προ αρκετού χρόνου, της εύρεσης στην ανασκαφή της βίλλας του Ηρώδου Αττικού στην Κυνουρία, μιας στήλης με ονόματα πεσόντων κατά την μάχη. (…) Αν αληθεύει η είδηση, η στήλη που βρέθηκε είναι το ιερότερο μνημείο της ελληνικής αρχαιότητος και πρέπει το ταχύτερον να μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και να εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα.
Μόλις στις 4.1.2001, το Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων με έγγραφό του προς το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (276/51/4.1.2001) λέγει ότι η περιοχή [η ευρύτερη περιοχή του Σχοινιά η οποία προστατεύεται με το Π.Δ. ΦΕΚ 395/Δ/3.7.00] έχει βεβαίως βαρύνουσα ιστορική σημασία λόγω της διεξαγωγής στον χώρο αυτό της μάχης του Μαραθώνα (sic) το 490 π.Χ. και της ύπαρξης της αναφερομένης από τον Παυσανία Μακαρίας Πηγής η οποία πιθανότατα ταυτίζεται με την πηγή Μεγάλο Μάτι. Ομολογείται λοιπόν επισήμως ότι η μάχη έγινε στην πεδιάδα την οποία εννοούμε και εμείς και όχι 5 χιλιόμετρα μακράν, όπως ισχυρίζονται ανώνυμοι υπάλληλοι και ο κ. Ζ. Ρόγκ.
Τέλος, στο κεφάλαιο περί της μάχης του Μαραθώνoς, στην “Ιστορία του Ελληνικού Έθνους” (Εκδοτικής Αθηνών) τόμ. Β’, το οποίο έγραψε ο ιστορικός Αλέξ. Δεσποτόπουλος, στα 5 σχεδιαγράμματα της μάχης (σ. 304-305) εικονίζεται σαφώς, ότι ολόκληρη η πεδιάδα του Μαραθώνος, από του Βρανά και του Τύμβου, μέχρι του μεγάλου έλους, ήταν ο τόπος όπου αυτή διεξήχθη.
Απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματά σας, όσο πιο σύντομα μας ήταν δυνατόν. Ομολογούμε, και μαζί μας οι Έλληνες και ξένοι ιστορικοί της αρχαίας Ελλάδος, ότι όσα γράφουμε τα συντάξαμε με πολλή δυσκολία, γιατί έπρεπε να αποδείξουμε τα αυτονόητα και πασίγνωστα. (…)
Με την ευκαιρία της επιστολής μας αυτής, κύριε Υπουργέ, σας επισημαίνουμε, ότι η περιγραφή της μάχης του Μαραθώνος, πού περιέχεται στο βιβλίο της ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού (έκδοση Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης [1999] σ. 52) δεν συμφωνεί με όσα υποστηρίζετε. Παραθέτουμε το πλήρες απόσπασμα:
Οι Αθηναίοι επιτέθηκαν με ορμή. Οι Πέρσες ξαφνιάστηκαν και δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα τόξα τους. Η μάχη έγινε σώμα με σώμα. Οι Αθηναίοι, εξοπλισμένοι κατάλληλα για τέτοιο αγώνα, έτρεψαν γρήγορα σε φυγή τα αδύνατα άκρα της περσικής παράταξης. Οι Πέρσες βρέθηκαν κυκλωμένοι και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Τότε άρχισε μια τρομερή καταδίωξη. Πολλοί Πέρσες έχασαν τον προσανατολισμό τους και έπεφταν στο έλος το οποίο υπήρχε εκεί κοντά. Άλλοι έτρεξαν προς τα καράβια. Οι Έλληνες τους έφτασαν κι εκει και προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν να φύγουν. Οι απώλειες των Περσών ήταν μεγάλες. Ο Κυναίγειρος, ο αδελφός του ποιητή Αισχύλου, προσπάθησε να κρατήσει με το χέρι του ένα καράβι· οι Πέρσες του το έκοψαν μ’ ένα τσεκούρι και στο τέλος τον σκότωσαν. Με τόση γενναιότητα πολέμησαν οι Αθηναίοι.
Πώς βρέθηκαν Πέρσες και Αθηναίοι στο έλος αφού απέχει άνω των 5 χιλιομέτρων από εκεί που έγινε η μάχη, κατά τον κ. Ζ. Ρόγκ και τους πληροφοριοδότες του;
Εμείς, και μαζί μας όλοι οι ειδικοί, ιστορικοί και αρχαιολόγοι, πιστεύουμε, ότι εκεί που θα κατασκευασθεί το κωπηλατοδρόμιο έγινε η μάχη του 490 π.Χ. Εάν τα επιχειρήματά μας δεν σας έπεισαν να ματαιώσετε την καταστροφή που έχει αποφασισθεί, επικαλούμεθα, ως έσχατο επιχείρημα, εκείνο που είπε ο Κωστής Παλαμάς πριν από 73 χρόνια μιλώντας για το ’21:
επάνω από την αλήθεια των πραγμάτων στέκεται η αλήθεια των ιδανικών.