Κ. Λαφαζάνη, επιστρέψατε από ένα σημαντικό ταξίδι που πραγματοποιήσατε στην Κωνσταντινούπολη ως μέλος μιας αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε τους απεργούς πείνας μέχρι θανάτου και τους συγγενείς τους. Ένα θέμα που, δυστυχώς, δεν βρίσκει θέση στον κατακλυσμό της πληροφόρησης.
Οι εικόνες από την Πόλη θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στην μνήμη μου, ήταν μια πρωτοφανής και διδαχτική εμπειρία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, σε ένα φτωχικό σπίτι, στην συνοικία Κιουρτσούκ, δύο κοπέλες, σαν τα κρύα τα νερά, 19 και 22 ετών, στην 180η μέρα της απεργίας πείνας (κατά τη διάρκειά της οι απεργοί παίρνουν μόνο υγρά με σάκχαρο,ώστε να αντέχουν περισσότερες ημέρες) αποφασισμένες να πεθάνουν για την ελευθερία. Ήταν μια ανεπανάληπτη και συγκλονιστική εικόνα. Η πίεσή τους ήταν πολύ χαμηλή και είχαν γίνει σαν φυτά. Δεν μπορούσαν να κινηθούν και βρίσκονταν στο μεταίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου. Ίσως και αυτή την στιγμή που μιλάμε μπορεί να μάθουμε την φριχτή είδηση του θανάτου τους. Η τραγωδία που εξελίσσεται με τους απεργούς πείνας μέχρι θανάτου μέσα στις φυλακές αλλά και έξω, ως ένδειξη αλληλεγγύης, είναι πρωτοφανείς για όλο τον ανθρώπινο πολιτισμό και την ιστορία του. Δεν έχω υπόψη μου να έχουν συμβεί ποτέ άλλοτε τόσοι μαζικοί εθελοντικοί θάνατοι.
Από τις 20 Δεκεμβρίου 2000, όταν έκανε την επέμβαση ο στρατός στις φυλακές, έχουμε 22 νεκρούς μάρτυρες από την απεργία πείνας και 50-60 πολιτικούς κρατούμενους και συγγενείς τους ήδη στα όρια του θανάτου που η κατάστασή τους μάλλον είναι ανεπίστρεπτη. Ακόμη 40 περίπου πολιτικοί κρατούμενοι έχουν σακατευτεί κυριολεκτικά διότι προσήχθησαν βιαίως από τις φυλακές στο νοσοκομείο, προκειμένου να σταματήσουν την απεργία πείνας και να μην πεθάνουν. Αλλά εκεί έγινε το φριχτό “λάθος” από τις ιατρικές αρχές να τους δίνουν δεξτρόζη χωρίς βιταμίνη Β1 πράγμα που σημαίνει ότι έχουν χάσει τη μνήμη τους και έχουν νηπιακή συμπεριφορά. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ζούμε μια πρωτοφανή τραγωδία που δεν μπορεί να την συλλάβει ο νους του ανθρώπου. Κι όμως, απέναντι σε όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις τουρκικές φυλακές υπάρχει μια σιωπή και ορισμένες φορές νεκρική σιγή από την πλευρά της Ευρώπης και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Θα έλεγα ότι στην Ελλάδα, ευτυχώς, από την πλευρά μιας ορισμένης μερίδας του τύπου αναδεικνύεται αυτή η τραγωδία αλλά από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατεί συνένοχη σιωπή.
Όχι μόνο σιωπή αλλά κάτι χειρότερο, αν δούμε αυτά τα απίστευτα που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στην σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Στάση που ξάφνιασε ακόμη και τους ομολόγους του.
Η σιωπή είναι συνενοχή, όμως όπως σωστά είπατε βρέθηκε ένας άνθρωπος, ο μόνος σε όλη την Ευρώπη, που υποστήριξε το βάρβαρο τουρκικό κατεστημένο και αυτός είναι, δυστυχώς, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου, να δηλώνει με απίστευτη θρασύτητα, παρεμβαίνοντας στην σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ότι δηλαδή, βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο σωφρονιστικό σύστημα και στον αντιτρομοκρατικό νόμο της Τουρκίας. Δεν βρίσκω λόγια για να χαρακτηρίσω αυτήν την παρέμβαση του ΥΠΕΞ της χώρας μας. Ένα είναι βέβαιο, ότι αποτελεί, και δυστυχώς επαναλήφθηκε με άλλες δηλώσεις, στίγμα για την χώρα μας, ντροπή για την Ελλάδα, προσβολή στον ελληνικό λαό αλλά και στη διεθνή εικόνα της χώρας μας.
Εξηγήστε μας, όμως, ποια είναι αυτή η περίφημη σωφρονιστική μεταρρύθμιση.
Κοιτάξτε, είναι ακριβώς η κατασκευή νέου τύπου φυλακών, ειδικών για τους πολιτικούς κρατούμενους στις οποίες απομονώνονται σε κελιά του ενός ή τριών ατόμων και υποχρεώνονται να εκτίσουν σε αυτή τη φρικτή απομόνωση μια φυλάκιση που ξεκινά από 12 έτη και φτάνει τα ισόβια δεσμά. Πρέπει να πούμε ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία ξεπερνούν τις 12 χιλιάδες. Όσοι από αυτούς δεν αναγνωρίζουν το “λάθος” τους, τις “λάθος” ιδέες τους, τοποθετούνται στα λευκά κελιά. Όλοι γνωρίζουν ότι το να κρατείται ένας φυλακισμένος σε απομόνωση, ως μόνιμος τρόπος έκτισης της ποινής του, είναι αντίθετο με όλες τις διεθνείς συμβάσεις. Και θεωρείται ένα από τα αγριότερα βασανιστήρια που μπορεί να επιβληθεί σε έναν φυλακισμένο. Όλοι γνωρίζουν ότι αν δεν είναι χρονικά περιορισμένο το μέτρο, ο κρατούμενος οδηγείται στην ψυχολογική και ηθική εξόντωσή του καθώς εξωθείται στην τρέλα και στον φυσικό θάνατο. Αυτή είναι η περίφημη σωφρονιστική μεταρρύθμιση που εγκωμίασε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ποια είναι η στάση του λαού απέναντι σε αυτή την κατάσταση;
Οι αντιδράσεις είναι γενικευμένες όπως διαπιστώσαμε και σε συναντήσεις που είχαμε στην Πόλη. Συναντηθήκαμε με τον Δικηγορικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο, το Τεχνικό Επιμελητήριο και οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με πολλές προσωπικότητες και δημοσιογράφους της Τουρκίας. Όλοι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τον ασφυκτικό κλοιό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, εξέφρασαν την ριζική τους αντίθεση με τις καθεστωτικές βαρβαρότητες και πρέπει να εκθειάσουμε το θάρρος, την τόλμη και την πίστη τους που μας εξέφρασαν με τις απόψεις τους. Η δράση τους αυτή, πρέπει να ξέρουμε ότι μπορεί να τους οδηγήσει σε δίκες και πολυετείς καταδίκες. Σχετικά λοιπόν με την στάση του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και την περίφημη ελληνοτουρκική προσέγγιση, αναρωτιέμαι σε ποιους απευθύνεται ο κ. Παπανδρέου. Η ελληνοτουρκική φιλία πρέπει να απευθύνεται στο τουρκικό πολιτικό κατεστημένο ή στον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας; Μια συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία δεν μπορεί να θεμελιωθεί στην υποκρισία, στο ψεύδος και στη συναλλαγή και κυρίως πάνω στα δεκάδες και ίσως, αύριο, εκατοντάδες πτώματα, στους μάρτυρες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Η τελευταία ερώτηση αφορά την οικονομική κρίση της Τουρκίας και την πρωτοφανή βοήθεια που δέχεται από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς ώστε να την ξεπεράσει.
Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που προωθείται κάτω από την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οδήγησε την Τουρκία σε οικονομική κρίση και κατάρρευση. Οι αλλεπάλληλες υποτιμήσεις της λίρας και ο πληθωρισμός ρίχνουν, κυριολεκτικά, τα λαϊκά στρώματα σε απόγνωση. Να σκεφτείτε, οι συναλλαγές γίνονται με ένα νόμισμα που μετριέται σε εκατομμύρια και σε δισεκατομμύρια. Για να αγοράσεις σήμερα ένα κουλούρι σου στοιχίζει 1 εκατομμύριο λίρες (1$=1.350.000 λίρες). Η φτώχεια και η ανεργία έχουν φτάσει σε εφιαλτικό σημείο. Η Πόλη και γενικά η Τουρκία είναι ένα καζάνι που βράζει αυτή την περίοδο και έχουν γίνει τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις για τις υπαγορεύσεις του ΔΝΤ, κινητοποιήσεις που αντιμετωπίζονται με τον πιο αυταρχικό τρόπο από την αστυνομία, ακόμη και τον στρατό. Η σημερινή Τουρκία αποτελεί μια χαρακτηριστική εικόνα του πού οδηγούν οι περίφημες συνταγές της παγκοσμιοποίησης. Το ΔΝΤ έδωσε μια πολύ μεγάλη χρηματοδότηση αλλά την έδωσε βάζοντας και τη θηλιά στον λαιμό της χώρας για την περαιτέρω πορεία της. Οι όροι είναι απίστευτα τραγικοί για το μέλλον του τουρκικού λαού. Το Δημόσιο ξεπουλιέται και ήδη ξεκίνησαν με τον Τηλεπικοινωνιακό τους Οργανισμό, ύστερα από παρέμβαση του Μπους. Ακόμη απαιτούνται δραστικοί περιορισμοί μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων και μία άνευ προηγουμένου πορεία απελευθέρωσης που κινδυνεύει να οδηγήσει σε εξάρθρωση τον αγροτικό πληθυσμό της Τουρκίας.
(Τη συνέντευξη από μέρους του Άρδην πήρε ο Σωτήρης Δημόπουλος).
Λευκά κελιά συνέντευξη με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη
1,2K