Η παγκοσμιοποίηση δεν αφορά μόνο ή κυρίως την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας αλλά κατ’ εξοχήν την κοινωνία και τον πολιτισμό. Το ζήτημα της επιβολής μιας ή ενός περιορισμένου αριθμού γλωσσών ως παγκόσμιου επικοινωνιακού οργάνου ή, αντίθετα, η αντίσταση και η ενίσχυση των τοπικών γλωσσών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επίδικα αντικείμενα της μεγάλης διαμάχης της εποχής μας. Η μάχη μαίνεται. Η Γαλλία βρίσκεται σε σύγκρουση με τους Αγγλοσάξονες και προσπαθεί να οργανώσει την “άμυνα” της γαλλοφωνίας, η οποία βρίσκεται σε σαφή υποχώρηση. Το Διαδίκτυο, το λογισμικό των υπολογιστών, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, ο διεθνής τύπος και οι επιστημονικές δημοσιεύσεις κυριαρχούνται από την αγγλοφωνία και οδηγούν στη διαμόρφωση μιας νέας lingua franca, για πρώτη φορά κυριολεκτικά σε πλανητικό επίπεδο. Και εάν γλώσσες όπως τα κινεζικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα χιντί, τα αραβικά, κλπ. μπορούν να στηριχτούν στον μεγάλο αριθμό των ομιλητών τους και εύκολα να οργανώσουν μια “αντεπίθεση”, μικρότερες χώρες και πολιτισμοί προσπαθούν να αμυνθούν κάτω από πολύ δυσμενέστερους όρους.
Τα ελληνικά βρίσκονται σε μια πολύ ιδιαίτερη θέση. Είναι μια γλώσσα εξαιρετικά πλούσια, που υπήρξε στο παρελθόν η lingua franca της Μεσογείου και της καθ’ ημάς Ανατολής, που μιλιέται σήμερα από ένα ελάχιστο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, σε μια χώρα που δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των επιστημονικών και πολιτισμικών εξελίξεων. Η ελληνική όλο και πιο δύσκολα κατορθώνει να αφομοιώνει τις χιλιάδες των ξένων λέξεων που δέχεται, και κατακλύζεται πανταχόθεν από την κυρίαρχη αγγλοφωνία. Έτσι έχουμε πίσω μας το παρελθόν μιας παγκόσμιας γλώσσας, ενώ το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο και επισφαλές.
Η ελληνική γλώσσα, οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, καθώς και τα τελευταία υπολείμματα της παγκοσμιότητάς της, είναι το θέμα του παρόντος αφιερώματος, στο οποίο δημοσιεύονται κείμενα των Ι. Γαβριηλίδη, Γ. Γιαννουλοπούλου, Γ. Καλιόρη, Ο. Κέλλογλου, Μ. Μικρογιαννάκη, Α. Παναγόπουλου, Γ. Παπαγιαννόπουλου, Αδ. Παπαδιαμάντη, Γ. Ρακκά, Σ. Παύλου, Α. Πεπονή, Π. Χαριτάτου.
Ευτυχώς (δυστυχώς για τον υπεύθυνο της ύλης μας), η συζήτηση για τη γλώσσα προκάλεσε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον ώστε το Άρδην είναι υποχρεωμένο να εκδώσει ένα τρίτο (sic!) αφιέρωμα για το θέμα, που θα επικεντρωθεί στη σχέση της γλώσσας με την εκπαίδευση και την ανθρώπινη φύση. Σε αυτό θα δημοσιευτούν μεταξύ άλλων κείμενα των Ν. Βαρδιάμπαση, Χ. Γιανναρά, Δ. Γουδήρα, Π. Κοτσιώνη, Αδ. Κοραή, Δ. Μπάσογλου, π. Γ. Μεταλληνού, Α. Μπιελιέτσκι, Γ. Παπαμιχαήλ, Αχ. Τζάρτζανου, Χ. Τσολάκη, Τ. Χατζηαναστασίου, κ.ά.