Αρχική » Η ευθύνη των διανοουμένων

Η ευθύνη των διανοουμένων

από Άρδην - Ρήξη

Συγγραφέας: Nikolai Todorov*

Άρδην τ. 06

Πριν από 35 χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς επίσης ιστορικοί και φιλόλογοι, συγκεντρώθηκαν στο Βουκουρέστι με πρωτοβουλία της Ουνέσκο.

Ο κύριος σκοπός της συγκέντρωσης αυτής ήταν να συζητηθούν α προβλήματα της περιοχής, και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για να αρθεί η αποξένωση μεταξύ των Βαλκανίων και των υπόλοιπων χωρών.

Η γενική άποψη που επικράτησε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ήταν η ακόλουθη: το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη δυσπιστία και την εχθρότητα που επικρατούσε ανάμεσα στις διαφορετικές βαλκανικές εθνότητες, ανήκε στους ίδιους τους επιστήμονες και διανοούμενους των Βαλκανίων, οι οποίοι ήταν επίσης υπεύθυνοι και για την ενθάρρυνση στρατιωτικών περιπετειών στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα, το συμπέρασμα των πολύωρων αυτών συζητήσεων, ήταν ότι μόνο με συλλογικές προσπάθειες των επιστημόνων και διανοούμενων των Βαλκανίων θα ήταν δυνατή μια στροφή στη συμπεριφορά της κάθε βαλκανικής χώρας με το γείτονά της.

Δημιουργήθηκε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο με στόχο συχνά διεθνή συνέδρια και συμπόσια με θέμα τα βαλκανικά προβλήματα. Ιδρύθηκαν επίσης διεθνείς επιτροπές και δημιουργήθηκαν βαλκανικά ινστιτούτα σε όλες τις βαλκανικές χώρες.

Με αυτόν τον τρόπο, οι βαλκανικές σπουδές έγιναν ένας από τους περισσότερο υποσχόμενους τομείς της ευρωπαϊκής πολιτιστικής παράδοσης.

Σήμερα, με τις διάφορες πολιτικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο όνομα της δημοκρατίας, εμφανίζονται καταστάσεις, οι οποίες απειλούν την ειρήνη και την ομαλή ανάπτυξη των βαλκανικών χωρών.

Η απάντησή μας σε παρόμοιες πράξεις βίας είναι αυστηρώς αρνητική. Ο πολιτικός διάλογος είναι ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση των περίπλοκων αυτών προβλημάτων. Ο πόλεμος και οι καταστρεπτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποκλεισθούν για πάντα από τα Βαλκάνια. Και αυτό ακριβώς είναι και το δυσκολότερο έργο των διανοούμενων των Βαλκανίων.

*(Πρωην πρεσβευτής της Βουλγαρίας στην Ελλάδα).

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ