Από το liberal.gr
Για πρώτη φορά ίσως στην σύγχρονη ιστορία της, η Ευρώπη δείχνει τόσο εξαρτημένη από τις διαθέσεις της Τουρκίας, καθώς η εξασφάλιση της συνδρομής του «Σουλτάνου» στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος είναι καθοριστική.
Το πολιτικό μέλλον της Α. Μέρκελ, που το επόμενο Σαββατοκύριακο αντιμετωπίζει μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση σε τρία κρατίδια, η οποία έχει πάρει μορφή δημοψηφίσματος για την χαλαρή μεταναστευτική πολιτική της, η σταθερότητα των Δυτικών Βαλκάνιων αλλά και της Ελλάδας, η κλυδωνιζόμενη ενότητα της Ευρώπης αλλά και η τύχη δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, κρίνονται στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. –Τουρκίας.
Η προσδοκία του κ. Τσίπρα αλλά και της Γερμανίδας Καγκελαρίου είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία για μια μεγάλης κλίμακας επιστροφή στην Τουρκία χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που από το έδαφός της έχουν περάσει στην Ελλάδα. Φυσικά τέτοιου είδους συμφωνίες με την Τουρκία, έχουν ένα αγλαό πρόβλημα: την εφαρμογή τους…
Εσπευσμένα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για την επέκταση της δραστηριοποίησης της Νατοϊκής Δύναμης εκτός των διεθνών υδάτων, στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και της Ελλάδας, κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με τις δυο χώρες.
Η ρύθμιση αυτή (που την παρουσίασαν ως Συμφωνία) θεωρητικά επιτρέπει στα νατοϊκά σκάφη να πλέουν και να επιτηρούν και πιο κοντά στις τουρκικές ακτές ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως οι διακινητές. Όμως παραμένει αναπάντητο το ερώτημα του τι ακριβώς θα πράττει η Νατοϊκή Δύναμη εντός των… ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου πλέον δεν μπορεί ούτε απώθηση των βαρκών να γίνει, παρά μόνο Έρευνα και Διάσωση, όπως γίνεται ακριβώς μέχρι σήμερα και χωρίς την συνδρομή του ΝΑΤΟ…
Φυσικά η… Συμφωνία την οποία έσπευσε να ανακοινώσει με δήλωση του ο γ.γ. της Συμμαχίας, κ. Στόλτεμπεργκ, δεν λύνει καμία από τις εκκρεμότητες που παραμένουν ανοικτές από την πρώτη στιγμή και ειδικά μετά την απαίτηση από την Τουρκία να νομιμοποιηθεί μέσω της Νατοϊκής Αποστολής όλο το πλαίσιο των διεκδικήσεών της εναντίον της χώρας μας.
Το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής ήταν αποκαλυπτικό και, παρά την δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών ότι το υπόμνημα των 17 σημείων απορρίφθηκε από την Ελλάδα, κανείς από την Αθήνα δεν μπορεί να δώσει την απάντηση στο τι θα συμβεί εάν αύριο το Νατοϊκό στρατηγείο δώσει σήμα ότι υπήρξε εντοπισμός ανθρώπων σε κίνδυνο στα Ίμια, ποιος θα αναλάβει την διάσωση, ούτε φυσικά εάν τα πλοία της νατοϊκής δύναμης θα ελλιμενιστούν σε κάποιο από Δωδεκάνησα, ή εάν τα νατοϊκά πτητικά μέσα θα ενημερώνουν τις ελληνικές αρχές όταν πετούν στο τμήμα του ελληνικού εναερίου χώρου μεταξύ των 6 και 10 ν.μ., το οποίο η Τουρκία (και οι ΗΠΑ) δεν αναγνωρίζουν ως ελληνικό.
Η Α. Μέρκελ δεν έχει πολλές επιλογές. Το ευρωπαϊκό-ηγετικό προφίλ της δεν μπορεί να αντέξει το κλείσιμο των συνόρων, η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Γερμανία αλλά και η σχέση με γειτονικές χώρες δεν αντέχουν τις ανεξέλεγκτες ροές, η ίδια δεν μπορεί να αποδεχθεί εύκολα την επιβολή των ανώτατων αριθμητικών ορίων στην υποδοχή προσφύγων. Όλα αυτά τουλάχιστον μέχρι τις 13 Μαρτίου, όταν θα έχουν κλείσει οι κάλπες στα τρία κρατίδια.
Για όλα αυτά έχει ανάγκη την σύμπραξη με την Τουρκία, αλλά και την συνεργασία με την Ελλάδα, ώστε η χώρα μας να αποτελέσει για όσο διάστημα απαιτηθεί την ζώνη ασφαλείας που θα συγκρατεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Χθες ο κ. Νταβουτογλου λίγο πριν συναντηθεί στις Βρυξέλλες με την Α. Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ε.Ε., Μ. Ρούτε, υποστήριξε όπως ήταν αναμενόμενο την πρόταση του Τ. Ερντογάν για δημιουργία μιας πόλης στην Βόρεια Συρία για την εγκατάσταση των προσφύγων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μάλιστα είπε συγκεκριμένα ότι η πόλη αυτή θα πρέπει να φτιαχτεί στην περιοχή μεταξύ Αζαζ και Τζαραμπλούς, εκεί ακριβώς που επιδιώκουν οι Κούρδοι της Συρίας να «ενώσουν» τα τρία κουρδικά καντόνια της Συρίας δημιουργώντας μια ενιαία περιοχή, που αποτελεί έναν από τους μεγάλους εφιάλτες της Τουρκίας.
Η Τουρκία ζητά εκτός από οικονομική βοήθεια και την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, αλλά και απελευθέρωση Κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Λευκωσία, παρά τις σκέψεις που είχαν υπάρξει αρχικά στην Αθήνα για άρση του κυπριακού βέτο.
Η Ελλάδα δυστυχώς από αυτό το μεγάλο παγκόσμιων διαστάσεων παιγνίδι, μόνο χαμένη μπορεί να βγει. Ακόμη κι αν σήμερα υπάρξει απόλυτη συμφωνία με την Τουρκία και ακόμη κι αν η Τουρκία αρχίσει να εφαρμόζει από σήμερα τις συμφωνίες επανεισδοχής των παράτυπων οικονομικών μεταναστών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να κατακλύζεται από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Όσο παραμένει «ζωντανή» η ελπίδα υποδοχής προσφύγων στην Γερμάνια και στις άλλες χώρες χωρίς αριθμητικά όρια, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες θα φθάνουν στην Ελλάδα, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα. Μέχρι ότου η Τουρκία ελέγξει αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές και λειτουργήσει το σύστημα επανεισδοχης παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, και μέχρι ότου οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν σε ένα σύστημα κατανομής των προσφύγων, η Ελλάδα θα αποτελέσει την «αποθήκη ψυχών» την οποία ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ να δημιουργηθεί στην Ελλάδα.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάιμαν, συνεπής σε μια πολιτική που τείνει πλέον να γίνει εθνική πολιτική για την Αυστρία, κάλεσε την Γερμανία να ορίσει και η ίδια ανώτατο όριο στον αριθμό προσφύγων που μπορεί να υποδεχθεί. Ο κ. Φάιμαν και ορθά, δηλώνει ότι όσο η Γερμανία δεν καθορίζει αυτό το όριο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα έρχονται στην Ευρώπη, με την ελπίδα φυσικά ότι θα βρεθεί και γι αυτός μια θέση σε κάποια Βορειοευρωπαϊκή χώρα.
Η Αυστρία τίθεται εναντίον της «ελεύθερης διέλευσης» και θα επιμείνει στο κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής, στην ελεγχόμενη μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.
Στην Σλοβακία η είδηση από τις χθεσινές εκλογές δεν ήταν ότι βγήκε πρώτο το κόμμα του πρωθυπουργού Φίτσο, που προκαλεί συχνά-πυκνά την Ελλάδα με τις απαράδεκτες δηλώσεις του, αλλά ότι έχασε ψήφους προς την πλευρά του ακροδεξιού και σχεδόν φιλοναζιστικού κόμματος της χώρας που συγκέντρωσε 8%. Έτσι η Σλοβακία γίνεται ακόμη πιο ακραία στο μεταναστευτικο.
Ο άλλος ηγέτης, ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, γνωστός για τις συχνές επιθέσεις του εναντίον της Ελλάδας, δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το χρέος της με την οργάνωση κέντρων απέλασης μεταναστών διευκολύνοντας έτσι την Ευρώπη.
1 ΣΧΟΛΙΟ
Η Άγκυρα στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής πρότεινε:
• Την επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που πέρασαν από τη Τουρκία στην Ελλάδα πίσω στη Τουρκία.
• Την εφαρμογή του σχεδίου για απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
• Την εκταμίευση των 3 δις και επιπλέον χρηματοδότηση για τους Σύρους πρόσφυγες (2 δίς τον χρόνο).
• Το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.
• Την πιθανότητα δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη Συρία.
• Την μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Τουρκία στην ΕΕ με τη φόρμουλα «ένας προς ένα».
Αυτό που δεν μπόρεσε να πετύχει στην Συρία μετά την ρωσική εμπλοκή, αυτό που δεν μπορεί να πετύχει στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, φαίνεται να το πετυχαίνει εμπλέκοντας τους αλλόφρονες ευρωπαίους.
Γιατί οι ευρωπαίοι δέχτηκαν την συζήτηση, κάτω από ένα συμβολικό μπάνερ όπου το σύμβολο της ευρωπαικής ένωσης και της τουρκίας εμφανιζόταν ισότιμα, προς τέρψη των επιγόνων του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Ο δε Τσίπρας χαρακτήριζε “δελεαστική” της τουρκική πρόταση. Αυτό κι αν δεν είναι win – win.
Είναι η στιγμή η Ελλάδα να επανεξετάσει την στρατηγική της των συμμαχιών, καθώς το φακιόλι και το σαρίκι, μαζί, μοιράζουν τα γαιοστρατηγικά και οικονομικά ιμάτια μας, με τις ευλογίες του θείου Σαμ. Αυτή η Ευρώπη, μια ένωση σε πλήρη διάλυση και αδυναμία / απροθυμία να αντιπαρατεθεί στον ασύμμετρο πόλεμο των νεοθωμανών, δεν μπορεί να αποτελεί το αποκλειστικό στήριγμα απέναντι στην Ανατολή.