Εναλλακτική συνάντηση του Άρδην στα Βασιλικά Ευβοίας
Την εβδομάδα που μας πέρασε οι νεώτεροι φίλοι και μέλη του Άρδην πραγματοποίησαν μια εναλλακτική συνάντηση στα Βασιλικά της Ευβοίας. Συνολικά γύρω στα 100 άτομα συμμετείχαν στις συζητήσεις και τις δραστηριότητες της συνάντησης, κατά το τετραήμερο 21-24 Ιουλίου, στο «πολυχώραφο» Ξουτκά.
Την Παρασκευή το πρωί πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την φυγή των νέων, και τις προοπτικές συγκρότησης ενός κινήματος επαναπατρισμού. Στο πλαίσιο της αναδείχθηκαν ζητήματα όπως η δικτύωση της νέας διασποράς, η αναγκαιότητα ύπαρξης πρωτοβουλιών επανασύνδεσης με την εγχώρια πραγματικότητα, η αναγκαιότητα παροχής δικαιώματος ψήφου κ.ο.κ. Ακόμα, συζητήσαμε τις προϋποθέσεις για την ενθάρρυνση ενός ρεύματος επαναπατρισμού, το οποίο βλέπουμε να αναπτύσσουμε στο πλαίσιο αιτημάτων για ουσιαστική αποκέντρωση της χώρας, που συνδέεται με μια μεγάλη πρωτοβουλία για την αναγέννηση του παραγωγικού ιστού στην ελληνική περιφέρεια. Και αυτό όχι μόνον στον πρωτογενή τομέα, όπως συνήθως ακούγεται, αλλά εξίσου στον δευτερογενή και στις υψηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες του τριτογενή τομέα.
Την Παρασκευή το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση που πλαισιώνει την χώρα μας. Κύρια ζητήματα που αναδείχθηκαν από τους ομιλητές (Γ. Ξένος, Χ. Πέτρου, Γ. Ρακκάς) ήταν:
Α. Ο νέος γεω-οικονομικός ανταγωνισμός που διαμορφώνεται από την ανάδυση δύο ανταγωνιστικών πρωτοβουλιών για τον συντονισμό της διεθνούς οικονομίας: Της δι-ατλαντικής συνεργασίας (TTIP) και της συνεργασίας του Ειρηνικού (TTP) από την πλευρά της Δύσης, και της πρωτοβουλίας για την Ευρασιατική Ενοποίηση (Δρόμος του Μεταξιού) που πήρε η Κίνα σε συνεργασία με την Ρωσία και άλλες χώρες.
Β. Επίσης, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην γειτονική Τουρκία, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα των αξιωματικών και την ολική επαναφορά του Ερντογάν, ο οποίος ως απάντηση σε αυτό εγκαινίασε μια γιγάντια εκστρατεία για την ολοκλήρωση του εξισλαμισμού της πολιτικής και κοινωνικής ζωής τον εκφασισμό της
Γ. Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων και την πρόσφατη επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με την Ρωσία, πως διαμορφώνεται το τοπίο στις συνομιλίες για το Κυπριακό, και τις προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα, σε συνεργασία με τις πολιτικές και τις οικονομικές ελίτ της Κύπρου να επιβάλουν ένα νέο σχέδιο Ανάν στην περιοχή.
Τέλος, το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της συνάντησης με εισήγηση του Γ. Καραμπελιά. Σε αυτήν, συζητήσαμε σε βάθος τα κεντρικά σημεία και τα χαρακτηριστικά που διέπουν την διαμόρφωση ενός νέου αντιστασιακού οράματος για την χώρα, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από μια αδιάλειπτη αντιστασιακή εμπειρία… πέντε δεκαετιών. Τα κομβικά σημεία του νέου προτάγματος θα πρέπει να απαντούν τόσο στην εγχώρια ιδιαιτερότητα της… παρακμής, που απειλεί την επιβίωση του ελληνισμού μέσα στον 21ο αιώνα, όσο και στα παγκόσμια αδιέξοδα που αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή ο κόσμος: Την πλανητική οικολογική κρίση, καθώς και την τεχνολογική ύβρη που αξιώνει την μετάλλαξη… της ίδιας της ανθρώπινης φύσης προκειμένου να μεγιστοποιήσει την προσαρμοστικότητά της στο πλαίσιο της αγοροκρατίας και της υπερκατανάλωσης, το πρόβλημα της δημοκρατίας, έτσι όπως τίθεται στους σημερινούς του όρους κ.ο.κ. Το πρόταγμα μας ή θα είναι ολικό, και θα απαντάει στην ανάγκη για ριζικό μετασχηματισμό της ελληνικής πολιτείας, κοινωνίας και οικονομίας ή θα προσκρούσει στα βράχια της αδηφάγου… πραγματικότητας της εθνικής υποτέλειας και της κοινωνικής καθίζησης.
Κοινό συμπέρασμα από την εμπειρία της συνάντησης… η ανάγκη να πυκνώσουν αυτές οι συναντήσεις στην περίοδο που μας έρχεται, καθώς η επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο, η εναλλακτικές μορφές κοινωνικότητας και συνεύρεσης λειτουργούν ως μια βαθιά ανάσα/ανάπαυλα από την διάχυτη ατμόσφαιρα παραίτησης που κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν παλιοί και νεώτεροι φίλοι μας με σημαντική την παρουσία των νεώτερων ηλικιών, γεγονός που αποτελεί μια ελπιδοφόρο εξέλιξη τη στιγμή κατά την οποία όπου τα πλήθη νεαρών συμπολιτών μας ξεχύνονται στους δρόμους για να πιάσουν τα… πόκεμον. Τέτοιες πρωτοβουλίες, λοιπόν, πέρα από την πολιτική συζήτηση και την επεξεργασία των προβλημάτων της χώρας, μας βοηθούν να διατηρήσουμε και την… «ανθρωπινότητά μας»…. Και σε αυτό βόηθησε προφανώς και το καταπληκτικό φυσικό τοπίο αλλά και οι άνθρωποι των Βασιλικών.
28 Ιουλίου 2016
Η προσωρινή Γραμματεία του Άρδην
1 ΣΧΟΛΙΟ
Ημουν εκει και ηταν ολα πολυ ωραια……