Αρχική » Σύριζα-Bank και το βαρίδι Καλογρίτσας

Σύριζα-Bank και το βαρίδι Καλογρίτσας

από Άρδην - Ρήξη

Σκίτσο του Δ. Χαντζόπουλου

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στην Τράπζεζα Αττικής είναι μέγα σκάνδαλο

Του Γιάννη Ξένου από την Ρήξη φ. 131

Αν ζούσαμε σε άλλες εποχές και η κάθε μέρα δεν ήταν περισσότερο ή λιγότερο κρίσιμη για την ολοκληρωτική χρεοκοπία της χώρας, όταν δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα στο Αιγαίο, η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής θα αποτελούσε μέγα σκάνδαλο. Στα όσα γνωρίζαμε ήρθε να προστεθεί η μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στον Άρειο Πάγο και οι πληροφορίες που περιέχει για το όργιο κακοδιαχείρισης στην τράπεζα από τις αρχές του 2015.
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, το ελάχιστο επιτόκιο με το οποίο μπορούσε να δανείσει η τράπεζα για να μη χάνει χρήματα ήταν 4,17%. Αυτό το επιτόκιο ήταν για τους πελάτες με την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα και, όσο αυτή γινόταν πιο επισφαλής, το επιτόκιο θα έπρεπε να αυξάνεται. Αυτός ο κανόνας καταστρατηγούνταν συστηματικά από τη διοίκηση της τράπεζας. Σε περιπτώσεις με διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας ICAP F, το μέσο επιτόκιο βάσει της τιμολογιακής πολιτικής προβλεπόταν να είναι 8,79%, αλλά δόθηκαν 1.740 δάνεια συνολικού ύψους 297 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 8,32% (απόκλιση 0,47%). Σε περιπτώσεις με διαβάθμιση G, όπου το μέσο επιτόκιο βάσει της τιμολογιακής πολιτικής προβλεπόταν να είναι 11,84%, δόθηκαν 1.589 δάνεια, συνολικού ύψους 391 εκατ. ευρώ, με μέσο επιτόκιο 8,47% (απόκλιση 3,37%).
Σε περιπτώσεις με διαβάθμιση Η, όπου το μέσο επιτόκιο βάσει της τιμολογιακής πολιτικής προβλεπόταν να είναι 14,02%, δόθηκαν 3.401 δάνεια (αντιστοιχούν στο 31% του συνολικού χαρτοφυλακίου) συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με μέσο επιτόκιο 7,75% (απόκλιση 6,27%).
Σε περιπτώσεις με διαβάθμιση ΝΤ (τη χαμηλότερη), όπου το μέσο επιτόκιο βάσει της τιμολογιακής πολιτικής προβλεπόταν να είναι 14,02%, δόθηκαν 528 δάνεια συνολικού ύψους 142 εκατ. ευρώ, με μέσο επιτόκιο 7,46% (απόκλιση 6,56%).
Δάνεια με σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια έλαβαν μια σειρά από εταιρείες γνωστών επιχειρηματιών, όπως ο Τοξότης του Χρ. Καλογρίτσα, η Ιντρακόμ του Σ. Κόκκαλη κ.ά.
Αλλά η αναφορά αποκαλύπτει και άλλες ατασθαλίες: Σειρά εταιρειών, μεταξύ των οποίων και οι κατασκευαστικές Τοξότης, J&P ΑΒΑΞ και Θέμελη Κατασκευαστική, κατόρθωσαν να μετατρέπουν βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις τους σε μακροπρόθεσμα δάνεια, χωρίς εύλογη αιτιολόγηση.
Το αντάλλαγμα που λάμβανε η διοίκηση της τράπεζας για να χορηγεί δάνεια με ελάχιστη εξασφάλιση και με επιτόκια που τη ζημίωναν, ήταν το συμμετάσχουν οι επιχειρηματίες στην ανακεφαλαιοποίησή της. Στην ανακεφαλαιοποίηση του χειμώνα του 2015, η διοίκηση της τράπεζας, που φυσικά ελεγχόταν άμεσα από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη και τον υπ. Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, είχε ως στόχο να μη βρεθεί στην ανάγκη του ΤΧΣ, όπως οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Έτσι χρηματοδότησε επιχειρηματίες με τους οποίες διατηρούσε φιλικές σχέσεις, ώστε να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίησή της.
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, η Τράπεζα Αττικής χορήγησε δάνεια σε 16 εταιρείες, τεχνικές και άλλες. Η Τοξότης συμμετείχε στην αύξηση με 12 εκατ. ευρώ. Περίπου 16 εκατ. ευρώ έλαβαν εταιρείες που συνδέονται με τον επιχειρηματία Γιώργο Φειδάκη. H κατασκευαστική JP Άβαξ έλαβε δάνειο 12 εκατ. ευρώ. Η PAP Energy, στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας Λ. Παναγάκος, πήρε δάνειο 6 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Intracom του Κόκκαλη έλαβε δάνειο 1,252 εκατ. ευρώ και συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου με το ποσό των 2,25 εκατ. ευρώ. Επίσης η Intrasoft συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου με 1 εκατ. ευρώ και το πόρισμα αναφέρει ότι υπήρξε έμμεση χρηματοδότηση ενός εκατ. ευρώ. Με 4 εκατ. ευρώ συμμετείχε η Ionis Development SA, η οποία επίσης έλαβε ισόποση απευθείας χρηματοδότηση από την τράπεζα. Η Hellenic Plastic SA τοποθέτησε 2 εκατ. ευρώ στην αύξηση της Τράπεζα Αττικής και οι ελεγκτές αναφέρουν ότι η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε άμεσα από την τράπεζα με 2 εκατ. ευρώ.

Το βαρίδι Καλογρίτσας

Ο Χρ. Καλογρίτσας εξελίσσεται σε μόνιμο βραχνά για την κυβέρνηση, παρά τις όποιες υπηρεσίες τής παρέχει με την έκδοση της εφημερίδας Documento (όπου πριν λίγες αποχώρησε από το προσκήνιο αφήνοντας τον Κώστα Βαξεβάνη τον ρόλο του εκδότη). Κατά το 2015, η Τράπεζα Αττικής χρηματοδότησε τις εταιρείες Καλογρίτσα με σχεδόν 40 εκατ. ευρώ με πολύ ευνοϊκούς όρους, όπως το ότι η εξασφάλιση της τράπεζας, αντί να είναι σε μετρητά, να είναι ενεχυρίαση συμβάσεων που υπογράφει αφειδώς με το Δημόσιο ο Καλογρίτσας. Τον Απρίλιο 2015 η τράπεζα του αύξησε το πιστωτικό όριο από 10 εκατ. ευρώ, σε 50 εκατ., και στις 14 Μαΐου σε 100 εκατ. ευρώ! Το δάνειο που έλαβε ο Καλογρίτσας τον Σεπτέμβριο του 2015, ύψους 14,5 εκατ. ευρώ είχε επιτόκιο 2,6%, τη στιγμή που η τράπεζα θα έπρεπε να δανείζει σε πελάτες με την πιστοληπτική ικανότητα του συγκεκριμένου επιχειρηματία με επιτόκιο όχι κάτω από 11,84% (απόκλιση 9,24%)!
Αλλά ο Καλογρίτσας δεν κάθεται στ’ αβγά του – σύμφωνα με απαντητική επιστολή της τράπεζας Αττικής προς τον επιχειρηματία, στις 24 Ιανουαρίου 2017 της ζήτησε νέο δάνειο. Η τράπεζα του απάντησε ότι δεν θα ανεχθεί τις ασφυκτικές πιέσεις του (καταγγέλλει μέχρι και απειλητικά μηνύματα κατά υπαλλήλων της) και δεν πρόκειται να του χορηγήσει νέα δάνεια, γιατί έχει υπερβεί το όριο που του έθεσαν, των 108 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα τον απειλεί ότι, «Εάν δεν είστε σε θέση να φέρετε εις πέρας τα έργα που έχετε αναλάβει, είτε με χρηματοδοτήσεις άλλων τραπεζών ή τρίτων, άλλως εξ ιδίων σας, τότε θα μας αναγκάσετε να σας θέσουμε υπό την εποπτεία μας και να επιδιώξουμε να αναλάβουν και αποπερατώσουν τα εν εξελίξει έργα σας άλλοι αξιόπιστοι φορείς», δηλαδή να θέσει υπό εποπτεία της τις εταιρείες του. Ενώ τον καρφώνουν (και καρφώνουν και την κυβέρνηση) για την εμπλοκή του στα ΜΜΕ: «Είναι όμως απορίας άξιον πώς είσθε έτοιμοι να σπαταλήσετε υπέρογκα ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε άλλες άσχετες επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν τοποθετείτε τα κεφάλαια αυτά στον όμιλο των τεχνικών σας επιχειρήσεων, για να τις καταστήσετε ενήμερες και αξιόχρεες».
Η επιδίωξη Δραγασάκη για παράλληλο τραπεζικό σύστημα ήταν το πλαίσιο που αναζητούσαν οι Σπίρτζης–Παππάς προκειμένου με τα λεφτά του Ταμείου Μηχανικών, να στήσουν τα νέα τζάκια τύπου Καλογρίτσα. Τόσο η σύλληψη της ιδέας, όσο και η εκτέλεσή της έχουν ως αποτέλεσμα- ένα σκάνδαλο πρώτης τάξης, διά χειρός Σύριζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ