Αρχική » Συνεταιρισμοί: Ένα βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της ελληνικής κρίσης

Συνεταιρισμοί: Ένα βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της ελληνικής κρίσης

από Άρδην - Ρήξη
Από την εκδήλωση που διοργάνωσε το Μ.Θ. το Σάββατο 18 Μαρτίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας.
Aπό την ιστοσελίδα του Μένουμε Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο 18 Μαρτίου, 80 άτομα περίπου παρακολούθησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, την εκδήλωση του Κινήματος Άρδην και του Μένουμε Θεσσαλονίκη για την σημασία των συνεταιρισμών στην πρωτογενή παραγωγή, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας Ορίζοντας 2021: Ένα όραμα παραγωγής και δημιουργίας για την Ελλάδα.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Κωνσταντής Σεβρής, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μένουμε Θεσσαλονίκη και μέλος του Κινήματος Άρδην: «Θέλουμε να αναδείξουμε πτυχές αλλά και να προκαλέσουμε μια γόνιμη συζήτηση με απώτερο σκοπό, το 2021, 200 χρόνια μετά την απελευθέρωσή μας, να έχουν τεθεί οι βάσεις ώστε η Ελλάδα σε ένα κόσμο που γνωρίζει νέες εντάσεις και αναδιατάξεις, να βρίσκεται σε διαφορετική τροχιά από τη σημερινή», είπε ο Κ.Σεβρής. «Ευτυχώς, η κρίση πέραν της παρακμής θα λειτουργήσει και ως ευκαιρία· στα χρόνια της, θα εμφανιστεί ένα ρεύμα νέων ανθρώπων που στρέψει το ενδιαφέρον του στην αγροτική παραγωγή, θα ξεδιπλωθούν κινήματα απευθείας σχέσης παραγωγών και καταναλωτών στα αστικά κέντρα, θα ανακάμψουν τα συνεργατικά – συνεταιριστικά εγχειρήματα και άνθρωποι σε όλη την ελληνική ύπαιθρο μοχθούν, αποδίνοντας ένα ιδιαίτερο στίγμα στα προϊόντα τους».Οι τοποθετήσεις των ομιλητών ξεκίνησαν με την εισήγηση του Κυριάκου Κατσαρού, προϊστάμενου των καταστημάτων Θεσσαλονίκης, ο οποίος μας παρουσιάσε βασικά στοιχεία από την δραστηριότητα του συνεταιρισμού, περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας και την φιλοσοφία του: Ο συνεταιρισμός ΘεσΓάλα,ξεκίνησε την δραστηριότητά του το 2011, και πλέον διατηρεί 62 σημεία πώλησης με αυτόματους πωλητές στην Λάρισα, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Αριθμεί πλέον 100 συνεταιριζόμενους παραγωγούς, που διαθέτουν 50 φάρμες ενώ παράλληλα απασχολεί 165 εργαζόμενους στο δίκτυο διανομής, αλλά και στο δικό του εργοστάσιο παστερίωσης στην Φαλάνη της Λάρισας. Έχει σήμερα κύκλο εργασιών 30 εκ.€, και σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξή του διευρύνοντας την διανομή και σε άλλους νομούς, με συσκευασμένο Γάλα το οποίο θα διατίθεται από μικρομάγαζα. Επιδιώκει την συνεργασία με άλλους συνεταιρισμούς, όπως για παράδειγμα με τον ‘αδελφό’ συνεταιρισμό ΘεσΓη που τον προμηθεύει ζωοτροφές για τις φάρμες του. Για τον θετικό αντίκτυπο από την λειτουργία του συνεταιρισμού, ο Κ. Κατσαρός, στάθηκε ιδιαίτερα στην επίτευξη βιωσιμότητας και όρων ‘δίκαιης τιμής’ για τους συμμετέχοντες παραγωγούς, την παράκαμψη των μεσαζόντων που επιτυγχάνει, την δυνατότητά του προσφέρει στον καταναλωτή ποιοτικό προϊόν σε φτηνή τιμή, στην προώθηση του συνεταιριστικού ιδεώδους και την ανάδειξη του παραγωγού στο προσκήνιο, αλλά και στην οξυμένη κοινωνική ευθύνη που διακατέχει το συνεταιριστικό σχήμα (χαρακτηριστικό είναι ότι χορηγεί δωρεάν Γάλα σε όλους τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λάρισας).

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δ. Αμανατίδης από την Κοινωνική Συνεταριστική Επιχείρηση ‘Σπάρτακος’ της Κομοτηνής: «Ασχοληθήκαμε με το δίκοκκο σιτάρι, την παραγωγή και την επεξεργασία του, σε μια μονάδα πλήρως καθετοποιημένη. Σήμερα όλα τα μηχανήματα από το χωράφι μέχρι το ράφι ανήκουν στην ΚΟΙΝΣΕΠ και καλλιεργούνται κάθε έτος 60 έως 100 στρέμματα ανάλογα με τις ανάγκες της χρονιάς. Βγάζουμε αλεύρι σε ιδιόκτητο παραδοσιακό ξύλινο πετρόμυλο και το αξιοποιούμε, παρασκευάζοντας ζυμαρικά». Ακόμα, ο Σπάρτακος έχει διαθέσει 12 στρέμματα στο κέντρο της Κομοτηνής, τα οποία αξιοποιούνται ως κοινοτικοί, αυτοδιαχειριζόμενοι λαχανόκηποι, και δίνουν την δυνατότητα σε 240 οικογένειες της πόλης να παράγουν τα δικά τους λαχανικά για το τραπέζι. Απασχολεί 19 μέλη, ενώ αναμένεται να εντάξει άμεσα άλλους 5, καθώς σχεδιάζεται να επεκταθεί στην παραγωγή όσπριων και λαχανικών. Τα προϊόντα του «Σπάρτακου» διατίθενται σε επιλεγμένα μικρά καταστήματα της ακριτικής πόλης, ενώ σύντομα σχεδιάζεται η διεύρυνση της διανομής τους και στις άλλες πόλεις της Θράκης.

Τέλος, ο Α. Κοντογεώργος έδωσε το θεωρητικό στίγμα για την αξία και την σημασία που έχουν οι συνεταιρισμοί στην ανάπτυξη της αγροτο-κτηνοτροφικής οικονομίας, και όχι μόνο: «Ο θεσμός του αγροτικού συνεταιρισμού έχει τις ρίζες του στα πανάρχαια χρόνια», είπε. Τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα αφορούν σε ιδιαίτερες αρετές που αποδίδονται στην ιδιαίτερη φύση του συνεταιρίζεσθαι: Η εμπιστοσύνη, η αμοιβαιότητα, η ταύτιση των παραγωγών με το κοινό τους εγχείρημα, η ανοιχτή, ισότιμη επικοινωνία που διατηρούν μεταξύ τους, αποτελούν παράγοντες που ενθαρρύνουν την αποδοτικότητα, την καινοτομία και την λειτουργικότητα των συνεταιριστικών σχημάτων.

Η συζήτηση έκλεισε με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και ερωτήσεις συμπολιτών μας, που συμμετέχουν σε διάφορα συνεταιριστικά εγχειρήματα ή που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν νέα τέτοια στην πόλη μας.

Κοινό συμπέρασμα της εκδήλωσης, ότι οι συνεταιρισμοί μπορούν και πρέπει να εξελιχθούν σε ένα από τα βασικά εργαλεία για την καταπολέμηση της βαθιάς κρίσης που μαστίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Τα οφέλη τους είναι πολλαπλά, καθώς μπορούν σήμερα να λειτουργήσουν ως εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης, αποκέντρωσης και αναζωογόνησης της ελληνικής περιφέρειας, προστασίας της μικρής και μεσαίας αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, ως διέξοδος για την απασχόληση των νέων και στο κλεινόν άστυ, και τέλος, μπορούν να συμβάλουν στην τοπικοποίηση της παραγωγής, συνδέοντας τις πόλεις με την ημι-αστική και περιαστική ύπαιθρό τους.

Υ.Γ. Ως Μένουμε Θεσσαλονίκη θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους υπαλλήλους του Δήμου Θεσσαλονίκης, που παρεβρέθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και στήριξαν τεχνικά την διεξαγωγή της εκδήλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ