Tο μήνυμα του κ. Γαβρόγλου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
Του Τάσου Χατζηαναστασίου δημοσιεύτηκε στην Ρήξη φ. 132
Στο καθιερωμένο μήνυμα του υπουργού Παιδείας για την 25η Μαρτίου είχαμε ένα μοναδικό κατόρθωμα: Κατάφερε να μην αναφέρει ούτε μία φορά τις λέξεις: Τουρκοκρατία, Τούρκοι, ή έστω Οθωμανοί, Έλληνες, Ελλάδα. Έχουμε μόνο «άντρες, γυναίκες, ανθρώπους»!
Ιδού το μήνυμα (σε παρένθεση σχόλια δικά μου): «Είναι σημαντικό να ξαναδιαβάσουμε τα κείμενα των λογοτεχνών μας που αναφέρονται στην Επανάσταση του 1821. Να ψηλαφίσουμε μέσα σε αυτά όχι μόνο την γενναιότητα των ηρώων, αλλά την τόσο έντονη θέληση των ανδρών και των γυναικών της καθημερινότητας για μία ζωή με αξιοπρέπεια και ελευθερία (δηλαδή υπάρχουν οι ήρωες και οι άνθρωποι της καθημερινότητας, που δεν είναι ήρωες, διότι δεν αγωνίζονται, απλώς έχουν «έντονη θέληση»! Προς τι αυτή η μάλλον όχι και τόσο αριστερή άποψη, που διακρίνει τους ήρωες που είναι γενναίοι, από τον λαό που δεν είναι, ή μήπως έχουμε τη διάκριση «πρωτοπορίας» και «μάζας»;) Για να μην αποσιωπούμε τις τραγικές πολλές φορές συνθήκες ούτε τις στιγμές που η τραγικότητα αυτή έβαζε σε δοκιμασία τη δύναμη των ανθρώπων, αλλά να ανακαλύψουμε μέσα σε αυτές το μεγαλείο της θέλησης των ανθρώπων. (Να την πάλι η «θέληση» των ανθρώπων! Έχουμε διπλή επανάληψη των «ανθρώπων» που αντικαθιστούν τους «άντρες» και τις «γυναίκες». Δεν έχουν ταυτότητα αυτοί οι άνθρωποι, είναι σκέτο άνθρωποι.)
Να καταλάβουμε μέσα από τις αφηγήσεις αυτές τι σημαίνει να καταστρέφεται από τον πόλεμο η πατρίδα των ανθρώπων (από τον πόλεμο γενικώς και αορίστως, όπως τώρα στη Συρία, «των ανθρώπων» γενικώς και αορίστως, η Επανάσταση είναι «πόλεμος» γενικώς όχι Πόλεμος της Ανεξαρτησίας και καταστρέφει την πατρίδα των ανθρώπων, δεν μπορεί εν προκειμένω να είναι για τους λαούς που επαναστατούν απελευθερωτικός για την πατρίδα τους!) και να δούμε με άλλη ματιά τους ανθρώπους (τρίτη φορά!) που δίνουν παρόμοιους αγώνες σήμερα, δίπλα μας, για ελευθερία, δημοκρατία και προκοπή».
Μιλάμε για τους «ανθρώπους», όχι τους λαούς, όπως για παράδειγμα οι Κούρδοι. Κακό να τους αναφέρουμε, γιατί και αυτοί κατά των Τούρκων και των ισλαμοφασιστών πολεμούν. Και παραθέτει στη συνέχεια απόσπασμα από την Γυναίκα της Ζάκυνθος του Σολωμού ως παράδειγμα αλληλεγγύης σε έναν ίσως ξένον(!) αγώνα κάποιων «ανθρώπων» που τους ενισχύουν άλλοι «άνθρωποι»! Ο Χριστός και η Παναγία!
Ένα υπουργείο που υποτίθεται πως μεριμνά για τα δικαιώματα και την ανάδειξη όλων των «ταυτοτήτων», καταργεί τη συλλογική ταυτότητα: το έθνος! Να χτυπήσουμε, και πολύ σωστά, την ομοφοβία και κάθε ρατσιστική διάκριση, μας καλεί υποκριτικά το υπουργείο, που όμως πάσχει αθεράπευτα από εθνοφοβία, όταν δεν τολμά να γράψει αυτό που αποτελεί την ουσία του 1821: ότι οι Έλληνες επαναστάτησαν εναντίον των Τούρκων. Ή μήπως πρέπει να ζητήσουμε και συγγνώμη;
Θα το ξαναπώ και θα το τονίζω πάντα: η αποδόμηση της εθνικής μας ταυτότητας και η κατάργηση της ιστορικής μνήμης είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την υποταγή μας. Χωρίς αυτήν, η διάσπασή μας σε πολλαπλές επιμέρους ομάδες και ταυτότητες (υπαρκτές και μη) καθιστά ευχερέστερη την εις βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού κυριαρχία. Με αυτή την έννοια, το μήνυμα του υπουργού είναι μήνυμα υποτέλειας και υποταγής. Κι όμως, καμία ΟΛΜΕ, αλλά και καμία κομματική παράταξη δεν θεώρησε απαράδεκτο το μήνυμα. Ενδεχομένως να το βρήκαν και αρκούντως «προοδευτικό», αφού, σύμφωνα με ορισμένους, θα πρέπει να αναδεικνύουμε όσα μας ενώνουν και όχι όσα μας χωρίζουν, οπότε μπορούμε και να αποσιωπήσουμε το εναντίον ποιων έγινε η Επανάσταση του 1821. Είναι καιρός λοιπόν να υπάρξει μία άλλη, διαφορετική φωνή που να απαντά και να αναδεικνύει με επιμονή και συνέπεια πως, σε αυτήν τη χώρα, σε αυτό το σημείο του κόσμου και όχι στο… Βέλγιο, εθνική και κοινωνική απελευθέρωση θα είναι πάντοτε συνυφασμένα, όπως και το 1821, όπως και στην Κατοχή, όπως και στον αγώνα κατά της Χούντας.
Φίλες και φίλοι, το 1821 γιορτάζουμε και την Εθνική μας Παλιγγενεσία, την επανάσταση για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, για την οποία είμαστε περήφανοι, και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου!
Χρόνια μας πολλά!