Αρχική » Να κηρύξει «τουριστικό εμπάργκο» ο Δήμος Θεσσαλονίκης με αίτημα την απελευθέρωση των δύο ομήρων στρατιωτών

Να κηρύξει «τουριστικό εμπάργκο» ο Δήμος Θεσσαλονίκης με αίτημα την απελευθέρωση των δύο ομήρων στρατιωτών

από Άρδην - Ρήξη

ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Μένουμε Θεσσαλονίκη

Είναι πανθομολογούμενο ότι η στάση που (δεν) πήρε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, απέναντι στο ζήτημα τις ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκάλεσε ένα βαθύ ρήγμα ανάμεσα στον θεσμό και το αίσθημα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Είναι επίσης δεδομένο, ότι σε αυτήν την κατάσταση οδηγηθήκαμε με αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου, ο οποίος πραξικοπηματικά προωθούσε την ατομική του άποψη σε σχέση με το ζήτημα απαξιώνοντας τόσο τον ίδιο τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και το λαϊκό αίσθημα, με το οποίο συγκρούστηκε καθυβρίζοντας μάλιστα τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που εξάσκησαν το συνταγματικό τους δικαίωμα συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου 2018.

Δυστυχώς, τα όσα είπε και έκανε ο δήμαρχος διασύρουν τον Δήμο, την πόλη, τους πολίτες καθώς πραγματικά η στάση του δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο, και υποβαθμίζουν μια ολόκληρη χώρα και έναν ολόκληρο λαό σε επίπεδο «μπανανίας».

Δύο, σχεδόν, μήνες μετά η διοικούσα παράταξη σπεύδει να καλύψει τις πομπές του πιέζοντας για την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, ώστε να πάρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιτέλους θέση για το ζήτημα και να βγει από το αδιέξοδο που τον ενέπλεξε η ανεύθυνη στάση του Δημάρχου.

Ωστόσο «ό,τι γίνεται δεν ξεγίνεται». Η στάση του δημάρχου γύρω από το ζήτημα είναι καταγεγραμμένη και το πολιτικό της κόστος τον βαρύνει εξ ολοκλήρου -εκείνον και όσους τον στηρίζουν. Φυσικά και έχουν κάθε δικαίωμα να διατυπώνουν τις απόψεις τους, ωστόσο θα υπενθυμίσουμε ότι στην πολιτική, όπως εξάλλου και στην πραγματική ζωή, κάθε τι που κάνουμε ή λέμε έχει συνέπειες -και αυτές οι συνέπειες δεν μεταβιβάζονται σε καμία «διαπαραταξιακή επιτροπή» στ’ όνομα μιας κάποιας ψευδοσυναίνεσης.

Επομένως, ποιό είναι το αντικείμενο για την σύσταση της διαπαραταξιακής επιτροπής; Όντως, θέση για την ΠΓΔΜ ο Δήμος δεν έχει λάβει, ωστόσο, με την απαξίωση που προκάλεσε ο δήμαρχος στον θεσμό αυτό, μικρή σημασία έχει. Κι όμως, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία ώστε να σωθεί το κύρος του Δήμου Θεσσαλονίκης έστω και «στην παράταση». Να αποκατασταθεί δηλαδή η αξιοπιστία του, και να αποδείξει ότι αυτός παραμένει στο… πλαίσιο της ελληνικής πολτείας, την σέβεται, και τηρεί την υποχρέωσή του να υπερασπίζεται τα… δίκαια της χώρας:

Αυτήν την στιγμή 2 στρατιώτες και Έλληνες πολίτες κρατούνται όμηροι στα χέρια του τουρκικού κράτους, ενός κράτους-τρομοκράτη που σκοπεύει να τους χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει την υποχώρησή μας σε όλες τις παράλογες αξιώσεις του. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να συμβάλει στην πίεση που απαραιτήτως πρέπει να ασκηθεί στο γειτονικό κράτος ώστε να τους απελευθερώσει.

Είναι γνωστό ότι με πρωτοβουλίες του Δημάρχου η Θεσσαλονίκη έχει καταστεί δημοφιλέστατος προορισμός για τους πολίτες της γειτονικής χώρας, καθώς έχει συμβάλει και ο ίδιος στην προώθηση του αφηγήματος που συντηρηρεί το γειτονικό κράτος στο πλαίσιο της επεκτατικής του νοοτροπίας: «Πατρίδα του Κεμάλ», «λαμπρή πόλη του ένδοξου οθωμανισμού» κ.ο.κ.

Παραδόξως αυτή η κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει θετικά: Γιατί αυτό το ‘συμβολικό κεφάλαιο’ μπορεί να καταστεί με την απαραίτητη βούληση ένας αποτελεσματικός μοχλός πίεσης, εφόσον ο Δήμαρχος δεχτεί και κηρύξει «τουριστικό εμπάργκο» στην γειτονική χώρα με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των 2 κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτών.

Αυτή η κίνηση, μεταξύ άλλων, θα είναι και η πιο ουσιαστική, ειλικρινής και έμπρακτη αναθεώρηση της χείριστης στάσης που επέδειξε ο Δήμαρχος σε σχέση με τα εθνικά μας ζητήματα τους τελευταίους μήνες και ως τέτοια πιστεύουμε ότι η πόλη θα την καλωσορίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ