Στα πλαίσια των διαλέξεων, της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού «Παράδοση και εκσυγχρονισμός – Δίλημμα ή σύνθεση;» η Επ. Καθηγήτρια Χαρίκλεια Τσοκανή θα μιλήσει για τον αρχαίο ελληνικό μύθο και την σημασία του στον σύγχρονο πολιτισμό, την Τρίτη 24 Απριλίου 2018, ώρα 19.30.
Οι διαλέξεις γίνονται στον χώρο πολιτισμού & πολιτικής “Ρήγας Βελεστινλής”, 6ος όροφος, Ξενοφώντος 4, πλ. Συντάγματος.
Είσοδος Ελεύθερη
Λίγα Λόγια για την Χαρίκλεια Τσοκανή
Η Χαρίκλεια Τσοκανή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικής και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Από το 1990 διδάσκει και ερευνά- στο ίδιο Τμήμα – όψεις του μουσικού φαινομένου οι οποίες συνδέονται ευρύτερα με τη συγκρότηση του κοινωνικού βίου και ειδικότερα με τα ζητήματα της ανθρώπινης επικοινωνίας. Κεντρική θέση στις έρευνές της έχει η ερμηνεία των μύθων και η εξέταση της σημασίας τους στον σύγχρονο πολιτισμό.
Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Εργαστηρίου του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού διευθύνει το Εργαστήριο ¨Μουσικής και φωνητικής έκφρασης¨. Είναι η επιστημονική υπεύθυνη της πολυφωνικής χορωδίας του Παντείου Πανεπιστημίου, την οποία ίδρυσε το 2014. Την χορωδία διευθύνει ο μαέστρος Ιωάννης Βρυζάκης.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται στον χώρο: α) της Εθνομουσικολογίας, β) της συστηματικής Μουσικολογίας, γ) της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας με επίκεντρο τον μύθο και την μουσική. Δημοσιευμένες μελέτες: α) Μουσική Μανία-Στις απαρχές του βακχικού ενθουσιασμού, εκδ. Αλεξάνδρεια, 2011. β) Η Κραυγή της Μέδουσας-Από τον Μύθο στη Μουσική, εκδ. Αλεξάνδρεια, 2006. Επίσης, κείμενά της για την μουσικότητα της νέας Ελληνικής γλώσσας, τα τσακίσματα στα χορευτικά δημοτικά τραγούδια, την μουσική εμπειρία, τον μύθο κ.ά. έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.