Αρχική » Ιδού τα Ίμια ιδού και το πήδημα

Ιδού τα Ίμια ιδού και το πήδημα

από Άρδην - Ρήξη

Του Γιώργου Παπαδόπουλου Τετράδη από το liberal.gr 

Χθeς ο Τούρκος υπουργός Eξωτερικών ανακήρυξε επίσημα τα Ίμια τουρκικά. «Υπό τουρκική κυριαρχία». Η είδηση μεταδόθηκε σαν μια ακόμα κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία. Καμιά σχέση με την πραγματικότητα! Επίσης, μεταδόθηκε σαν αρνητική εξέλιξη. Αντιθέτως. Η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να αισθάνεται ανακουφισμένη!

Η ανακήρυξη των βραχονησίδων σε τουρκικές δεν είναι κλιμάκωση καμιάς έντασης. Είναι επίσημη δήλωση κυριαρχίας. Δηλαδή κατάληψής τους από την Τουρκία. Και επειδή η Τουρκία δεν είναι κράτος θεωρίας, αυτό σημαίνει ότι η συμπεριφορά της στα νησιά θα αλλάξει ριζικά. Και θα υπερασπίζεται πλέον στο διηνεκές αυτή τη θέση. Δηλαδή τα «τουρκικά Καρντάκ». Με κάθε μέσο. Όχι στη θεωρία. Στην πράξη.

Από εκεί που έστελνε τις πυραυλακάτους και τα περιπολικά για να παρενοχλούν τα ελληνικά, τώρα θα είναι υποχρεωμένη να ζώσει τα νησιά για να τα υπερασπιστεί σαν δικά της. Και θα το κάνει.

Η κίνηση της Τουρκίας στα Ίμια δεν είναι σε επίπεδο έντασης. Είναι σε επίπεδο κατάληψης εδάφους. Ενώ μέχρι χτες η θέση της Άγκυρας ήταν πως τα Ίμια είναι αμφισβητούμενα, από χτές έπαψαν να είναι. «Είναι δικά της».

Και επειδή η τουρκική διοίκηση λειτουργεί καλύτερα από την ελληνική, θα ήταν χρήσιμο αν έψαχναν οι ελληνικές Αρχές να βρουν σε ποια επαρχία της Τουρκίας εντάχτηκαν τα Ίμια. Και πώς. Και με ποιες επιπτώσεις.

Έγραψα στον πρόλογο ότι η τουρκική ανακοίνωση θα έπρεπε να ανακουφίζει την ελληνική πλευρά. Και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Γιατί από το εγκληματικό ρευστό αμφισβητούμενο καθεστώς που δέχτηκε de facto η κυβέρνηση Σημίτη το 1996 για τα Ίμια, περάσαμε στο ξεκάθαρο καθεστώς εισβολής και κατάληψης ελληνικού εδάφους με επίσημη κρατική ανακοίνωση. Από τη θολούρα περάσαμε στην καθαρότητα.

Αν στη θέση της Ελλάδας ήταν η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή κυρίαρχη χώρα αυτή τη στιγμή τα Ίμια θα ήταν φρούριο απροσπέλαστο και ο Τούρκος πρεσβευτής θα είχε κληθεί για εξηγήσεις, ενώ ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα θα είχε ανακληθεί μέχρι νεωτέρας. Ταυτόχρονα, θα είχαν ενημερωθεί επειγόντως οι ξένοι πρεσβευτές της ΕΕ στην Ελλάδα, καθώς επίσης των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, του Ισραήλ, του Αραβικού Συνδέσμου και της Ιαπωνίας, καθώς και ο γραμματέας του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απελευθέρωσε τα Ίμια από τα θολά δεσμά της αμφισβήτησης και τα μετέτρεψε σε απειλούμενα άμεσα ελληνικά νησιά υπό de facto κατάληψη από την Τουρκία.

Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά, που αφορούν στη διπλωματία και την άμυνα ενός σοβαρού κυρίαρχου κράτους. Που υποτίθεται ότι έχει καλλιεργήσει ερείσματα σε συμμάχους για να μπορεί να ασκήσει την κυριαρχία του.

Το πιο σημαντικό, όμως από όλα είναι ένα: Η αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση την κυριαρχία επί των Ιμίων. Γιατί αυτό ακριβώς διακυβεύεται σήμερα. Αν η αποφασιστικότητα της Άγκυρας να καταλάβει ελληνικό έδαφος είναι μεγαλύτερη από της Ελλάδας να το υπερασπιστεί τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα. Και τα χαρακτηριστικά της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης χέρι χέρι με τους εκσυγχρονιστές των θολών ποταμιών και τους σοσιαλδημοκράτες του γλυκού νερού δεν εγγυώνται για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας των κομμάτων.

Η χτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν ένα δώρο για μια Ελλάδα αποφασιστική και σοβαρή. Το ερώτημα είναι αν εκπροσωπείται μια τέτοια Ελλάδα από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης 19 Απριλίου 2018 - 16:54

Λυπάμαι που θα στεναχωρήσω κάποιους, η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες δεν εκπροσωπείται μια σοβαρή και αποφασιστική κυβέρνηση/αντιπολίτευση και ο λόγος είναι απλός: Διότι ο ελληνικός λαός εδώ και δεκαετίες ΔΕΝ είναι ο ίδιος σοβαρός και αποφασιστικός όταν καλείται να σκεφτεί, να συζητήσει και να αποφασίσει προκειμένου να δώσει πειστικά απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν είναι μόνο ο χειρισμός της κατάστασης που επέβαλαν οι τούρκοι στα Ίμια από το 1996. Βρείτε μου εσείς σε ποιόν τομέα της οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικής “δραστηριότητας” (με έμφαση στα εισαγωγικά) η Ελλάδα ως χώρα παίρνει προβιβάσιμο βαθμό και εγώ θα ζητήσω συγγνώμη και θα ανασκευάσω το παραπάνω σχόλιό μου. Ας μην κάνουμε λοιπόν παράπονα, ο ελληνικός λαός, όχι βέβαια συλλήβδην, αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό του, είναι ο ίδιος αποκλειστικά υπεύθυνος για τα …χάλια μας. Και εδώ είναι (με συγχωρείτε για την αθυροστομία) “το γαμώτο” της υπόθεσης: Ότι στην ελληνική κοινωνία θα είναι οι λίγοι (δηλ. οι ολίγιστοι, οι παράλογοι και οι αχρείοι) που θα παρασύρουν στην καταστροφή τους πολλούς, δηλ. όσους ακόμα “αντιστέκονται” και λειτουργούν με βάση το αυτονόητο και την κοινή λογική. Πάντως, με βάση τα συνεχή προβλήματα που ακούμε ότι αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και έχοντας ως απτή απόδειξη ότι στον ακήρυκτο πόλεμο στο Αιγαίο οι τούρκοι, χωρίς ουσιαστικά να ρίξουν ούτε μία …”μπαταριά”, έχουν προ πολλού αποκτήσει το πάνω χέρι και προηγούνται με …”καθαρό σκόρ”, εμείς οι υπόλοιποι ΔΕΝ μπορούμε να έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις περί “εθνικής κυριαρχίας” στο άμεσο μέλλον.

ΥΓ: Και για να (πούμε και κανένα αστείο μπας και) ευθυμήσουμε, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν: Το επόμενο “Survivor” να γίνει στα Ίμια και “ει δυνατόν” όχι με άσφαιρα αλλά με πραγματικά πυρά. Για να δούμε λοιπόν: Ποιός “μάγκας” θα έχει τα …ούμπαλα να το κάνει !?!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΛΕΚΚΑΣ 19 Απριλίου 2018 - 22:34

ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΧΕΡΙ ,ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ αυτό μας ταιριάζει. Μετά από 22 χρόνια (1996-2018) οι Τούρκοι το κατάφεραν.Τα γελοία ΜΜΕ διατυμπάνιζαν ότι το Λιμνικό ελέγχει τις ψαρόβαρκες ,τα φουσκωτά ,τα τουριστικά στην περιοχή.Δεν μπορούν να βοσκήσουν τα γίδια στα Ιμια εξ άλλου ο Σημίτης έκοψε και την επιδότηση τους.Από Απάτριδες και Νενέκους να περιμένουμε και άλλα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ 21 Απριλίου 2018 - 19:17

Δεν αρκεί όμως να υπερασπισθούμε τα Ίμια. Με άλλα λόγια η υπεράσπιση των Ιμίων (κι έχω αναφέρει μεθόδους, το πώς ολιγωρεί το ΠΝ κλπ. σε άλλες συζητήσεις) είναι αναγκαία συνθήκη για την αποτροπή της Τουρκίας αλλά όχι ικανή. Χρειάζεται κι «αντιπερισπασμός» με Ελληνικές (Ελλαδικές & Κυπριακές) διεκδικήσεις σε τουρκικά εδάφη στα οποία οι Ελληνικές δυνάμεις να έχουν στρατηγικό και τακτικό πλεονέκτημα όπως ακριβώς έχει περιγράψει ο αείμνηστος Κονδύλης στην θεωρία του πολέμου….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ