Αρχική » Διαχείριση κρίσεων από τον Νικόλα

Διαχείριση κρίσεων από τον Νικόλα

από Νικόλας Δημητριάδης

Αποκλιμάκωση (ντάουν δε λάντερ) σε 10 απλά βήματα (στεπ μπάι στεπ)

Υποθετικό σενάριο (κέις στάντι) θερμού επεισοδίου (χοτ έπισοουντ)

Του Νικόλα Δημητριάδη από την Ρήξη φ. 143

1. Το θερμό επεισόδιο λαμβάνει χώρα όταν, σε μια πρωτοφανή κίνηση εξωτερικής πολιτικής, κάποιοι θερμόαιμοι αναρτούν την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα του Αργοσαρωνικού. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αρχίζουν μαζικούς βομβαρδισμούς σε Θράκη, Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα. Συναγερμός στην κυβέρνηση. Ο Κόκκινος Πάνος μεταβαίνει εσπευσμένα με επιθετικό ελικόπτερο Απάτσι στην Αίγινα.

2. Συγκαλείται Εθνικό Συμβούλιο στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της κυβέρνησης. Σε έναν ευφυή πολιτικό ελιγμό, διατάσεται ο ελληνικός στρατός να μην απαντάει στις τουρκικές προκλήσεις. Έτσι αποκτάται ηθικό πλεονέκτημα και μηδενίζονται οι απώλειες. Το Γενικό Επικοινωνιακό Επιτελείο κάνει λόγο για «αβλαβή διέλευση». Δηλώσεις Μπουτάρη: «Θα έρθουν, θ’ αφήσουν τα λεφτά τους και θα φύγουν».

3. Διακοπή τηλεοπτικών σχέσεων με την Τουρκία. Η Εμινέ ανακαλείται στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σκάι χρεοκοπεί. Σε μία κίνηση καλής θέλησης, ο κ. Κοτζιάς παραδίδει τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των κρατούμενων παικτών του Πάουερ οφ Λοβ. Νέα θέση Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ για τη διαχείριση της κρίσης. Αναλαμβάνει η Κατερίνα Ακριβοπούλου.

4. Η Αριστερά στα οδοφράγματα. Μαζικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα καταγγέλλουν το ΝΑΤΟ, τη Χούντα του 1967, τον ρατσισμό και την πατριαρχία. Ψηφίσματα σε όλη τη χώρα ζητούν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Συρία. Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στο Σύνταγμα. Διοργανώνεται λιτανεία του αγάλματος «Phylax» από την Κουμουνδούρου μέχρι την πλατεία Καρύτση.

5. Το ελληνικό κεφάλαιο αναλαμβάνει δράση. Ο επιχειρηματικός μας κόσμος ξεκινάει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με παράγοντες σε Ευρώπη και Αμερική. Πετυχαίνει να αποσπάσει από τον Ερντογάν προσωπική δέσμευση ότι δεν θα βομβαρδισθούν τα Ολυμπιακά Ακίνητα, το Ελληνικό και το Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

6. Έκτακτο ΚΥΣΕΑ αναγγέλλει εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ. Παραγγέλλονται νέα λίαρ-τζετ για το υπουργικό συμβούλιο, θωρακισμένες Μπεμβέ για τους συμβούλους του πρωθυπουργού, ένα αερόστατο για τον Καρανίκα, μία θαλαμηγός για την Τασία και ένα μπάτμομπιλ για τον κ. Καμμένο.

7. Η Κύπρος στο πλευρό της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτείνει την επανένωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο πλαίσιο Διζωνικής Ομοσπονδίας. Διοργανώνεται εκστρατεία ευαισθητοποίησης (αγουέρνες καμπέιν) με κεντρικό σύνθημα το «Εκάμαμεν τζιαι εμείς πολλάν».

8. Ο έμπειρος στη διαχείριση κρίσεων κ. Κοτζιάς επεξεργάζεται πρόταση για «έντιμο συμβιβασμό» με την Τουρκία. Το κείμενο τίθεται αμέσως σε δημοψήφισμα, αν και, για λόγους εθνικής ασφαλείας, το περιεχόμενο της πρότασης θα δημοσιοποιηθεί μετά το δημοψήφισμα. Το χαρτί του δημοψηφίσματος περιλαμβάνει τις επιλογές «ΝΑΙ», και «ΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ». Εμφυλιοπολεμικό κλίμα στα εκλογικά κέντρα. Ο Πολάκης προτείνει προληπτικές εκτελέσεις.

9. Μπροστά στη διεθνή κινητοποίηση, ο Ερντογάν υποχωρεί. Διοργανώνεται τριμερής συνδιάσκεψη στη Βάρκιζα με εκπροσώπους από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Τουρκική Ένωση Θράκης. Συμμετέχουν ως εμπειρογνώμωνες ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται επί 17 ώρες. Νέο δραματικό περιστατικό έρπη.

10. Διπλωματικός θρίαμβος. Οι Τούρκοι δεν παίρνουν ούτε τα μισά από τα νησιά που θέλουν. Τους δίνονται μόνον η Λέσβος, η Χίος, η Ρόδος, η Εύβοια και η Ζάκυνθος. Κρατάμε τη Μυτιλήνη, την Αίγινα, τη Μύκονο και τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Επιπλέον, στα νησιά που παίρνουν, υποχρεούνται να σεβαστούν πλήρως όλα τα δικαιώματα των τοπικών ΜΚΟ και το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων τους. Ο πρωθυπουργός με τηλεοπτικό διάγγελμα προκηρύσσει εκλογές. Αναγγέλλει, παράλληλα, νέο κοινωνικό μέρισμα πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, που θα μοιραστούν ένα εκατομμύριο δικαιούχοι. Ο Πάνος Καμμένος ανακηρύσσεται Στρατάρχης και κυκλοφορεί ντυμένος Τζένγκις Χαν. Το χρηματιστήριο ανακάμπτει. Η ηρεμία επανέρχεται στα Λιντλ. Ο Σύριζα κερδίζει τις εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ