Αρχική » Ο μετάνθρωπος προ των πυλών

Ο μετάνθρωπος προ των πυλών

από Άρδην - Ρήξη

Πως η τεχνολογία θα αλλάξει το ανθρώπινο είδος

Του Δημοσθένη Γκαβέα από την huffingtonpost.gr

Το μέλλον μας επιφυλάσσει πολλά. Οι επιστήμονες ήδη πειραματίζονται με το DNA των εμβρύων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εποχή του μετανθρώπου είναι κοντά. Το νέο είδος, σύμφωνα με μελλοντολόγους, θα είναι μια μίξη ανθρώπου και μηχανής ή καλύτερα ανθρώπου και υπολογιστή.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι αλματώδης φαίνεται ότι τίποτα δεν τη σταματά, τεχνητά μέλη για άτομα με αναπηρία όπου πλέον συνδέονται με τον εγκέφαλο προσφέροντας στους χρήστες να έχουν την αίσθηση του πραγματικού. Τυφλοί μπορούν να δουν για πρώτη φορά στη ζωή τους. Επιτυχή είναι αρκετά πειράματα όπου άνθρωποι μπορούν και τηλεκατευθύνουν αυτοκίνητα ή drones ακόμη και ελικόπτερο μόνο με τη δύναμη του μυαλού τους με τη χρήση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και η λίστα δεν έχει τέλος. Πρόσφατες μελέτες κάνουν λόγο για την άνοδο των ρομπότ και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει όσον αφορά στην απώλεια θέσεων εργασίας.

Όμως κάποιοι παρακαλούν για αυτή την εξέλιξη, αφού άλλωστε πιστεύουν ότι η επιβίωση της ανθρωπότητας εναπόκειται στην εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους και στον αποικισμό του διαστήματος.

Ένας γνωστός μελλοντολόγος ο δρ. Ιάν Πίρσον πιστεύει ότι οι σημερινοί 40ρηδες ίσως να αποκτήσουν αθανασία, ηλεκτρονική αθανασία για να είμαστε ακριβείς με το να κάνουν download, να κατεβάζουν δηλαδή τη μνήμη τους και να την αποθηκεύουν για χρήση των μελλοντικών γενιών. Ο Πίρσον είναι πεπεισμένος ότι μέχρι το 2050 θα γίνει τελικά το «πάντρεμα» ανθρώπου με υπολογιστή όπου μέσα από αυτό θα γεννηθεί ένα νέο είδος, ο Homo optimus.

Ο μετάνθρωπος, ένας εξελιγμένος μέσω της τεχνολογίας άνθρωπος, θα είναι κάτι το σύνηθες κάποιοι στιγμή στις προσεχείς δεκαετίες.

Όπως εξηγεί ο συγκεκριμένος επιστήμονας η δυνατότητα επέμβασης στο ανθρώπινο γονιδίωμα θα έχει σαν αποτέλεσμα οι μελλοντικές γενιές να είναι πιο όμορφες, πιο έξυπνες, πιο υγιείς, πιο ικανές από ότι εμείς σήμερα.

Μπορεί να μιλάμε για έναν άνθρωπο ανδροειδές ή cyborg (Σάιμποργκ, στα λατινικά «cyborg, cyberneticus organismus» πρόκειται για έναν αυτοματοποιημένο τεχνητό οργανισμό ο οποίος ενισχύει ή διευρύνει τις δυνατότητές του χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα).

Πρόκειται για το καινούργιο σύνορο (the new frontier), που όμως αυτό δεν θα συμπεριλαμβάνει ή καλύτερα αυτό το σύνορο δεν θα μπορεί να το διαβεί ο άνθρωπος ως έχει σήμερα.

Το νέο είδος, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς ερευνητές, και άλλους ειδικούς που συνεργάστηκαν με τον δρ. Ιάν Πίρσον για το «The Big Bang Fair», (πρόκειται για τη γιορτή της τεχνολογίας στον τομέα των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών που διεξάγεται στη Βρετανία και απευθύνεται σε νέους, φοιτητές και όχι μόνο), θα έχει μεταξύ άλλων, ενδεχομένως τα εξής χαρακτηριστικά:

Θα μπορεί να επικοινωνεί με τους ομοειδείς του απευθείας μέσω εμφυτευμάτων που θα έχουν τοποθετηθεί στο «ηλεκτρονικό δέρμα» του.

Με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας θα ελέγχεται η υγεία του μετανθρώπου και εσωτερικά θα επιδιορθώνονται οι όποιες βλάβες. Τα δόντια θα επιδιορθώνονται μόνα τους ή θα αντικαθίστανται μόνα τους.

Μέσω παρεμβάσεων εσωτερικών ή εξωτερικών θα αυξάνεται η μυική δύναμη του αντικειμένου.

Επίσης η τεχνολογία θα επιτρέψει, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, να κατανοούμε τι λένε τα κατοικίδιά μας ακόμη και αυξήσουμε τη νοημοσύνη τους.

«Θα μπορούσαμε μέσω της τεχνολογίας να αλλάξουμε τα κατοικίδιά μας ακόμη και τα άγρια ζώα και ίσως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα ολοκαίνουργιο είδος κάτι σαν πραγματικό Furbie» ανέφερε ο δρ. Ιαν Πίρσον.

View image on Twitter

Μέσω της κρυονικής ίσως ο άνθρωπος να ξεγελάσει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη επιστήμη, η οποία ξεκίνησε το 1962, ελπίζει αφού καταψύξει τον άνθρωπο που έχει πεθάνει από κάποια ανίατη αρρώστια για παράδειγμα, να καταφέρει, κάποια στιγμή που η τεχνολογία θα έχει εξελιχθεί αρκετά στο μέλλον, να μπορέσει να τον επαναφέρει και όχι μόνο να τον γιατρέψει αλλά και να τον βελτιώσει. Η συγκεκριμένη μέθοδος εκτιμάται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να βάζει σε βαθύ ύπνο ανθρώπους που πρόκειται να ταξιδέψουν για χρόνια στο βαθύ διάστημα κάτι που δεν θα είναι εφικτό εάν οι ζωτικές λειτουργίες των αστροναυτών βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

«Είναι οι νέοι άνθρωποι που θα μας οδηγήσουν σε αυτές τις αλλαγές για τις οποίες μιλάμε» δήλωσε στο ίδιο μέσο ο Πολ Τζάκσον ένας από τους επικεφαλής για τη διοργάνωση του The Big Bang Fair.

«Είναι εντυπωσιακό ότι δεν είναι η φύση που πλέον επιβάλει τις αλλαγές σε εμάς, αλλά είμαστε εμείς που θα επιχειρούμε τις αλλαγές τις οποίες επιθυμούμε», επισημαίνει ο δρ. Ιαν Πίρσον αφήνοντας με αυτή την τοποθέτησή του ανοιχτά πολλά ερωτήματα βιοηθικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ

4 ΣΧΟΛΙΑ

panagiotis haros 11 Μαΐου 2018 - 21:31

Λιτο ,σαφες και ελκυστικό άρθρο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ 12 Μαΐου 2018 - 18:14

Φαίνεται πως είναι σωστή η παρατήρηση του Y. N. Harari ότι μπαίνουμε ήδη στην εποχή του Dataismou…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Λάμπρος Καλλένος 13 Μαΐου 2018 - 13:30

Αρθρο τεχνοφοβικό και τεχνο-μπλα-μπλα.

«Επιτυχή είναι αρκετά πειράματα», λέει, «όπου άνθρωποι μπορούν και τηλεκατευθύνουν αυτοκίνητα ή drones ακόμη και ελικόπτερο μόνο με τη δύναμη του μυαλού τους με τη χρήση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων». Δεν υπάρχει, βέβαια, «δύναμη του μυαλού». Άρθρο που μιλά για «δύναμη του μυαλού» προδίδει το λειψό βάθος του συγγραφέα.

Εκείνο που συμβαίνει είναι πως μέσα στο νευρικό σύστημα, και στον εγκέφαλο, κινείται ηλεκτρικό ρεύμα. Ελάχιστης έντασης, και γι’ αυτό ήτανε και δύσκολο να ανιχνεύσουν την ύπαρξή του. Και πολύ περισσότερο: αφού η ύπαρξή του έγινε γνωστή, ήτανε δύσκολο να το κάνουν να περάσει σ’ ένα καλωδιάκι (δηλαδή σ’ ένα αισθητήρα, με το συμπάθειο για τη τεχνο-λέξη). Και κυρίως, να κάνουν να περάσει το ηλεκτρικό σήμα που αντιστοιχούσε σε συγκεκριμένη επιλογή του υποκειμένου των πειραμάτων. Όταν αυτό έγινε κατορθωτό, μπορούσε μ’ αυτό να γίνει το κάθε τι που γίνεται με ηλεκτρισμό. Σίγουρα θα χρειαζόταν και μια κατάλληλη ενίσχυση του. Μπορούσε να ψήσεις ένα αβγό, ή να ανάψεις μια λάμπα. Ή μπορούσε να κάνεις πράγματα πιο εντυπωσιακά στη περιγραφή τους, όπως να ελέγξεις ένα αυτοκίνητο ή αυτόματο ελικοπτεράκι. Αν τώρα ήθελες το ελικοπτεράκι να πετάξει ψηλά και μακριά, δεν θα αρκούσε να το συνδέσεις με ένα μακρύ καλώδιο. Όπως γίνεται ΗΔΗ στα τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια, θα χρειάζονταν δυο αντένες, μια στο χειριστή και μια στο ελικοπτεράκι.

Γιατί λοιπόν αυτή η αναφορά πως ο έλεγχος έγινε «με τη χρήση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων»; Όλες οι τηλεπικοινωνίες είναι με ηλεκτρομαγνητικά κύματα που γίνονται. Όταν ήταν της μόδας οι ερασιτεχνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, και ο Μήτσος αφιέρωνε στη Ρούλα τη κομμώτρια, με ηλεκτρομαγνητικά κύματα το έκανε. Όταν ένα αμερικανικό αυτόματο αεροπλανάκι βομβαρδίζει ανθρώπους στο Αφχανιστάν ελεγχόμενο από ένα κέντρο στην Αμερική, με ηλεκτρομαγνητικά κύματα γίνεται ο έλεγχος του. Γιατί λοιπόν το άρθρο κάνει αυτήν τη αναφορά στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα; γιατί αναδεικνύει αυτό το σημείο μ’ αυτό το τρόπο, κι όχι το σπουδαιότερο που είναι η σύνδεση και η λήψη του συγκεκριμένου νευρικού σήματος από τον εγκέφαλο; Αυτό είναι ένα τεχνο-μπλα-μπλα, δηλαδή μια επιστημονικοφανής ορολογία που δεν προσθέτει επί της ουσίας, μα δημιουργεί όμως ένα ορισμένο κλίμα. Είναι κάτι ανάλογο με τις ορολογίες που συναντούμε στους ψευδο-επιστημονικούς και αστικούς μύθους: βιοενέργεια, βιοσυχνότητα…

Και μετά από τον μπαμπούλα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, ακολουθεί και το ταρατατζούμ: «…και η λίστα δεν έχει τέλος». Ούτε και η βλακεία έχει τέλος, μα ας μη το κάνουμε θέμα.

«τεχνητά μέλη», λέει, «για άτομα με αναπηρία όπου πλέον συνδέονται με τον εγκέφαλο προσφέροντας στους χρήστες να έχουν την αίσθηση του πραγματικού». Αν όμως συνδέονται με τον εγκέφαλο, αυτό που προσφέρουν δεν είναι την αίσθηση του πραγματικού. Είναι τη δυνατότητα κίνησης. Όποιος είχε συγγενή, …ή γυιο ενός φίλου…, με μισό χέρι, ξέρει πως ο μεγάλος καϋμός είναι η κίνηση. Τεχνητά χέρια που να κινούνται υπάρχουν και σήμερα, μα είναι πανάκριβα. Οι φτωχοί περιορίζονται σε τεχνητά μέλη που απλώς μιμούνται την εμφάνιση. Αν το ζήτημα ήταν η αίσθηση του πραγματικού, όπως το λέει, θα ήταν αρκετό να τυλιχτεί το τεχνητό μέλος με ένα μαλακό ρούχο ή ειδικής ποιότητας δέρμα ή δερματίνη, ή κάτι τις παρόμοιο.

Η τεχνολογία θέτει όντως μεγάλα ζητήματα προς συζήτηση. Το πιο κρίσιμο και επείγον είναι η κλιματική αλλαγή. Επίσης, στον ορίζοντα διαφαίνονται οι σημαντικές συνέπειες των εξελίξεων στη γενετική. Ναι, αλλά, αν δεν υπήρχαν οι δορυφόροι, και η εξερεύνηση του διαστήματος, δεν θα ξέραμε για τη κλιματική αλλαγή.

Εν συντομία, το άρθρο αναφέρει απλώς ένα μεγάλο αριθμό από θέματα, ΟΡΙΣΜΕΝΑ, όχι όλα, από τα οποία όντως ορισμένοι τα συζητούν, μα είναι ακόμα πολύ, πολύ μακριά από οιεσδήποτε συγκεκριμένες σημερινές δυνατότητες. Δημιουργεί έτσι ένα κλίμα που θα ενθουσιάσει ένα τεχνο-φοβικό ακροατήριο, μα δεν αντέχει σε μια προσεκτική ανάγνωση.
-.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 14 Μαΐου 2018 - 21:58

“Ούτε και η βλακεία έχει τέλος, μα ας μη το κάνουμε θέμα”. Δεν ξέρω για τη βλακεία αλλά το κακό γούστο
έχει τέλος Κε Καλλένο. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει με την κακογουστιά του τεχνο-φασισμού και χωρίς ομορφιά στη ζωή του φορτωμένος με διάφορες αηδίες. Η μηχανιστική αντίληψη για τον άνθρωπο ,ότι δηλ. ο άνθρωπος είναι μια μηχανή απλά είναι περίπλοκη και δεν ξέρουμε πως λειτουργεί , από την οποία φαίνεται ότι εμφορείσθε και που είναι πολύ παλιά ιστορία, οδηγεί στο θάνατο. Γενικά η έλλειψη ομορφιάς στη ζωή οδηγεί στο θάνατο. Γιατί ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική ενότητα και αν πάσχει η ψυχή ελλείψει ομορφιάς αρρωσταίνει και το σώμα.
Κατά τα άλλα κανείς δεν έχει αντίρρηση η τεχνολογία να βοηθάει ανθρώπους με αναπηρίες αλλά μέχρι εκεί.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ