Αρχική » Οι Κούρδοι της Συρίας κοντά στην αυτονομία τους

Οι Κούρδοι της Συρίας κοντά στην αυτονομία τους

από Άρδην - Ρήξη

Αφρίν (φωτ.: EPA / Aref Tammawi)

Από την ιστοσελίδα pontos-news.gr 

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι επικρατεί πανικός στην Τουρκία, μετά τη διαρροή πληροφοριών μέσω δημοσιευμάτων που επιβεβαιώνουν τους φόβους της Άγκυρας ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει στα σοβαρά ζητήματα στη Συρία και ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, η Δαμασκός θα αναγνωρίζει ενός είδους αυτονομία στους Κούρδους της Συρίας.

Φυσικά, το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της φενάκης της «καθαρής Τουρκίας» θα μπει στην προσεχή συνάντηση Τραμπ-Πούτιν, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μεταξύ τους συμφωνία για την επόμενη μέρα στη Συρία.

Μέχρι τότε, και μέχρι να οριστικοποιηθούν τα πράγματα, παραθέτουμε άρθρο της εφημερίδας Yeni Şafak (που έχει σοβαρές πηγές στην κυβέρνηση Ερντογάν και το τουρκικό κράτος) το οποίο αναφέρεται στο θέμα, και αφήνουμε ως… υπόλοιπο, για εξέταση προσεχώς, το θέμα της αποχώρησης της Τουρκίας από το Αφρίν και την Αλ Μπαμπ.

Σοβαρές εξελίξεις στη Συρία – Οι Κούρδοι αποκτούν αυτονομία

Με βάση το δημοσίευμα, κατά τις πρόσφατες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας συζητήθηκε το θέμα της μετατροπής των δυνάμεων του PKK/PYD σε έμμισθο στρατό που θα υπάγεται στον εθνικό στρατό της Συρίας. Στο πλαίσιο αυτό παρατηρούνται ορισμένες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και ειδικά σ’ αυτήν που εκτείνεται ανατολικά του Ευφράτη. Η εφημερίδα El Vatan, που αποτελεί ημιεπίσημο όργανο του κόμματος Μπάαθ και της κυβέρνησης Άσαντ, επιβεβαίωσε ότι κορυφαία στελέχη του PKK/PYD βρίσκονται στη Δαμασκό, για επαφές με την κυβέρνηση.

Εντάθηκαν οι επαφές Κούρδων-Άσαντ μετά την ήττα στο Αφρίν
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του PKK/PYD, που δραστηριοποιούνται ανατολικά του Ευφράτη, προετοιμάζονται να ενταχθούν ως ξεχωριστή δύναμη στον εθνικό στρατό της Συρίας. Σύμφωνα με το πλαίσιο των συζητήσεων, αν επιτευχθεί συμφωνία στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι θα επαναλειτουργήσουν τα στρατολογικά γραφεία, θα αναρτηθούν και σημαίες της Συρίας, θα τοποθετούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι από την κυβέρνηση της Δαμασκού, ενώ θα αναγνωριστούν ειδικά πολιτικά και στρατιωτικά δικαιώματα στους Κούρδους του PKK/PYD.

Ο υπουργός Πετρελαίων θα επιλέγεται από τους Κούρδους
Το καθεστώς που έχει αναγνωριστεί για τις δυνάμεις των Πεσμεργκά στο Ιράκ, μετά την έγκριση του συντάγματος του 2005, θα αναγνωριστεί καις τις δυνάμεις του YPG/PKK. Ο μισθός των στελεχών του PKK/PYD θα πληρώνεται από τη Δαμασκό.

Όσον αφορά τους μαχητές που πολέμησαν τα προηγούμενα χρόνια στις τάξεις των στρατιωτικών δυνάμεων του PKK/PYD, η περίοδος αυτή θα θεωρηθεί θητεία στον συριακό στρατό.

Με βάση ένα άλλο άρθρο στο οποίο φαίνεται ότι συμφώνησαν τα δύο μέρη, στις περιοχές που ελέγχονται από το PKK/PYD η εκπαίδευση θα επανασχεδιαστεί και θα γίνεται στα κουρδικά και τα αραβικά.  Επίσης, έχει συμφωνηθεί ο υπουργός Πετρελαίου της Συρίας να είναι Κούρδος, όπως και η συνέχιση της παραμονής των στρατευμάτων των ΗΠΑ στην περιοχή. Στις πετρελαιοφόρες περιοχές που ελέγχονται από το PKK/PYD, δικαίωμα άντλησης και εκμετάλλευσης θα έχουν εταιρείες δυτικών συμφερόντων.

Τα ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ στη Δαμασκό
Στο ίδιο πλαίσιο η Ρωσία, πέραν της νομιμοποίησης-μονιμοποίησης στρατιωτικής της παρουσίας στις περιοχές Χομς, Ντερ Ελ Ζορ, Λατάκειας και Ταρτούς, θα αποκτήσει ενισχυμένα δικαιώματα άντλησης και εκμετάλλευσης στις περιοχές που υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, δυτικά του Ευφράτη.

Από κουρδικής πλευράς τις διαπραγματεύσεις κάνουν οι İlham Ahmed, ηγετικό στέλεχος που εκπαιδεύτηκε στο όρος Κανδήλι, και ο Redur Halil, εξέχον στέλεχος του Κουρδικού κινήματος στη Συρία.  Από πλευράς της Συρίας στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει εννεαμελής επιτροπή της βουλής με επικεφαλής τον Ömer Osi.

Οι πηγές του καθεστώτος Άσαντ επιβεβαίωσαν τις διαπραγματεύσεις
Οι επαφές και συνομιλίες του καθεστώτος Άσαντ με τους Κούρδους έχουν ενταθεί μετά την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» και την κατάληψη του Αφρίν από τον τουρκικό στρατό. Η εφημερίδα El Vatan, που ανήκει στον Rami Mahluf, έμπιστο ξάδερφο του Άσαντ, δημοσίευσε ορισμένα άρθρα της συμφωνίας που είναι υπό διαμόρφωση.

Σύμφωνα πάντα με την «El Vatan», έχει καλυφθεί μεγάλη απόσταση στα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών και η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από εκείνα που θα συμφωνηθούν στην προσεχή συνάντηση Τραμπ-Πούτιν.

Βασικός στόχος να σταματήσουν την προέλαση της Τουρκίας
Το σχέδιο επανένωσης της Συρίας, το οποίο προβλέπει την παραμονή των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην περιοχή Ριμελάν, φαίνεται ότι εξυφάνθηκε για να σταματήσουν τα σχέδια της Τουρκίας για την Ιεράπολη/Μένπετζ και την περιοχή Γκίρε Σπι / Τελ Αμπιάντ.

Ο Yasir Zakri, παλιό μέλος της Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Δυνάμεων της Συρίας, δήλωσε στη Yeni Şafak ότι η υποστήριξη της τρομοκρατίας που είχε αρχίσει επί Χαφέζ αλ Άσαντ συνεχίζεται τώρα από τον γιο του, Μπασάρ. Ο Zakri τόνισε επίσης ότι Ρωσία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στα θέματα της μεταξύ τους κατανομής των ενεργειακών αποθεμάτων της Συρίας και της ασφάλειας του Ισραήλ.

Επίσης, υπογράμμισε ότι στην Ιεράπολη, την Γκίρε Σπι / Τελ Αμπιάντ και τη Ράκα οι Κούρδοι ήδη έχουν αρχίσει να κατεβάζουν τα πορτρέτα του Οτζαλάν και τις σημαίες του PKK και σύντομα θα αναρτηθούν οι σημαίες της Συρίας και τα πορτρέτα του Άσαντ.

Σχόλιο-μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΠ 5 Ιουλίου 2018 - 13:39

πολλάν καλήν μετάφραση γενί σαφάκ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ