Αρχική » Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ για το Μεταναστευτικό

Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ για το Μεταναστευτικό

από Άρδην - Ρήξη

του Βασίλη Στοϊλόπουλου

Το γεγονός ότι «έγκυρα» δυτικά ΜΜΕ, ακτιβιστές του δικαιωματισμού, «υπερτροφικές» γραφειοκρατίες, όπως ο ΟΗΕ ή η Ε.Ε. και οι παγκοσμιοποιημένες πολιτικές ελίτ προσπαθούν να περάσει όσο γίνεται απαρατήρητο από την κοινή γνώμη ένα σημαντικό γεγονός που θίγει άμεσα εκατομμύρια ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το λεγόμενο «Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration» (Global Compact for Migration“) που θα υπογραφεί στις 11 Δεκεμβρίου από διάφορες χώρες στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μαρόκο. Ένα πρόγραμμα μαζικής και οργανωμένης μετακίνησης οικονομικών μεταναστών από Αφρική και Ασία που προετοιμάζει μια ομάδα ανώτερων αξιωματούχων και τεχνοκρατών του ΟΗΕ σε συνεργασία με παράγοντες που συγκροτούν ή υποβοηθούν τη «βιομηχανία της μετανάστευσης». Κι όλα αυτά μακριά από κοινοβούλια και δημοκρατικές διαδικασίες, ενεργούς πολίτες και δημόσιο διάλογο και χωρίς να υπάρχει κάτι που νομιμοποιεί τον ΟΗΕ στην προσπάθειά του να λειτουργεί σαν ένα είδος «παγκόσμιας κυβέρνησης» στο πλαίσιο μιας γραφειοκρατικής παγκοσμιοποίησης.

Το αμφιλεγόμενο σύμφωνο για τη μετανάστευση  (https://refugeesmigrants.un.org/sites/default/files/180713_agreed_outcome_global_compact_for_migration.pdf):

  • προβλέπει και ευνοεί, με διάφορους τρόπους, την ελεύθερη, ασφαλή, μαζική και απρόσκοπτη εγκατάσταση μεταναστών με διαφορετικές αξίες, πεποιθήσεις, αρχές και πρότυπα σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης ως καθολικό πλέον ανθρώπινο δικαίωμα.
  • αφήνει το θέμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης στη βούληση των μεταναστών και όχι στους νόμους και στις αποφάσεις των χωρών υποδοχής, που θα είναι «τελικός σταθμός» επειδή έχουν αναπτυγμένο κράτος πρόνοιας και δικαίου.
  • απαιτεί από τα κράτη υποδοχής μεταναστών μια σειρά από φιλομεταναστευτικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα τη λήψη μέτρων για την άμβλυνση της κριτικής των γηγενών πολιτών απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού.
  • διευκολύνει την χωρίς όρους επανένωση των οικογενειών των μεταναστών στη χώρα υποδοχής.
  • προωθεί την ασφαλή και ελεύθερη διακίνηση μεταναστών με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μπορεί το σύμφωνο αυτό νομικά να μην είναι δεσμευτικό, όμως περιλαμβάνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για την εφαρμογή του, καθώς τα συνυπογράφοντα κράτη υποχρεούνται να εκπληρώσουν στόχους του συμφώνου. Ήδη έχει συσταθεί ένα φόρουμ γι’ αυτόν το σκοπό που θα παρακολουθεί την πρόοδο των κρατών στο μεταναστευτικό, στη βάση εκθέσεων που θα υποβάλλουν στον ΟΗΕ. Έτσι θα λειτουργεί στην πράξη σαν soft Law, χωρίς επίσημη νομική ευθύνη. Είναι επίσης σαφές ότι εγχώριες «προοδευτικές» πολιτικές δυνάμεις, φιλομεταναστευτικά λόμπυ/ΜΚΟ και λοιποί ακτιβιστές «φιλάνθρωποι», με πολλούς πόρους στη διάθεσή τους, θα αναφέρονται σε αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και θα προσπαθούν να αλλάξουν εθνικές νομοθεσίες για τη μετανάστευση στο δικό τους «φιλομεταναστευτικό πνεύμα» προκειμένου οι χώρες αυτές να μην επικριθούν από τον ΟΗΕ ή από άλλα κράτη ή μεταναστευτικούς φορείς.

Υπάρχουν όμως και κράτη που επειδή θεωρούν ότι με το αμφιλεγόμενο σύμφωνο για τη μετανάστευση απειλείται η εθνική τους κυριαρχία αλλά και οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γηγενών πληθυσμών δήλωσαν πως δεν θα την υπογράψουν ή επιφυλάσσονται. Πρόκειται, προς το παρόν, για τις εξής χώρες: ΗΠΑ, Αυστραλία, Ουγγαρία, Ρωσία, Κίνα, Ελβετία, Αυστρία, Δανία, Πολωνία, Σλοβενία και Τσεχία.

Το σχέδιο του ΟΗΕ αποτελεί όμως και ένα πρώτης τάξεως «δώρο» για τις «λαϊκιστικές» δυνάμεις της Ευρώπης που εναντιώνονται στις καθεστωτικές ελίτ και στις παγκοσμιοποιητικές δυνάμεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο προκειμένου ν’ αυξήσουν κι άλλο τη δημοφιλία τους. Σε αρκετές χώρες δημιουργήθηκαν ήδη επιτροπές κατά του συμφώνου του ΟΗΕ ζητώντας την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για το ζήτημα αυτό (https://migrationspakt-stoppen.info/  και http://www.zukunft-ch.ch/petition-un-migrationspakt-stoppen/).  Όσο για την Ελλάδα, είναι σαφές ότι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που στηρίζει την πολιτική των ανοιχτών συνόρων για όλους τους μετανάστες ακολουθώντας πειθήνια τις επιταγές του Βερολίνου δεν πρόκειται να εναντιωθεί σε αυτή τη συμφωνία. Άλλωστε και η «νηφαλιότητα» της απληροφόρητης ελληνικής κοινής γνώμης για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης λειτουργεί ντε φάκτο υποστηριχτικά στις καταστροφικές θέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για το μεταναστευτικό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Αλφιερη Στελλα 5 Νοεμβρίου 2018 - 19:06

οι οργανωσεις τι λενε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ